Skocz do zawartości

Zdjęcie

Jaki rower do 1500zł.

• Zamknięty Temat jest zamknięty
1187 odpowiedzi w tym temacie

#1081 madrej

madrej
  • Użytkownik
  • 178 postów
  • SkądZduńska Wola/Warszawa

Napisano 26 styczeń 2011 - 14:25

Najpierw zdecyduj jaki rozmiar bo masz trochę duży rozrzut. Tu masz kalkulator http://www.competiti...ALCULATOR_INTRO nie wiem jak to się ma w przypadku szybkiego wzrostu. Pewnie będziesz musiał sobie trochę dołożyć.

u5227y2014v4.gif

#1082 Gosc_vento_*

Gosc_vento_*
  • Gość

Napisano 12 luty 2011 - 14:07

Mam nadzieję, że w dobrym temacie umieszczam swój post.

Moje pytanie jest odnośnie roweru w (link poniżej),
Jaki model osprzętu założony jest w tym rowerze ? (co do tych starszych modelów rowerów i osprzętu nie znam się na tym zbyt dobrze)
ps. Co to za marka 'Romani' ?

http://allegro.pl/ko...1448964343.html

#1083 h/k

h/k
  • Użytkownik
  • 1389 postów
  • SkądRumia

Napisano 12 luty 2011 - 17:15

Wygląda mi na Shimano 105 Golden Arrow, i to co najmniej w dużej mierze ta szosówka jest na nim zbudowana. Piękny osprzęt z pięknych lat. ;-) Jeśli zadbany to posłuży baaardzo długo. Za to wady - niezbyt szczelne piasty (ale to szosa - nie teren, chyba że masz zamiar w totalnej chlapie jeździć to raczej odpada) i... brak indeksu. Ale dziś wpadłem na genialny pomysł dla kogoś o zacięciu majsterkowicza, by po prostu wstawić samemu zapadkę z kuleczki łożysk sterowych na przykład i wywiercić w elemencie obrotowym manetki odpowiedniej wielkości i miejscu otwory. Zapadka mogłaby sie poruszać w tulejeczce zamkniętej z jednej strony, która byłaby wklejona w płytkę manetki od strony ramy. ;-) Tylko wpierw musisz dobrze pozaznaczać odpowiednie pozycje manetki.
Dalej idąc - czy tam przypadkiem nie ma szytkowych kół? Jeśli tak, to jesteś skazany tylko na cyngle, ewentualnie można sobie przepleść na inne klasyczne obręcze. Szytka to nie taka tragedia, powiem tyle - ma swoje zalety i wady, o których można napisać niezłą rozprawkę, i to bynajmniej nie o opory toczenia mi chodzi.
Co do samej marki - to chyba szmelc nie jest... http://www.bikeforum...hp/t-32988.html . No i warto pamiętać, że kiedyś jeśli wkładano do roweru fabrycznie osprzęt klasy Campagnolo lub Shimano 105 wzwyż, to musi być całkiem niezła marka, zdarza się, że mała manufaktura.

#1084 Gosc_vento_*

Gosc_vento_*
  • Gość

Napisano 12 luty 2011 - 18:39

Dzięki, że tak szeroko przybliżyłeś mi temat tego roweru. Rower dość atrakcyjnie się prezentuje i choć nie miałem zamiaru kupować tego typu sprzętu to perspektywa posiadania takiego ładnego egemplarza skłania aby go nabyć. Zapytałem sprzedawczynię czy jest na szytkach ale ona nie jest pewna co to jest, choć sama uważa, że to opona + dętka. Gdyby to były szytki to zawsze dochodzi problem ich późniejszej eksploatacji z drugiej strony gdyby okazało się że sobie z tym nie poradzę to chyba można zawsze dokupić inne obręcze bo do szytkowych nie da się chyba założyć dętki.

#1085 h/k

h/k
  • Użytkownik
  • 1389 postów
  • SkądRumia

Napisano 13 luty 2011 - 10:35

Zapytałem sprzedawczynię czy jest na szytkach ale ona nie jest pewna co to jest

To niech z boku dość mocno wgniecie ogumienie - jak usłyszy, ze się rozkleja i zauważy brak rantu na stopkę opony (taki gładki profil V felgi) lub bardzo mocno będzie trzymać mimo spuszczenia luftu, to jest szytka. Ewentualnie zaklajstrowana opona, ale powinna się przy tym od rantu obręczy odkleić.

do szytkowych nie da się chyba założyć dętki.

Pisałem Ci już, że się nie da.
Generalnie szytki są o tyle kłopotliwe, ze przy poważniejszej dziurze na trasie pomimo uszczelniacza jesteś skazany na jechanie na kapciu (co nie jest tak paskudne dla koła jak w przypadku obręczy pod opony). A w opona+dętka załatasz bez problemu lub założysz sprawną dętkę, a mocno rozwaloną oponę da się załatać, aby dojechać do domu.
Za to cenowo zakładając brak przebić to wydaje się, że szyta wychodzi tak samo jak opona.

#1086 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4693 postów
  • SkądKraków

Napisano 13 luty 2011 - 21:06

Koła wydają sie szytkowe - rant czarnej gumy na zdjeciu widoczny, a rama albo pozbawiona była oryginalnych naklejek albo przemalowana, bo naklejki są naklejone jak widać jakieś - za ładne stosunku do osprzętu i lat.

Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów  www.velotech.pl   

Serwis rowerowy - Kraków  tel: 666-316-604[email protected]

Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!!  w godz. - 12.oo - 19.oo

#1087 user1215

user1215
  • Użytkownik
  • 143 postów
  • Skąd3miasto

Napisano 18 luty 2011 - 09:58

A co powiecie na temat tego roweru? Rama jest coś warta?
http://allegro.pl/sh...item=1467412169

#1088 Gosc_astronaut_*

Gosc_astronaut_*
  • Gość

Napisano 27 luty 2011 - 15:07

Witam! Mój temat został zamknięty z przekierowaniem tutaj więc pozwolę sobie wkleić do niego link: http://www.forumszos...opic.php?t=8776 Prosiłbym o opinie.

#1089 kuba259

kuba259
  • Użytkownik
  • 495 postów
  • Skądelbląg

Napisano 12 marzec 2011 - 15:22

Cześć
Co powiecie o tym rowerze? http://allegro.pl/ro...00.html#gallery

Zastanawiam się na jaki wzrost będzie dobry i czy nie ma żadnych wad(cena w/g mnie jest bardzo dobra).

Pozdro!

#1090 izbic

izbic
  • Użytkownik
  • 39 postów
  • SkądGrajewo, Warszawa

Napisano 12 marzec 2011 - 20:15

Prawie pełna 105 za taką cenę to raczej warto, ciekawe kiedy osprzęt był zmieniany bo raczej nie jest tam od nowości :), a co do rozmiaru to tak 175cm wzwyż.

#1091 Gosc_Matt_*

Gosc_Matt_*
  • Gość

Napisano 12 marzec 2011 - 21:30

A nie 180 - 185 wzwyż?
Pzdr

#1092 PsYhOl

PsYhOl
  • Użytkownik
  • 1064 postów
  • SkądBrzesko

Napisano 12 marzec 2011 - 22:37

Matt, więcej jak 185 nie za bardzo ;) od 175 min do 185 max

#1093 Gosc_Matt_*

Gosc_Matt_*
  • Gość

Napisano 12 marzec 2011 - 22:45

Mam 177 i nie widzę siebie na tym rowerze. Może to jakieś złudzenie..
Albo może ja sam mam źle do braną ramę? - M w Giant Defy. :-P

Pzdr

#1094 kuba259

kuba259
  • Użytkownik
  • 495 postów
  • Skądelbląg

Napisano 13 marzec 2011 - 17:27

To ma być na osobę 188 cm, dlatego się o to pytałem :D To jak, na 188 cm styknie?

#1095 PsYhOl

PsYhOl
  • Użytkownik
  • 1064 postów
  • SkądBrzesko

Napisano 13 marzec 2011 - 19:19

Matt, piszę max. i min, ale jak jestrówne 560, to w okolicach 180-182.
Kuba, nie za bardzo. Szukaj czegoś koło min 57, ale raczej 58 cm górnej rury. Na tym rowerze, któy wrzuciłeś, jeżdżący będzie wyglądał, jak na rowerze młodszego brata :)

#1096 bartek_097

bartek_097
  • Użytkownik
  • 15 postów
  • SkądKalisz

Napisano 13 marzec 2011 - 20:22

U mnie przy wzroście 188cm rama 60-tka ...

#1097 Halski

Halski
  • Użytkownik
  • 1 postów
  • SkądKraków

Napisano 17 marzec 2011 - 22:20

Witam szanownych forowiczów! Ostatnio rozglądam się na jakąś niedrogą szosówką i właśnie trawiłem na taką aukcję: link. Myślicie, że jest on wart swojej ceny? Nie jeżdżę wyczynowo, a moim największym osiągnięciem była wycieczka z Kielc do Krakowa Jeśli mój plan się powiedzie to chciałbym na nim przejeżdżać jakies 100km tygodniowo. Myślicie, że ten rower da rade i nie rozleci się po miesiącu?

#1098 madrej

madrej
  • Użytkownik
  • 178 postów
  • SkądZduńska Wola/Warszawa

Napisano 17 marzec 2011 - 22:34

Jak masz go na miejscu i rozmiar pasuje to bierz bo Ci zakoszą.

u5227y2014v4.gif

#1099 Magus

Magus
  • Użytkownik
  • 11 postów
  • SkądKraków

Napisano 18 marzec 2011 - 11:52

Witam,

Potrzebuje szosowke, aczkolwiek nie zamierzam sie scigac. Glowne zadanie to dojazd do pracy - jakies 150-200km/tydzien. Jako, ze jestem maniakiem predkosci wybor padl na szosowke :)

Do tej pory jezdzilem na 20-letnim trekkingu "noname" - 16kg zywej wagi, stalowa rama o prostej geometrii (pozioma rura gorna), kola 26" a opony jak w traktorze. Pomimo gladkiego srodka - wolne jak szlag :/

Podobaja mi sie (pod wzgledem wizualnym i jazdy) klasyczne kolarki. Aczkolwiek zastanawiam sie, czy na dluzsza mete kierwonica typu baranek ma sens w przypadku planowanego przeze mnie zastosowania. Czy moze lepiej zastosowac kierownice prosta?

I tu sie pojawia moj rowerowy dylemat - szosowek z prosta kierownica w zakresie cenowym okolo 1500 jest jak na lekarstwo. Zalezy mi przede wszytskim na dobrej ramie i najwiekszej zebatce z przodu minimum 50t (od biedy zaczalbym od 48, ale musi byc mozliwosc abym w przyszlosci mogl wymienic tarcze), pytanie wiec co moglibyscie polecic?

Pytanie pomocnicze - Co sadzicie o Decathlonowych B'Twin ? Czy rama w modelu Forma 1 jest godna uwagi? (dodam, ze cena rowerku zachecajaca)

#1100 czester_

czester_
  • Użytkownik
  • 428 postów
  • SkądWarszawa / Wola

Napisano 18 marzec 2011 - 12:05

Szosa do pracy z plecakiem to średni pomysł jak dla mnie. Kup jakiegoś przełaja raczej albo trekkinga lekkiego na 28 calowych kółkach