Skocz do zawartości

Zdjęcie

Jaki pulsometr?

950 odpowiedzi w tym temacie

#141 Miguel

Miguel
  • Użytkownik
  • 840 postów
  • SkądGOP - Będzin

Napisano 29 grudzień 2008 - 14:04

Moim zdaniem na sprzęt, który będzie się wykorzystywać często nie powinno się oszczędzać. I nie mówię, żebyś kupił Xubix najdroższego Polara, który kosztuje tyle co twój rower. Najekonomiczniej wyszedłby ci zakup jakiejś Sigmy, np. PC15. Wiem, kosztuje ponad 100zł, ale chcesz mieć coś na poziomie Polara bez wykresów na komputerze to bierz to. Mam oby dwa pulsometry i wiem co mówię. ;-)

Nigdy cię nie zawiedzie.

#142 xubix

xubix
  • Użytkownik
  • 1552 postów
  • SkądKrotoszyn

Napisano 29 grudzień 2008 - 14:23

Miguel, to w takim razie jestem zmuszony poczekac do wiosny/lata ;)
pooszczędzam i kupie lepszy :)

#143 travisb

travisb
  • Użytkownik
  • 1761 postów
  • Skąd54.351 �N 18.645 �E

Napisano 29 grudzień 2008 - 18:20

Skoro sam niezbyt wyszukany pulsar Sigmy kosztuje ponad stówkę, to może bardziej opłacałoby się dopłacić trochę więcej i za ok 200 nabyć bezprzewodowy licznik Sigmy z pulsometrem, wysokościomierzem i kilkoma bajerami. --> http://www.allegro.p..._najtaniej.html

#144 kr1zje

kr1zje
  • Użytkownik
  • 1165 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 29 grudzień 2008 - 20:10

Mam taki licznik, sigme 2006 mhr i jestem z niej zadowolony, all in one, chyba że ktoś koniecznie chce mieć pomiar kadencji to odpada.

#145 Cycling

Cycling
  • Użytkownik
  • 119 postów
  • SkądGóry Świętokrzyskie

Napisano 29 grudzień 2008 - 21:28

Skoro sam niezbyt wyszukany pulsar Sigmy kosztuje ponad stówkę, to może bardziej opłacałoby się dopłacić trochę więcej i za ok 200 nabyć bezprzewodowy licznik Sigmy z pulsometrem, wysokościomierzem i kilkoma bajerami. --> http://www.allegro.p..._najtaniej.html

Zdecydowanie popieram to rozwiązanie. Sam teraz zrobiłem następująco: licznik zepsuł mi się na gwarancji i po uznaniu go do wymiany udało mi się za dopłatą wymienić go na wyższy model z pulsometrem, a ten pulsometr za 50 zł zostawiam jako awaryjny.

#146 Gosc_eizo_*

Gosc_eizo_*
  • Gość

Napisano 01 styczeń 2009 - 17:46

@travisb faktycznie DONNAY / MEDION 41189A wygląda jak moja Sigma PC1600
http://www.allegro.p...s_promocja.html
Gdybym miał skromny budżet to byłbym skłonny zaryzykować to że na "opakowaniu" będzie napisane Sigma Sport nie oznacza że będzie bezawaryjny. Mój padł po 2 latach, miesiąc przed końcem gwarancji, byłem przekonany że to bateria a okazało się że rozładowuje każdą kolejną - zwarcie jakieś zdiagnozował zegarmistrz. Nigdy nie był poddany próbie deszczu co najwyżej rzez ubranie. Teraz przy niesprzyjającej aurze chowam go w ciepłe miejsce albo w ogóle nie biorę z obawy ze odmówi posłuszeństwa, nie mogę ryzykować gwarancja się już skończyła.

Mam pulsometr sigmy PC 1600 od 2004 roku. Nie jestem z niego zbyt zadowolony. Często podaje mi zaniżone wyniki - jadę, czy biegnę z tętnem ok 140 a mi pokazuje 110. Jak poruszam paskiem na klatce, to problem znika. Może zacząć stosować ten żel do EKG czy USG czy whatever? Poza tym badziewny pasek od zegarka. Pękł mi po półtora roku użytkowania. ...Ale teraz pęka mi druga. Pulsometr odłożyłem na półkę. Kolega co trenował triathlon, ma POLARA już chyba ze 12 lat i mu działa...

Swojego też kupiłem w 2004 roku, poza awarią którą wyzej opisałem sprawuje się dobrze.
Jedyne co złe mogę powiedzieć o pasku to to że czasami mnie trochę ciśnie ale może to wina ręki ;). Ogólnie rzecz ujmując jest to najlepszy pasek jaki miałem w zegarkach - inne twardniały i łamały się albo całkiem odpadały. Poza tym bardzo elastyczny a i byłbym zapomniał trochę się zabarwił w 2 miejscach od polaru.

...Wracają do pytań to tętno mierzy ilość uderzeń na minute !!!!!!203/min!!!!!a ciśnieniomierz mierzy ciśnienie w krwioobiegu np. 140/90

tętno też tylko że chwilowe

... czy jakby zmierzyc puls zwykłym ciśnieniomierzem i w tym samym momencie monitorowac uderzenia serca za pomoca pulsometru czy wyniki powinny byc takie same czy to są różne wartości?

A jeśli chodzi o puls na ciśnieniomierzu to wydaje mi się rze jest on niemiarodajny, bo pokazuje puls na podstawie bardzo krótkiego pomiaru i ciężko żeby był zgodny ze wskazaniami pulsometra.

Właśnie zrobiłem 2 pomiary ciśnieniomierzem Braun a więc porównajmy pomiary

pulsometr w momencie spuszczania powietrza z ciśnieniomierza wskazyuje kilka pomiarów 87 jak i powyżej 90 ud/min

ciśnieniomierz
pomiar 1: 117/76 89ud/min
pomiar 2: 125/65 90ud/min

... zastanawiają mnie jeszcze kalorie. Podczas w/w treningu spalilem wg. pulsometru ponad 1800kcal.Czy to w ogóle możliwe.
Pozdrawiam

Mnie też się wydaje że głupoty pokazuje
U mnie w instrukcji jest tabelka specyfikacja sportu
szybki chód 3km/30min 00045(nr do wpisania w pulsometr) czyli to z czego korzystam
jazda rowerem relaksacyjna 12km/1h 00031
jazda rowerem 18km/1h 00055
jazda rowerem intensywna 28km/1h 00080

#147 gr3gory

gr3gory
  • Użytkownik
  • 434 postów
  • SkądDzierżoniów

Napisano 01 styczeń 2009 - 18:51

eizo, ja tez mam Sigme ale model Fit Watch. Gwarancja skonczyla mi sie w maju. Tylko, ze moja gwarancja ze sklepu miala okres roku. Teraz mam problem z pulsometrem - resetuje sie podczas treningu albo wskazuje caly czas jakas wartosc pulsu ( 60, 121 czasem 600) nawet gdy nie mam opaski. Teraz moje pytanie. Jak to mozliwe, ze masz 2 letnia gwarancje na Sigme? Tyle daje producent? Bylem przekonany ze gwarancja trwa tylko rok.

#148 xubix

xubix
  • Użytkownik
  • 1552 postów
  • SkądKrotoszyn

Napisano 01 styczeń 2009 - 19:22

http://www.allegro.p..._gwarancja.html

ja jednak zainwestowalem w tego..
nie stać mnie na polary,sigmy za 200-300zł ;-) zobaczymy jak się będzie spisywać... :-)
na razie jest w drodze do mnie..

#149 Gosc_eizo_*

Gosc_eizo_*
  • Gość

Napisano 01 styczeń 2009 - 19:39

@gr3gory moja Sigma jest z 2004 a może i starsza a wiem bo w instrukcji mam wpisane 24 miechy. Przeczytałem cały temat i o Fit Watch'u nie mówi się dobrze więc cóż mogę powiedzieć współczuję

@xubix za nie znaną markę bym dał góra 30zł gdybym wiedział że jest oparta na Sigmie tak jak napisałem powyżej

#150 kr1zje

kr1zje
  • Użytkownik
  • 1165 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 01 styczeń 2009 - 20:03

eizo, gdy otrzymujesz nowy pulsometr w ramach gwarancji, to od momentu jego otrzymania okres gwarancyjny zaczyna się od nowa.

#151 Gosc_eizo_*

Gosc_eizo_*
  • Gość

Napisano 01 styczeń 2009 - 20:30

@kr1zje też tak myślałem jak odbierałem z reklamacji ale nie jestem przekonany, poza tym otrzymałem go gdzieś w połowie lipca 2006 więc już i tak po ptakach

gdyby nawet tak było to nie które firmy mogłyby nie nadążyć z produkcją ;)

___________Cannondale IQ114__________
Przyznaję zakochałem się w nim od pierwszego wejrzenia, wielki i czytelny wskaźnik prędkości robi wrażenie, brak zbędnych chyba większości użytkownikom funkcji 2 roweru, jest kadencja, podświetlnie gdyby ktoś potrzebował i liczy nawet długość napraw a do tego dożywotnia gwarancja. Tylko nie wiem po co 3-4x dłuższy kabel czy oni nie wiedzą że koło jest zaraz przy kierownicy??? To już drugi produkt który zauważyłem przypadkiem w Roweromanii
http://www.allegro.p..._gwarancja.html
Ja go kupiłem za 94 teraz 122 na początku listopada 99 a to podobno promocja ze 137zł
wcześniej miałem brać Sigma Sport BC-1606L + czujnik kadencja 69+30zł w CentrumRowerowym nie wiem jak teraz. Nie ukrywam że jestem troche uprzedzony do Sigmy po awarii, design też nie jest nadzywczajny więc nie było się trudno przestawić w myśleniu. A czyż Cannondale nie brzmi dumnie ;)

#152 gr3gory

gr3gory
  • Użytkownik
  • 434 postów
  • SkądDzierżoniów

Napisano 01 styczeń 2009 - 22:02

eizo,troszke juz o moim problemie w tym temacie pisalem wiec moze dlatego kojarzysz ten awaryjny model Sigmy. A czy ktos z Was wysylal bezposrednio do Sigmy z siedziba w Niemczech swoj sprzet do reklamacji? Pisalem do sklepu gdzie zakupilem swoja Sigme. Gosciu powiedzial zebym odeslal do Sigmy bezposrednio, naprawia albo wymienia na podobny model ( aktualny ). Nie chce tez w takim przypadku ryzykowac jesli nie mam pewnosci, ze to uwzglednia po terminie gwarancji. Moze macie z tym jakies doswiadczenia? Co o tym sadzicie? Zastanawiam sie tez z jakiej uslugi w takim przypadku skorzystac, czy z Poczty Polskiej czy z firmy kurierskiej.

#153 korkus83

korkus83
  • Użytkownik
  • 121 postów
  • Skądmazowieckie

Napisano 02 styczeń 2009 - 09:58

gdy otrzymujesz nowy pulsometr w ramach gwarancji, to od momentu jego otrzymania okres gwarancyjny zaczyna się od nowa.

nieprawda. gwarancja liczy się od daty zakupu, a nie od otrzymania nowej rzeczy w ramach gwarancji. kilkukrotnie się o tym przekonałem. tak to by za pięknie było.

często w sklepach świadomie lub nie wprowadzają klientów w błąd.

#154 Gosc_eizo_*

Gosc_eizo_*
  • Gość

Napisano 02 styczeń 2009 - 15:16

Czasami może być tak że albo dolicza się okres gwarancji który pozostał do daty otrzymania sprzętu albo jeśli gwarancja się kończy np. 1 miesięc

A właśnie pamiętam ze szkoły że gwarancja to nie wszystko jest jeszcze reklamacja która na każdy towar trwa 2 lata (nie dotyczy specjalnych np. spożywczych)

... Precyzyjnie reguluje również sposób, w jaki gwarancja się przedłuża – przedłuża się ona o okres naprawy, a jeżeli rzecz była wymieniana, to gwarancja biegnie od początku.

W ustawie konsumenckiej brak jest takich przepisów, a więc gwarancja konsumencka może się nie przedłużać o okresy naprawy i może nie biec na nowo w razie wymiany rzeczy. Co najważniejsze - bardzo rzadko daje możliwość odstąpienia od umowy, czyli możliwość zwrotu towaru za zwrotem ceny, a takie uprawnienie – w pewnych, określonych przepisami, sytuacjach - daje nam ustawa. Z tego płynie wniosek, że czasami skorzystanie z uprawnień, jakie daje nam ustawa i zgłoszenie reklamacji do sprzedawcy jest bardziej korzystne niż reklamowanie na podstawie gwarancji.
...
Pamiętajmy, że składając reklamację możemy ją złożyć na podstawie gwarancji, ale również skorzystać z uprawnień wynikających z „ustawy konsumenckiej” i złożyć ją sprzedawcy – wybór należy do konsumenta i sprzedawca nie może wysyłać go do gwaranta. Jeżeli jednak już dokonaliśmy wyboru, to dana reklamacja będzie przebiegała już do końca tylko według reguł, które wybraliśmy. Jeśli składamy reklamację na podstawie gwarancji, to nie możemy w zakresie tej reklamacji korzystać z uprawnień przewidzianych w ustawie i zgłaszać roszczeń wobec sprzedawcy. Możemy więc znaleźć się w sytuacji, gdy - korzystając z uprawnień danych nam przez ustawę - już dawno byśmy mogli odstąpić od umowy i żądać zwrotu pieniędzy, ale niestety gwarancja nie daje takiego prawa, a wybraliśmy ten tryb dochodzenia roszczeń. W związku z tym musimy dotrwać do końca procesu reklamacyjnego i dopiero potem ewentualnie zgłaszać kolejne reklamacje, już na podstawie ustawy.

Przed złożeniem reklamacji i wyborem drogi dochodzenia roszczeń najpierw przeczytajmy dokładnie dokument gwarancyjny i sprawdźmy, jakie mamy uprawnienia i porównajmy je z uprawnieniami przewidzianymi w ustawie o sprzedaży konsumenckiej. Jeżeli gwarancja jest mniej korzystna, odłóżmy ją do szuflady i składajmy reklamację do sprzedawcy.

źródło http://www.federacja...y.php?story=417

#155 nick

nick
  • Użytkownik
  • 2254 postów
  • Skądkrakow

Napisano 02 styczeń 2009 - 17:44

to jest tzw rękojmia. niestety nowa ustawa konsumencka, która ma być korzystna dla konsumenta, wcale korzystna nie jest. jest zagmatwana i można ją interpretować różnie, a sprzedawca zawsze na Twoją niekorzyść /przećwiczyłem to na zepsutej kamerze/ pozdr

#156 Gosc_eizo_*

Gosc_eizo_*
  • Gość

Napisano 11 styczeń 2009 - 09:52

Sigma Sport PC1600 po 1627 dniach (ponad 4 latach) użytkowania
trochę przebarwił się pasek ale zegarek już nie
Dołączona grafika

...chodziło mi o używanie pulsometru nie podczas treningu, tylko np. w szkole, czy wystąpi problem (w szkole nie pocę się zbytnio, a więc po jakimś czasie może przestać działać)

Ja używam pulsometru do szybkochodu, a najczęściej jest to w drodze do szkoły lub pracy. U mnie problemu nie ma działa cały czas, chyba że już się zgłodzę na tyle że żołądek mi się skurczy to wtedy mi odpada, w sumie dość często się to zdarza :-P bo ja ciągle głodny jestem. Poza tym często nie czuję że mam go na sobie albo że nie mam, ostatnio czekam przed rowerem i myślę sobie czego nie chce działać :?: okazało się że opaski nie miałem założonej :mrgreen:
Jak widzę fajną panienkę lubię patrzeć jak mi puls skacze do góry, a potem z wrażenia tego skoku skacze drugi raz :-D

#157 nick

nick
  • Użytkownik
  • 2254 postów
  • Skądkrakow

Napisano 11 styczeń 2009 - 11:07

dopiero byłby skok, jakbyś zobaczył fajną mężatkę. pozdr

#158 Gosc_eizo_*

Gosc_eizo_*
  • Gość

Napisano 11 styczeń 2009 - 12:57

w sumie ostatnio to same mężatki i samotne matki, z urazem do mężczyzn spotykam aż nie ma się za co złapać ;-) pozdrawiam

#159 - MC -

- MC -
  • Użytkownik
  • 106 postów
  • SkądMiędzyrzecz

Napisano 11 styczeń 2009 - 19:53

panowie proszę o radę. czy do pulsometru Sigma bc 1706 hr dts można dokupić sensor (czujnik) kadencji? wiem że do 1606 jest coś takiego. pozdrawiam brać szosową. :-D

#160 travisb

travisb
  • Użytkownik
  • 1761 postów
  • Skąd54.351 �N 18.645 �E

Napisano 11 styczeń 2009 - 20:18

Google mym pasterzem, nie brak mi niczego -->
http://mtbikes.info/...706-hr-dts.html
"Nie przewidziano w tym modelu pomiaru kadencji ale jak to mówią „nie można mieć wszystkiego”. "

Dodaj odpowiedź