Na wstępie chciałbym powitać szanowne grono, wirtualnie siedzę już trochę na tym forum, jednak dopiero teraz powoli mi się krystalizuje czego potrzebuję przynajmniej na chwilę obecną postanowiłem zadać kilka pytań.
Ganiam kilka lat na MTB, nie jakieś szaleństwa ale w granicach 300 czasem 400 km miesięcznie, czasem jakieś wypady w góry, czasem jakaś dłuższa trasa w ciągu jednego dnia około 70 - 80 km. Ze względu planowaną przeprowadzkę planuję zakup jakiejś taniej szosy. często dojeżdżam do pracy rowerem obecnie jakieś 15 km, po przeprowadzce będzie ze 35 km w jedną stronę + pewnie dłuższe trasy wskoczą do 120 może 150 km/h.
Na chwilę obecną planuję przeznaczyć na rower 500 PLN no absolutny max to 600 (w przypadku gdyby rower nie wymagał nakładów finansowych). Zakładam oczywiście w przyszłości jakieś upgrady roweru ale najwcześniej w przyszłym roku. Nie jestem jakiś strasznie wymagający nie muszę mieć 20 przełożeni,klamko manetek, rower nie musi lśnić i błyszczeć, miło by było gdyby płynnie, nie skrzypiał i żeby nie był cały do wymiany w przeciągu roku.
Planowałem się skupić się na czymś starszym ale solidnym. Pytanie jakich marek szukać, jakie piasty, przerzutki, korby z tych starszych są "nieśmiertelne"na co szczególnie w takich rowerach zwracać uwagę, a może znacie kogoś z Woj. Mazowieckim sklep/serwis/komis lub sprzedawca z allegro u którego można kupić takowy rower nie nadziewając się na jakąś minę.
mam nadzieję, że nie otrzymam odpowiedzi że takie rzeczy to tylko w erze
odpowiedzi ogólne chetnie przyjmę na forum, natomiast jak ktoś chce polecić jakiś konkretny rower to raczej na priv, co by ktoś nie podkupił
a przy okazji jeszcze pytanie dodatkowe, (nie piszę tu o sobie) czy z używanych starszych kolarek można znaleźć coś dla osoby o wzroście 152 ?
Pozdrawiam