Jakie okulary?
Napisano 06 sierpień 2008 - 19:25
wiele osob wydaje 200, 400 i wiecej zlotych na sportowe buty, ubrania rowerowe lub inne ciuszki "cywilne". jesli nabawisz sie odcisku na stopie albo tylku to wykurujesz sie w ciagu kilku dni. jesli dostaniesz kamieniem, owadem w oko to historia skonczy sie o wiele gorzej. oko jest nieporownywalnie bardziej wrazliwe niz stopa. dlatego mysle, ze na okularach nie warto oszczedzac i warto w nie zainwestowac. roznica technologiczna miedzy okularami z niskiej polki, a tymi drozszymi jest kolosalna.
Napisano 06 sierpień 2008 - 19:58
#83 Gosc_MusicMan_*
Napisano 07 sierpień 2008 - 17:31
takze uzywalem artctici i wydawaly mi sie ok, dopoki ich nie zostawilem na dachu samochodu
rok postanowilem zaryzykowac i wydac nieco wiecej i kupilem specialized - niby dedykowane do szosy - i naprawde poczulem spora roznice
testowalem kilka par i rzeczywiscie dobre szkla poprawiaja komfort jazdy, choc moim zdaniem ceny okularow sa nieco wysokie....
Przemek
Napisano 08 sierpień 2008 - 17:26
:arrow: http://www.asport.pl...roducts_id=3394
dobrze się w nich czuje i świetnie się trzymają za stosunkowo niską cenę
Napisano 11 październik 2008 - 14:02
Chcę zrobić komuś prezent i kupić okulary na rower.. tylko że jestem kompletnie zielona w tych sprawach..
Stąd moje pytanie.. Jakie firmy okularów polecacie? Chodzi mi o takie do ok.150 zł. Bardzo bym się ucieszyła, gdybyście pokazali mi jakieś sprawdzone modele itd..
Z góry dziękuję
Napisano 11 październik 2008 - 16:07
polecam rowniez shimano
wybrane ofery z brytyjskiego ebay:link
bezkonkurencyjne sa okulary rudy project, niestety z reguly kosztuja wiecej niz przewidujesz w buzdzecie.
Napisano 12 październik 2008 - 22:00
Chociaż najlepiej to mieć kilka par Na pochmurny dzień najtańsze bezbarwne mogą być wbrew pozorom najlepsze. Wystarczy przecież, że osłonimy oczy przed oporem powietrza.
Napisano 12 październik 2008 - 22:40
tu sie nie moge z toba zgodzic. najlepiej miec okulary ze szkalmi fotochromatycznymi i po problemie, np rudy project rydon clearChociaż najlepiej to mieć kilka par
takie okulary to spory wydatek, ktory pokrywa sie z kosztami zakupu kilku par okularow, uzywanych w zaleznosci od potrzeb.
Napisano 12 październik 2008 - 22:52
Napisano 12 październik 2008 - 22:57
Napisano 09 styczeń 2009 - 21:19
Szczegoly tutaj
Jesli chodzi o tradycyjna kombinacje okularow ochronnych i szkiel korekcyjnych to wydaje mi sie, ze wkladki sie roznia, poniewaz ksztalty samych okularow sa bardzo rozne.
Kr1zje,
Zrob mi ta przyjemnosc i zmien zdjecie. Odbiera mi ono przyjemnosc czytania forum i jedzenia kanapki w tym samym czasie.
Napisano 09 styczeń 2009 - 21:53
http://cgi.ebay.co.u...em=110143176016
oraz tą wkładkę rx
http://allegro.pl/it...korekcyjna.html
"OPTICAL RX INSERT (SNAP IN, SNAP OUT)
For our more technical sunglasses (e.g., Ketyum, Rydon, Freeon, Ekynox, Kerosene, etc) that cannot support a direct in frame RX, Rudy Project has created “clip-on” RX optical inserts that can be snapped in behind the polycarbonate Rudy Project lenses. Thanks to our patented ‘easy-in easy-out’ system; our clip-ons can be inserted or removed with ease. This is particularly useful when you want to wear your contact lenses or when cleaning. [3-4]"
Rydon'y są wymienione.
http://www.rudyproje...-49rydon_ev.jpg
Są podobne, ale nie identyczne...
Napisano 11 styczeń 2009 - 21:34
Byłem w jednym sklepie w Warszawie, przymierzyłem kerosene i rydon, były też spece, ale bez możliwości wkładek, więc nawet ich nie mierzyłem. Rozwaliła mnie cena okularów rydon, 699pln a na ebay'u z uk za ~356pln Są bardzo lekkie, nie czuć ich na twarzy.
Muszę jeszcze tylko wyjaśnić sprawę wkładek. Wiem, że wkładki które pasują do ekynox sx, nie pasują do kerosene, ale porównałem wizualnie soczewki kerosene i rydon, i są bardzo podobne.
Napisano 11 styczeń 2009 - 23:20
Na tym polega uniwersalnosc moich okularow...
Jade do pracy w styczniowy poranek, okolo 6:50, mam na nosie moje okulary. Na zewnatrz jest calkowicie ciemno. Szkla staja sie prawie przezroczyste.
Weekendowy wypad rowerowy za miasto. Sobota 10:00, piekne slonce, okulary same dopasowuja sie do warunkow zewnatrznych. Szkla sie bardzo mocno przyciemnily, komfort patrzenia zwiekszyl sie niesamowicie. Ta sama wycieczka. Z pieknie naslonecznionego wiejskiego odcinka szosy wjezdzam do lasu. Kilka sekund i okulary sa duzo jasniejsze, pozwalajac bezpiecznie pokonac mocno zacieniony odcinek lesny.
Takie przyklady mozna mnozyc i mnozyc. Moje okulary kupilem juz dosc dawno temu i do teraz uwazam, ze byla to jedna z lepszych inwestycji w sprzety rowerowe.
#98 Gosc_felipe_*
#99 Gosc_Klaudiusz_*
Napisano 12 styczeń 2009 - 21:13
No i czy w gre wchodza szkla cylindryczne -1D
Fotochromy fajnie ale niezawsze dzialaja w samochodzie (niektore szyby blokuja UV)