Jakie okulary?
Napisano 19 maj 2021 - 11:02
Zjeżdżają, ostatnio dużo pracuję nad pozycją i w dolny chwycie muszę je często poprawiać, bo ramka zasłania widok. Nie próbowałem tego badać
Ano właśnie, miało być pięknie, a wygląda na to, że nadal moimi ulubionymi okularkami będą Rockbrosy z Ali za 65 PLN 😁
- lukaszzsch lubi to
Napisano 21 maj 2021 - 13:45
Ja kupiłem okulary czeskiej marki r2 - https://www.r2.cz/bryle
Szukalem czegoś bez ramek, strasznie nie lubię, jak mam coś dodatkowego w polu widzenia a do tego miałem połamany nos, także mało co mi dobrze siedzi.
Znalazłem R2 Vivid XL z fotochromatycznymi szklami. Używam ich od roku i póki co wszystko OK. Może mogłyby mieć dodatkowe wycięcie, bo w temperaturach +30 i jeździe pod górę, robi się trochę ciepło. Szkła działają doskonale, mają znakomity kontrast, okulary na paskach nie spadają a jeżdżę mocno pochylony.
Aktualnie z ciekawych modeli to mają R2 Edge, R2 Monster, R2 Fluke
Napisano 23 maj 2021 - 18:35
jestem tak zadowolony z Oakley jawbreaker photochromatic, że w zasadzie nie rozważam zakupu kolejnych okularów innej marki.
Widzę, że polecacie kupować w BRYLANO, to też tam zamówię.
Potrzebuje okulary na codzień do chodzenia po mieście, i na słoneczne dni na rower. Najbardziej mi się podobają sutro, ale nie są uniwersalne do noszenia do wszelkich zastosowań codziennych, więc wybrałem alternatywnie Holbrook (też mi się podobają ).
Soczewki PRIZM z przepuszczalnością 17% na nasze Polskie słońce są wystarczające?
Napisano 25 maj 2021 - 09:33
Ja trochę w ciemno kupiłem Sutro i jestem bardzo pozytywnie zaskoczony wygodą - nie latają, nie spadają no i sam jestem zdziwiony, jak dużo daje takie pole widzeina. Jedyna lekko denerwująca rzecz to zauszniki - twarde końce nie są za przyjemne przy manewrowaniu okularami podczas jazdy, już nie mówiąc o tym kiedy wkładamy je pod kask. Ma ktoś na to patent?
A co do szyby, na polskie warunki chyba jednak prizm road - pewnie w skrajnych warunkach oświetleniowych nie będą idealne, za to wachlarz akceptowalnych mają naprawdę szeroki - wracając ostatnio w ulewnym deszczu zupełnie mi nie przeszkadzały
Napisano 25 maj 2021 - 19:02
- cowall lubi to
Napisano 25 maj 2021 - 21:31
Ja cenię sobie nad wyraz łatwość wymiany soczewek. Po „zabawie” z pękającymi siroko i rekomendacjach kolegów z forum poszedłem po „passata wśród okularów”
Przypomniałeś, że miałem wrócić do tematu za jakiś czas: moje Siroko rocznik 2020 od półtora roku trzymają się w najlepsze. Nic nie pękło, nic się nie popsuło. Na początku nauka zmieniania szkieł po wypowiedziach forowiczów powodowała chwile grozy, ale po przekonaniu się i wyczuciu metody nie mam z tym najmniejszych problemów.
Planuję dokupić fotochromy, bo zdarza się wracać późnym wieczorem. Obecnie mam zwykłe przyciemniane z polaryzacją, antifog-iem i sprawdzają się bardzo dobrze. Także za kierownicą, zwłaszcza przy mocnym zachodzącym słońcu.
Napisano 26 maj 2021 - 10:09
Dzięki za opinie i wskazówkę. Widzę, że jesteś wielbicielem Oakley?
Podejdę sobie do salonu Oakleya i sprawdze jak leży sutro i holbrook, i wybiore wersje szkieł.
Teraz nastawiam się na zakup holbrook bo nie mam na codzień okularów, a sutro to chyba będzie kolejny zakup. Mi Jawbreaker bardzo podszedł, najlepsze oksy jakie w życiu miałem
Przejezdzilem w prizm road troche czasu i kilka w dosc silnym poludniowym sloncu , ogolnie tych ciemniejszych szkiel prizm mam 3 rodzaje, road, ruby i black. Fakt black sa ciemniejsze od road ale te roznice nie sa jakies wielkie. I w sumie wybieram te okulary, ktore mi sie w dniu podobaja. Odnosnie Sutro, jak po nich zakladam Jawbreaker, to te drugie wydaja mi sie troche ciezkawe.
Napisano 27 maj 2021 - 12:33
https://tricentre.pl...ELD-czarne.html
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Napisano 29 maj 2021 - 20:36
Wprawdzie pisałem już o tym powyżej, ale muszę zapytać wprost: czy zna ktoś patent na Jawbreakery, aby nie zsuwały się z nosa?
Nochal posiadam konkretny, więc mają się na czym trzymać, a nie chcą Próbowałem tych drugich nosków z zestawu, podobno dla Azjatów. Są dużo węższe, może i lepiej trzymają, ale cisną.