Skocz do zawartości

Zdjęcie

Jakie okulary?

1400 odpowiedzi w tym temacie

#161 marceln

marceln
  • Użytkownik
  • 476 postów
  • Skąd3city

Napisano 27 wrzesień 2009 - 15:12

Okulary? Tylko Oakley. Inne marki mogą dla mnie w ogóle nie istnieć. Takiego badziewia jak Accent nigdy bym nie założył, choć przyznaje, że w swojej cenie są chyba najlepsze.

#162 sireus

sireus
  • Użytkownik
  • 69 postów
  • SkądOpole

Napisano 27 wrzesień 2009 - 19:27

Posiadam okulary BBB, BSG-23 Winner PH oraz BSG-23 WINNER BIANCHI GREEN świetna relacja jakość/cena, osobiście polecam.
Naprawdę trudno jest kupić tanie dobre okulary (przynajmniej ja na takie nie trafiłem) Używałem wielu tanich okularów, ale z tych jestem naprawdę zadowolony. Pieniążki dobrze
wydane!

#163 vortac

vortac
  • Użytkownik
  • 291 postów
  • SkądPruszków

Napisano 28 wrzesień 2009 - 08:50

Używam od pewnego czasu Arctica S-50B. Jest ich kilka wersji z różnymi szkłami, do wyboru do koloru. Nie czuje, żebym miał okulary na głowie. Bardzo komfortowe, nie parują, dobrze zasłaniają moje oczy. Cena jak dla mnie rozsądna - 84 PLN (od producenta - sprzedają przez allegro).
Jak rozwalę/zgubię, to nie będzie aż tak bolało jakbym rozwalił coś za kilkaset PLN.
Tutaj link .

#164 Emil0076

Emil0076
  • Użytkownik
  • 53 postów
  • SkądJaworzno

Napisano 28 wrzesień 2009 - 09:47

Okulary? Tylko Oakley. Inne marki mogą dla mnie w ogóle nie istnieć. Takiego badziewia jak Accent nigdy bym nie założył, choć przyznaje, że w swojej cenie są chyba najlepsze.

Niewątpliwie jedne z najlepszych, jak nie najlepsze, okulary na świecie, ale za najtańsze trzeba wyłożyć koło 600 zł.

#165 krzysztof1985

krzysztof1985
  • Użytkownik
  • 1682 postów
  • SkądWLKP

Napisano 28 wrzesień 2009 - 09:52

Posiadam okulary BBB, BSG-23 Winner PH oraz BSG-23 WINNER BIANCHI GREEN świetna relacja jakość/cena, osobiście polecam.
Naprawdę trudno jest kupić tanie dobre okulary (przynajmniej ja na takie nie trafiłem) Używałem wielu tanich okularów, ale z tych jestem naprawdę zadowolony. Pieniążki dobrze
wydane!

Mysle ze masz racje sam posiadam taki zestaw i jestem z niego naprawde zaodowlony ;-)

SPT_20130518_SOT_053_27640268_I1.jpg

#166 marceln

marceln
  • Użytkownik
  • 476 postów
  • Skąd3city

Napisano 28 wrzesień 2009 - 11:06

Niewątpliwie jedne z najlepszych, jak nie najlepsze, okulary na świecie, ale za najtańsze trzeba wyłożyć koło 600 zł.

Niekoniecznie, nowe Radar'y na allegro można wyrwać w granicach 350zł. Kiedyś kupiłem Zero:s za niecałe 200zł, niby używane, ale tak naprawdę to chyba z raz albo dwa, bo żadnej ryski nie miały :)

#167 milox

milox
  • Użytkownik
  • 13 postów
  • SkądOleśnica

Napisano 24 październik 2009 - 19:15

Mam problem mianowicie mam wadę wzroku (dość dużą,astygmatyzm) i nie mogę nosić okularów sportowych podczas jazdy na rowerze. Czy istnieje jakiś model okularów przystosowanych do okularów korekcyjnych. Soczewki nie wchodzą w grę. Nie mogę ich nosić (zbyt suche oczy)

#168 kubano

kubano
  • Użytkownik
  • 936 postów
  • SkądCzechowice-Dziedzice

Napisano 24 październik 2009 - 19:19

http://velo.com.pl/w...?m=1&pk=%&id=70

#169 milox

milox
  • Użytkownik
  • 13 postów
  • SkądOleśnica

Napisano 24 październik 2009 - 19:25

właśnie widziałem takiego typu okulary i nie wiem czy są dostępne szkła korekcyjne dla astygmatyków gdyż są one grubsze po bokach i mogą nie pasować

#170 robo

robo

ble ble

• Użytkownik
  • 2600 postów
  • SkądKońskie

Napisano 24 październik 2009 - 20:32

Tu masz inne: http://www.mikesport...404b etui.html

Myślę, że montaż szkieł korekcyjnych odbywa się w ten sposób, że kupujesz okulary sportowe, a szkła oprawiają ci u optyka. Chyba powinni sobie poradzić. Powinni ci też zaproponować "szkła" z jakiegoś innego materiału - żeby nie były za ciężkie.

"Wieczność jest bardzo nudna, szczególnie pod koniec" - Woody Allen

#171 harry_pajak

harry_pajak
  • Użytkownik
  • 8 postów
  • Skądze świata

Napisano 24 październik 2009 - 21:07

Poszukaj na Allegro lub u lokalnych dystrybutorów okularów Arctica . Modele S-70 i S-125, to modele z ramkami korekcyjnymi. Optyk miał obawy, czy ramka(S-70) nie pęknie w czasie wstawiania szkieł, ale nic się nie stało.

Edit: Spytaj się optyka, czy wstawiał kiedyś takie szkła do jakiś okularów sportowych. Może nie jest to aż takie trudne. Powodzenia w szukaniu

#172 pawlos426

pawlos426
  • Użytkownik
  • 101 postów
  • SkądŚwiętokrzyskie

Napisano 25 październik 2009 - 17:36

W lipcowym Magazynie Rowerowym był test okularów sportowych i tam było coś wspomniane o specjalnych nakładkach dla ludzi z wadą wzroku. http://www.magazynro...1202&edition=92 - Miałem tę gazetę i mi gdzieś zginęła.

#173 Gosc_Dominik_*

Gosc_Dominik_*
  • Gość

Napisano 05 styczeń 2010 - 01:10

Co do okularów to właśnie przyszły do mnie Uvexy I-vo, są na allegro za 4 dychy. Wstępne wrażenia - dziwnie siedzą na nosie (płytko) i dość tanie wykonanie (luzy na regulacjach), ale dostajesz to za co płaciłeś. Same szkła całkiem ok, duże. Na pewno na plus jest fakt, że można regulować kąt zauszników względem szybki i długość zauszników. Miałem kiedyś fajne Uvexy Airwing, ale zgubiłem je, nigdzie już tego modelu nie widzę, a szkoda, świetne były.

ps: te niebiesko-pomarańczowe mają nie błękitne szkła tylko czysto białe, natomiast szare faktycznie są szare.

#174 miszleu

miszleu
  • Użytkownik
  • 96 postów
  • SkądWarszawa/Piaseczno

Napisano 05 styczeń 2010 - 06:43

Ja używam Artica S-35 ze szkłami korekcyjnymi. Szkła korekcyjne założyłem w Vision Express - nie było problemu. Mam już druga parę - w pierwszej połamałem nosek przy wymianie szkieł przeciwsłonecznych (był dość delikatny), w aktualnie posiadanym modelu wydaje się solidniejszy - kupiłem takie same, bo były w promocji (chyba z 80 zł) + nie musiałem wymieniać wkładki i szkieł korekcyjnych (dzięki temu mam w sumie 4 szkła przeciwsłoneczne i zapasową ramkę - tylko nosek jeden). Wadą jak dla mnie jest brak całkowicie przezroczystych szkieł - są tylko pomarańczowe i czarne. W związku z tym np. wieczorem/nocą trzeba podnieść szkła przeciwsłoneczne i wygląda się głupio ;))

#175 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8616 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 05 styczeń 2010 - 10:36

Producenta/modelu moich okularów, nie pamiętam, jednak nauczony doświadczeniem poprzednich okularów w tym roku kupiłem z 3 wymiennymi parami soczewek poliwęglanowych - zależało mi głównie na możliwości szybkiej wymianie ciemnych na jasne, zwłaszcza całkowicie przezroczyste (jazda wieczorami/nocą, żółte "rozjaśniające" jak dla mnie wcale rozjaśniające nie są...). Wkładka oprawek na szkła korekcyjne wygląda bardzo podobnie jak w/w accentowych onyxach, jest trochę dziwna i lekko maława, jak dla dziecięcych okularków, chyba standardowe nie bardzo by się mieściły... Po wstawieniu plastykowych soczewek jeździ się w nich całkiem dobrze.

Jeśli nie jesteś pewny, czy oprawki będą dobrze trzymać szkła przeznaczone dla Ciebie, to kupuj komplet (okulary sportowe z oprawkami korekcyjnymi i usługą osadzenia szkieł korekcyjnych) u optyka - większość zakładów optycznych (przynajmniej te dobre) mają w ofercie również okulary sportowe, trzeba popytać, nawet jeśli będą parę złotych droższe niż kupione na alledrogo, to i tak chyba warto dołożyć za możliwość przymiarki, dopasowania i pewności, że wszystko będzie pasować.

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#176 miszleu

miszleu
  • Użytkownik
  • 96 postów
  • SkądWarszawa/Piaseczno

Napisano 05 styczeń 2010 - 12:09

Wprowadziłem niechcący w błąd - używam model Artica S32 - aktualnie do kupienia za 70 zł - http://www.sklepmatrix.pl/. Jeszcze jedna uwaga do nich - soczewki korekcyjne są względem siebie równoległe tylko pod kątem - co wynika z faktu że ramka okularów jest lekko zaokrąglona - trzeba się przyzwyczaić. W praktyce - szkła są bliżej oczu i mimo, że w zwykłych oklarach wada poszła mi w góre o jedną dioptrię, w tych ciągle widzę bardzo dobrze. Są one też do kupienia w sklepie sportowym w CH Targówek w Wawie (tam kupiłem pierwsze okulary, nie pamiętam nazwy sklepu niestety) - sprowadzają na zamówienie, ale przed faktycznym zakupem można przymierzyć i ew. podziękować jak nie pasują.

#177 petruss1990

petruss1990
  • Użytkownik
  • 47 postów
  • SkądHrubieszów/Lublin

Napisano 05 styczeń 2010 - 19:38

a ja mam lidlowskie(20zł.) i nie narzekam :-P

#178 emer

emer
  • Użytkownik
  • 582 postów
  • SkądGalicja

Napisano 05 styczeń 2010 - 22:03

prawde powiedziawszy, to gdy wypadła mi gumeczka "nosowa" z arctica, i na szyybko potrzebowałem okularów na maratony i trening pod koniec sezonu, też w Lidlu kupiłem ten "zestaw" za 19.99zł ... 3 pary róznych szkieł (ciemne na słońce, różowe rozjaśniające i białe neutralne), szmatka do czyszczenia, b.estetyczne etui na to wszystko .... może i badziew, szkła nie spełniające norm, ale służą mi do dzisiaj, świetnie sie noszą, trzymają sztywno ale nie uwierają i nie przeszkadzają, leciutkie, dobra wentylacja od wewnątrz (zaparowania), od dołu bez "ramki" (ewentualny pot nie zatrzymuje się na szkle) ... gdyby Lidl mial jeszcze raz takie coś, to kupiłbym jeszcze raz - tak mi spasiły ... ;-)

#179 miszleu

miszleu
  • Użytkownik
  • 96 postów
  • SkądWarszawa/Piaseczno

Napisano 06 styczeń 2010 - 06:59

Z tym że pytanie chyba dotyczyło okularów, do których można dołożyć korekcję, a wynalazek z lidla chyba takiej opcji nie ma? Nie mówiąc już o prawdopodobnym braku filtrów w tych okularach i w konsekwencji - potencjalnym uszkodzeniem wzroku. Wydaje mi się, że jednak parę złotych w tym przypadku warto dołożyć....

#180 emer

emer
  • Użytkownik
  • 582 postów
  • SkądGalicja

Napisano 06 styczeń 2010 - 09:50

oczywiście masz racje ... to był raczej OT z mojej strony, na dygrysje petruss19990 ...
Filtry to to moze i jakies ma, choc nie wierzę że spełniające normy ... w końcu chyba Lidl mając cos takiego w sprzedazy i umieszczając znak filtra UV na nich, nie może sobie pozwolić na całkowite kłamstwo ...

Robi sie offtop i może koniec z tym Lidlem - milox szuka "raczej" czegoś innego ...

Dodaj odpowiedź