Kolejny noname z chin ala spec
Napisano 20 marzec 2012 - 22:08
Napisano 20 marzec 2012 - 22:16
Napisano 20 marzec 2012 - 22:55
Teraz jest juz uświadomiony to zostaje tylko trenować i..... kosić wiarę na fabrycznych kozach :mrgreen:
Gosc_fiza1989_*
Napisano 20 marzec 2012 - 23:06
fiza1989 temat nazwałeś - "Kolejny noname z chin ala spec" czyli wiedziałes, ze to nie jest Spec, a potem udajesz wielce zaskoczonego?? Czyli wiedziałeś, że za coś "ala" dajesz tyle kasy!! Po co ta cała szopka?
bo o tym wszystkim się dowiedziałem dopiero dziś podczas przejażdżki, kiedy to spotkałem kumpla, który się zna niemniej niż Wy... jak kupowałem naprawdę nie miałem pojęcia, że to nie jest spec, ot tyle... więcej już się nie będę tłumaczył, bo i tak to sensu nie ma.
Napisano 20 marzec 2012 - 23:30
Gosc_daroq_*
Napisano 20 marzec 2012 - 23:49
Rzeczywiście, nie doczytałem, sprawa kupna załatwiona poza Allegro, więc zasadniczo trudno w tym wypadku o coś powalczyć.
Co do wytrzymałości, nie martwiłbym się za bardzo, chyba nie będziesz jeździł 50 km/h po kostce brukowej (choć i oryginalnym s-worksem bym się trochę bał
Napisano 20 marzec 2012 - 23:56
ja na poczatku tematu zapytalem, kolega odpowiedzial, temat wyczerpany, zdaje sobie sprawe co kupił - trudno. Jeśli ma moc - niech walczy - jesli nie - niech sie cieszy - rowerem ktory wcale zły nie jest, ba! calkiem fajna szoska...
Nie przejmuj się kolego, i pokaz zdjecia po usunieciu tych czerwonych pstrokatek:)
Napisano 21 marzec 2012 - 08:06
Napisano 21 marzec 2012 - 17:33
Większość postów w tym temacie dotyczy śiadomości kupującego, chyba nie po to są takie tematy.
Fiza, to czy wiedziałeś, czy nie wiedziałeś, nie wnosi nic do wyglądu roweru, mam to gdzieś, ale jeśli nie wiedziałeś, to nie pomyślałeś, że jak na rower tak renomowanej firmy te naklejki i brak jakiegokolwiek malowania jest po prostu zbyt tandetne? To jakby sprzedawali Ci Porsche pomalowane pędzlem. :-D
Mam nadzieję, że rowerek będzie Ci wiernie służył, chociaż jeśli nie wiedziałeś, że to nie spec to ja bym na Twoim miejscu walczył o zwrot kasy. Za 4,500 to można już nieźle poszaleć w temacie...
Napisano 21 marzec 2012 - 17:48
Napisano 21 marzec 2012 - 17:50
Napisano 21 marzec 2012 - 20:00
Napisano 21 marzec 2012 - 22:26
Nie bardzo rozumiem "obrońców uciśnionego" - ten temat ma chyba na celu ocenę tego rowera
Dokładnie, ocenę rowerka, a nie najeżdżanie na właściciela...
Napisano 21 marzec 2012 - 23:04
A sam rower jak najbardziej ok, chiński karbon nie jest zły. Nie jest to szczyt piękności, ale ważne że jeździ. Dla jasności wcześniejszych wpisów nie czytałem, choć widzę że jakieś spór powstał, ale nie wnikam
(Edit: doczytałem i tak: oszustwo bez wątpienia, przecież w temacie aukcji jest napisane Speialized! Więc nie rozumiem osób które mówią że nie oszustwo bo nie ma napisane w opisie, głupota. No cóż, nieco przepłaciłeś, ale nie ma co płakać nad rozlanym mlekiem. Jak poza allegro to kasy nie odzyskasz, chyba że jesteś twardy i pójdziesz do gościa i się wykłócisz - pewnie argumenty siłowe by wchodziły w grę
ps. jak naklejki już zerwane, to zmień owijkę na czarną i inne czerwone elementy i nie będzie źle. Podnieś klamki dużo i obniż kierę, skróć pancerze. I wtedy będzie to miało ręce i nogi
Gosc_Rzysko_*
Napisano 21 marzec 2012 - 23:44
Second, cyclist23 prokurator to by się tobie przydał za nieznajomość podstaw prawa - Prawo autorskie i prawa pokrewne + Cywilne to nie prokurator, ".../Przestępstwo ścigane z inicjatywy pokrzywdzonego/..."
Trzy, na szczęście dla ciebie fiza1989 i nieszczęście dla sprzedającego w momencie naklejenia naklejki specialized®, złamał on prawo własności przemysłowej i na dodatek uzyskał pieniądze - spec może go dojechać z art. 475 Kodeksu Cywilnego, ty na podstawie art. 286 k.k., bo chińskie ramy są legalne i są robione na nich testy* i są wytrzymałe, ale do momentu nie naklejenia znaków zbliżonych do znaków firmowych czy oryginalnych nalepek bo to ewidentne łamanie prawa do własności przemysłowej .
W końcu "...Nieznajomość prawa nie zwalnia z odpowiedzialności..." Za stratę 1000zł bym zrobił gnój w okolicy na pewno masz gdzieś darmowe porady prawne i radził bym ci się tam zgłosić chyba ze się dogadasz i wypłaci ci różnicę policz wszystko co masz w rowerze każdą śrubkę odlicz 10% od używanego i jak ci wyjdzie 4.5tys nie ma szans na odzyskanie siana ale za to spec może odzyskać całe 4.5 :mrgreen:
Na hong fu liczyłem kiedyś na sh-105 full carbon to za 3999zł bez kół wiec cię ładnie wy ruch** :evil:
Cztery, czy te ramy są wytrzymałe otóż tak muszą być ze względu na to że przy porównywaniu chinola i speca Roubaix s-works-a odkryjemy różnice wagi która wskaże że użyto więcej karbonu w chinolu, ponieważ jeżeli coś się stanie to biedny chińczyk ze swojego OC by się zapłakał ... Czy Ty Jacku Rzysko wsiadł byś na chinola i pojechał po kocich łbach 40km/h TAK, trema by była ale myślę że na większym luzie, a czy pojechał byś na Specu Roubaix S-Works TAK, nazwa wskazuje wytrzymałość... chociaż tu dochodzi jeszcze technika jazdy bo rama jest odchudzona do minimum i bez techniki nawet ona się skopie ale np. na Specu Tramac S-Works już bym NIE pojechał bo nadaje się na wydepilowane i polane botox-em drogi - jak widzę te wywody znawców to nawet się nie śmieję tylko mi was żal ... Jak chociaż jeden co się tu wypowiada da radę chociaż przez 10s. pojechać na 1kW to jak dla mnie ma pełne prawo i obowiązek napisać że ta rama jest łamliwa - oczywiście jak by ja jeszcze przy tym złamał :mrgreen:
(*-Tu: Hong Fu)
Rowerek jak to chinol lepiej wygląda bez naklejek bo po to się je tworzy a co do tych śmiejących się z malowań wszyscy w elicie mieli chociaż raz w życiu do czynienia z ściąganiem zbędnych warstw lakieru i nie sadze że mechanik nakładając na czysty carbon, farbę, przez szablon Wilier-a miał sentyment albo głupie docinki iż by bez tej naklejki miał 70% mniej do speeda ... -ja zawsze sobie na czole pisze jestem zajebisty i mi skill rośnie o 47% !!! 8-)
Takie dwa ostatnie zdanka...
Allegro czasem nie ma polityki anty podróbko-wej ? 8-)
Czym się różni carbon od carbonu - dla mnie jest tylko jeden rodzaj włókna karbonizowanego ... 8-)
Napisano 22 marzec 2012 - 09:01
Nikt go nie wyru... tylko sam się dał wyru..., bo mógł zajrzeć do netu, obadać sprawę i rozeznać się w cenach. Nikt mu nie przystawił rewolweru do skroni, każąc kupić tą ramę za taką kasę ...Na hong fu liczyłem kiedyś na sh-105 full carbon to za 3999zł bez kół wiec cię ładnie wy ruch**
Parafrazując można równie dobrze powiedzieć: nieznajomość rynku nie zwalnia z gorzkiego żalu. ;-)Nieznajomość prawa nie zwalnia z odpowiedzialności...
Napisano 22 marzec 2012 - 09:38
Napisano 22 marzec 2012 - 13:44
Napisano 22 marzec 2012 - 16:57
Napisano 22 marzec 2012 - 18:26
Prawda jest taka, że każdy szuka alternatywy, bo nie każdego stać na ramę Cannona/Speca/Cervelo itd. Myślę, że niejeden z forowiczów chętnie by kupił chiński carbon i pewnie jeszcze wielu taki kupi.
Myślę, że temat ramy jest już wyczerpany, w jednym z pierwszych postów autor napisał, że już odkleił naklejki speca, a na 4-5 stronie ktoś pisze, żeby właściciel je odkleił...
Pozostaje czekać na fotki roweru w nowej wersji i opinie POSIADACZA jak się sprawuje sprzęt, ewentualnie decyzje co do przyszłości roweru.
Ja od siebie życzę żeby rower jeździł jak najdłużej.

Temat jest zamknięty