Skocz do zawartości

Zdjęcie

Jakie okulary?

1400 odpowiedzi w tym temacie

#961 X-RAY

X-RAY
  • Użytkownik
  • 685 postów
  • SkądWarszawa / Jelenia Góra

Napisano 08 sierpień 2015 - 14:28

Jest jakaś opcja na polecane okulary fotochrom do 300PLN?

Ja używam Shimano EQX2-PH, w zestawie których są 3 pary soczewek: fotochronowe, niebieskie lustrzanki oraz białe. Te same okulary występują także w konfiguracji z soczewkami polaryzacyjnymi zamiast fotochromów

Bianchi Oltre XR3 Disc

Accent Freak 

Bulls Copperhead 3

#962 slaweuszek

slaweuszek
  • Użytkownik
  • 247 postów

Napisano 08 sierpień 2015 - 15:28

Używa ich na szosie? Może jesteś z okolic Katowic?

Tak, jeździ w nich na szosie. Kiedyś używaliśmy okularów z wymiennymi szkłami, ale czasem robi się to UPIERDLIWE, więc od około roku jeździmy w fotochromach.

Niestety, do Katowic mam KAWAŁ drogi bo jestem z Gorzowa Wielkopolskiego; ).

#963 Jacek Anioł

Jacek Anioł
  • Użytkownik
  • 186 postów
  • SkądKatowice, Międzylesie

Napisano 08 sierpień 2015 - 15:42

Też nie widzę siebie w zabawie w wymianę szkieł, to nie dla mnie. Szkoda czasu, dlatego myślę o fotochromie. W poniedziałek odwiedzę ich tam w Tychach i mam nadzieję, że coś wybiorę. 

#964 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8622 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 08 sierpień 2015 - 16:08

Ja z fotochromów się wyleczyłem, rano i wieczorem (zwłaszcza ) kompletnie nie zdają egzaminu, zbyt niski poziom UV nie ściemnia wystarczajaco (prawie wcale, lub bardzo niewiele) do jazdy w stronę Słońca, gdy jest nisko nad horyzontem.

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#965 Jacek Anioł

Jacek Anioł
  • Użytkownik
  • 186 postów

Napisano 08 sierpień 2015 - 17:30

Mnie nigdy fotochrom nie zawiódł więc kupię fotochrom.

#966 1415chris

1415chris
  • Użytkownik
  • 4485 postów
  • SkądSurrey

Napisano 08 sierpień 2015 - 18:51

Podobnie jak ze szkłami polaryzacyjnymi, są różnej jakości szkła fotochromowe.

#967 X-RAY

X-RAY
  • Użytkownik
  • 685 postów
  • SkądWarszawa / Jelenia Góra

Napisano 08 sierpień 2015 - 20:23

Podobnie jak ze szkłami polaryzacyjnymi, są różnej jakości szkła fotochromowe.

Dokładnie tak, te porządne ściemniają się nawet do 90%, ich wadą jest natomiast tom że nawet w pochmurny dzień są ciemne, gdyż reagują na promieniowanie UV które przenika przez chmury

Bianchi Oltre XR3 Disc

Accent Freak 

Bulls Copperhead 3

#968 Jacek Anioł

Jacek Anioł
  • Użytkownik
  • 186 postów

Napisano 10 sierpień 2015 - 21:49

Witam, zakupiłem te BBB. Fotochrom działa, sprawdzałem z zasłoniętym jednym szkłem na słońcu.

Mierzyłem też nieco droższe UVEX'y i o dziwo ich jakoś wykonania pozostawia wiele do życzenia.

Jestem właśnie po przejażdżce w tych BBB i pomimo ciemności jest w nich OK, a nawet lepiej niż bez ponieważ samochody tak nie oślepiają. Dzięki za porady.

#969 slaweuszek

slaweuszek
  • Użytkownik
  • 247 postów

Napisano 10 sierpień 2015 - 22:26

A nie mówiłem ;). My też jeździmy w fotochromach PO CIEMKU i ... jest ok.

Nabazgrane na Note4 ...

#970 Jacek Anioł

Jacek Anioł
  • Użytkownik
  • 186 postów

Napisano 10 sierpień 2015 - 22:51

Dobrze mówiłeś, dzięki

#971 Fazi

Fazi
  • Użytkownik
  • 134 postów
  • SkądCzapury

Napisano 03 wrzesień 2015 - 18:37

Koledzy możecie polecić okulary do MAX 100 zł. Wiem, że szału nie ma, lecz więcej nie ma w woreczku ;)

Myślałem o Accent Stingray.

#972 Ultek

Ultek
  • Użytkownik
  • 1695 postów

Napisano 04 wrzesień 2015 - 08:28

Przypomniała mi się złota myśl naszego "orła", który zapytany, skąd ma wziąć pieniądze na mieszkanie ktoś, kto po dwóch latach szukania pracy znalazł taką za 2 tysiące miesięcznie, odparł: znaleźć inną pracę i wziąć kredyt :D

To taki żart, jeśli uprzesz się na Oakleye. A jeśli nie zależy Ci na lansie, idź do pierwszego rowerowego i tam coś znajdziesz.

• kinder1041 lubi to

#973 ratek

ratek
  • Użytkownik
  • 178 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 04 wrzesień 2015 - 09:39

A jeśli nie zależy Ci na lansie, idź do pierwszego rowerowego i tam coś znajdziesz.

Bzdura. W 'pierwszym rowerowym' może kupić imitacje okularów - plastikowe, ciemne szkła które nijak pełnią funkcję okularów(żadnych filtrów, tragiczna widoczność).
Takie minimum, to okulary Accenta, wspomniane Stingray lub Storm.
Trochę droższe to BBB Select też są spoko, bo mają sporo wymiennych szkieł i można dokupić do nich fotochromy.

Zawsze możesz też kupić futurystyczne BRIKO! :D

#974 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8634 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 04 wrzesień 2015 - 09:46

Wiele złego możesz mówić, ale akurat przed UV (bo chyba o tym mówiłeś, pisząc o filtrach) chronią każde. To wynika z fizycznych właściwości samego materiału, z którego wykonane są soczewki.

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#975 Ultek

Ultek
  • Użytkownik
  • 1695 postów

Napisano 04 wrzesień 2015 - 10:12

Ratek, przesadzasz z tą tragiczną widocznością. Dopóki nie porysujesz szkieł, zwykłym okiem nie odróżnisz przejrzystości między tanimi okularami, a Oakleyami. Gdybyś nie widział napisu, nie wiedziałbyś nawet, co masz na nosie.

I nie przeceniaj też znaczenia filtrów. Na rowerze jeździsz raptem kilka godzin tygodniowo i musisz mieć filtry. Resztę czasu obywasz się bez nich i to Ci nie przeszkadza.

• mikroos lubi to

#976 ratek

ratek
  • Użytkownik
  • 178 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 04 wrzesień 2015 - 10:14

Fizycznych właściwości dobrej marki okularów, ale na pewno nie takich za 'dyche' - one filtrów UV nie mają.

@Ultek, nie przesadzam - przerobiłem już trochę okularów, miałem nawet do czynienia z chińskimi podróbami marki Oakley, które miały chyba szkła spawalnicze, tragedia :)

#977 Kekacz

Kekacz
  • Użytkownik
  • 1112 postów
  • SkądRzeszów

Napisano 04 wrzesień 2015 - 10:18

Przed UV nawet decathlonowe Orao za 19 zł chronią, sprawdzałem. Ten plastik, czyli w znakomitej większości poliwęglan, z którego zrobionych jest masa sportowych i nie tylko okularów na rynku, w tym Orao, pochłania UV w 100%.

Test filtrowania UV Orao robiłem u optyka. Można to też zrobić w warunkach domowych. Wystarczy przesłonić szkło okularów fotochromatycznych badanymi okularami. Jeśli światło słoneczne przechodząc przez sprawdzane okulary spowoduje zaciemnienie fotochromów wtedy testowane szkła nie filtrują UV. Tego testu nie przechodzą UVki fotograficzne. Też sprawdzałem.

Trzepak 

"MAMIL"

#978 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8634 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 04 wrzesień 2015 - 10:22

Fizycznych właściwości dobrej marki okularów, ale na pewno nie takich za 'dyche' - one filtrów UV nie mają.

Mówisz, bo tak Ci się wydaje, czy to wiesz? Tak się składa, że poliwęglan sam w sobie chroni przed UV, więc nie ma opcji, żeby jakiekolwiek okulary sportowe nie chroniły.

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#979 ratek

ratek
  • Użytkownik
  • 178 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 04 wrzesień 2015 - 10:40

Może źle się wyraziłem. Chodziło mi o to, że takie okulary nie posiadają wystarczających filtrów UV - samo ciemne szkiełko poliwęglanowe jeszcze o niczym nie świadczy, może ono zrobić więcej szkody niż pożytku, ale to pewnie wiesz :)

#980 Kekacz

Kekacz
  • Użytkownik
  • 1112 postów
  • SkądRzeszów

Napisano 04 wrzesień 2015 - 10:43

Samo szkło poliwęglanowe, nie ważne, białe, czarne, różowe, żółte, ze stojaka na bazarze, ze sklepu dla nowobogackich, za 10 zł czy za 2000$ - już filtruje UV w 100% bo taka jest właściwość tego materiału!

Musi spełnić tylko JEDNĄ zasadę - być poliwęglanem i tylko z tym może być problem przy kupnie w niezbyt pewnym źródle.

• mikroos lubi to

Trzepak 

"MAMIL"

Dodaj odpowiedź