Skocz do zawartości

Zdjęcie

Sram Force vs FSA K-Force

29 odpowiedzi w tym temacie

#1 rodman

rodman
  • Użytkownik
  • 255 postów
  • SkądSomewhere In Poland

Napisano 13 marzec 2012 - 08:37

http://allegro.pl/ko...2183312476.html

vs

http://allegro.pl/fs...2202210330.html

co będzie sztywniejsze ?
tańszy SRAM, ale ...

Może macie jakąś alternatywę ?

#2 bk

bk
  • Użytkownik
  • 137 postów
  • SkądZawiercie/Kraków

Napisano 13 marzec 2012 - 11:24

Mam Force'a, ale zwykłą wersję i drugi raz bym jej nie kupiła właśnie ze wzgledu na słabą sztywność (mam też Shimano 105 z serii 5600 i Force jest dużo mniej sztywny nawet pod moimi 59kg)... Ale czy wersja BB30 ma analogiczna sztywnosć już nie wiem :roll:

#3 gres

gres
  • Użytkownik
  • 641 postów
  • Skądkraków

Napisano 13 marzec 2012 - 11:42

i tak ci beata nie uwierze :P

geolog - www.geologpoludnie.cba.pl

#4 danielasu2

danielasu2
  • Użytkownik
  • 523 postów
  • Skądirlandia

Napisano 13 marzec 2012 - 12:23

Sam suport pod bb30 jest sztywny nie ma obaw , natomiast z korbami korbonowymi bywa różnie lepszy od fsa jest napewno sram red , na ebay w stanach znajdziesz w tej samej cenie, popros tylko sprzedawcę żeby wysłał ci to jako gift i zanizyl wartość przesyłki do 100 USD , żebyś nie płacił podatku za import.
Najlepiej kup sobie dura ace jeśli chcesz pod bb30 są specjalne adaptery i będziesz miał sztywno na maksa, za 300 USD można kupić nówkę.

#5 rodman

rodman
  • Użytkownik
  • 255 postów

Napisano 13 marzec 2012 - 12:39

teraz mam właśnie DuraAce ale "w standardzie", czyli te dwie zewnętrzne miski dokręcane,
czy jednak warto zmieniać system na BB30 a może lepiej wsadzić adapter i przełożyć tego DiurAsia co mam teraz ?

- jest rama pod BB30: - iść całkowicie w BB30 - kupować nowe korby pod ramę itp. czy zostawić DuraAce w innym standardzie ?

Czy będzie jakaś odczuwalna różnica w tych dwóch wariantach, oprócz wagowej, bo DuraAce wychodzi "ciężej", ale za to odpada cała kombinacja z wymianą korb, bo wkładam tylko adapter zmieniający BB30 w "standard"

dzięki za pierwsze sugestie ;-)

#6 danielasu2

danielasu2
  • Użytkownik
  • 523 postów
  • Skądirlandia

Napisano 13 marzec 2012 - 13:59

Zostaw dura ace ,różnica wagowa to ok 100 gram , nie odczujesz tego przy jezdzie, nie daj sobie wmówić jakie to kolosalne różnice daje bb30 wiem bo mam i uzywam. Planuje wymienić moja korbe pod bb30 właśnie na dura. Korby super sztywne które dorównują dura ace kosztują po 3000zl nie wiem czy warto jeśli jeździsz amatorsko dla przyjemnosci. Wagę możesz zbić inwestując w koła to naprawdę poprawi jazdę .
Pzdr

#7 Gosc_daroq_*

Gosc_daroq_*
  • Gość

Napisano 13 marzec 2012 - 19:18

Zgadzam się z danielasu2, jeżeli chcesz tylko zbić wagę, to rzeczywiście są na to lepsze sposoby, chociaż domyślam się, że w grę wchodzi też wygląd :P

Miałem okazję zrobić ok. 500 km na korbie Force'a i, w porównaniu do Chorusa UT, którego używam we własnym rowerze, sztywność nie zrobiła na mnie wrażenia, tak więc radzę zostawić DA, bo to jednak też klasowa i nie taka ciężka korba.

#8 Miguel

Miguel
  • Użytkownik
  • 840 postów
  • SkądGOP - Będzin

Napisano 13 marzec 2012 - 21:30

Też bym zostawił DA, a z tych dwóch wybrał Srama.
FSA nie robi najlepszych korb. To, że są popularne, nie znaczy że są dobre. W ogóle system mega exo jest mało sztywny, ale ok, rozmawiamy o BB30.

#9 bk

bk
  • Użytkownik
  • 137 postów
  • SkądZawiercie/Kraków

Napisano 14 marzec 2012 - 22:02

i tak ci beata nie uwierze :P

W co?

#10 gres

gres
  • Użytkownik
  • 641 postów
  • Skądkraków

Napisano 15 marzec 2012 - 11:52

w ta sztywność :P
ależ wy cyborgi jestescie ze odczuwacie ze jedna korba sztywniejsa od drugiej. :!:

#11 krzysztof1985

krzysztof1985
  • Użytkownik
  • 1682 postów
  • SkądWLKP

Napisano 15 marzec 2012 - 13:00

Też bym zostawił DA, a z tych dwóch wybrał Srama.
FSA nie robi najlepszych korb. To, że są popularne, nie znaczy że są dobre. W ogóle system mega exo jest mało sztywny, ale ok, rozmawiamy o BB30.

Tak jak napisal kolega wyzej zgadzam sie w 100% ;-)

SPT_20130518_SOT_053_27640268_I1.jpg

#12 danielasu2

danielasu2
  • Użytkownik
  • 523 postów
  • Skądirlandia

Napisano 16 marzec 2012 - 00:11

Co do sztywnosci , cyborgi nie cyborgi jeśli ma się 90 kg to zapewniam cię ze nawet amator wyczuwa jaka korba jest bardziej sztywna , szczególnie na podjazdach. Natomiast zgadzam się ze przy normalnej kolarskiej wadze powiedzmy 70 kg , kazda korba powinna być ok.
Jednak ja uważam ze ramiona z aluminium są poprostu najlepsze

#13 gres

gres
  • Użytkownik
  • 641 postów
  • Skądkraków

Napisano 16 marzec 2012 - 08:58

Co do sztywnosci , cyborgi nie cyborgi jeśli ma się 90 kg to zapewniam cię ze nawet amator wyczuwa jaka korba jest bardziej sztywna , szczególnie na podjazdach. Natomiast zgadzam się ze przy normalnej kolarskiej wadze powiedzmy 70 kg , kazda korba powinna być ok.

a ja ciebie zapewniam że bk nie waży 90 kg :-)

#14 krzy1976

krzy1976
  • Użytkownik
  • 2670 postów
  • SkądJary

Napisano 16 marzec 2012 - 09:55

FSA K-Force Light nie polecam. Padają gniazda na pedały i z lewej i z prawej strony. Ja miałem taki przypadek i kolega w swoich dwóch korbach. Można to naprawić za 150zł albo oddać na reklamacji to wymienią ale trochę czasu się straci.

#15 rodman

rodman
  • Użytkownik
  • 255 postów

Napisano 16 marzec 2012 - 10:29

dzięki za opinię, ostatecznie zostawiam sprawdzone DuraAce z adapterkiem.

Sztywne - nie sztywne - ważę 80 kg i poprzednia korba FSA co prawda niższy model ale wyczuwalnie była mniej sztywna, więc coś w tym musi być ..
Poza tym będzie bardziej "kompatybilne" z pozostałymi klamotami w bajku ;-)

Na kierownicy zbiłem już koło 150 g więc i tak jestem "do przodu" w tym nowym projekcie ;-)

pozdrawiam !

#16 bk

bk
  • Użytkownik
  • 137 postów
  • SkądZawiercie/Kraków

Napisano 16 marzec 2012 - 11:41

a ja ciebie zapewniam że bk nie waży 90 kg :-)

Ja ważę w sezonie jakieś 57kg, ale jak mocniej deptam to raz że czuję że Force jest mniej sztywna od 105, a dwa - nawet jak ktoś tego nie czuje to usłyszy bo łańcuch ociera o przednią przerzutkę przy naciskaniu na korbę bardziej w przypadku Force'a (i nie jest to wina czego innego, bo cały pozostały sprzęt był ten sam, a prowadnica przerzutki była ustawiona w takich samych odległościach w stosunku do blatów w obu korbach)

#17 krzy1976

krzy1976
  • Użytkownik
  • 2670 postów
  • SkądJary

Napisano 16 marzec 2012 - 15:23

Sztywne - nie sztywne - ważę 80 kg i poprzednia korba FSA co prawda niższy model ale wyczuwalnie była mniej sztywna, więc coś w tym musi być ..

Na kierownicy zbiłem już koło 150 g więc i tak jestem "do przodu" w tym nowym projekcie ;-)

pozdrawiam !

Ze zbijaniem wagi to trzeba to robić z głową bo jak kolega zbijał wagę na przednim widelcu to skończył w szpitalu i leczył się długo a do tej pory ma w głowie upadek po pęknięciu widelca.

#18 Tom'ek

Tom'ek
  • Użytkownik
  • 377 postów
  • SkądWieszowa

Napisano 16 marzec 2012 - 18:02

czuję że Force jest mniej sztywna od 105

O której wersji Force mówisz?
Dołączona grafika Dołączona grafika

#19 rodman

rodman
  • Użytkownik
  • 255 postów

Napisano 16 marzec 2012 - 19:55

pozdrawiam !

Ze zbijaniem wagi to trzeba to robić z głową bo jak kolega zbijał wagę na przednim widelcu to skończył w szpitalu i leczył się długo a do tej pory ma w głowie upadek po pęknięciu widelca.

to co on z nim robił ? cieniował go ?
nie znam "historii" tego widelca, ale wydaje mi się skromnie, że obojętnie jaki widelec (nawet chiński;-P) nie powinien sam z siebie pękać, chyba, że dostał wcześniej jakieś "strzały" lub trzasnął glebę, wydaje mi się to zupełnie nierealne ;-)

#20 bk

bk
  • Użytkownik
  • 137 postów
  • SkądZawiercie/Kraków

Napisano 16 marzec 2012 - 21:28

czuję że Force jest mniej sztywna od 105

O której wersji Force mówisz?
Obrazek Obrazek

o tej pierwszej

Dodaj odpowiedź