Skocz do zawartości

Zdjęcie

Jaki rower do 1500zł.

• Zamknięty Temat jest zamknięty
1187 odpowiedzi w tym temacie

#1001 Gosc_Karuzelek_*

Gosc_Karuzelek_*
  • Gość

Napisano 23 październik 2010 - 22:11

Jak chcesz kupić jakiegoś starego niedobitka to może znajdziesz ale uwierz że lepiej zainwestować troche więcej. Sam kiedyś taki błąd popełniłem. Kupiłem rupiecia a po roku sprzedałem go i kupiłem troche lepszego rupiecia :).

#1002 karpik888

karpik888
  • Użytkownik
  • 11 postów
  • Skądkalisz

Napisano 23 październik 2010 - 22:14

Mhh troszkę lepszy rupieć to znaczy ile muszę dać??

#1003 kubaooo

kubaooo
  • Użytkownik
  • 14 postów
  • SkądWrocław

Napisano 23 październik 2010 - 22:37

Ja ze swojego doświadczenia napiszę. Kupiłem "w ciemno" (bez oglądania) rower na allegro za 400zł, Giant Peloton z początków lat '90 (aukcja bez ceny min, w sezonie). Ma klamkomanetki rsx, sztycę 27.2, normalny suport na kwadrat, opony 23x622, nakręcane stery 1", jednym słowem wszystko nowoczesne albo łatwo wymienialne. Musiałem tylko wymienić opony (ok 60zł), owijkę i linki, wyczyścić napęd i nasmarować. To jest już mój drugi taki rower, wcześniej kupiłem Peugeota (mniej standardowy, starszy ale i tańszy), stan techniczny super, musiałem znowu wymieni opony i owijkę, wyczyścić, nasmarować i wyregulować przerzutki. Oba rowery były oczywiście na kasetę 7s. Za kilka stówek można kupić naprawdę porządny rower, który nie jest studnią bez dna jak tanie stare samochody (np. polonez).

Konkrety: na kup teraz są 2 aukcje warte uwagi (moim zdaniem) http://allegro.pl/sz...1269483432.html oraz http://allegro.pl/fo...1276824733.html
Pierwszy jest trochę zagadką, ma klamkomanetki, ale trzeba poprosić o dokładną specyfikację bądź zdjęcia, rzuca się w oczy tylna przerzutka Tourney (to ma prawo działać, ale lepiej kupić szosową na allegro, nie są drogie). Nie wiadomo jaki rozmiar, ale wygląda na dość duży. Drugi trochę poza budżet (jeszcze trzeba doliczyć transport lub dojazd pociągiem po rower), ale ma 8s (tylko pod wolnobieg... trochę kiepsko). Mostek to chyba 1" ahead, ciężko z dostępnością, ale może długość jest ok. Co do rozmiaru, to trzeba zapytać jak mierzone te 56cm, jeśli c-c, a rura pozioma ma tyle samo, to powinien być ok, zmierz się na http://www.competiti....com/road-bikes

W ogóle ten drugi trochę mi się mało jednak podoba ;)

Mało jest teraz rowerów szosowych na allegro albo wszystkie ciekawe są na aukcjach, na które nie patrzyłem, bo ciężko określić ostateczną cenę.

#1004 karpik888

karpik888
  • Użytkownik
  • 11 postów
  • Skądkalisz

Napisano 23 październik 2010 - 23:00

Te dwa rowerki odpadają ponieważ wolę dołożyć tą stówkę i mieć wygodę w tym że kurier dostarcza paczkę.Jeżeli ktoś miał by chwilkę czasu to proszę popatrzcie po tych aukcjach i podajcie linki ja napisze do kolesia czy by nie sprzedał poza aukcją i pewnie się dogadamy

#1005 Bikemaster

Bikemaster
  • Użytkownik
  • 1048 postów
  • SkądWWL

Napisano 23 październik 2010 - 23:26

W ogóle ten drugi trochę mi się mało jednak podoba ;)

A mi wręcz przeciwnie. Koło jak coś można przepleść na piastę z bebenkiem i kasetę 8s dać. Mogłoby się tylko skończyć na rozginaniu ramy bo może tam być z tyłu 126mm rozstawu pod piastę (myle się?).

:lol:

#1006 latoid

latoid
  • Użytkownik
  • 1 postów
  • Skądz miasta

Napisano 24 październik 2010 - 14:24

Witam. Pytanie zadawane pewnie bardzo czesto, ale biarac pod uwage wiedze ktora posiadaja uzytkownicy tego forum raczej logiczne.

Od jakiegos czasu chce kupic sobie szosowke no a zbliza nam sie zima wiec powinno byc nieco taniej.

Nie jestem na biezaco w temacie rowerow, poprostu lubie sobie pedalowac. Rower nie ma byc jakis super wyczynowy, poprostu chce nim jezdzic we wlasnym zakresie na zasadzie rekreacji w weekendy. Rowerek raczej nie duzy, z racji ze jestem malutki (168cm wzrostu) wiec rozmiar cos okolo 16 cali chyba.
Cena? No coz.. Mysle ze do 1200zl za szose dla poczatkujacego to chyba kwota w sam raz, oczywiscie jestem w stanie dorzucic te 100 czy 200zl. Nie ma znaczenia czy nowy czy uzywka. Tzn oczywiscie chcialbym nowy ale jak znajdzie sie jakas uzywka w dobrej cenie to sie skusze.

Bylbym bardzo wdzieczny o podanie jakis kandydatow i prosze o wyrozumialosc gdyz poziom mojej wiedzy o rowerach nie ejst duzy.

#1007 karpik888

karpik888
  • Użytkownik
  • 11 postów
  • Skądkalisz

Napisano 24 październik 2010 - 16:58

Ok , a wiec mógł by mi ktoś podać ciekawe aukcje??

Ile muszę przeznaczyć na pierwsza kolarzówkę taką żeby nie wymagała wkładu finansowego??

#1008 h/k

h/k
  • Użytkownik
  • 1389 postów
  • SkądRumia

Napisano 24 październik 2010 - 17:52

ale ma 8s (tylko pod wolnobieg... trochę kiepsko).

No i co z tego, że wolnobieg? Może się okazać równie dobry, jak nie lepszy od systemu kasetowego. Na pewno trwałość zębatek jest o wiele wyższa.
Z resztą się zgadzam. Bardzo tanio można nabyć fajną szosówkę, która długo posłuży. Jednak trzeba na start doliczyć ceny owijki (nie zawsze), linek, opon (dętki często są jeszcze w dobrym stanie), nierzadko też łańcucha.
Generalnie ja uważam, że totalny laik powinien kupić coś nowego albo nadrobić zaległości ze sprawdzania wnikliwego przed zakupem oraz rowerowej śrubkologii i upolować samemu coś fajnego, nie bojąc się przy tym serwisowania go. Jeśli masz znajomego, co dobrze się na tym zna i jest w stanie z Tobą kupić i serwisować rower, to niewiedza jest znacznie już mniejszym problemem, można by nawet powiedzieć - żadnym.

edit:

A z tym http://allegro.pl/sz...1269483432.html to chyba żartowałeś. Przerzutka od razu do wywalenia, rama krzak, która mi wygląda na Raleigh, mostek z trekkinga, zdjęcia olewackie jakby miał w głębokim poważaniu czy go sprzeda, czy nie. I za to 500 zł? :shock:
Jeżeli ten Fondriest jest naprawdę w dobrym stanie, to myślę, że warto kupić.

#1009 karpik888

karpik888
  • Użytkownik
  • 11 postów
  • Skądkalisz

Napisano 24 październik 2010 - 18:04

No ok nadchodzi zima gdyby coś trzeba było poprawić to dam radę tylko teraz wracając do sedna sprawy poproszę o jakieś typy rowerków

#1010 kubaooo

kubaooo
  • Użytkownik
  • 14 postów
  • SkądWrocław

Napisano 24 październik 2010 - 18:28

Nie wiem jak z trwałością czy z odkręcaniem, ale jak się zużyje, to drugi taki ciężko kupić, a kasety można dobierać pod siebie.

http://allegro.pl/ro...1279150460.html ten jest dość rozsądny, ale na przodzie ma szytkę (niezbyt tani rozwiązanie), jest też jakiś problem z nyplami. Można licytować z uwzględnieniem kosztów wymiany nypli, czy nawet całego koła. nie czytałem całej aukcji, może coś jeszcze jest nieidealnego.

Nie ma w Kaliszu targu ze starociami z zachodu i rowerami? We Wrocławiu mamy taki i tam jest taniej niż na 'kup teraz' w allegro.

#1011 Xevronix

Xevronix
  • Użytkownik
  • 109 postów
  • SkądNowy Dwór Gdański

Napisano 24 październik 2010 - 19:10

Z ciekawości zapytam, co sądzicie o rowerze, który ma na sprzedaż Pumpernikiel (dział giełda)?
http://www.forumszos...opic.php?t=7499

#1012 karpik888

karpik888
  • Użytkownik
  • 11 postów
  • Skądkalisz

Napisano 24 październik 2010 - 19:14

Kolego jeżeli chodzi o targ to jest dziś byłem na jednym i widziałem same stare rowery jak było coś nowszego to inny typ np mtb.Co do tego rowerku to rozmawiałem z kolegą który jeździ dość dużo właśnie peugeotem i powiedział że ta cena która jest tam na kup teraz jest śmieszna więc potwierdził moja teorie

Edit:

Co powiecie o tym?
http://allegro.pl/no...1281609022.html
Nie żebym był zainteresowany ale ciekawi mnie stosunek ceny do jakości.Jeżeli chodzi o waszą dyskusje dotyczącą części to ja rowerkiem często jeździł nie będę więc ceny części i to czy są dostępne nie mają aż tak dużego znaczenia dla mnie chodź oczywiście czym lepsza dostępność i cena części tym lepiej

#1013 wiki

wiki
  • Użytkownik
  • 2190 postów
  • SkądOzorków k/Łodzi

Napisano 24 październik 2010 - 20:49

Co powiecie o tym?
http://allegro.pl/no...1281609022.html
Nie żebym był zainteresowany ale ciekawi mnie stosunek ceny do jakości.Jeżeli chodzi o waszą dyskusje dotyczącą części to ja rowerkiem często jeździł nie będę więc ceny części i to czy są dostępne nie mają aż tak dużego znaczenia dla mnie chodź oczywiście czym lepsza dostępność i cena części tym lepiej

Ten rower to jakaś masakra: część osprzętu od MTB (korby, kaseta, przerzutka tył), sprzedający wypisuje bzdury odnośnie ramy, poza tym widać, że sprzedający to stary wyjadacz chleba (patrz komentarze).

Odnośnie tego Peugeota. Ja jestem sprzedającym akurat. Czemu kolega potwierdził twoje teorie (jakie?), skoro nie masz rozeznania odnośnie rowerów szosowych ??? Co do ceny KUP TERAZ (czy jest śmieszna czy nie) to zapraszam twojego kolegę do dyskusji ;-)
Rower poza zrobieniem czegoś z przednim kołem nie wymaga, żadnego wkładu finansowego, wsiadać i jeździć, rower posłużyć powinien kilka lat.

kubaooo

może coś jeszcze jest nieidealnego.

stan faktyczny jest opisany, nie ma nic do ukrycia.

Wracając do tematu, jesteś z Kalisza jak widzę, rusz głową, w Kaliszu jest klub kolarski i jak znam życie mają w magazynach sprawne rowery, które im zalegają. Pewnie pozbędą się paru z nich za pewnie symboliczne pieniądze.

#1014 karpik888

karpik888
  • Użytkownik
  • 11 postów
  • Skądkalisz

Napisano 24 październik 2010 - 20:59

Ja będąc lalikiem widząc ten rower na allegro na pierwszy rzut oka oglądając inne modele przestraszyłem się ceną.Jeżeli chodzi o skt czy jak się nazywa ten klub to kiedyś znajomy był tam w zarządzie chyba teraz nie wiem jak to wygląda muszę się zainteresować.A co do kolegi to nie jest wyczynowcem ma kolarke peugeota dlatego go spytałem czy cena jest ok ponieważ ja się nie znam

#1015 kubaooo

kubaooo
  • Użytkownik
  • 14 postów
  • SkądWrocław

Napisano 24 październik 2010 - 21:02

Chodziło mi o to, że nie czytałem aukcji do końca i być może coś tam jeszcze napisałeś. No ale jak już wszyscy znają sprzedawcę, to tylko licytować zostało.
Powodzenia wicklowman, ja też ostatnio sprzedawałem swojego Peugeota (ale starszego o dobrych parę lat) i jestem bardzo zadowolony z ceny :)

#1016 wiki

wiki
  • Użytkownik
  • 2190 postów
  • SkądOzorków k/Łodzi

Napisano 24 październik 2010 - 21:08

Chodziło mi o to, że nie czytałem aukcji do końca i być może coś tam jeszcze napisałeś. No ale jak już wszyscy znają sprzedawcę, to tylko licytować zostało.
Powodzenia wicklowman, ja też ostatnio sprzedawałem swojego Peugeota (ale starszego o dobrych parę lat) i jestem bardzo zadowolony z ceny :)

Spoko, z mordą nie skakałem na ciebie :-P . To było tylko tak w kwestii wyjaśnienia :-P .
Sprzeda się to dobrze, jak teraz nie pójdzie to zostawiam go "do końca jego życia", syn jeszcze na niego wsiądzie, jak go zakonserwuję na 15 lat :-P . A jak wsiądzie po tylu latach to dopiero będzie antyk :-)

#1017 karpik888

karpik888
  • Użytkownik
  • 11 postów
  • Skądkalisz

Napisano 24 październik 2010 - 21:12

Jaka jest cena minimalna tego rowerka?Panowie a ile muszę dać żeby kupić coś nowszego?

#1018 Gosc_Karuzelek_*

Gosc_Karuzelek_*
  • Gość

Napisano 25 październik 2010 - 10:31

myślę że około 900-1200zł

#1019 karpik888

karpik888
  • Użytkownik
  • 11 postów
  • Skądkalisz

Napisano 25 październik 2010 - 13:26

Jakieś typy może ktoś podać za tą kwotę?

#1020 madrej

madrej
  • Użytkownik
  • 178 postów
  • SkądZduńska Wola/Warszawa

Napisano 25 październik 2010 - 13:56

karpik888, cóż mógł bym polecić jak nie swojego fondriesta http://allegro.pl/fo...1276824733.html

u5227y2014v4.gif