
Na poprawę odporności
#1
Napisano 07 luty 2012 - 12:57
Leczenie poprzez żywienie”, Żywność lekarstwem” - to coraz częściej pojawiające się stwierdzenia. Jest w nich wiele prawdy, co potwierdzają naukowe badania. Jedne z nich wykazały, iż odpowiednio skomponowana dieta może zapobiec lub wyleczyć infekcje, poprzez odpowiednią stymulację układu odpornościowego. Co zatem powinno znajdować się na naszych talerzach, a czego powinniśmy unikać, aby nie dopuścić do przeziębienia?
Czynniki pokarmowe wzmacniające odporność:
Witamina C
Od dawna wiadomo, że jest najważniejszą witaminą dla układu odpornościowego, ponieważ ma silne właściwości antywirusowe oraz antybakteryjne. Ponieważ organizm nie jest w stanie samodzielnie wytworzyć tej witaminy, konieczne jest więc codzienne jej dostarczanie wraz z pożywieniem. Cennymi źródłami witaminy C są: owoce cytrusowe, kiwi, truskawki, natka pietruszki, papryka. W diecie Polaków dobrym źródłem witaminy C są także ziemniaki, a to ze względu na częstość ich spożywania. Osoba dorosła powinna dostarczać ok. 70 mg witaminy C dziennie. Zapotrzebowanie to wzrasta jeśli palimy papierosy, pijemy alkohol, jesteśmy narażeni na stres lub właśnie wtedy, kiedy spada nasza odporność.
Witamina B6
Witamina ta jest najważniejsza dla układu odpornościowego witamina z grupy B. Umożliwia obronę organizmu przed infekcjami, wzmacnia zdolność białych krwinek do pochłaniania atakujących zarazków oraz uczestniczy w produkcji nowych komórek układu odpornościowego oraz erytrocytów. Najlepszym źródłem witaminy B6 są drożdże piwne, brązowy ryż oraz zielone warzywa.
Witamina A
Charakteryzuje się silnymi właściwościami antywirusowymi, wspomaga walkę z infekcjami, zwłaszcza układu oddechowego i pęcherza moczowego. Witamina A rozpuszczalna jest w tłuszczach i występuje w kilku formach. W postaci retinolu można ją znaleźć w produktach zwierzęcych, takich jak jajka (żółtko), wątroba, tran, mleko i żółte sery. Natomiast w czerwonych i żółtych owocach i warzywach, np. w brzoskwiniach, morelach, marchwi, dyni, a także w zielonych warzywach, np. brokułach witamina A występuje w postaci karotenoidów. Ponieważ są one rozpuszczalne w wodzie, długie moczenie warzyw i owoców wiąże się ze startami witaminy A.
Magnez
Bierze udział w syntezie dopełniacza, który odgrywa szczególną rolę w niszczeniu komórek guzowatych i niektórych wirusów, np. opryszczki. Jeśli chorobie towarzyszy biegunka lub silne pocenie, zapotrzebowanie na ten pierwiastek wzrasta. Odpowiednia jego podaż zapobiega lub zmniejsza osłabienie oraz utratę apetytu, które często występują w trakcie infekcji. Magnez zawarty jest w orzechach, ziarnach, rybach, soi oraz ciemnozielonych warzywach.
Selen
Uczestniczy w syntezie przeciwciał i wytwarzaniu komórek odpornościowych w reakcji na powtórną infekcję. Występuje w zbożach i warzywach, jednak jego ilość zależy od gleby, na której są one uprawiane.
Cynk
Potrzebny jest grasicy do produkcji limfocytów T. Jest niezbędny do tego, aby osiągnęły one czynną dojrzałość oraz do tego, aby zwalczały zarazki. Mówi się nawet, iż cynk może skuteczniej niż witamina C skracać okres przeziębienia. Znajdziemy go w mięsie, rybach i owocach morza, a także w ziarnach zbóż, orzechach, nasionach, drożdżach piwnych i imbirze. Zapotrzebowanie mężczyzn na ten pierwiastek jest większe, dlatego przy jego niedoborze to mężczyźni są bardziej podatni na infekcje.
Mangan
Bierze udział w produkcji interferonu – substancji, która wydzielana jest przez większość tkanek i ma właściwości antywirusowe. Dobrymi źródłami tego pierwiastka są pełnoziarniste płatki zbożowe, kiełki zbóż, otręby, orzechy, warzywa zielone i strączkowe.
Czosnek i cebula
Występujące w czosnku substancje (takie jak allicyna i związki siarkowe) wykazują bardzo silne działanie bakteriobójcze, dlatego też zaleca się spożywanie go w przypadku przeziębień oraz infekcji układu oddechowego. Cebula polecana jest natomiast także przy infekcjach pęcherza moczowego.
Miód
Chociaż zwykły cukier osłabia odporność, to miód wpływa na nią już pozytywnie. Wszystko to dzięki kwaśnemu odczynowi, a także obecności lizozymu. Są to czynniki hamujące rozwój bakterii, wirusów i grzybów, dlatego też miód uznawany jest za naturalny antybiotyk.
Mleczne produkty „bio”
Kefiry i jogurty „bio” wzbogacone w bakterie probiotyczne przyczyniają się do zachowania prawidłowej flory bakteryjnej, która stanowi przeciwwagę dla bakterii chorobotwórczych.
Czynniki pokarmowe osłabiające odporność:
Kofeina
Zarówno kawa, jak i mocna herbata oraz gazowane napoje zawierające kofeinę zakłócają wchłanianie składników odżywczych, utrudniają przyswajanie m.in. manganu i cynku oraz hamują działanie układu odpornościowego.
Cukier
Wykazano, iż po ok. 5-ciu godzinach po spożyciu cukru hamowana zostaje zdolność białych krwinek do niszczenia zarazków. Zrezygnować więc należy ze słodyczy, słodkich napojów, słodzonych płatków zbożowych, a także gotowych dań, które bardzo często zawierają cukier.
Alkohol
Chociaż niewielkie ilości czerwonego wina mają korzystny wpływ na organizm (a zwłaszcza na układ sercowo-naczyniowy), to nadmiar jakiegokolwiek alkoholu ma skutki takie same jak spożywanie cukru prostego. Alkohol zmniejsza wchłanianie składników odżywczych, które pozytywnie wpływają na układ odpornościowy.
Fast food oraz inne pokarmy bogate w nasycone kwasy tłuszczowe oraz tłuszcze trans
Osłabiają układ immunologiczny czyniąc go ospałym.
Autor: Marta Tomaszewska
Źródła: Trener.pl
pzdr
Trzymaj Koło - blog dla PRO amatorów
Wycieczki weekendowe i atrakcje turystyczne

#2
Gosc_Jelitek_*
Napisano 07 luty 2012 - 13:47
Zincas forte 1x dziennie po tabletce na początku infekcji (przeziębienie lub grypopodobnej) faktycznie skraca czas choroby. Nie będę się rozwodził nad postawami działania cynku, ale polecam spróbować - proponuję jednak zażywać tabletki po jedzeniu ponieważ na czczo strasznie po nich mdli.
#3
Napisano 07 luty 2012 - 14:07
#8
Napisano 20 wrzesień 2012 - 06:31
Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów www.velotech.pl
Serwis rowerowy - Kraków tel: 666-316-604, velotech@vp.pl
Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!! w godz. - 12.oo - 19.oo
#9
Napisano 20 wrzesień 2012 - 06:42
Ze swojej strony mogę polecić jeszcze poniższe (szczególnie mi pomaga przy przeziębieniu)
http://www.i-apteka....0-tabletek.html
No i na odporność najlepszy jest miód (taki prawdziwy z pasieki, jak ktoś nie wie jak taki poznać chętnie napiszę). Ja lubię go pić z Muszynianką i cytryną, można też oczywiście z herbatą ale trzeba ją najpierw odpowiednio ostudzić.
pzdr
Trzymaj Koło - blog dla PRO amatorów
Wycieczki weekendowe i atrakcje turystyczne

#11
Napisano 20 wrzesień 2012 - 08:00
Ostatnio kupiłem białą rzdkiew , import z UE miala chyba pół metra długosci !!!!!!!!! a te polskie są z pół raz krótsze , dymane warzywa mać jego.
Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów www.velotech.pl
Serwis rowerowy - Kraków tel: 666-316-604, velotech@vp.pl
Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!! w godz. - 12.oo - 19.oo
#12
Napisano 20 wrzesień 2012 - 08:18
Np.: http://supernowosci2...czosnek-z-chin/
Cytuję:
"Chińczycy korzystają z metod zabronionych w Unii Europejskiej. Na szeroką skalę modyfikują rośliny genetycznie. Chińczycy korzystają też z antybiotyków i pestycydów, dlatego uzyskują takie efekty przyrostu. Jednak kosztem jakości i właściwości rośliny. – Dozwolonymi u nas metodami nie sposób wyhodować tak dużego czosnku – mówi Stanisław Bartman. – Aż strach pomyśleć co robią Chińczycy by uzyskać taki czosnek."
W necie można znaleźć tez kilka afer z przemytem chińskiego czosnku do Polski.
pzdr
Trzymaj Koło - blog dla PRO amatorów
Wycieczki weekendowe i atrakcje turystyczne

#13
Napisano 20 wrzesień 2012 - 09:19
a w ogóle z chin wszystko jest złe, krabon, czosnek, kurczaki, szprychy , części shimano itd.
Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów www.velotech.pl
Serwis rowerowy - Kraków tel: 666-316-604, velotech@vp.pl
Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!! w godz. - 12.oo - 19.oo
#14
Napisano 20 wrzesień 2012 - 09:27
http://biokurier.pl/...ki-rozroznianie
To nie jest żadna nagonka na Chiny, ale jeśli ten czosnek się nie psuje i nie wyrasta po wsadzeniu w ziemię to zupełnie jak z frytkami z McDonalda, które po miesiącu wyglądają tak samo

Potem ktoś wcina czosnek, bo jest chory a działa to jak placebo, a może nawet szkodzi w dłuższej perspektywie czasowej. Jak mamy wybór, po co ryzykować ?
pzdr
Trzymaj Koło - blog dla PRO amatorów
Wycieczki weekendowe i atrakcje turystyczne

#15
Napisano 22 wrzesień 2012 - 14:42
Cytat
A sie dziwisz? Bo ja nie... Chiny tak smrodzą i kombinuja, by najtaniej kosztem srodowiska naturalnego cos wyprodukowac, to czemu nie wpychac nam swinstwa w jedzenie? Zeby tylko miec duzo zysku. Ten kraj jest tylko nastawiony na wyzysk - mówi sie o rozwoju gospodarczym tegfo kraju. Ta, jasne, tylko jakoś po ludziach pracujących w fabrykach i majacych kontenery za domy zbytnio pewnie tego nie widać...no własnie, bo już wolałbym chyba z Chin , niż z UE .
Ostatnio kupiłem białą rzdkiew , import z UE miala chyba pół metra długosci !!!!!!!!! a te polskie są z pół raz krótsze , dymane warzywa mać jego.
Chociaż UE, to... byc może tak informacje są, by nie mieć konkurencji. jakoś od biedy juz wolę europejskie, a tym bardziej polskie i z pewnego rolnika.
Jeśli chodzi o chińskie części rowerowe - też się ograniczam. Obecnie z tego kraju mam tylko dętki i klocki hamulcowe oraz być moze owijke i linki z pancerzami. Co nie znaczy, że chińskie słabe - owszem, są okej, ale jak mam wybór za niska kasę kupić tanią chińszczynę czy używane części np. z dobrych lat Shimano, to najczęściej bez wahania wybieram to drugie.
#16
Napisano 22 wrzesień 2012 - 23:30
Ponad dwa lata temu odkryłem moc zielonej herbaty. Teraz piję ją nałogowo i nie wiem co to to choroba.
Wbrew temu co wysledzic mozna w poprzednich postach , z chin importuje się tez produkty będące jedynymi w swoiim rodzaju , które sa tez związane z kultura tego państwa.
Z tego co sie dowiedziałem, gospodarka chin coraz bardziej zamyka sie na światowe rynki . Więc nie musicie miec obaw , ze niedługo wszystko bedzie z napisem made in China
#17
Napisano 23 wrzesień 2012 - 08:10
Czosnek i jeżówka jak najbardziej podnoszą odporność, a jeszcze lepiej robią to trany, ale nie te w formie suplementów diety a leków (inny świat jeśli chodzi o wymogi i kontrolę jakości) na rynku jest tylko kilka takowych.
Samemu używam Ecomeru, ale dwa lata mam spokój a np nie szczepię się przeciw grypie a codziennie mam kontakt z chorymi.
#18
Napisano 23 wrzesień 2012 - 08:21
Już nie wspomne o "podwojna dawka magnezu", zamiast owoców soki pseudowartościowe z kartonu, torebki,, gdzie sok z marchwi naturalny samemu robione, sok z jabłek - masa ich jest na rynku, ....
Teraz producenci kreują ile powinniśmy dostać witamin i w jakiej postaci, jarzyny modyfikowane można jeść na tony i co z tego , jak witaminy najlepiej w pastylkach , bo tam ich po prostru brakuje.
Właśnie wcinam duszoną lekko cebule i smigam
Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów www.velotech.pl
Serwis rowerowy - Kraków tel: 666-316-604, velotech@vp.pl
Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!! w godz. - 12.oo - 19.oo
#19
Napisano 23 wrzesień 2012 - 16:04
A dla chcących a nie mających dostępu do otwartego akwenu proponuję rozwiązanie w postaci zimnych kąpieli w wannie lub pod prysznicem.
#20
Napisano 23 wrzesień 2012 - 18:30
Cytat
A ja na poprawę odporności i calkowite zapomnienie o jakimkolwiek przezięieniu polecam hartowanie swojego organizmu kąpielami w zimnej wodzie, czyli tzw. morsowanie się. Ja mam o tyle dobrze pod tym względem, ze mieszkam nad morzem, ale w jakimkolwiek akwenie można się morsić - czy to jeziorko, czy to staw.
A dla chcących a nie mających dostępu do otwartego akwenu proponuję rozwiązanie w postaci zimnych kąpieli w wannie lub pod prysznicem.
Lodowaty prysznic po saunie !! Coś pięknego

Trzymaj Koło - blog dla PRO amatorów
Wycieczki weekendowe i atrakcje turystyczne

Dodaj odpowiedź
