Jump to content

Photo

Jaki rower do 1500zł.

• This topic is locked This topic is locked
1187 replies to this topic

#341 heavy_puchatek

heavy_puchatek
  • Użytkownik
  • 503 posts
  • SkądWroclaw

Posted 13 July 2009 - 15:08

Tak bez negocjacji 900zł, przesyłki brak bo mam niedaleko. Ile można za nią dać?

Kurcze no, w normalnych rozmiarach jest tego tyle, ale taką małą ciężko kupić...

#342 Gosc_wojtek10611_*

Gosc_wojtek10611_*
  • Gość

Posted 13 July 2009 - 17:08

heavy_puchatek, czy ja wiem czy tyle najwięcej jest chyba w przedziale 55-57 ram :) a co do rowerku to też mi się wydaje że przydrogawo

#343 Gosc_Bestia szos_*

Gosc_Bestia szos_*
  • Gość

Posted 13 July 2009 - 20:57

Jeszcze raz pomoc w wyborze, co sa dzicie o tym rowerze http://www.vertec-bi...pc=Yellow-Black
Służył by mi głównie do jazdy rekreacyjnej i do poruszania po mieście a te manetki na ramie tak mi nie przeszkadzają.

#344 heavy_puchatek

heavy_puchatek
  • Użytkownik
  • 503 posts
  • SkądWroclaw

Posted 13 July 2009 - 21:14

A ja kopnąłem pośladki do Oleśnicy i przejechałem się kawałek na fioletowym :) Cóż, ma tą jedną niepodważalną zaletę - pasuje jak ulał. 50cm króciutki, mostek 90, kierka 38cm c-c. Wpuścilem mostek na sam dół i się nawet sportowo zrobiło :) Za to nie wygląda aż tak ślicznie jak na fotkach (acz ładny jest :) ), napęd jest 2X8 a nie 2X9 i ogólnie widać że dawno nie był jeżdżony, tzn mało powietrza w kołach i trzeba delikatnie podciągnąć linki :)

I teraz pytanie - to że nie dam za niego 900zł to wiadomo, ale ile warto dać za ten rower? No bo gdzie ja takiego mikrusa potem znajdę, aż takich to nie ma... :)

#345 Marco665

Marco665
  • Użytkownik
  • 178 posts
  • SkądWarszawa / Koszalin

Posted 13 July 2009 - 21:19

No bo gdzie ja takiego mikrusa potem znajdę, aż takich to nie ma... :)

są są tylko trzeba trochę poszukać
Ale fakt, że 900 to chyba za dużo, może próbuj cisnąć na 600pln?

#346 Gosc_wojtek10611_*

Gosc_wojtek10611_*
  • Gość

Posted 13 July 2009 - 22:54

pytanie ile wart jest ten rower http://allegro.pl/it...wy_osprzet.html

i czy mój wzrost 175 zmieścił bym się na nim ? ;] moze jakbym krótszy mostek dał bym się wpasował na niego co myślicie ? ;p

#347 Gosc_wojtek10611_*

Gosc_wojtek10611_*
  • Gość

Posted 14 July 2009 - 14:30

i jeszcze jedno pytanie ;] http://allegro.pl/it...eries_2200.html ten rowerek ma rame 56 ja 175cm wzrostu podobne jak w/w moje pytanie jakbym da krótszy mostek dało by rade jeździć na nim ? :)

#348 Gosc_Stas_*

Gosc_Stas_*
  • Gość

Posted 14 July 2009 - 14:46

i jeszcze jedno pytanie ;] http://allegro.pl/it...eries_2200.html ten rowerek ma rame 56 ja 175cm wzrostu podobne jak w/w moje pytanie jakbym da krótszy mostek dało by rade jeździć na nim ? :)

Ten rower jest dobry dla Ciebie. Jest na Twój wzrost. Przedstawiony na foto rower nie ma 56 cm. Nie jestem wróżką i nie czytam numerologicznie z fotografii, to kwestia doświadczenia: "rura pozioma prawie naklada się z rurą skośną wchodząc do rury sterowej"
zatem strzelam - ta rama ma 53 cm. Nie wiem skąd ta informacja o 56 cm, byc moze ktos zmierzyl tę ramę od srodka suportu do konca komina pod siodlem.

Stas

#349 Gosc_wojtek10611_*

Gosc_wojtek10611_*
  • Gość

Posted 14 July 2009 - 15:41

Stas, dzoniłem do ziomka godzinę temu i własnie coś mówił że mierzył do końca i moze dla tego ta pomyłka. najlepiej by bylo obejrzec rowerek ;/ a jeszcze się spytam ile on jest wart tak mniej więcej ?

#350 Gosc_Bestia szos_*

Gosc_Bestia szos_*
  • Gość

Posted 14 July 2009 - 17:03

Jeszcze raz pomoc w wyborze, co sa dzicie o tym rowerze
Służył by mi głównie do jazdy rekreacyjnej i do poruszania po mieście a te manetki na ramie tak mi nie przeszkadzają.
http://www.vertec-bi...pc=Yellow-Black

#351 piothe

piothe
  • Użytkownik
  • 2 posts
  • Skądzłotów

Posted 15 July 2009 - 08:28

Witam
Ostatnio znalazłem dobrą (tak mi się wydaje) ofertę kupna roweru kolarskiego firmy NISHIKI finisher . Z tego co się dowiedziałem to ma przejechane ok. 1000 km i kosztuje 1400zł . Czy warto zainwestować w ten rower?

#352 wunderfaust

wunderfaust
  • Użytkownik
  • 459 posts
  • Skądz neta

Posted 15 July 2009 - 08:34

Jeszcze raz pomoc w wyborze, co sa dzicie o tym rowerze
http://www.vertec-bi...pc=Yellow-Black

manetki przy ramie nie muszą przeszkadzać ale jakośc materiałów zastosowanych w tym rowerze jak najbardziej tak - odradzam. Do 1500zł to tylko rowery używane ale trzeba dobrze zastanowić sie co się kupuje. Wymienić można wszystko ale wymiana ramy to wydatek często dorównujący cenie kupna używanego rowera. Ten trek podoba mi się . nie wiem nic o kołach ale widac ze nie jest jakoś specjalnie ujechany aczkolwiek widac też ze trochę przejechał. Nie odważyłbym się na ocenę wymiarów po zdjeciu. Trzeba zawsze dopytać się w tej sprawie bo ludzie róznie mierzą i różnie podają.

#353 bezdred

bezdred
  • Użytkownik
  • 491 posts
  • SkądPTB

Posted 15 July 2009 - 08:43

Bestia szos jak szukasz roweru do jazdy po mieście to po co ci baranek? Ja bym brał coś z prostą kierą i manetkami na kierownicy... Bardziej praktyczne.

#354 bezdred

bezdred
  • Użytkownik
  • 491 posts
  • SkądPTB

Posted 15 July 2009 - 08:47

Po tej fotce i opisie wnioskuje, że całkiem niezły sprzęt :-D O ile się nie mylę to dura ace? ja bym brał :-P

#355 Gosc_wojtek10611_*

Gosc_wojtek10611_*
  • Gość

Posted 15 July 2009 - 09:25

ponawiam pytanie bo tylko stas odpowiedzial a chce wysłuchac więcej opinii

#356 wunderfaust

wunderfaust
  • Użytkownik
  • 459 posts
  • Skądz neta

Posted 15 July 2009 - 11:05

http://allegro.pl/it...eries_2200.html
jak chodzi o tego treka to już ci napisałem że całkiem fajny rower. rozmiar stanowczo o 2-3cm na ciebie za duży. Mógłbyś na nim jeździć ale zadaj sobie pytanie czemu szyscy dopasowują rowery pod swoje wymiary i znajdziesz odpowiedź dlaczego ja bym nie polecał ramy 56 dla osoby 175cm. jeśłi dobrze ją zmierzył rzecz jasna. mostek można skrócić, rower wtedy inaczej sie prowadzi. ogólnie teraz jest tendencja do dobierania raczej mniejszych ram niż wiekszych . nie wiem... tak już jest. za czasów merckxa wszyscy jeździli na wielkich kobyłach. dziś jest odwrotnie.
Koła w tym rowerze dość fantazyjne. Poszukaj czegoś w necie o nich zanim podejmiesz decyzję. ja zawsze unikam nietypowych rozwiazań, kół na 12 szprych bo takie zeby były dobre to muszą trochę kosztować.
Rozstaw przełożeń ma taki że możesz śmiało nim na Rysy wjeżdżać nie mówiąc o giewoncie. Tourmalet z asfaltem jakby nie było to dla takiego rowera z 3 blatami kaszka z mlekiem ;-)
Żartuję ale rzeczywiście jak nie jeździłeś dotąd to ten mały blat moze się przydać zwłaszcza jak mieszkasz gdzieś na południu.
Zawsze jak kupujesz uzywany rower to pytaj o ramę i jej stan. no i o koła. jakiekolwiek spawania, klejenia, uszkodzenia... daj sobie spokój wtedy.
ja bym szukał mniejszej ramy albo dużo jadł żeby trochę do niej podrosnąć.
jak Ci się chce składać rower to zastanów się nad tym
http://www.allegro.p...rozmiar_53.html
jakbym nie miał tego co mam i nie miał innych wydatków to złozyłbym sobie coś takiego. Nowe ramy na tym stopie to ok700-800 $. Sprzedawca taki sobie. Kiedys u nich kupowałem rower i lepiej zamówić dokładne fotki bo wszystko było ok, ale trochę za dużo rys. Cwaniaki mają ciekawe rzeczy ze szwajcarii i można u nich znaleźć naprawdę niezły sprzęt. Mi się ta rama bardzo podoba i rozmiar bardziej pod Ciebie. ja mam tyle samo co ty i jeżdżę na szosówce 54cm w poziomie (klasyczna rama) i wolałbym aby była krótsza i miec dłuższy mostek. Na zwykłym miejskim mam rame 57 ale tam "kierownik" mam inny i jadę tak jakbym miał ramę 53, ale swietnie się na nim jeździ.
także polecam bardziej składanie sprzętów bo wtedy sam decydujesz co w rowerze ma być.

#357 Gosc_wojtek10611_*

Gosc_wojtek10611_*
  • Gość

Posted 15 July 2009 - 12:01

wunderfaust, tak teraz tylko pytanie czy na tej ramie zlozył bym rower do ok. 1600zł ?

#358 fan911

fan911
  • Użytkownik
  • 280 posts
  • SkądŁódź / Łowicz

Posted 15 July 2009 - 12:26

bez szans. Sam osprzęt jest zabójczo drogi. Gdyby się opłacało składać szosę chociaż za 3.500-4.000 zł to już bym miał dzisiaj jakiegoś fajnego "składaczka".

Do 1500 zł tym bardziej gotowiec będzie lepszym (jedynym) rozwiązaniem.

ten trek sprzed kilku sezonów jest z tej "wyższej" półki szosówek, w sensie nie jest to najgorsze badziewie. Koła bontragera nietypowe, czyli stosunkowo mało wytrzymałe i niemożliwe w serwisowaniu. reszta wydaje się OK, oprcz tego, że rower wygląda na zajeżdzony. Często się odnoszę do porównań z samochodami, w tym wypadku powiem "BMW 3 z Niemiec z cofniętym licznikiem na 160.000 km" :-P

#359 Gosc_Stas_*

Gosc_Stas_*
  • Gość

Posted 15 July 2009 - 15:15

Stas, dzoniłem do ziomka godzinę temu i własnie coś mówił że mierzył do końca i moze dla tego ta pomyłka. najlepiej by bylo obejrzec rowerek ;/ a jeszcze się spytam ile on jest wart tak mniej więcej ?

Jak widzę na foto, bo wlasciciel prawie nic nie pisze na temat sprzetu, jest tam trochę Ultegry, kola ok, kaseta sportowa, lekkie opony, klamki ultegry - nie więcej nie widac. Po co trzy blaty na korbie - chociaz Ultegra. Rozpisalem się, ale nie wiem ile taki rower moze byc wart, Jesli uda Ci się kupic za 1500 to bedzie OK

Stas

#360 Gosc_wojtek10611_*

Gosc_wojtek10611_*
  • Gość

Posted 15 July 2009 - 15:20

a więc tak jeszcze nowe swiatło mam otóż dzwoniłem dzisiaj do Łodzi do sklepu na Stefanowskiego i rozmawiałem z gościem który rowery sprzedaje 21 lat i on mi powiedział że rama 54 by była na mnie akurat a jeszcze lepsza by była 56 on sam ma 175cm wzrostu tak jak ja i jeździ właśnie na 56 noi co ja mam teraz zrobić ?!