Sram Force vs FSA K-Force
Napisano 02 kwiecień 2012 - 08:37
FSA K-Force Light nie polecam. Padają gniazda na pedały i z lewej i z prawej strony. Ja miałem taki przypadek i kolega w swoich dwóch korbach. Można to naprawić za 150zł albo oddać na reklamacji to wymienią ale trochę czasu się straci.
potwierdzam, wlasnie padlo mi gniazdo (fsa k-light) z prawej strony a z lewej zaczyna.
Napisano 12 wrzesień 2012 - 17:49
Odświezam temat, bo jak autor stoje przed podobnym wyborem...
Mam ramę na BB30. Lepiej iść w Srama Red czy kupować adapter i montowac DA?
Myślałem żeby nie bawić sie w żadne adaptery bo to zawsze bedzie jakąs ingerencja w system BB30 ktory daje niską wagę i dobrą sztywność?... jakie wasze opinie?
Napisano 15 styczeń 2014 - 12:30
Podbijam temat, mam ramę PF30 z korbą BB30 i chcę ją zmienić, rozważam Srama Force'a (http://www.cyklomani...527b6427263.jpg), Ultegrę 6700 i być może 6800(z adapterem) jeśli będzie dobze współpracować z napędem 10s. Co polecacie?
Kolejne pytanie: w ramie jest już zamontowany suport, czy żeby zamontować Ultegrę muszę go wyjąć, dać adapter i zamontować suport od Shimano? Czy są może dostępne redukcje/ rozwiązania?
http://www.bikestacj...-bb30-4819.html ??
Czy PF30 i BB30 to to samo, bo już mam mętlik?
Napisano 15 styczeń 2014 - 13:21
Suport będziesz musiał wymienić, o ile chcesz założyć korby Shimano - korby SRAM-a możesz kupić od razu w wersji BB30 (chyba, że kupisz wersję GXP, wtedy potrzebujesz adaptera). Do Shimano będzie Tobie potrzebna redukcja, przy czym dość ciężko o adapter z PF30 na BSA, dlatego nie będę w stanie wskazać Tobie konkretnego modelu.
Co polecamy? Ja osobiście trzymałbym się kompatybilności z resztą napędu - raz, że zwykle łatwiej zgrać komponenty z jednej serii, a dwa, że wizualnie też wygląda to lepiej. Od strony funkcjonalnej różnice nie są wielkie - Ultegra i Force to IMHO bardzo porównywalny osprzęt.

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?
Gosc_tobo_*
Napisano 16 styczeń 2014 - 10:19
Używam korby Red, po zamianie z Ultegry, przerzutka przednia w obu przypadkach ta sama, Shimano DA. Przy większych przekosach łańcucha (gdy łańcuch jest na większych koronkach kasety, powiedzmy ostatnich 5) wrzucenie na blat funkcjonowało znacznie lepiej w przypadku Ultegry niż Srama. Nie jest to oczywiście optymalna kombinacja biegów, świadczy jednak o lepszym profilowaniu zębów Shimano. To samo zjawisko zauważyłem przy jednorodnej grupie Red czy Force, które na przodzie w stresie pracują gorzej.
Co do innych walorów użytkowych to krąży opinia o gorszej jakości zębatek korb SRAM, i coś w tym jest, gdyż sporo osób u mnie wybierając bierze korbę/zębatki Shimano zamiast SRAMA.
Shimano w swojej stylistyce (np kolorystycznej) jest bardziej konserwatywne, czy brzydsze - to już kwestia gustu.
Decydując się na korbę serii 6800 na razie jesteś i nie wiadomo czy nie będziesz nadal skazany na wyłącznie oryginalne zamienniki tarcz, gdyż mają one specyficzny układ ramion i mocowania do korby. Korbę 6700 możesz "obsłużyć" zwykłą "płaską" zębatką o kompatybilnym zęborozmiarze (jeśli oczywiście przełkniesz brak wizualnej harmonii
).