Jump to content

Photo

Uszkodzone ramy na allegro- ważne informacje

114 replies to this topic

#41 Gosc_tobo_*

Gosc_tobo_*
  • Gość

Posted 04 January 2014 - 16:53

A co sądzicie o tej ramie, Cervelo R5 za 900zł ?
http://allegro.pl/ra...3849910960.html

"Pęknięcia w kilku miejscach"? :)

Za niewielkie pieniądze topowa rama prawie w kawałkach. 

Sobie myślę tak: byle oryginalne malowidło mniej znanego malarza kosztuje parę stów, zawsze można powiesić na tym miejscu ramę :)

#42 h/k

h/k
  • Użytkownik
  • 1,388 posts
  • SkądRumia

Posted 04 January 2014 - 18:00

Po co ta tryta na haku przy prawej rurce od haka do węzła podsiodłowego - zapewne tak strzeliło, że się urwało? Generalnie nie podoba mi się ten sposób sprzedaży - bo wstawił pięknie ostre zdjęcia miary przy ramie, a jakoś mu się chyba nie chciało fotografować tych paskudnych pęknięć. Kupiłbym, ale chyba jak przedmówca wspomniał - do powieszenia na ścianę... I nie za taką cenę - przecinek trzeba by co najmniej przesunąć w lewo.

#43 Gosc_tobo_*

Gosc_tobo_*
  • Gość

Posted 04 January 2014 - 18:02

Jak pęknięć jest wiele - na ramie i widelcu - to zapytałbym jak to się stało.

#44 spry

spry
  • Użytkownik
  • 10 posts

Posted 11 April 2014 - 12:45

A ja takie ramy naprawiam i nie rozumiem obaw związanych z klejeniem karbonu. Włóknem węglowym zajmuję się 12 lat w firmie która ma blisko 30 lat doświadczenia. Jeśli ktoś ma obawy to chyba wynikają one tylko z braku wiedzy na temat procesu produkcyjnego takiej ramy. Nie ważne czy to hand made (takich jest cała masa) czy w cyklu zautomatyzowanym, moim zdaniem naprawa jest zawsze możliwa! Proponuję przejrzeć filmy choćby na youtube i zobaczyć w jaki sposób powstają takie ramy! Często nie różni się to niczym jak w przypadku profesjonalnej naprawy. Pozdrawiam :)

#45 ROZMIAR

ROZMIAR
  • Użytkownik
  • 3,220 posts
  • SkądPoznań

Posted 11 April 2014 - 13:25

I "niemiec płakał jak sprzedawał."

7602ede9d85aa0ebmed.png

Więcej satysfakcji daje dobra forma niż dobry sprzęt.

logo_phpBB.gif

#46 Pirx

Pirx
  • Użytkownik
  • 269 posts
  • SkądKlucze

Posted 11 April 2014 - 13:57

Łatwiej i prościej jest naprawić ramę karbonową niż z wycieniowanego alu o grubości ścianki 0,8mm.

#47 spry

spry
  • Użytkownik
  • 10 posts

Posted 11 April 2014 - 18:59

"Niemiec był kobietą, niepalącą z gór ;) Ja się znam na kompozytach, również węglowych, dlatego mogę z pełną świadomością napisać że można dobrze naprawić ramę węglową. Nie handluje jak również nie "picuje" żadnych rowerów :) Po prostu temat jest mi znany i chciałem się w tym zakresie wypowiedzieć :)

#48 Gosc_tobo_*

Gosc_tobo_*
  • Gość

Posted 11 April 2014 - 19:15

A ja takie ramy naprawiam i nie rozumiem obaw związanych z klejeniem karbonu. Włóknem węglowym zajmuję się 12 lat w firmie która ma blisko 30 lat doświadczenia. Jeśli ktoś ma obawy to chyba wynikają one tylko z braku wiedzy na temat procesu produkcyjnego takiej ramy. Nie ważne czy to hand made (takich jest cała masa) czy w cyklu zautomatyzowanym, moim zdaniem naprawa jest zawsze możliwa! Proponuję przejrzeć filmy choćby na youtube i zobaczyć w jaki sposób powstają takie ramy! Często nie różni się to niczym jak w przypadku profesjonalnej naprawy. Pozdrawiam :)

Możliwość to jedno, sens drugie. Jaki ekonomicznie sens będzie miało naprawianie sprutej w wielu miejscach ramy? Jeśli rama jest delikatna lub wymęczona to jest kolejna szansa że pęknie, w innym miejscu. 

#49 spry

spry
  • Użytkownik
  • 10 posts

Posted 11 April 2014 - 19:31

Przecież nikogo tu nie próbuję namawiać do reanimowania szczątków ramy... Sam się nawet nie podejmuje naprawy takowych bo pewnie łatwiej i sensowniej byłoby zrobić nową. Zdarza się jednak że rama ulega pewnemu zniszczeniu i po prostu można ją naprawić. Tyle. Zawsze przestrzegam tylko przed bagatelizowaniem takich uszkodzeń i dalszym użytkowaniu roweru. Prędkości na rowerze są, teren też różny a rama może się poskładać w ułamku sekundy. 

#50 ROZMIAR

ROZMIAR
  • Użytkownik
  • 3,220 posts
  • SkądPoznań

Posted 11 April 2014 - 19:34

tobo robią takie ramki i sprzedają dalej na allegro. Przywleką za grosze takie badziewie z zachodu i naprawiają żeby nie było widać i sprzedają jako pełnowartościowe produkty. Blacharstwo rowerowe :D

7602ede9d85aa0ebmed.png

logo_phpBB.gif

#51 spry

spry
  • Użytkownik
  • 10 posts

Posted 11 April 2014 - 19:38

Może i tak robią, ważne żeby z głową i odpowiednią wiedzą to robili... Macie świadomość że wyczynowy sprzęt węglowy ulega zmęczeniu? w takim przypadku należałoby się zastanowić nad sensem kupowania jakiejkolwiek używanej ramy...

#52 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8,618 posts
  • SkądSzczecin

Posted 11 April 2014 - 19:48

Oczywiście, za to łatanie na oślep ramy, której struktury nie znasz, rozwiąże każdy problem...

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#53 spry

spry
  • Użytkownik
  • 10 posts

Posted 11 April 2014 - 19:56

Oczywiście że rozwiąże jeśli masz wiedzę :) to są kompozyty :)

#54 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8,618 posts
  • SkądSzczecin

Posted 11 April 2014 - 20:11

Próbujesz się powołać na wiedzę, której nie masz i nie możesz mieć, bo mają ją wyłącznie projektant i konstruktor ramy. Właśnie dlatego, że "to są kompozyty", już na starcie nie masz pojęcia, jakie właściwości ma rama. Możesz co najwyżej zaszpachlować miejsce uszkodzenia, ale błagam: nie rób ludziom wody z mózgu i nie sugeruj, że "naprawa jest zawsze możliwa", szczególnie kiedy nie znasz dokładnie właściwości kompozytu, z którym pracujesz.

rowerplus-logo-2.png

#55 ROZMIAR

ROZMIAR
  • Użytkownik
  • 3,220 posts
  • SkądPoznań

Posted 11 April 2014 - 20:19

mikroos możliwa to jest zawsze, tylko co to jest to co kupujesz :/

7602ede9d85aa0ebmed.png

logo_phpBB.gif

#56 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8,618 posts
  • SkądSzczecin

Posted 11 April 2014 - 20:19

Właśnie dlatego piszę: można coś zaszpachlować czy na siłę zakleić, ale nie nazywajmy tego naprawą.

rowerplus-logo-2.png

#57 ROZMIAR

ROZMIAR
  • Użytkownik
  • 3,220 posts
  • SkądPoznań

Posted 11 April 2014 - 20:28

Oni już całe urąbane tylne trójkąty naprawiają, a potem ryzykuj.

7602ede9d85aa0ebmed.png

logo_phpBB.gif

#58 dżordż_zgy

dżordż_zgy
  • Użytkownik
  • 34 posts

Posted 11 April 2014 - 21:12

mi się wydaje, że ramy są teraz tak przemyślane, że ''naprawienie'' jednego fragmentu, spowoduje obciążenie w innym. jest tyle technik, tyle materiału różnego, że przy takiej klasy ramie, jest niebezpieczne po prostu myślenie, że wszystko będzie ok.

#59 spry

spry
  • Użytkownik
  • 10 posts

Posted 12 April 2014 - 11:20

Mikros nie wiem czy posiadasz jakąkolwiek wiedzę z zakresu kompozytów nie mniej jednak zupełnie nie rozumiem dlaczego strasz się oceniać innych i poddawać w wątpliwość słowa fachowca :) uwierz że mogę skleić ramę nie szpachlując jej i w istotny sposób nie ingerując w jej charakterystykę dołożyć własny zaprojektowany odpowiednio kompozyt. I gdybyś miał choć trochę wiedzy w tym zakresie to wiedziałbyś że są metody którymi rozpoznasz rodzaj użytej matrycy bo jak rozumiem do tego pijesz :)

#60 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8,618 posts
  • SkądSzczecin

Posted 12 April 2014 - 19:05

To doprawdy imponujące, bo nawet moi koledzy z tytułami doktorskimi, pracujący w wiodących polskich laboratoriach twierdzą, że nie ma możliwości rozpoznania struktury i dokładnego układu włókna węglowego w kompozycie bez wykonania drogich skanów.

Ale rozumiem, że Ty robisz to gołym okiem - w takim razie jestem pod wrażeniem. Myślę wręcz, że powinieneś sprzedawać swoje usługi ;)

rowerplus-logo-2.png

Reply to this topic