Jakie okulary?
#21 Gosc_Qba_*
Napisano 25 czerwiec 2007 - 18:22
http://decathlon.com...560/index.html#
Co prawda, według producenta, babskie ale mi sie podobają, są wygodne i dosyć możliwie w nich wyglądam ale kto to będzie na ulicy patrzył i rozmyślał o kolarzu w babskich okularach. A tak od strony technicznej to co o nich myślicie? Jeździ ktoś jeszcze w takowych? Czy według opisu są warte swojej ceny czy może przepłaciłem? Pozdro!
Napisano 25 czerwiec 2007 - 19:59
Ja jeżdżę w takich i bardzo sobie chwalę. Kupione w Ski-Teamie na Karolkowej w Warszawie. Wymienne szkła, 3 odcienie ( zwykły, ciemnopomarańczowy, przyciemniany )z których ciemnopomarańczowy jest właściwie IMHO idealny. Do tego, co ważne, możliwośc zamocowania oddzielnie szkieł korekcyjnych. Tak się składa że na Karolkowej jest też salon optyczny - w zeszłym roku od razu mogłem zamówic korekcyjne o odpowiednim kształcie.
Cena: 159 zł wraz z etui, cena korekcyjnych od mniej więcej 35zł za soczewkę.
Dodam jeszcze że trzymają się dobrze - mimo różnych ciekawych sytuacji nie zdarzyło się by spadły w dodatku od góry przylegają ściśle do czoła więc pęd powietrza czy owady nie są problemem. No i opływowy kształt raczej nie przeszkadza w jeździe.
Napisano 25 czerwiec 2007 - 22:03
Napisano 25 czerwiec 2007 - 22:19
Napisano 25 czerwiec 2007 - 22:47
Przezroczyste niestety nie poprawiają po zmroku jakości widzenia a jednocześnie nie chronią przed silnym, punktowym światłem które może oślepic, zwłaszcza gdy oczy przyzwyczają się do ciemności.
Napisano 26 czerwiec 2007 - 17:28
oto co przed chwilą stworzyłem :
lewa jest z filtrem a prawa bez filtru
a tu trochę inaczej :
- model : Netsky
- filtr : UV 400
Napisano 27 czerwiec 2007 - 10:01
w pomarańczowych po zmroku ? ale to będę musiał patrzeć na jakąś lampę etc. ok teraz mi sie nie chce ale może zrobię ... a jak nie to jutro na bank
Sprecyzuje po zmorku: nie jak jest ZUPELNIE ciemno, tylko tak jak zaczyna zachodzic slonce, kiedy bez okularow widac jeszcze w miare - w miare, a w okularach widze juz tylko reflektory (czarne szkla w Brendzie)
Napisano 28 czerwiec 2007 - 08:59
Napisano 19 sierpień 2007 - 14:47
http://www.allegro.p...orekcyjna_.html
W związku z czym mam pytanie-czy te ramki korekcyjne tworzą całość z resztą,czy też mozna je oddzielić ?
Napisano 20 sierpień 2007 - 09:45
Mam model firmy Google w którym też są szkła korekcyjne - można je po prostu wyjąć razem z ich oprawkami i nie ma żadnego problemu. Fakt, nie robię tego ale technicznie - żaden problem.
#37 Gosc_Stas_*
Napisano 21 sierpień 2007 - 21:08
Zgadzam sie nie warto zasmiecac szuflady kilkoma parami miernych okularow. Kupic jedna pare ale dobrych okularow. Rudy Project bez watpienia to wlasnie to. Warto zwrocic uwage na wlasciwe dopasowanie okularow. Rudy robi oprawki ktore szczelnie przylegaja do twarzy. Kiepskie niedopasowane okulary powoduja dziwny nawiew powietrza w czasie jazdy na twarz i oczy, ktore zaczynaja lzawic. Takie okulary lepiej wyrzucic niz w nich jezdzic. Jedna z par okularow RP uzywam juz kilka lat, sa jak nowe.... wedlug mnie jak kupowac okulary to raz, a porzadnie.
wydac troche wiecej ale miec pewnosc, ze okulary sie nie rozleca po paru tygodniach uzytkowania. z wymiennymi polecam oczywiscie rudy projecta ;-) a z troche tanszych BBB (te w ktorych quick step jezdzi(ł).
Pzdr
Stas