Skocz do zawartości

Zdjęcie

Jakie okulary?

1400 odpowiedzi w tym temacie

#921 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8634 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 06 lipiec 2015 - 18:59

Szczerze? Zauważam wyłącznie wtedy, kiedy *chcę* zauważać i się na tym skupiam. Kiedy po prostu jadę, różnica jest dla mnie absolutnie niezauważalna, a w moim przypadku rzekome mniejsze zmęczenie oczu to co najwyżej efekt placebo.

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#922 hex_d

hex_d
  • Użytkownik
  • 18 postów

Napisano 06 lipiec 2015 - 20:34

Sorry, ale fizyka jest nieubłagana i niezależna od naszych odczuć. Polaryzacja blokuje promienie słoneczne wpuszczając do oka tylko te należące do pewnej rodziny kątów. Dlatego znika tzw. mgiełka otaczająca przedmioty w bardzo słoneczny dzień - eliminuje promienie krzyżujące sie nawzajem. Dlatego kolory sa bardziej nasycone, kontury przedmiotów wyraźniejsze a perspektywa głębsza.. Z praktycznych zastosowań - jadąc pod słońce jesteś w stanie bez zastanawiania się odróżnić dziurę w asfalcie od plamy.

#923 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8634 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 06 lipiec 2015 - 21:54

Ależ ja nie przeczę, że szkła polaryzacyjne zmieniają charakterystykę wiązki docierającej do oka. Natomiast jestem zdania, że jej wpływ na komfort jazdy jest mocno wyolbrzymiony.

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#924 hex_d

hex_d
  • Użytkownik
  • 18 postów

Napisano 06 lipiec 2015 - 22:03

A to tu juz preferencje indywidualne :) ja np ślepy jak kret jestem i ze względu na długotrwałe stosowanie soczewek kontaktowych oczy mam wrażliwe. Osobiście nie mogę używać okularów bez polaryzacji. Ale jest też kilka obiektywnych cech - okulary z polaryzacja nie zmieniają tak mocno postrzegania barw, jak szkła barwione i to moim zdaniem jest ich dużą zaletą.

#925 X-RAY

X-RAY
  • Użytkownik
  • 685 postów
  • SkądWarszawa / Jelenia Góra

Napisano 06 lipiec 2015 - 23:12

Polaryzacja poprawia niewątpliwie kontrast widzenia i redukuje efekt olśnienia przy dużym nasłonecznieniu, najlepiej to widać obracając soczewkę o 90 stopni, łatwo też w ten sposób sprawdzić jakość filtra bo te bywają różne. Zwracam jednak uwagę na dwie rzeczy, po pierwsze polaryzacja może powodować że niektóre z wyświetlaczy, typu LCD oraz ciekłokrystalicznych staje się przez to nieczytelne, po drugie to co jest niby zaletą, może okazać się wadą podczas jazdy na drodze. Chodzi np. o plamy oleju czy też oblodzenie nawierzchni, króre staje się niemal niewidoczne, zwłaszcza w miejscach zacienionych. Z tego samego powodu nie używam szkieł polaryzacyjnych na nartach, sprawdzają się moim zdaniem najlepiej na wodzie, nie przeceniałbym też tej technologii podczas jazdy na rowerze. Osobiście preferuję soczewki fotochromowe z antyrefleksem, dopasowujące się samoczynnie do warunków oświetlenia i można ich używać zarówno w dzień jak i w nocy bez konieczności wymiany szkieł.

Bianchi Oltre XR3 Disc

Accent Freak 

Bulls Copperhead 3

#926 kaloo

kaloo
  • Użytkownik
  • 614 postów

Napisano 07 lipiec 2015 - 07:26

A ktoś używał soczewek prizm od oakley'a ?

#927 Gosc_Filigra_*

Gosc_Filigra_*
  • Gość

Napisano 07 lipiec 2015 - 12:57

Grywam na korcie UEK w tenisa. O tej porze, kiedy gram mamy zazwyczaj słońce po skosie, z jednej strony bardziej pod słońce, z drugiej ze słońcem. Każdy tam narzeka, że lepiej mu się gra pod słońce. Ze słońcem, nie wiem, czy refleksy, czy inne warunki świetlne, nie mam o tym pojęcia, niemal każdy ma od czasu do czasu kłopot z widzeniem piłki. Tym bardziej im starszy gracz. Jak zaczęłam nosić okulary polaryzacyjne, widzę bardzo dobrze w obie strony. I jak na innych kortach wolę ze słońcem.   

#928 GoscNiedzielny

GoscNiedzielny
  • Użytkownik
  • 563 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 08 lipiec 2015 - 05:29

A ktoś używał soczewek prizm od oakley'a ?

Mam w goglach i Jawbreakerach.
W goglach efekt "wow" jest dużo większy.

#929 kaloo

kaloo
  • Użytkownik
  • 614 postów

Napisano 08 lipiec 2015 - 07:06

I co one dają ? Poprawiają kontrast ? Czy jest duża różnica między szkłami iridium np black czy fire w stosunku do prizm ?

#930 sirkozi

sirkozi
  • Użytkownik
  • 2297 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 08 lipiec 2015 - 07:20

A jak się mają Prizm do polaryzacyjnych?

#931 GoscNiedzielny

GoscNiedzielny
  • Użytkownik
  • 563 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 08 lipiec 2015 - 16:25

https://www.youtube....h?v=4nrhBswrsY8

• kaloo lubi to

#932 zorba

zorba
  • Użytkownik
  • 289 postów
  • Skądz Będzina

Napisano 10 lipiec 2015 - 16:45

W jakim modelu Oakley jeździ Cava w tegorocznym TdF ??

Z góry dziękuję za podpowiedzi :-)

Pozdrawiam !!

ZORBA pozdrawia !!

#933 Moody

Moody
  • Użytkownik
  • 171 postów

Napisano 10 lipiec 2015 - 17:03

Oakley Jawbreaker - w tegorocznym jak i w zeszłorocznym  TdF.

#934 zorba

zorba
  • Użytkownik
  • 289 postów
  • Skądz Będzina

Napisano 10 lipiec 2015 - 17:27

Oakley Jawbreaker - w tegorocznym jak i w zeszłorocznym  TdF.

Pięknie dziękuję :-)

Pozdrawiam !!

ZORBA pozdrawia !!

#935 Greek

Greek
  • Użytkownik
  • 2090 postów
  • SkądKraków

Napisano 10 lipiec 2015 - 18:21

Niestety już nawet Oakley zaczął robić potworki :(

"Najgorsze koło czyni najwięcej hałasu", Antoine de Rivarol

Ragazza Ravennesa

#936 Moody

Moody
  • Użytkownik
  • 171 postów

Napisano 10 lipiec 2015 - 19:42

Potworki czy nie, ale prawie wszyscy w tegorocznym TdF jeżdżą w Oakley'ach. Już nawet Movistar nie jeździ w okularach adidasa, a rudego to nie uświadczysz.

#937 zorba

zorba
  • Użytkownik
  • 289 postów
  • Skądz Będzina

Napisano 10 lipiec 2015 - 19:47

Niestety już nawet Oakley zaczął robić potworki :(

Potworki czy nie ;-) mnie Oakley Jawbreaker podobają się

............. tylko ta cena ;-)

Pozdrawiam !!

ZORBA pozdrawia !!

#938 Greek

Greek
  • Użytkownik
  • 2090 postów
  • SkądKraków

Napisano 10 lipiec 2015 - 19:56

Potworki czy nie, ale prawie wszyscy w tegorocznym TdF jeżdżą w Oakley'ach. Już nawet Movistar nie jeździ w okularach adidasa, a rudego to nie uświadczysz.

Tak czy siak w nich jeździli, tylko teraz Oakley nacisnął, żeby spopularyzować te "spawaczki". Dobrze, że eyeshade'y się nie rozpleniły.

"Najgorsze koło czyni najwięcej hałasu", Antoine de Rivarol

Ragazza Ravennesa

#939 sirkozi

sirkozi
  • Użytkownik
  • 2297 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 11 lipiec 2015 - 19:14

Za piękne to nie sa, ale w porównaniu do zestawu POC są spoko. ;)

pocIMG_7077_549099c.jpg

#940 Canyon990

Canyon990
  • Użytkownik
  • 184 postów

Napisano 11 lipiec 2015 - 21:56

Co do Jawbreakerow musiałbym przymierzyć i zobaczyć jak w nich wyglądam.

Od ponad 1,5 roku mam RAdary i jestem meeega zadowolony, ale Radary pasują wszystkim. Wyszczuplają, dodają szybkości ;)

Dodaj odpowiedź