Skocz do zawartości

Zdjęcie

Jakie okulary?

1400 odpowiedzi w tym temacie

#841 L00zak

L00zak
  • Użytkownik
  • 61 postów

Napisano 10 listopad 2014 - 21:30

Dziś miałem w ręce okulary SH+. Muszę przyznać, że fajne… http://www.shplus.co...te-blue-12.html

#842 Michal1906

Michal1906
  • Użytkownik
  • 656 postów

Napisano 24 listopad 2014 - 21:24

Witam, bardzo prosze o pomoc. Potrzebuje sobie zamówić okulary z przezroczystymi szkielkami do jazdy w niezbyt przyjemnych warunkach, typu deszcz i mgła. Ważne, żeby nie parowały i żebym mógł je też użytkować wieczorową porą. Szukam rownież czegoś co zniweluje łzawienie podczas szybszej jazdy - mam z tym nielada problem. Niestety nie mam możliwości przymiarki a wpadły mi w oko następuje okulary :

- Oakley M Frame Hybrid
- Uvex Sportstyle 111
- Rudy Project Spaceguard
- Rudy Project Magster
- Rudy Project Genetyk

Czy ktoś może użytkował/użytkuje któreś z tych okularów ? Zależy mi na tym, żeby nie były zbyt duże, bo z doświadczenia wiem, że duże okulary nie leżą mi zbyt dobrze.

Z góry piękne dzięki.

#843 Ultek

Ultek
  • Użytkownik
  • 1695 postów

Napisano 24 listopad 2014 - 22:05

Dzisiaj właśnie kupiłem Uvex Sportstyle, tylko, że 204, nie 111. Poprzednie miałem też 204, ale złamałem je i kupiłem drugie. Nie są przezroczyste, więc nie o takie Ci chodzi, ale jeśli chodzi o parowanie, to jeśli moje, za 57 złotych nie zachodzą mgłą w chłodne dni, to 111 tym bardziej nie powinny.

Łzawienie, to może być inny problem. Kilka dni jeździłem w pożyczonych od żony, babskich, zwykłych okularach przeciwsłonecznych. Nie były opływowe, jak sportowe okulary, miały wąskie szkła i wiatr zawiewał mi oczy, ale nie powodowało to łzawienia. Poza tym, ludzie jeżdżą bez okularów i nie mają takich kłopotów. Może powinieneś pogadać z okulistą?

#844 Michal1906

Michal1906
  • Użytkownik
  • 656 postów

Napisano 24 listopad 2014 - 22:39

Od zawsze używałem tylko dobrej jakości przeciwsłonecznych okularów i nigdy nie miałem najmniejszych nawet problemów ze wzrokiem. Problem łzawienia pojawił sie dopiero wtedy, kiedy zacząłem jeździć na szosówce. Musze też tutaj odrazu zaznaczyć, że oczy mi łzawią tylko podczas szybkiej jazdy.

Dzieki za opinie co do Uvexów. Tutaj recka interesującego mnie modelu :

http://www.bikeradar...vario-15-49003/

Wyglądają całkiem solidnie. Jakościwo też pewnie wszystko w porządku, ale czy mogą konkurować ze wspomnianymi Oakleyami czy Rudy Project ? Szkoda, że nie mam możliwości porówniania sobie na żywo tych okularów :(

#845 jajacek

jajacek
  • Użytkownik
  • 535 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 25 listopad 2014 - 00:07

Nie mogłem ostatnio znaleźć moich Oakley'i i jechałem w Decathlonowych okularach z wymiennymi szkłami które uprzednio zachwalałem. Latem byłby bardzo dobre, niestety teraz parowały mi straszliwie. Oakleye też parują ale nie aż tak bardzo. Wszystko zależy od pogody. No i oczywiście przy jeździe w kominiarce nie ma chyba okularów które by nie parowały, przynajmniej ja takich nie spotkałem. Kiedyś ćwiczyłem płyn typu anti-fog i rezulataty były niezłe. Wiem jednak z pływania że wystarczy przemyć okulary wodą z mydłem i dramatycznie zmniejsza to parowanie więc z pewnością działa to i na zwykłe okulary.

#846 Michal1906

Michal1906
  • Użytkownik
  • 656 postów

Napisano 25 listopad 2014 - 08:32

No właśnie, zapomniałem dodać, że jeżdze zazwyczaj w kominiarce albo specjalnej masce. Rozumiem, że w takim przypadku KAŻDE okulary będą mi parować? Ktoś się orientuje czy są jakieś takie okulary z przezroczystymi szkiełkami które sobie z tym poradzą?

#847 jajacek

jajacek
  • Użytkownik
  • 535 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 25 listopad 2014 - 08:45

Jak jeździsz w kominiarce to żeby ograniczyć parowanie nie możesz zakrywać nosa. Z mojego doświadczenia najlepszą kominiarkę robi Brubeck. Najlepsza jest dlatego że ma siateczkę na usta dzięki której możesz bez problemu oddychać przy dużym chłodzie. Te bez siateczki a mam Biemme i Accent do niczego się nie nadają.

#848 Michal1906

Michal1906
  • Użytkownik
  • 656 postów

Napisano 25 listopad 2014 - 09:26

Używam Gore Bike, też ma siateczke na usta. Jakość bdb.

#849 Michal1906

Michal1906
  • Użytkownik
  • 656 postów

Napisano 25 listopad 2014 - 11:42

Okularki ktore wkleilem ponizej mnie najbardziej interesują. Ktore z nich beda najlepsze jakosciowo ? Mial ktos stycznosc z ktorymis z nich ?

Załączony plik  91905_00_d.jpg   44,47 KB   27 Ilość pobrań

Załączony plik  12958_00_d.jpg   39,74 KB   26 Ilość pobrań

Załączony plik  35075_00_d.jpg   21,24 KB   26 Ilość pobrań

Załączony plik  91905_00_d.jpg   44,47 KB   27 Ilość pobrań

Załączone pliki

#850 LawinaPytań

LawinaPytań
  • Użytkownik
  • 78 postów

Napisano 29 styczeń 2015 - 17:13

Hej,

miał może ktoś styczność z produktem Decathlonu, marką ORAO?

Co sądzicie o poniższych okularach, bo zdają się oferować świetny stosunek jakość - cena? Może ktoś użytkuje/użytkował i jest w stanie podzielić się spostrzeżeniami? :)

http://www.decathlon...id_8173630.html

Pozdrawiam.

Nie sprzęt lecz technika...

#851 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8631 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 29 styczeń 2015 - 18:20

Mam bardzo podobne okulary Endury. Niby fajne, ale wiotkie jak diabli, w ogóle nie trzymają się na głowie. Drugi raz bym ich nie kupił.

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#852 jajacek

jajacek
  • Użytkownik
  • 535 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 29 styczeń 2015 - 21:18

Ja mam te:

http://www.decathlon...id_8173631.html

To chyba podobna konstrukcja. W moich w komplecie są 4 pary szkieł: przezroczyste, żółte, pomarańczowe i przeciwsłoneczne. Zauszniki są gumowe, wygodne i nie uwierają.. Lekkie. W moich, system wymiany szkieł niezły, tylko szkła w jednym kawałku co jest bardzo niewygodne w wożeniu. Pojedyncze szkła są lepszym rozwiązaniem moim zdaniem. I jedne i drugie moim zdaniem mają bardzo dobry stosunej jakości do ceny i bym brał.

#853 LawinaPytań

LawinaPytań
  • Użytkownik
  • 78 postów

Napisano 29 styczeń 2015 - 21:34

Dzięki za odpowiedzi :) Arroyo troszkę mi się nie podobają, i kolorystycznie by słabo z kaskiem się zgrało.

Co zatem jest warte uwagi do 130 zł?

Podobają mi się te, lecz o okularach BBB nie słyszałem wcześniej, choć zapewne dobre, bo marka z renomą. Jednak zgodnie z opisem pasują  do ludzi z mniejszą twarzą, moja jest raczej normalna.

http://allegro.pl/ok...4959706841.html

Accent:

http://allegro.pl/ac...4986141352.html

Jedyna bolączka tych obu okularów to zapewne jedna szyba.

Z Uvexa w zasięgu cenowym podoba mi się ten model:

http://allegro.pl/ok...4995591142.html

Jednak bolączką jest jeden zestaw szkieł.

Wcześniej jeździłem w Sinner Alpha, i mi te okulary odpowiadały.

#854 jajacek

jajacek
  • Użytkownik
  • 535 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 29 styczeń 2015 - 21:55

Nie wiem skąd jesteś ale jak masz możliwość to proponuję się przejechać do Decathlonu. Ma on zdecydowaną przewagę nad konkurencją w jednym: jak masz kartę stałego klienta to masz 2 miesiące na zwrot towaru. Kupujesz, używasz, jak ci się nie podobaja oddajesz. A modeli mają dużo, może któryś ci podpasuje. Mi Arroyo na pierwszy rzut oka też się nie podobały ale się przekonałem.

#855 LawinaPytań

LawinaPytań
  • Użytkownik
  • 78 postów

Napisano 29 styczeń 2015 - 22:02

Nie mają problemu z tym, że oddawany towar jest używany?

#856 jajacek

jajacek
  • Użytkownik
  • 535 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 29 styczeń 2015 - 22:30

Chyba zależy od stanu ale jeszcze mi się nie zdarzyło żeby mi czegoś tam nie przyjęto z powrotem. Nawet siodełka w ten sposób testowałem.

#857 LawinaPytań

LawinaPytań
  • Użytkownik
  • 78 postów

Napisano 04 luty 2015 - 14:18

Takie dodatkowe pytanko: czy te wszystkie opinie odnośnie tego, że okulary za 100 zł mogą popsuć wzrok to prawda? Oczywiście na myśli mam okulary spełniające normy UE.

#858 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8631 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 04 luty 2015 - 14:26

Bzduuura. Skoro spełnia normę, to spełnia - a to oznacza m.in., że blokują UV (zresztą trudno, żeby nie blokowały, skoro są wykonane z poliwęglanu, który ma naturalną zdolność do pochłaniania ultrafioletu i nie wymaga stosowania dodatkowych filtrów).
  • LawinaPytań lubi to

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#859 severall

severall
  • Użytkownik
  • 690 postów
  • SkądRzeszów

Napisano 04 luty 2015 - 20:38

Tak jak mówi mikroos nawet najtańsze okulary mają potrzebne filtry, jednak trzeba pamiętać że ich poprawność optyczna może pozostawiać sporo do życzenia.

• LawinaPytań lubi to

#860 LawinaPytań

LawinaPytań
  • Użytkownik
  • 78 postów

Napisano 05 luty 2015 - 10:39

A takie fotochromy? Warto?

http://www.decathlon...id_8301115.html

Dodaj odpowiedź