Skocz do zawartości

Zdjęcie

Jakie okulary?

1400 odpowiedzi w tym temacie

#541 tornado

tornado
  • Użytkownik
  • 78 postów
  • SkądŁódź

Napisano 16 marzec 2012 - 22:27

Dzięki Marceln za info. Czekam z zaciekawieniem, choć teraz kurs USD raczej nie zachęca do zakupu :-/

#542 robo

robo

ble ble

• Użytkownik
  • 2600 postów
  • SkądKońskie

Napisano 16 marzec 2012 - 22:54

co o tym myślicie ?

Nie za ciemne te szybki ? - na słoneczny dzień super, ale jak ci przyjdzie wracać pod wieczór, jak się zacznie ściemniać ? - pomyśl może o bardziej uniwersalnych szkłach.

"Wieczność jest bardzo nudna, szczególnie pod koniec" - Woody Allen

#543 sebtrn

sebtrn
  • Użytkownik
  • 5 postów
  • SkądKrosno

Napisano 19 marzec 2012 - 21:09

dzięki za odpowiedź, masz racje odnośnie tych szybek, zdecydowałem się na inne ;)

#544 darkat

darkat
  • Użytkownik
  • 3 postów
  • SkądKatowice

Napisano 22 marzec 2012 - 10:49

też jestem na etapie szukania okularków na rower ale z wkładkami korekcyjnymi a temat ten przewija się co jakiś czas.
Na oku mam kilka okularów do 200 zł . Ciekawi mnie jedno. Chodzi o te wkładki. Większość firm ma je z "plastiku" . Tylko nie które (właściwie tylko Shimano oraz nowy model Goggle 881 ma metalowe). Jak to jest w przypadku tych markowych np. rudy project
Druga to wielkość soczewek korekcyjnych jakie można zastosować. W tych plastikowych wkładkach jest bardzo nie wielka. Natomiast zauważyłem że w tych metalowych jest większa (nie są takie okrągłe ) np. w tym modelu 881 goggle

Dołączona grafika

Ogólnie na oku mam Shimano S20R , S40R , powyższy model goggle. Przymierzałem też i pasował model Accent Fever, ponadto ciekawie wygląda Arctica S148 ale na razie nie umiem go znaleźć w stacjonarnych sklepach

#545 jac_m

jac_m
  • Użytkownik
  • 9 postów
  • SkądGłuchołazy

Napisano 22 marzec 2012 - 22:01

Polecam takie okularki

BSG-28 Successor Team World Champion

mam takie dla mnie rewelacja

http://www.harfa-har...n&ww=600&wh=224

#546 Rocker

Rocker
  • Użytkownik
  • 12 postów
  • SkądRadzionków

Napisano 27 marzec 2012 - 11:59

Muszę sobie kupić okulary na rower i mam do wyboru 3. modele:
XLC Galapagos - http://www.mikesport...owe-156500.html
Rogelli hs-0404b - http://www.mikesport...h-hs-0404b.html
Rogelli hs-1018 - http://www.mikesport...we-hs-1018.html

Które wybrać?

Proszę nie pisać na razie innych firm, modeli itd. Ani żebym dozbierał kasy na dużo lepsze - nie potrzebuję mega okularów na razie.

#547 Stormik

Stormik
  • Użytkownik
  • 228 postów
  • SkądKoźle/Opolskie

Napisano 18 kwiecień 2012 - 20:19

Byłem dzisiaj na badaniu wzroku i na całe szczęście nie muszę mieć nowych szkieł i to oznacza upragnione soczewki na wakacje :mrgreen: No to będę mógł w końcu poszaleć trochę :lol: ale kurde no w żadnym rowerowym nie ma okularów na rower takich co ja chce :/
mają tylko z PRO :( i jak jakieś mi już pasują to cena ponad 100zł a na 2 miesiące mi się nie opłaca kupować za ponad 100zł okularów :(. Ostatnie wyjście to pozwiedzać inne sklepy :(.
A z allegro wole nie próbować bo mogą nie pasować dobrze, być za duże na moją główkę itp. :-(

#548 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8617 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 19 kwiecień 2012 - 08:56

też jestem na etapie szukania okularków na rower ale z wkładkami korekcyjnymi a temat ten przewija się co jakiś czas.
Na oku mam kilka okularów do 200 zł . Ciekawi mnie jedno. Chodzi o te wkładki. Większość firm ma je z "plastiku" . Tylko nie które (właściwie tylko Shimano oraz nowy model Goggle 881 ma metalowe). Jak to jest w przypadku tych markowych np. rudy project
Druga to wielkość soczewek korekcyjnych jakie można zastosować. W tych plastikowych wkładkach jest bardzo nie wielka. Natomiast zauważyłem że w tych metalowych jest większa (nie są takie okrągłe ) np. w tym modelu 881 goggle

Obrazek

Ogólnie na oku mam Shimano S20R , S40R , powyższy model goggle. Przymierzałem też i pasował model Accent Fever, ponadto ciekawie wygląda Arctica S148 ale na razie nie umiem go znaleźć w stacjonarnych sklepach

Shimano wkładki korekcyjne robi w systemie RX Clip, ramka wygląda tak:
Dołączona grafika
kosztuje (w cyklotour) 49 zł. Pasuje do okularów: Equinox, Antares, S50R, S40R oraz Solstice. S20R to następca Solstice, ale czy oprawki będą pasować to nie wiem - w opisie cykloturowym tego nie ma... Większość po dodaniu kosztu ramki będzie powyżej 2 stów.

Z kolei Goggle 881 mają ramki w komplecie (koszt: 20 zł: różnica w cenie wersji z ramką i bez). I co ciekawe ramka wygląda bardzo podobnie do ramki Sh. Jeśli się na nie zdecydujesz, to podziel się opinią, bo może i ja swoje zmieniłbym - i tak muszę wymienić szkła w ramce (no cóż, na starość wzrok mi się poprawia, z -3 praktycznie na -2,25 - dobrze, że w ramkach mam -2,5 ...), przy okazji z plastykowych przejdę na poliwęglan.

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#549 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8617 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 23 kwiecień 2012 - 12:02

Wreszcie zdecydowałem się na zakup nowych okularów. Z uwagi na to, że najczęściej jeżdżę pod wieczór, często muszę wozić ze sobą (i zmieniać) szkła z ciemnych na jasne - jak słońce świeci bezpośrednio w oczy to preferowane są nawet "spawalnicze" czyli o przepuszczalności ok. 10%, gdy jest słonecznie ale bez bezpośredniego świecenia w oczy to preferuję jaśniejsze szkła, a po zachodzie to najlepiej przeźroczyste. Można oczywiście wozić kilka różnych szkieł na wymianę (przynajmniej 2 komplety: ciemne i jasne, w tym jeden komplet zamontowany w oprawkach ;-)), ale zmiana szkieł jest mało komfortowa i wymusza zatrzymanie się. Na dodatek dopasowanie przeźroczystości szkieł do aktualnych warunków drogowych jest tu skokowe np. czarne, jaśniejsze, przeźroczyste, brak zapewnienia płynnej zmiany zaciemnienia.

Rozwiązanie? Opisywałem już w tym wątku na stronie chyba 22, ale przypomnę: soczewki fotochromatyczne. Wyboru zbyt dużego na rynku nie ma, zwłaszcza dla takich ludzi jak ja, którzy muszą korygować wadę wzroku.

Zdecydowałem się złożyć zamówienie na BBB OPTIVIEW BSG-33 PH:
Dołączona grafika

Transmisja światła w zakresie 17 - 85 %, zmiana na pełne zaciemnienie w czasie ok. 8 sekund. To zdecydowanie mniej, niż zmiana soczewek na inne, prawda? W jakim czasie rozjaśniają się tego jeszcze nie wiem, ale pewno i tak krócej niż gdybym miał zatrzymać się i wymieniać soczewki...

Nie jestem pewny, czy te minimum 15% zaciemnienia nie będzie za bardzo przeszkadzać w jeździe nocnej, mam okulary "cywilne" mniej więcej odpowiadające stopniu zaciemnienia BSG-33 PH i choć w nocy mi lekkie zaciemnienie nie przeszkadza, to jednak do jazdy samochodem wkładam całkowicie przeźroczyste. Dla bezpieczeństwa... Gdyby były zbyt ciemne, to z tym problemu raczej nie będzie, bo po pierwsze nocne jazdy to raczej nie szybciej niż jesienią, po drugie można dokupić soczewki bezbarwne w cenie ok 50 zł.

Może tanie nie są, bo kosztują 275 (z 3% rabatu dałem 266,75 plus 14 zł dostawa), ale za dobre "cywilne" okulary trzeba niestety też nieźle zabulić.

Do tego oczywiście dochodzi koszt soczewek korekcyjnych (wraz z wstawieniem).
No i teraz mały dylemat co wybrać: czy organiczne (tzw. plastykowe) czy raczej poliwęglanowe. Skłaniam się raczej do poliwęglanowych, zwłaszcza z warstwą hydrofobową, która zmniejsza efekt parowania soczewek.

Póki co, oczekuję na realizację zamówienia... Po przetestowaniu podzielę się moją opinią na ich temat.

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#550 bonifacy

bonifacy
  • Użytkownik
  • 74 postów
  • Skądwielkopolska

Napisano 27 kwiecień 2012 - 17:16

wrzuciłem na swojego bloga małą recenzje najtańszych okularów z decathlona B'TWIN 600

Nie przepadam za okularami. Nie lubię ich, na rower zakładam je z przymusu. Poprzednie okulary jak i większość poprzednich połamałem, albo zgubiłem. Jako, że na szybko potrzebowałem jakiś szkieł (coraz bardziej czuje jak wszystko pyli) udałem się do Decathlonu. Pierwsza para okazała się być ok. Z powodu białego koloru przecenione o 50%. Mnie to nie przeszkadza. Dodatkowo przezroczyste szkła w zestawie. Nic tylko brać.
W zestawie znajdują się oprawki, szkła ciemne (oznaczone przez producenta jako “3”) oraz wcześniej wspomniane bezbarwne, które i tak lekko przyciemniają. Dodatkowo saszetka do ich trzymania i jeszcze jedna na szkła. Szkoda, że nie etui, ale to i tak duży zestaw jak na cenę 30 zł.
Sama wymiana szkieł jest bardzo prosta i nie stwarza żadnych problemów. Instrukcji w zestawie nie ma. Chociaż na początku ma się wrażenie, że zaraz się wszystko połamie. Okulary są proste. Co jest miłym zaskoczeniem bo jednak produkty z niskich półek rzadko są starannie wykonane. Zawiasy wydają się być solidne, obydwa stawiają jednakowy opór.

Okulary bardzo dobrze trzymają się głowy. Gumowe wstawki spełniają swoje zadanie. Chociaż przy jeździe w dolnym chwycie trochę się boję, że się zsuną. Mimo wszystko jazda po różnych wertepach, zarówno na zjazdach i podjazdach pełnych kamieni i korzeni nie miałem sytuacji by spadły. Moim zdaniem bardzo dobre okulary by założyć i zapomnieć. Nie muszę się stresować, że je połamię lub zgubię. Bo przy takiej cenie zawsze mogę zaopatrzyć się w następną parę.

Po pierwszych 100 km wad nie stwierdzono.

zdjęcia i inne takie tutaj: http://experimentalw...-btwin-600.html

#551 Bulkas

Bulkas
  • Użytkownik
  • 20 postów
  • SkądLeżajsk

Napisano 27 maj 2012 - 11:09

Witam.
Przymierzam się do kupienia jakichś w miarę tanich okularów za około 40zł.
Znalazłem takie coś:
http://allegro.pl/ok...2372685147.html

Wygląda kusząco, co sądzicie?

#552 kabat22

kabat22
  • Użytkownik
  • 14 postów
  • Skądprzysucha

Napisano 27 maj 2012 - 11:31

za te pieniądze można było by zaryzykować wyglądają całkiem całkiem jak kupisz napisz coś o nich

#553 krzysztof1985

krzysztof1985
  • Użytkownik
  • 1682 postów
  • SkądWLKP

Napisano 27 maj 2012 - 12:02

za te pieniądze można było by zaryzykować wyglądają całkiem całkiem jak kupisz napisz coś o nich

Ale to sa okulary z biedronki tylko w innej cenie ;-)

SPT_20130518_SOT_053_27640268_I1.jpg

#554 Freeq

Freeq
  • Użytkownik
  • 400 postów
  • SkądZ żyta

Napisano 27 maj 2012 - 12:24

Witam.
Przymierzam się do kupienia jakichś w miarę tanich okularów za około 40zł.
Znalazłem takie coś:
http://allegro.pl/ok...2372685147.html

Wygląda kusząco, co sądzicie?

Jak chcesz to mogę Ci je sprzedać za 30 zł, czyli tyle ile kosztowały w Biedronce. W kolorze czerwonym, jakoś wolę swoje stare Arctici.

#555 bordo

bordo
  • Użytkownik
  • 10 postów
  • SkądKrk

Napisano 27 maj 2012 - 12:40

a propos wkładek korekcyjnych - pierwsze słyszę.. jakie są ich plusy? nie prościej kontakty?

#556 Wiljer

Wiljer
  • Użytkownik
  • 620 postów

Napisano 27 maj 2012 - 13:04

gdzie można kupić okulary (albo soczewki, nie wiem) transitions ? takie jak mieli zawodnicy rok temu w Garmin-Transitions

max dst:

412 km Kraków - Warszawa (2020)

#557 Bulkas

Bulkas
  • Użytkownik
  • 20 postów
  • SkądLeżajsk

Napisano 28 maj 2012 - 17:49

A co sądzicie o czymś takim?
http://allegro.pl/ok...2365810285.html

#558 astronom

astronom
  • Użytkownik
  • 1367 postów
  • SkądBurzyn

Napisano 28 maj 2012 - 21:22

a propos wkładek korekcyjnych - pierwsze słyszę.. jakie są ich plusy? nie prościej kontakty?

Pewno tak, tylko co z osobami takimi jak ja, które nie potrafią ich założyć??? Kupiłem oryginalne Radar Path, kupiłem soczewki kontaktowe, no i kicha: nie używam ich bo kontakty spadają zmiecione powieką na ziemię jak tylko je do oka zbliżę... A soczewek korekcyjnych nie ma jak wsadzić w te Radary...

No właśnie, czy ktoś z forowiczów wstawiał szkła korekcyjne do Radar Path? Do tej pory optycy mi odmawiali z uwagi na brak ramek na zamocowanie takich szkieł. Czy taką ramkę da się jakoś dorobić? Może ktoś przechodził podobną mękę z tymi lub innymi okularami?

/ Posty scaliłem,
Bury

#559 schwepes

schwepes
  • Użytkownik
  • 109 postów
  • SkądKraków

Napisano 08 czerwiec 2012 - 16:13

Idzie się nauczyć zakładania soczewek. Miałem podobne problemy, ale po kilku tygodniach "walki" jakoś się nauczyłem. Niestety pół godziny z soczewką i czuję, że oko robi się suche, a podczas jazdy na rowerze cały czas czuję że mam coś na oku, a momentami wrażenie jakby soczewka się odklejała. Próbowałem dwóch różnych i na obu ten sam problem.

Aktualnie jeżdżę na Shimano z wkładką. Nie jest idealnie, ale Oakleye z dwoma kompletami szkieł korekcyjnych to 3200zł, co jest dla mnie abstrakcyjną ceną za okulary.

#560 Gosc_KeNaJ_*

Gosc_KeNaJ_*
  • Gość

Napisano 08 czerwiec 2012 - 16:27

astronom, z tego co kojarzę to wkładki korekcyjne są przyczepiane do okularów więc z adaptacją myślę że aż takiej tragedii by nie było, ale obawiam się że do Radarów wkładka się po prostu nie zmieści bo szkła w nich są dość blisko oczu.

Dodaj odpowiedź