Skocz do zawartości

Zdjęcie

Jaki rower do 1500zł.

• Zamknięty Temat jest zamknięty
1187 odpowiedzi w tym temacie

#1041 PsYhOl

PsYhOl
  • Użytkownik
  • 1064 postów
  • SkądBrzesko

Napisano 15 listopad 2010 - 10:32

natus, to jest bardzo duża rama - będziesz na niej wyglądał, jak na ramie starszego brata ;> A przy tak długim mostku musiałbyś się nieźle wyciągać ;] A wagowo bym więcej stawiał.

#1042 natus

natus
  • Użytkownik
  • 324 postów
  • Skądwrocław

Napisano 15 listopad 2010 - 11:07

czyli trochę bez sensu taki zakup :-?
wg kalkulatorów to rama dla mnie powinna mieć 56 długości i 56-57-58 wysokości
czy te 2 cm to aż tak wielka różnica?
czy w przedziale cenowym do 1200 realne jest znalezienie roweru o wadze poniżej 9kg?

#1043 PsYhOl

PsYhOl
  • Użytkownik
  • 1064 postów
  • SkądBrzesko

Napisano 15 listopad 2010 - 14:27

wg kalkulatorów to rama dla mnie powinna mieć 56 długości i 56-57-58 wysokości
czy te 2 cm to aż tak wielka różnica?

Spytaj Deadiego - on jest znawcą w tym temacie ;P

czy w przedziale cenowym do 1200 realne jest znalezienie roweru o wadze poniżej 9kg?

Myślę, że tak, ale do na to potrzebam cierpliwości, jak i czasu przeglądając oferty na internecie.

#1044 misiek3

misiek3
  • Użytkownik
  • 24 postów
  • SkądWidawa

Napisano 11 grudzień 2010 - 19:10

Cześć, chciałem kupić moją pierwszą szose, moge wydać do 700 zł, co byście radzili mi za takie pieniążki? Obecnie jeżdżę rowerem górskim, na wiosnę chcę przesiąść się na szosówkę. Dodam że jeżdżę amatorsko. W gre wchodzi także możliwość złożenia roweru z części ponieważ miałby mi to kto zrobić.

#1045 outoftimeman

outoftimeman
  • Użytkownik
  • 873 postów
  • SkądPruszków

Napisano 11 grudzień 2010 - 19:37

Za takie pieniążki rzecz jasna w grę wchodzi tylko używka i to raczej wiekowa, ale nie musi to oznaczać złomu :) Na allegro jest teraz mnóstwo klasycznych szos, na stalowej ramie, które jeszcze przejeżdżą ze 3 nowe :) Jeżeli chcesz konkretnej rady napisz ile masz wzrostu to Ci się czegoś poszuka.

#1046 madrej

madrej
  • Użytkownik
  • 178 postów
  • SkądZduńska Wola/Warszawa

Napisano 11 grudzień 2010 - 19:39

O ile dobrze pamiętam jesteś z okolic Widawy o ile jeszcze masz około 180 cm wzrostu to zawsze możesz podjechać obejrzeć http://allegro.pl/fo...1358216465.html

u5227y2014v4.gif

#1047 Rebe

Rebe
  • Użytkownik
  • 661 postów
  • SkądWłocławek

Napisano 11 grudzień 2010 - 19:43

Składanie w dolnym przedziale cenowym wychodzi jednak drożej od kupna gotowca. Inne sensowne rady już wypisane w temacie.

#1048 localhost

localhost
  • Użytkownik
  • 368 postów
  • SkądMazowsze

Napisano 11 grudzień 2010 - 21:43

Mając maksymalnie 700 złotych, proponuję kupić rower do 500zł. W rowerze za takie pieniądze NA PEWNO będzie coś do zrobienia czy dokupienia (np. pedały zatrzaskowe jeśli masz buty, nawet nieszosowe).

Kupno takiego roweru wg. mnie jest dobrym pomysłem- kiedy kupisz lepszy sprzęt, ten tańszy będzie zimówką.

#1049 misiek3

misiek3
  • Użytkownik
  • 24 postów
  • SkądWidawa

Napisano 11 grudzień 2010 - 21:59

Za takie pieniążki rzecz jasna w grę wchodzi tylko używka i to raczej wiekowa, ale nie musi to oznaczać złomu :) Na allegro jest teraz mnóstwo klasycznych szos, na stalowej ramie, które jeszcze przejeżdżą ze 3 nowe :) Jeżeli chcesz konkretnej rady napisz ile masz wzrostu to Ci się czegoś poszuka.

Tak oczywiście wiem że wchodzi w grę używka,
Mam dokładnie 178cm wzrostu,
madrej zgadza się, z okolic widawy. ogladałem wcześniej ten rower, wpadł mi w oko ale nie zerknałem że jest z Zdw. fajnie że tak blisko, obyło by się bez kuriera.
mam do ciebie jeszcze jedno pytanie, jeżdzisz w klubie?

#1050 h/k

h/k
  • Użytkownik
  • 1389 postów
  • SkądRumia

Napisano 12 grudzień 2010 - 00:02

Właśnie chciałem podlinkować szosówkę madreja. Fajny rowerek, mi isę bardzo podoba. Jeżeli faktycznie wszystko ma w bardzo dobrym stanie technicznym to zapewniam, ze z przyjemnością będziesz go użytkował.
Dziwi mnie trochę fakt, że tego Fondriesta nikt nie kupuje... gdybym miał kasę i brak maszyn w garażu to z pewnością byłbym pierwszy, który by go kupił. ;-)

#1051 outoftimeman

outoftimeman
  • Użytkownik
  • 873 postów
  • SkądPruszków

Napisano 12 grudzień 2010 - 00:13

No świetny klasyk! Sam takiego ujeżdżałem jeszcze nie dawno :)

#1052 misiek3

misiek3
  • Użytkownik
  • 24 postów
  • SkądWidawa

Napisano 12 grudzień 2010 - 09:38

Ja się jeszcze dobrze nie znam na szosach, nie miałem okazji nawet na żadnej jeździć;(
Z tego co widzę to mogę powiedzieć że największym atrybutem są klamkomanetki.
Dalej, jest na stalowej ramie co sprawia że idealnie nadaje się na zimówkę ( nie pęknie jak zaliczę glebę). Więcej nie mogę powiedzieć z braku mojego doświadczenia... Osprzęt shimano też jest plusem, tak mi się wydaje przenajmniej.
Może ktoś zna się na siodełku? Słyszałem że najlepiej gdy jest jak najtwardsze.

#1053 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4693 postów
  • SkądKraków

Napisano 12 grudzień 2010 - 10:19

Ja się jeszcze dobrze nie znam na szosach, nie miałem okazji nawet na żadnej jeździć;(
Z tego co widzę to mogę powiedzieć że największym atrybutem są klamkomanetki.
Dalej, jest na stalowej ramie co sprawia że idealnie nadaje się na zimówkę ( nie pęknie jak zaliczę glebę). Więcej nie mogę powiedzieć z braku mojego doświadczenia... Osprzęt shimano też jest plusem, tak mi się wydaje przenajmniej.
Może ktoś zna się na siodełku? Słyszałem że najlepiej gdy jest jak najtwardsze.

Z tym pękaniem to raczej nie jest tak jak myślisz.
Siodełko ma być dobrane do tyłka , anie twarde, miękkie itd .

Te klamkomanetki są fajne , ale jeśli sa na 100% sprawne.

Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów  www.velotech.pl   

Serwis rowerowy - Kraków  tel: 666-316-604[email protected]

Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!!  w godz. - 12.oo - 19.oo

#1054 jarmarek

jarmarek
  • Użytkownik
  • 53 postów
  • SkądLeszno Wlkp.

Napisano 12 grudzień 2010 - 10:26

Każdy ma jakąś swoją teorię na ten temat . Ja zawsze doradzałem kupno używki ,a za siedem paczek można kupic cos lepszego od nowego Krossa .Czasem właśnie od takich co nabyli , pojeżdzili ze dwa tysiące i mają dość.

Piotrze!
Lubię czytać takie rozsądne rady.
Jedną wykorzystałem
Ja kupiłem, u mnie w specjalistycznym szrocie, używany rowerek CILO. 500,- Rama stalowa, duża. Przez to nie podnieśli ceny.
Szwajcarska staranność. Lekki. Nie zniszczony. Cudny.

Aluminium sztywne. Karbon pęka. A stalowe są tanie :?

#1055 h/k

h/k
  • Użytkownik
  • 1389 postów
  • SkądRumia

Napisano 12 grudzień 2010 - 11:10

Dalej, jest na stalowej ramie co sprawia że idealnie nadaje się na zimówkę

Pod warunkiem, że dobrze ja zakonserwujesz - sama woda nie powoduje szybkiej korozji, ale w połączeniu z tą paskudną solą błyskawicznie. :-(

Osprzęt shimano też jest plusem,

A dlaczego niby? Na pewno jest sporo lepszych marek, które wyprzedzały lub chociaż dorównywały Shimano. Choćby nowsze SunTour. Co do uszczelniania piast w Shimano z początku lat 90 to jakiś żart. :-D No ale przyznam, że da się tym jeździć, ale unikając naprawdę deszczowych dni i błota.
PS. Alu też nie pęknie przy upadku. zarówno ten materiał jak i stal są dość wytrzymałe na udary pod warunkiem, ze to nie jest coś mocno wylajtowanego.

#1056 outoftimeman

outoftimeman
  • Użytkownik
  • 873 postów
  • SkądPruszków

Napisano 12 grudzień 2010 - 11:34

Te klamkomanetki są fajne , ale jeśli sa na 100% sprawne.

Biorąc pod uwagę ich wiek można podejrzewać, że nie działają już super precyzyjnie. Miałem takie klamkomanetki najpierw z oryginalna przerzutką sh 600, a później z tiagrą i choć z nowszą przerzutką działały znośnie to jednak daleko było im do nowych klamkomanetek sh 105 czy tiagra, które mam teraz w dwóch rowerach :-D

Szczerze mówiąc w starych rowerach bardziej cenię pływające manetki na ramę - tutaj mimo wieku nie ma problemu z działaniem ani manetek ani przerzutki.

Mimo wszystko ciężko w cenie samych klamkomanetek kupić cały rower z idealnie i precyzyjnie działającym osprzętem. Za tę cenę nawet jeżeli trzeba manetkę trochę przytrzymać przy wrzucaniu biegu i ciężko będzie wszystko idealnie wyregulować, żeby w ułamku sekundy zmieniało bieg to i tak jest najlepszy wybór :)

Zresztą niech wypowie się sprzedający, on wie najlepiej co i jak działa :)

#1057 h/k

h/k
  • Użytkownik
  • 1389 postów
  • SkądRumia

Napisano 12 grudzień 2010 - 11:48

bardziej cenię pływające manetki na ramę - tutaj mimo wieku nie ma problemu z działaniem ani manetek ani przerzutki.

No bez przesady! Cynglowe manetki indeksowane z reguły bardzo dobrze działają. Mam u siebie SL-A500 i może nie są super precyzyjne (to trzecie od dołu manetki w grupach Shimano), ale przy starannym wyregulowaniu ładnie chodzą. No i są bezawaryjne, już mają ok. 12 tys, km, mróz okolicach -5C im także niestraszny.
Ja bym polecił czasowe manetki - nakładki na końce klasycznej kierownicy szosowej. Tylko przy glebie może być niemiło! Ale klamkomanetki też po upadkach potrafią mocno szwankować.
Manetki cierne dla mnie też są fajne, ale bardziej do turystyki. W peletonie jazda z takimi jest kłopotliwa.

#1058 misiek3

misiek3
  • Użytkownik
  • 24 postów
  • SkądWidawa

Napisano 12 grudzień 2010 - 13:19

A patrząc na stan roweru mardeja co możecie powiedzieć? korba i kaseta wyglądają na b.dobre. Myślę że nie powinien wymagać wkładu finansowego po jego kupnie.

#1059 misiek3

misiek3
  • Użytkownik
  • 24 postów
  • SkądWidawa

Napisano 12 grudzień 2010 - 13:30

Jeszcze jedna rzecz, może nie na temat ale mniejsza z tym. Jak to jest że jedne rowery na tej samej ramie mogą ważyć mniej lub więcej? Rower mardeja na ramie CRO MO waży 11kg a rower pod tym linkiem http://allegro.pl/ti...1352891859.html waży nieco ponad 9 kg też na ramie cro mo. jak to jest?

#1060 h/k

h/k
  • Użytkownik
  • 1389 postów
  • SkądRumia

Napisano 12 grudzień 2010 - 13:40

Jeszcze jedna rzecz, może nie na temat ale mniejsza z tym. Jak to jest że jedne rowery na tej samej ramie mogą ważyć mniej lub więcej? Rower mardeja na ramie CRO MO waży 11kg a rower pod tym linkiem http://allegro.pl/ti...1352891859.html waży nieco ponad 9 kg też na ramie cro mo. jak to jest?

Bo to jest 531 Pro. Bardziej odchudzona wersja standardowego 531 i lżejsza od zwykłego CrMo. Nie bez znaczenia jest tez waga pozostałych komponentów. Ale co to ma do rzeczy? Zapewne tych 1,5-2 kg wcale nie poczujesz.
Ten Raleigh śmiało pójdzie raczej za 1000 zł.