Skocz do zawartości

Zdjęcie

Pinarello made in Tajwan ?!

54 odpowiedzi w tym temacie

#1 rodman

rodman
  • Użytkownik
  • 255 postów
  • SkądSomewhere In Poland

Napisano 24 luty 2012 - 09:54

co sądzicie o tej ramie ? ktoś na tym jeździ ?
nie sądzę, żeby Valverde pomykał na ramie za 2600 PLN .... chociaż, efekt mógłby być podobny, przecież większość ram klepią na Tajwanie lub w Chinach,
czy ktoś ma doświadczenia z tymi produktami ?

nie chodzi mi tu o opinię typu "łeee, podróba, na pewno syf" tylko bardziej o rzetelne fakty niż mity,

pozdrawiam

#2 ROZMIAR

ROZMIAR
  • Użytkownik
  • 3219 postów
  • SkądPoznań

Napisano 24 luty 2012 - 11:34

Spodziewam się, że nie dorówna Twojemu specowi. Nie jeździłem na niej, ale ma ona najwięcej "mitów" ze wszystkich ram chińskich. Ktoś z forum ją ma(nie pamiętam kto)

7602ede9d85aa0ebmed.png

Więcej satysfakcji daje dobra forma niż dobry sprzęt.

logo_phpBB.gif

#3 danielasu2

danielasu2
  • Użytkownik
  • 523 postów
  • Skądirlandia

Napisano 24 luty 2012 - 12:15

Speca też tłuką w tajwanie i mówię tu o oryginalnałach w sklepach, zreszta to samo tyczy się treka, cervelo tez stawia na żołtki , więc nie ma co się krzywić i brać

#4 rodman

rodman
  • Użytkownik
  • 255 postów

Napisano 24 luty 2012 - 12:27

jedynie na cannonie jest naklejka "hand made in usa", ale to chyba tylko "chłyt markietingowy" ...

#5 danielasu2

danielasu2
  • Użytkownik
  • 523 postów
  • Skądirlandia

Napisano 24 luty 2012 - 12:53

Raczej tak,tłumacza to tzw tańszym towarem dla klienta

#6 Perkoz

Perkoz
  • Użytkownik
  • 265 postów
  • SkądWołomin

Napisano 24 luty 2012 - 16:57

Też jestem ciekaw jak te ramy jakościowo są. Na allegro jest taka jedna, 2599zł. Na necie ciężko coś znaleźć.

#7 rodman

rodman
  • Użytkownik
  • 255 postów

Napisano 24 luty 2012 - 18:40

przeryłem forum, ale niestety się zakopałem w temacie "chińskim" obok :D

teraz to już mam wymieszane kompletnie we łbie, chyba najlepsza opcja to dotknąć, wypróbować, stanąć na pedały, zasprintować, przelecieć się po bruku i wtedy SAMEMU coś można odczuć o ile TESTOWAŁO się inne ramy w tych samych warunkach i tym samym "zmęczeniu", na tych samych kołach (bo koła akurat moim zdaniem kolosalnie usztywniają lub zmiękczają rower).

no nic, jak kogoś spotkam to będę prosił o "rundkę" na spróbę ;)
tymczasem miłego trenażerowania życzę :D !

#8 Gosc_Zawisza_*

Gosc_Zawisza_*
  • Gość

Napisano 24 luty 2012 - 19:10

jedynie na cannonie jest naklejka "hand made in usa", ale to chyba tylko "chłyt markietingowy" ...

Z cannondalem tak było kiedys teraz niemal kazdy model łacznie z alu i carbonem jest robiony na taiwanie. Hand made in usa nie uswiadczysz juz. Moze Ciebei zdziwię ale ramy cannondale produkowane na Tajwanie są lepsze jakościowo jak te kotre kilka lat temu były klejone w ameryce.

#9 Wiljer

Wiljer
  • Użytkownik
  • 620 postów

Napisano 24 luty 2012 - 19:11

swego czasu na ramach Cannondale pisało Hand made in USA ale teraz to już chyba wszyscy na wschodzie mają fabryki ; )

max dst:

412 km Kraków - Warszawa (2020)

#10 rodman

rodman
  • Użytkownik
  • 255 postów

Napisano 24 luty 2012 - 19:22

powiem tak: w sumie nie dojdziesz !

Boening niby jakiej jest produkcji ? ;-P

może naklejkę walną w USA ręcznie i wtedy nie oszukują :D

największym producentem masy / pulpy do tabletek wielu producentów jest Korea i Indie :-))

może RolsRoyce'a robią ręcznie jak podają no i na pewno Luxtech - 100 % gwarancji, że jest Hand Made in Poland, ale zapomniałem Jarka zapytać skąd ściąga rurki do klejenia ram ;-)
więc .... globalizacja rules !

#11 Gosc_łukasz_*

Gosc_łukasz_*
  • Gość

Napisano 24 luty 2012 - 19:31

nie chodzi mi tu o opinię typu "łeee, podróba, na pewno syf" tylko bardziej o rzetelne fakty niż mity,

Rodmanale o jakie rzetelne fakty i mity ci dokładnie chodzi , czy chcesz sobie kupić taką rame i masz wątpliwości co do jej wytrzymałości?
ja mam cos w stylu podroby Chinskiego pinarello i jestem bardzo zadowolony , 3 sezony 30 tysiecy kilometrow zrobione ii nadal działa co za uparta podróba prawda :-)

#12 rodman

rodman
  • Użytkownik
  • 255 postów

Napisano 24 luty 2012 - 20:05

no właśnie o "głos użytkownika" a nie szperacza forum, taki jak Twój - przejechałeś 30 koła i luz - to jest rzetelna opinia dla mnie :D

chodziło mi właśnie o jakość podczas użytkowania, że nagle pęka lub odłazi farba itp. :-)

#13 Gosc_Jelitek_*

Gosc_Jelitek_*
  • Gość

Napisano 24 luty 2012 - 20:07

Jeśli na przykład rama jest TYLKO malowana w kraju UE to producent ma prawo napisać made in np. germany czy italy... i tak jest w przypadku ram Piranello - są robione na Tajwanie a malowane we Włoszech...i dlatego mogą napisać made in italy :-)

Temat o ramach Chinarello był już - rzuć okiem na temat chińskie ramy karbonowe.

#14 Wiljer

Wiljer
  • Użytkownik
  • 620 postów

Napisano 24 luty 2012 - 20:08

chodziło mi właśnie o jakość podczas użytkowania, że nagle pęka lub odłazi farba itp. :-)

to zawsze się może stać, jeden przejedzie 50tyś km i nic, a drugiemu na drugiej wycieczce coś strzeli...; )

na takie ramy, o których jest mowa, jest gwarancja jakaś ?

max dst:

#15 rodman

rodman
  • Użytkownik
  • 255 postów

Napisano 24 luty 2012 - 21:21

2 lata , gwarancja producenta .

#16 Gosc_Bullet_*

Gosc_Bullet_*
  • Gość

Napisano 24 luty 2012 - 21:46

Wyższe modele ram karbonowych Treka są jeszcze robione w USA

#17 KAEM

KAEM
  • Użytkownik
  • 489 postów
  • SkądJawor

Napisano 24 luty 2012 - 22:14

Jeśli na przykład rama jest TYLKO malowana w kraju UE to producent ma prawo napisać made in np. germany czy italy...

Teoretycznie - w świetle prawa taka "goła rama" to półprodukt a dopieszczona, wygładzona i pomalowana to produkt gotowy, więc ostatecznie made in... tam gdzie prace zostały zakończone :-) Gospodarka jest rozwinięta i każdy szuka oszczędności to oczywiste.

W jednym z zakładów LSSE (Legnica) produkują sporo elementów elektrycznych dla AUDI , VW i prawnie to są takie same półprodukty jak te ramy :-)

Mity tworzą Ci, którzy na tym nie jeździli nawet, ale taka mentalność polaków - LUBIMY KRYTYKOWAĆ !

#18 Gosc_intel action_*

Gosc_intel action_*
  • Gość

Napisano 24 luty 2012 - 22:20

kugel Bianchi również robi swoje ramy w Italii ;-)

#19 Wiljer

Wiljer
  • Użytkownik
  • 620 postów

Napisano 24 luty 2012 - 23:00

ale w sumie jak coś jest z Chin to nie znaczy, że złe, tak się utarło
firmy tam się przenoszą bo jest tańsza siła robocza ale nie sądzę by Amerykanin coś klejąc był dużo bardziej uważny
lepiej się w czymś czujemy jak pisze Made in USA niż China no ale to pozory tylko (chyba) ;)
np. ostatnio kupiłem koszulkę Mavic'a i na niej pisze "Fabriques en France" jestem z tego tak dumny, że nawet wydaje mi się, że koszulka ma lepszy materiał choć mama twierdzi, że ten sam co każda :D

max dst:

#20 Gosc_Pavulon_*

Gosc_Pavulon_*
  • Gość

Napisano 24 luty 2012 - 23:12

Również zwróciłem uwagę na tą ramę PINARELLO. Cena wydaje mi się dziwna. Przecież to jest bardzo droga i prestiżowa firma. Aktualnie tez chcę sprzedać ramę więc moge być nie wiarygodny. Ale moim skromnym zdaniem za PINARELLO trzeba sporo więcej wyłożyć.

Dodaj odpowiedź