Skocz do zawartości

Zdjęcie

Pinarello made in Tajwan ?!

54 odpowiedzi w tym temacie

#21 rodman

rodman
  • Użytkownik
  • 255 postów
  • SkądSomewhere In Poland

Napisano 25 luty 2012 - 00:50

Również zwróciłem uwagę na tą ramę PINARELLO. Cena wydaje mi się dziwna. Przecież to jest bardzo droga i prestiżowa firma. Aktualnie tez chcę sprzedać ramę więc moge być nie wiarygodny. Ale moim skromnym zdaniem za PINARELLO trzeba sporo więcej wyłożyć.

kolego, ale to nie jest Pinarello, to jest oryginalny "Team Movistar 2012" ;-) !

myślę, że "noga" nie rozpozna oryginału od podróbki :-P

#22 maku

maku
  • Użytkownik
  • 101 postów

Napisano 25 luty 2012 - 01:37

Jeśli chodzi o podróbki Pinarello (nie mieszać z innymi ramami chińskimi) to wystarczy poszperać po Weight Weenies by znaleźć zdjęcia połamanych widelców. Połamany widelec to jeszcze może się zdarzyć, ale... one były nawijane na rdzeń z Xiānggǎng Daily News :shock: Taiwan te ramy widziały przez morze.

ja mam cos w stylu podroby Chinskiego pinarello i jestem bardzo zadowolony , 3 sezony 30 tysiecy kilometrow zrobione ii nadal działa co za uparta podróba prawda :-)

Jak dla mnie rama "generic" (jak to określiłeś, "coś w stylu") a podróbka to dwa zupełnie różne tematy. Manufaktury chińskie produkujące fm15/28/etc to uczciwy biznes. Im zależy na jakości, bo nie nastawiają się na zwijanie interesu za rok. A handlarz podróbkami wręcz przeciwnie - będzie chciał wcisnąć jak najwięcej towaru z jak największym zyskiem i zdąrzyć zniknąć gdyby zrobiło się gorąco.

Speca też tłuką w tajwanie i mówię tu o oryginalnałach w sklepach, zreszta to samo tyczy się treka, cervelo tez stawia na żołtki , więc nie ma co się krzywić i brać

Tanie chińskie ramy "tłuką" małe manufaktury. W wątku o chińskich ramach można znaleźć np. zdjęcia z DengFu. To oczywiście nie oznacza że te ramy są słabe, wystarczy popatrzyć ile ich jeździ bez żadnych problemów. Ale nie ma się co oszukiwać, to nie klasa Cervelo. Sama waga tych ram - średnie rozmiary >1kg z reguły koło 1100g-1200g - pokazuje, że to nie jest szczególnie zaawansowany kompozyt.

#23 rodman

rodman
  • Użytkownik
  • 255 postów

Napisano 25 luty 2012 - 07:29

myślę, że ramy chińskie czy tajwańskie mogą się mieć tak samo jak "oryginalne" ramy Speca, Cannona dostępne w masowej sprzedaży do ram, na których jeżdżą zawodnicy ProTeamów, oni raczej na seryjnych nie jeżdżą, ale nie znam nikogo z ProTeamu (chociaż raz miałem fuksa raz przejechać na treningu kilka kaemów z zawodowcem :-P) , więc są to tylko moje własne teorie :-)

poza tym zdjęciami połamanych widelców - ram to bym się nie przejmował, nie mamy żadnych dowodów ile koleś ważył, jaką glebę zaliczył itp. na ten argument można zawsze wydobyć tyle samo fotek "oryginałów".

niesamowite wrażenie zrobił na mnie test w SantaCruz, który ktoś podlinkował chyba w "chińskim temacie" i myślę, że dopiero taki test porównawczy - crash test - mógłby pokazać co jest mocniejsze i "o ile", ale kto pójdzie na układ, żeby ze 3-4 ramy Venge po 20 koła każda - rozpiżyć w imię "testów" :-P ? :D

#24 Jarek-LT

Jarek-LT
  • Użytkownik
  • 413 postów
  • SkądKolberg

Napisano 25 luty 2012 - 09:02

RODMAN

Z zawodowcami i ich ramami masz rację - nie jeżdżą oni na firmowych ramach dostępnych ze sklepu, naprawiałem już kilka i jest tam od 250 do 300g więcej włókna są o wiele sztywniejsze niż dostępne wydmuszki ze sklepu........

Jeśli chodzi o ramy made in China czy Tajwan wbijcie sobie do głowy NA ZAWSZE ( wielokrotnie było to powtarzane ), że zwykłe chńczyki czy tajwańczyki od sprzedawcy są różnego kalibru wytrzymałości od najgorszych śmieci do dużo lepszych pod chińską nazwą - przynajmniej firmy i nie mają nic wspólnego z prawdziwą firmą np. CANNONDALE czy jakąkolwiek inną jak Merida ponieważ wszystko jest kontrolowane jakościowo, z włókien węglowych o odpowiedniej specyfikacji wytrzymałościowej przechodząc do spoiwa czyli odpowiednich żywic w kontrolowanych warunkach i przede wszystkim pod ścisłą kontrolą .Wspólnym mianownikiem jest miejsce wytwarzania czyli Tajwan. Różnica jest przede wszystkim w UŻYTYCH MATERIAŁACH .

Trzecia sprawa to CHINARELLO/PINARELLO.
Oczywiście prawdziwe Pinarello nie ma nic wspólnego z podróba i jest kilku krotnie droższe od tego z allegro czy ebay'a.
Przestrzegam szczególnie przed ramami o kształtach powyginanych jak prawdziwe pinarello a sygnowane ich logiem.
Ramy które przychodziły do naprawy mogę określić tak - GORSZYCH ŚMIECI NIE MIAŁEM W RĘKACH, malowanie baaaaardzo przyzwoite natomiast parametry sztywności w rękach - OPŁAKANE nie wspominając o próbie przygotowania do naprawy.
Taką ramę nie pomalowaną można kupić z ebay'a chyba za mniej niż 380$.

Czwarta sprawa dotyczy rur używanych do ram LUXTECH, niestety ale nie są sprowadzane - wyrabiane są na miejscu z włókien sprowadzonych z WŁOCH.
Zero tolerancji dla chińszczyzny!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Są oczywiście wyjątki jak wszędzie ale my tu piszemy o konkretach/konkretny temat.

Jarek-LT
LUXTECH :lol:

#25 rodman

rodman
  • Użytkownik
  • 255 postów

Napisano 25 luty 2012 - 09:45

fajnie, że wypowiedział się Producent :-)
Pozdrawiam !

#26 marceln

marceln
  • Użytkownik
  • 476 postów
  • Skąd3city

Napisano 25 luty 2012 - 10:12

Myślę, że Jarek świetnie podsumował jakość tego wyrobu i porównał go z "oryginałami".

Najlepsze na świecie ramy powstają w Chinach i na Tajwanie, bo jest tam tańsza produkcja lub odpowiednie zakłady (Tajwan). Przykładowo Colnago powstające na Tajwanie jest wytwarzane w fabrykach Gianta, Dogma też powstaje na Tajwanie jest wysyłana jako goła rama do Włoch, gdzie proces malowania ma większą wartość od gołej ramy, co pozwala nakleić naklejkę "Made in Italy".

To, że produkt ma naklejkę "Made in China" tak naprawdę nic nie znaczy poza lokalizacją fabryki. Wszystko opiera się o użyte materiały, technologię produkcji i kontrolę jakości, a te parametry mogą być takie same w Polsce, Rumunii, USA, Chinach czy nawet Bangladeszu. Czy korby Super Recorda robione w Rumunii są lipne, bo nie powstają we Włoszech? Czy topowe karbonowe Looki powstające w Tunezji są do kitu, bo nie robi się ich we Francji?

Z resztą jak zauważył zawisza Cannondale paradoksalnie po przeniesieniu produkcji do Chin zyskał na jakości, szczególnie da się to zauważyć w malowaniu - pewnie była to kwestia stworzonego na nowo systemu jakości. Przykład innego typu to iPhone, który również powstaje w Chinach, a zapewne kilka fabryka dalej tworzona jest marnej jakości podróbka za 30$.

Napis w jakim kraju wykonano ramę świadczy jedynie o lokalizacji fabryki, a nie o jakości wytworzonego produktu!

#27 danielasu2

danielasu2
  • Użytkownik
  • 523 postów
  • Skądirlandia

Napisano 25 luty 2012 - 16:17

Następna rame jaką kupię to będzie luxtech , jeśli oczywiście zrobią wymiar dla mnie.
Wizualnie prezentują się super

#28 Gosc_xsnailx_*

Gosc_xsnailx_*
  • Gość

Napisano 26 luty 2012 - 19:36

a jesli chodzi o chińszczyznę to juz bym wolał sprawdzonego planet x-a niz niewiadomo co. Te klony pinarello ani dobre ani ladne

#29 danielasu2

danielasu2
  • Użytkownik
  • 523 postów
  • Skądirlandia

Napisano 26 luty 2012 - 20:38

Wszyscy o tym wiemy doskonale oryginalna fabryka cannondale czy speca lub inna na Tajwanie to nie to samo co jakaś podróbka w tym kraju i stad się bierze różnica w cenie.
Za rame oryginalna poprostu trzeba wydzielić minimum 2000euro a wszelkie taniochy to szajs , oczywiście można to kupić, ale potem nie dziwić się ze coś pęknie .

#30 maciej1986

maciej1986
  • Użytkownik
  • 3267 postów
  • SkądPoznań

Napisano 26 luty 2012 - 20:40

http://www.planet-x-..._frame_new_logo

#31 Gosc_xsnailx_*

Gosc_xsnailx_*
  • Gość

Napisano 26 luty 2012 - 20:58

@maciej i po temacie, z gwarancja, dostawa do domu, pewnie i bez klopotow z urzedem celnym.

#32 danielasu2

danielasu2
  • Użytkownik
  • 523 postów
  • Skądirlandia

Napisano 26 luty 2012 - 22:04

Cena super , mimo tego ja nie kupiłbym takiej ramy
Średniej klasy koła to można kupić za tyle.

#33 rodman

rodman
  • Użytkownik
  • 255 postów

Napisano 27 luty 2012 - 10:34

http://www.planet-x-bikes.co.uk/i/q/FRPXSLPC/planet_x_pro_carbon_road_frame_new_logo

rozumiem, że na tej różowej to bez siodełka się jeździ ? :lol:

#34 misiek

misiek
  • Użytkownik
  • 73 postów
  • SkądRz

Napisano 17 marzec 2012 - 02:07

to jest w końcu na forum ktoś kto ma tą ramę i jest na tyle odważny, żeby się przyznać i podzielić wrażeniami? :)

#35 KAEM

KAEM
  • Użytkownik
  • 489 postów
  • SkądJawor

Napisano 17 marzec 2012 - 08:02

Kolega z forum ma coś podobnego ------> https://picasaweb.go...824337/Galeria#
i chyba poza nim brak chętnych do podzielenia się opinią tylko teoria wyssana z palca lub fotki z netu... :( Ja bym ją kupił - ale tylko set rama+widły wychodzi 260 funciaków na ebay'u to śmieszna cena, nie brałbym tych droższych zestawów z carbonową kierą sztycą itd... bo te elementy ważą tyle co znacznie tańsze alu...

#36 misiek

misiek
  • Użytkownik
  • 73 postów
  • SkądRz

Napisano 17 marzec 2012 - 13:22

No właśnie to nie jest ta rama. Tutaj albo na light biku, pamiętam, że ktoś wystawił rower na chinarello ale zniknął on tak szybko jak się pojawił bo zaczęła się zbyt gorąca dyskusja. Bardzo bym chciał przeczytać opinię kogoś kto jeździ na tej ramie.

#37 BUBUs

BUBUs
  • Użytkownik
  • 335 postów
  • SkądPabianice

Napisano 17 marzec 2012 - 13:47

http://www.forumszos...t=11127&start=0

#38 KAEM

KAEM
  • Użytkownik
  • 489 postów
  • SkądJawor

Napisano 18 marzec 2012 - 09:02

Czyli nikt aktualnie z forum na tym nie jeździ... a szkoda bo też chętnie bym poznał opinię posiadacza kontrowersyjnego "chinarello" :-(

#39 travisb

travisb
  • Użytkownik
  • 1761 postów
  • Skąd54.351 �N 18.645 �E

Napisano 18 marzec 2012 - 09:40

Czyli nikt aktualnie z forum na tym nie jeździ...

http://www.forumszosowe.org/viewtopic.php?t=6649
http://www.forumszos...ic.php?p=180436

No popatrz ... a tu tylu 'specjalistów' forumowych się wypowiadało, i teraz okazuje się, że tylko teoretyzowali i żadnych subiektywnych/organoleptycznych doświadczeń z tymi ramami nie mieli? ;-)

#40 krzysztof1985

krzysztof1985
  • Użytkownik
  • 1682 postów
  • SkądWLKP

Napisano 18 marzec 2012 - 09:49

Looknij sobie tutaj ten forowicz zlozyl na tej ramie rower :

http://www.forumszos...pic.php?t=11127

Ja bym ją kupił - ale tylko set rama+widły wychodzi 260 funciaków na ebay'u to śmieszna cena, nie brałbym tych droższych zestawów z carbonową kierą sztycą itd... bo te elementy ważą tyle co znacznie tańsze alu...

To na co czekasz smialo kupuj potestujesz ocenisz ;-)

Dodaj odpowiedź