Skocz do zawartości

Kolejny noname z chin ala spec

• Zamknięty Temat jest zamknięty
79 odpowiedzi w tym temacie

#41 scooby666

scooby666
  • Użytkownik
  • 119 postów
  • Skądrdz

Napisano 20 marzec 2012 - 22:08

Ilu z was tutaj tak narzekających miało chiński carbon? W ogóle co to jest za moda na narzekanie na coś z czym w ogóle nie miało się styczności. Wszystkie posty tych co nigdy nie mieli takiej ramy można usunąć, są po prostu nic a nic nie warte! Skończcie ludzie biadolić o sprzęcie, z którym nie mieliście styczności. A bo kolega kolegi kolegi słyszał od kolegi ze jemu koledze chiński carbon się połamał, A bo widziałem jedno zdjęcie pękniętej ramy chińskiego carbonu. Ludzie bez przesady. Nie mam, nie miałem, nie oceniam. Koniec kropka. A nie takie gadanie głupot.

#42 carloz

carloz
  • Użytkownik
  • 22 postów
  • Skądjózefów/otwock

Napisano 20 marzec 2012 - 22:16

fiza1989 temat nazwałeś - "Kolejny noname z chin ala spec" czyli wiedziałes, ze to nie jest Spec, a potem udajesz wielce zaskoczonego?? Czyli wiedziałeś, że za coś "ala" dajesz tyle kasy!! Po co ta cała szopka?

#43 RafalK

RafalK
  • Użytkownik
  • 457 postów
  • SkądPoznań

Napisano 20 marzec 2012 - 22:55

Ja pier............ nazwał temat tak, bo kolega z podwórka Go uświadomił (kilka postów wyżej było o tym napisane), a link do allegro pokazuje że najprawdopodobniej dogadał się poza allegro ze sprzedającym, i kupił wszystko za 5 stów mniej niz była aukcja wystawiona (bo aukcja zakończyła sie ... nie było ofert kupna). Tak że na moje, nie może unieważnić aukcji bo jej de facto nie było :-/ , koleś wcisnął mu chinczyka i dupa.
Teraz jest juz uświadomiony to zostaje tylko trenować i..... kosić wiarę na fabrycznych kozach :mrgreen:

#44 Gosc_fiza1989_*

Gosc_fiza1989_*
  • Gość

Napisano 20 marzec 2012 - 23:06

fiza1989 temat nazwałeś - "Kolejny noname z chin ala spec" czyli wiedziałes, ze to nie jest Spec, a potem udajesz wielce zaskoczonego?? Czyli wiedziałeś, że za coś "ala" dajesz tyle kasy!! Po co ta cała szopka?

bo o tym wszystkim się dowiedziałem dopiero dziś podczas przejażdżki, kiedy to spotkałem kumpla, który się zna niemniej niż Wy... jak kupowałem naprawdę nie miałem pojęcia, że to nie jest spec, ot tyle... więcej już się nie będę tłumaczył, bo i tak to sensu nie ma.

#45 KAEM

KAEM
  • Użytkownik
  • 489 postów
  • SkądJawor

Napisano 20 marzec 2012 - 23:30

fiza1989 nie przejmuj się krytyką... Napisz lepiej jaka waga tego bike'a i jak wrażenia z jazdy ? intel action brawo za podsumowanie :-D

#46 Gosc_daroq_*

Gosc_daroq_*
  • Gość

Napisano 20 marzec 2012 - 23:49

Też zgadzam się z intel action, ale tutaj chyba nie chodzi do końca o to, że "chińczyki" są do d.. itp, tylko o to, że cena za ten set była wyraźnie za wysoka.
Rzeczywiście, nie doczytałem, sprawa kupna załatwiona poza Allegro, więc zasadniczo trudno w tym wypadku o coś powalczyć.

Co do wytrzymałości, nie martwiłbym się za bardzo, chyba nie będziesz jeździł 50 km/h po kostce brukowej (choć i oryginalnym s-worksem bym się trochę bał :D ), dla pewności warto zdjąć widelec i dokładnie posprawdzać ekspander, śruby w mostku, itp, ale teksty typu "pisz czy żyjesz, po każdym treningu" to mocna przesada. Sam miałem ramę z Hong-Fu i nie patyczkowałem się z nią, właściwie, poza wykończeniem, same dobre wrażenia.

#47 Adaasko

Adaasko
  • Użytkownik
  • 484 postów
  • SkądKołobrzeg

Napisano 20 marzec 2012 - 23:56

Panowie, Panowie....: |

ja na poczatku tematu zapytalem, kolega odpowiedzial, temat wyczerpany, zdaje sobie sprawe co kupił - trudno. Jeśli ma moc - niech walczy - jesli nie - niech sie cieszy - rowerem ktory wcale zły nie jest, ba! calkiem fajna szoska...

Nie przejmuj się kolego, i pokaz zdjecia po usunieciu tych czerwonych pstrokatek:)

#48 carloz

carloz
  • Użytkownik
  • 22 postów
  • Skądjózefów/otwock

Napisano 21 marzec 2012 - 08:06

Ten wątek nazywał się tak od samego początku! Miałem okazje zajrzeć do niego, jak napisana była tylko jedna odpowiedź i już wtedy nazywał się tak, jak nazywa się teraz... W sumie to właśnie jego tytuł przykuł moją uwagę na głównej stronie forum.

#49 ERDE

ERDE
  • Użytkownik
  • 1010 postów
  • SkądLublin

Napisano 21 marzec 2012 - 17:33

carloz, no i co w związku z tym? Kupił rower myśląc, że to spec, potem na przejażdżce dowiedział się, że nie spec, a potem opublikował temat na forum...
Większość postów w tym temacie dotyczy śiadomości kupującego, chyba nie po to są takie tematy.

Fiza, to czy wiedziałeś, czy nie wiedziałeś, nie wnosi nic do wyglądu roweru, mam to gdzieś, ale jeśli nie wiedziałeś, to nie pomyślałeś, że jak na rower tak renomowanej firmy te naklejki i brak jakiegokolwiek malowania jest po prostu zbyt tandetne? To jakby sprzedawali Ci Porsche pomalowane pędzlem. :-D

Mam nadzieję, że rowerek będzie Ci wiernie służył, chociaż jeśli nie wiedziałeś, że to nie spec to ja bym na Twoim miejscu walczył o zwrot kasy. Za 4,500 to można już nieźle poszaleć w temacie...

#50 scooby666

scooby666
  • Użytkownik
  • 119 postów
  • Skądrdz

Napisano 21 marzec 2012 - 17:48

@Daki 4500 bez kół i pedałów ;) więc na rowerek koło 6000 tyś by było :>

#51 xubix

xubix
  • Użytkownik
  • 1552 postów
  • SkądKrotoszyn

Napisano 21 marzec 2012 - 17:50

Nie bardzo rozumiem "obrońców uciśnionego" - ten temat ma chyba na celu ocenę tego rowera, ten dział jest właśnie od tego.. więc każdy wypowiada swoje zdanie..

#52 adabar1

adabar1
  • Użytkownik
  • 84 postów
  • SkądOstrów

Napisano 21 marzec 2012 - 20:00

Rower taki sobie szkaradek cóż każdy ma inny gust jak dla mnie wywal te straszne naklejki i będzie ok. (co do świadomości kupującego nie wypowiadam się)

#53 ERDE

ERDE
  • Użytkownik
  • 1010 postów
  • SkądLublin

Napisano 21 marzec 2012 - 22:26

Nie bardzo rozumiem "obrońców uciśnionego" - ten temat ma chyba na celu ocenę tego rowera

Dokładnie, ocenę rowerka, a nie najeżdżanie na właściciela...

#54 Bartosz

Bartosz
  • Użytkownik
  • 998 postów
  • Skądwa-wa

Napisano 21 marzec 2012 - 23:04

Rower może i niezły, budżetowy carbon, ale nie wiem czy już to wcześniej mówiłem, ale naklejanie naklejek firmowych na bezfirmowych ramach to dla mnie porażka i żenada. Bez obrazy. Ale sto razy lepiej wyglądałby bez tego wiejskiego napisu ala pioneer na tylniej szybie malucha ;)

A sam rower jak najbardziej ok, chiński karbon nie jest zły. Nie jest to szczyt piękności, ale ważne że jeździ. Dla jasności wcześniejszych wpisów nie czytałem, choć widzę że jakieś spór powstał, ale nie wnikam ;)

(Edit: doczytałem i tak: oszustwo bez wątpienia, przecież w temacie aukcji jest napisane Speialized! Więc nie rozumiem osób które mówią że nie oszustwo bo nie ma napisane w opisie, głupota. No cóż, nieco przepłaciłeś, ale nie ma co płakać nad rozlanym mlekiem. Jak poza allegro to kasy nie odzyskasz, chyba że jesteś twardy i pójdziesz do gościa i się wykłócisz - pewnie argumenty siłowe by wchodziły w grę ;) Innym sposobem należy cieszyć się z zakupu i nie narzekać)

ps. jak naklejki już zerwane, to zmień owijkę na czarną i inne czerwone elementy i nie będzie źle. Podnieś klamki dużo i obniż kierę, skróć pancerze. I wtedy będzie to miało ręce i nogi ;) pozdrawiam

#55 Gosc_Rzysko_*

Gosc_Rzysko_*
  • Gość

Napisano 21 marzec 2012 - 23:44

Po primo, Daki porshe pomalowane pędzlem by kosztowało więcej ;-)

Second, cyclist23 prokurator to by się tobie przydał za nieznajomość podstaw prawa - Prawo autorskie i prawa pokrewne + Cywilne to nie prokurator, ".../Przestępstwo ścigane z inicjatywy pokrzywdzonego/..." :lol:

Trzy, na szczęście dla ciebie fiza1989 i nieszczęście dla sprzedającego w momencie naklejenia naklejki specialized®, złamał on prawo własności przemysłowej i na dodatek uzyskał pieniądze - spec może go dojechać z art. 475 Kodeksu Cywilnego, ty na podstawie art. 286 k.k., bo chińskie ramy są legalne i są robione na nich testy* i są wytrzymałe, ale do momentu nie naklejenia znaków zbliżonych do znaków firmowych czy oryginalnych nalepek bo to ewidentne łamanie prawa do własności przemysłowej .
W końcu "...Nieznajomość prawa nie zwalnia z odpowiedzialności..." Za stratę 1000zł bym zrobił gnój w okolicy na pewno masz gdzieś darmowe porady prawne i radził bym ci się tam zgłosić chyba ze się dogadasz i wypłaci ci różnicę policz wszystko co masz w rowerze każdą śrubkę odlicz 10% od używanego i jak ci wyjdzie 4.5tys nie ma szans na odzyskanie siana ale za to spec może odzyskać całe 4.5 :mrgreen:

Na hong fu liczyłem kiedyś na sh-105 full carbon to za 3999zł bez kół wiec cię ładnie wy ruch** :evil:

Cztery, czy te ramy są wytrzymałe otóż tak muszą być ze względu na to że przy porównywaniu chinola i speca Roubaix s-works-a odkryjemy różnice wagi która wskaże że użyto więcej karbonu w chinolu, ponieważ jeżeli coś się stanie to biedny chińczyk ze swojego OC by się zapłakał ... Czy Ty Jacku Rzysko wsiadł byś na chinola i pojechał po kocich łbach 40km/h TAK, trema by była ale myślę że na większym luzie, a czy pojechał byś na Specu Roubaix S-Works TAK, nazwa wskazuje wytrzymałość... chociaż tu dochodzi jeszcze technika jazdy bo rama jest odchudzona do minimum i bez techniki nawet ona się skopie ale np. na Specu Tramac S-Works już bym NIE pojechał bo nadaje się na wydepilowane i polane botox-em drogi - jak widzę te wywody znawców to nawet się nie śmieję tylko mi was żal ... Jak chociaż jeden co się tu wypowiada da radę chociaż przez 10s. pojechać na 1kW to jak dla mnie ma pełne prawo i obowiązek napisać że ta rama jest łamliwa - oczywiście jak by ja jeszcze przy tym złamał :mrgreen:

(*-Tu: Hong Fu)

Rowerek jak to chinol lepiej wygląda bez naklejek bo po to się je tworzy a co do tych śmiejących się z malowań wszyscy w elicie mieli chociaż raz w życiu do czynienia z ściąganiem zbędnych warstw lakieru i nie sadze że mechanik nakładając na czysty carbon, farbę, przez szablon Wilier-a miał sentyment albo głupie docinki iż by bez tej naklejki miał 70% mniej do speeda ... -ja zawsze sobie na czole pisze jestem zajebisty i mi skill rośnie o 47% !!! 8-) :lol:

Takie dwa ostatnie zdanka...
Allegro czasem nie ma polityki anty podróbko-wej ? 8-)
Czym się różni carbon od carbonu - dla mnie jest tylko jeden rodzaj włókna karbonizowanego ... 8-)

#56 travisb

travisb
  • Użytkownik
  • 1761 postów
  • Skąd54.351 �N 18.645 �E

Napisano 22 marzec 2012 - 09:01

Na hong fu liczyłem kiedyś na sh-105 full carbon to za 3999zł bez kół wiec cię ładnie wy ruch**

Nikt go nie wyru... tylko sam się dał wyru..., bo mógł zajrzeć do netu, obadać sprawę i rozeznać się w cenach. Nikt mu nie przystawił rewolweru do skroni, każąc kupić tą ramę za taką kasę ...

Nieznajomość prawa nie zwalnia z odpowiedzialności...

Parafrazując można równie dobrze powiedzieć: nieznajomość rynku nie zwalnia z gorzkiego żalu. ;-)

#57 Emilo

Emilo
  • Użytkownik
  • 423 postów

Napisano 22 marzec 2012 - 09:38

znęcacie się nad chłopakiem jak by stracił majątek życia , skutki kupowania roweru używanego przez nie zoriętowanych który to sposób jes tu tak szeroko propagowany

#58 Bartosz

Bartosz
  • Użytkownik
  • 998 postów
  • Skądwa-wa

Napisano 22 marzec 2012 - 13:44

Rzysko, w pełni się z Tobą zgadzam, oprócz zdania o allegro - jak kupił poza allegro to allegro ma to w dupie, niestety. I jak teraz udowodni że od niego kupił?? Pozostaje tylko sąd cywilny i 1000zł na początek za sprawę ;)

#59 Bartosz

Bartosz
  • Użytkownik
  • 998 postów
  • Skądwa-wa

Napisano 22 marzec 2012 - 16:57

To że ktoś gdzieś mówi niepoprawnie, to nie znaczy że na forum trzeba pisać niepoprawnie. Nie sądzę że to gwara, raczej przyzwyczajenie tych co nie chodzili do szkoły ;) Po prostu na wsiach tak się często mawia...

#60 KubaG

KubaG
  • Użytkownik
  • 278 postów
  • SkądKrk

Napisano 22 marzec 2012 - 18:26

Zabawne jest to, że gdy gość przepłacił za chińczyka to wszyscy go jadą o to, że przepłacił. A gdyby dał 1-1,5 tys mniej, to byście jechali, bo "kradnie dorobek Speca" jak to było w przypadku Pinarello Dogma z tego forum. Szkoda, że zawsze coś komuś nie pasuje. Ma rower jaki ma i niech jeździ, chciał się pochwalić rowerem - wkleił go na forum, a jest zjechany z góry do dołu.

Prawda jest taka, że każdy szuka alternatywy, bo nie każdego stać na ramę Cannona/Speca/Cervelo itd. Myślę, że niejeden z forowiczów chętnie by kupił chiński carbon i pewnie jeszcze wielu taki kupi.

Myślę, że temat ramy jest już wyczerpany, w jednym z pierwszych postów autor napisał, że już odkleił naklejki speca, a na 4-5 stronie ktoś pisze, żeby właściciel je odkleił...

Pozostaje czekać na fotki roweru w nowej wersji i opinie POSIADACZA jak się sprawuje sprzęt, ewentualnie decyzje co do przyszłości roweru.

Ja od siebie życzę żeby rower jeździł jak najdłużej.