Skocz do zawartości

Zdjęcie

Jaki rower do 1500zł.

• Zamknięty Temat jest zamknięty
1187 odpowiedzi w tym temacie

#1101 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 18 marzec 2011 - 12:25

kierwonica typu baranek ma sens[...]. Czy moze lepiej zastosowac kierownice prosta?

Używałeś kiedyś "baranka"? Pewno nie - jest to najwygodniejszy typ kierownicy. Prosta do pięt nie dorasta barankowi. W prostej masz jeden chwyt kierownicy, w baranku kilka, łącznie z odpowiadającym prostej kierownicy.

Ten Forma 1 (poprawny link) to tanie dziadostwo - jeśli chodzi o osprzęt to z "firmowych" taniej się chyba nie da, o kasecie 7 i przerzutkach sram 3 to świat chyba dawno zapomniał (ja na pewno...), trekingowa dziadowska korba, reszta też chyba podobnej klasy. Jako rower "szosowy miejski" się nadaje - chyba nikt nie ukradnie....

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#1102 Gosc_cookie_*

Gosc_cookie_*
  • Gość

Napisano 18 marzec 2011 - 12:59

Witam,

Potrzebuje szosowke, aczkolwiek nie zamierzam sie scigac. Glowne zadanie to dojazd do pracy - jakies 150-200km/tydzien. Jako, ze jestem maniakiem predkosci wybor padl na szosowke :)

Do tej pory jezdzilem na 20-letnim trekkingu "noname" - 16kg zywej wagi, stalowa rama o prostej geometrii (pozioma rura gorna), kola 26" a opony jak w traktorze. Pomimo gladkiego srodka - wolne jak szlag :/

Podobaja mi sie (pod wzgledem wizualnym i jazdy) klasyczne kolarki. Aczkolwiek zastanawiam sie, czy na dluzsza mete kierwonica typu baranek ma sens w przypadku planowanego przeze mnie zastosowania. Czy moze lepiej zastosowac kierownice prosta?

I tu sie pojawia moj rowerowy dylemat - szosowek z prosta kierownica w zakresie cenowym okolo 1500 jest jak na lekarstwo. Zalezy mi przede wszytskim na dobrej ramie i najwiekszej zebatce z przodu minimum 50t (od biedy zaczalbym od 48, ale musi byc mozliwosc abym w przyszlosci mogl wymienic tarcze), pytanie wiec co moglibyscie polecic?

Pytanie pomocnicze - Co sadzicie o Decathlonowych B'Twin ? Czy rama w modelu Forma 1 jest godna uwagi? (dodam, ze cena rowerku zachecajaca)

To z linka to rzeczywiscie chała. Jak prześmigasz tydzień z barankiem i przyzwyczaisz sie do pozycji to już nie wsiądziesz na nic innego. Problem z predkościa nie wynika u ciebie z roweru tylko z pozycji- na szosówca pozycja jest mocniej pochylona i dzieki temu bardzij aerodynamiczna. Najlepszy kolarz nie uciagnie 50 na godzine przy wyprostowanej pozycji.
Co do rowerków to czukaj b'twin 3- fajna ramka z tylnym i przednim widłem w karbonie i na campagnolo xenon z 10 blatami oraz kalmkomanetkami. Nowe chodziły po 2,5 tysia ale teraz je wyprzedają bo wypadają z oferty i mozna taniej wyrwac jakiś testowy model.

#1103 Magus

Magus
  • Użytkownik
  • 11 postów
  • SkądKraków

Napisano 18 marzec 2011 - 15:18

Juz myslalem, ze sie uporalem z barankiem, a tu jednak znowu wyskakuje i rozki pokazuje :mrgreen:

W tej sytuacji zastanowuilbym sie nad Merida 880-16, albo jakis cross Kellys (w obu przypadkach cos <2k zl)

Pytanie tylko ktora rama bedzie lepsza - osprzet moge od biedy wymienic z czasem, ale na pewno nie od razu i na pewno nie bedzie to calosc tylko najbardziej newralgiczne elementy.

Ewentualne porady co do rozmiaru mile widziane.
Jestem dosc przecietnej budowy - 183cm/73kg.

Moj obecny rower ma rure pozioma dlugosci ok 56cm (C-C) przy kolach 26" i teraz wydaje mi sie troche krotki, ale nie wym czo to ma jakiekolwiek przelozenie na szose ...

#1104 Gosc_Pacus_*

Gosc_Pacus_*
  • Gość

Napisano 22 marzec 2011 - 15:16

Cześć!
Szukam jakiejś taniej szosy. Chciałbym zmienić główny środek transportu. Do tej pory był to autobus + samochód. Jakiś czas temu przestałem trenować więc mam głód zmęczenia :-). Poza tym idzie wiosna... no i paliwo drogie!
Co to ma być:
Przede wszystkim ma to być szosa TANIA, do jazdy w mieście (to chyba oczywiste, tak?:-)). Taka solidna używka która niekoniecznie musi wytrzymać 10 lat :-). Może koło maja chciałbym się zaczepić w jakiejś firmie kurierskiej w Warszawie więc miałbym już wtedy rower.
Aha, mam jakieś 188 cm wz. a ważę 75 kg. Zaproponujecie mi coś?
Pozdrawiam! :-)

#1105 Darkievicz

Darkievicz
  • Użytkownik
  • 145 postów
  • SkądUstroń

Napisano 24 marzec 2011 - 15:28

Daj jakieś wartości metryczne.
Tania to określenie ogólne i to co dla ciebie może być tanie dla mnie może być drogie albo na odwrót. To będzie twoja pierwsza szosa? Czy to musi być szosa? No i czy tylko do miasta?

#1106 Gosc_Pacus_*

Gosc_Pacus_*
  • Gość

Napisano 24 marzec 2011 - 18:15

Wartości metryczne tzn?
Ma to być moja pierwsza szosa, tylko do miasta. Czy ma to być koniecznie szosa? Ma to być rower szybki, tylko do miasta.
Cena... najlepiej ten niższy próg "przyzwoitości". Powiedzmy 600 złotych. Da się za to wyrwać jakąś ciekawą używkę?
Pozdrawiam! :-)

#1107 czasowiec

czasowiec
  • Użytkownik
  • 262 postów
  • SkądToruń

Napisano 24 marzec 2011 - 19:59

Oczywiscie że wyrwiesz ciakawą szose za 600 zł od kogoś , tylko musisz pytać i szukać kto chce sprzedać , mój kolega kupił szose za 450 zł na 105 tce , ale to sprzedajacemu zależało na sprzedaniu i wtedy jest tak zwana okazja ! :-) jest zadowolony !

#1108 kksandi

kksandi
  • Użytkownik
  • 12 postów
  • SkądNowy Sącz

Napisano 25 marzec 2011 - 19:05

Chciałbym kupić sobie pierwszą kolarzówkę.
Warzę 55 kg , wzrost 180 cm 15 lat :)
Cena: do 600zł :)

Znalazłem kilka co powiecie na te:

http://allegro.pl/ga...1512647370.html

http://allegro.pl/ra...1510940863.html

http://allegro.pl/ko...1520434649.html

Jeśli macie jakieś propozycje proszę pisać,
sezon chce zacząć w kolarzówką , a z resztą ja mam przez 365 dni sezon w zimie też jeżdżę :_ hehe

SKŁADAĆ PROPOZYCJĄ PISAĆ NA GG: 34280095 LUB PW ALBO EMAIL: [email protected]

#1109 pawelkepien

pawelkepien
  • Użytkownik
  • 719 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 25 marzec 2011 - 19:06

Jeśli macie jakieś propozycje proszę pisać

Na początek popraw linki do aukcji ;-)

fs-userbar-blog-white.png

#1110 kksandi

kksandi
  • Użytkownik
  • 12 postów
  • SkądNowy Sącz

Napisano 25 marzec 2011 - 21:59

Chciałbym kupić sobie pierwszą kolarzówkę.
Warzę 55 kg , wzrost 180 cm 15 lat :)
Cena: do 600zł :)

Znalazłem kilka co powiecie na te:

http://allegro.pl/ro...1516329575.html
http://allegro.pl/gi...1508152532.html
http://allegro.pl/ko...1520434649.html

SKŁADAĆ PROPOZYCJĄ PISAĆ NA GG: 34280095 LUB PW ALBO EMAIL: [email protected]

#1111 Gosc_wojciech_bmv_*

Gosc_wojciech_bmv_*
  • Gość

Napisano 26 marzec 2011 - 23:21

Ten Giant bedzie za duzy. Ja mam 190 cm i jeżdżę na 58cm ramie

#1112 zubek59

zubek59
  • Użytkownik
  • 1 postów
  • SkądZielona Góra

Napisano 31 marzec 2011 - 13:24

Witam serdecznie.
Proszę o ocenę tego roweru:

http://allegro.pl/pi....html?source=oo

Co to są za biegi? Czy jest wart swojej ceny?

Dzięki, pozdrawiam.

#1113 mekp

mekp
  • Użytkownik
  • 40 postów
  • SkądWrocław

Napisano 05 kwiecień 2011 - 13:13

Witam

Biegi i hamulce są w piaście - to sie nazywa chyba "planetarne".
Głowna zaleta tego roweru bedzie jego bez obsługowość (hamulce i przerzutki). Lecz ew wymiana tych elemantów bedzie dość droga ale sprzet z grupy Nexus nie powinien sprawiać problemów tym bardziej że rower jest świeży.

Zastanów sie tylko czy takiego roweru potrzebujesz? i do czego bedziesz go używać?
Miasto, wypad poza miasto na szose (lecz rekreacyjnie) - tak Teren i zabawa w sciganie - Nie.

pozdrawiam
xMekpx

#1114 Xorlarrin

Xorlarrin
  • Użytkownik
  • 286 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 06 kwiecień 2011 - 12:57

Kross wypuscil kiedys podobne cudo, ale na duzo fajniejszym osprzecie: http://allegro.pl/kr...1543730369.html
Tylko to jest mieszczuch, a nie szosowka. Fajne jak chcesz podjechac po bulki, czy pojezdzic dla funu.

#1115 kuman0

kuman0
  • Użytkownik
  • 6 postów
  • Skądbusko

Napisano 07 kwiecień 2011 - 21:12

witam znalazłem taki rowerek

http://allegro.pl/ba...1545368773.html

czy opłaca sie go kupić w tej cenie i czy bedzie dobry na 182cm wzrostu?

zależy mi też na cenie bo nie mam za dużo floty a jeździć chciałem tylko rekreacyjnie

dzięki z góry za odpowiedź

#1116 Gosc_cookie_*

Gosc_cookie_*
  • Gość

Napisano 08 kwiecień 2011 - 07:12

witam znalazłem taki rowerek

http://allegro.pl/ba...1545368773.html

czy opłaca sie go kupić w tej cenie i czy bedzie dobry na 182cm wzrostu?

zależy mi też na cenie bo nie mam za dużo floty a jeździć chciałem tylko rekreacyjnie

dzięki z góry za odpowiedź

dopytaj sprzedającego o długosc górnej rury (poziomej) od środka rury podsidłowej do srodka rury sterowej. Jesli ma rzeczywiście 60cm to imho będzie dla ciebie sporo za duza.

#1117 kuman0

kuman0
  • Użytkownik
  • 6 postów
  • Skądbusko

Napisano 08 kwiecień 2011 - 10:59

a ok ile cm powinna mieć szosowa rama na 182cm wzrostu?

#1118 PsYhOl

PsYhOl
  • Użytkownik
  • 1064 postów
  • SkądBrzesko

Napisano 08 kwiecień 2011 - 11:04

kuman0, koło 56 cm

#1119 kuman0

kuman0
  • Użytkownik
  • 6 postów
  • Skądbusko

Napisano 08 kwiecień 2011 - 11:12

i te 4 cm dak wiele znaczą dla wygody jazdy? Pytam bo się nie znam [; wybaczcie

#1120 PsYhOl

PsYhOl
  • Użytkownik
  • 1064 postów
  • SkądBrzesko

Napisano 08 kwiecień 2011 - 11:28

kuman0, pozycja ma byc bardziej aero niż mtb, więc jesteś wyciągnięty i pochylony na tym rowerze. O ile w górnej pozycji nie tak bardzo, to w dolnej często sporo.. wyciągnij się więc trochę do przodu, a później te 4 cm dalej, różnica jest spora, a czuć ją na plecach - zwłaszcza lędźwiach i w obręczy barkowej. Jeżeli kierownicę będziesz miał nisko(choć przy tak dużej ramie to raczej niemożliwe;)), to dodatkowo podczas jazdy poczujesz jeszcze ucisk na przeponę.

Ja mam ramę 565+120 mostek, a kumpel miał 594+110. Z ciekawości się przejechałem i różnica była ogromna. Pozycja strasznie wyciągnięcia, rower dla mnie kobylasty, ciężki w prowadzeniu, mało zwrotny. Na dodatek był sporo cięższy, co też dało się odczuć.