zaciski kół
Napisano 20 grudzień 2011 - 21:09
Jesli zdecydowanie potrzebujesz szybkozamykaczy to nieco taniej, w porownaniu do oferty vincere, wyjdzie Ci zakup wlasnie u lana.
Mam w mtb zamykacze kcnc i gdybym mial jeszcze raz takowe, w podobnej wadze, kupowac wybralbym te z ebaya: http://www.ebay.com/...#ht_1585wt_1469
Pomysl nad bolt-on-ami, 27g!
Gosc_marvelo_*
Napisano 24 luty 2012 - 20:33
Napisano 24 luty 2012 - 20:41
Z tego typu zaciskami, predzej uszkodzisz zwoje gwintu niz sam mechanizm.
Uzywam podobne, kcnc 44g i 2 pary na imbus 26g, 27g. W tych pierwszych od zbyt mocnego zamykania, nakrecajac plakietke, czuc opor na okreslonej dlugosci gwintu szpilki.
Gosc_marvelo_*
Napisano 24 luty 2012 - 21:27
Biorąc pod uwagę moje doświadczenia z zaciskami, to jedyne uszkodzenie jakie miałem to pęknięcie szpilki (od strony dźwigni) w zacisku od piasty Sachs Neos. Pękła tuż przy mimośrodzie, na ostatnim zwoju gwintu. Tam szpilki były stalowe. Po tym wróciłem do zacisków Shimano, które pod względem funkcjonalności, komfortu obsługi i konstrukcji (wewnętrzny mimośród, chroniony przed brudem, mała siła zginająca działająca na szpilkę podczas zapinania) uważam za wzorzec. Ale wiadomo, bakcyl odchudzania... Mam nadzieję, że mi koła nie odpadną, a na pewnym etapie zrzucenie prawie 80g (względem Shimano) za 60 zł jest nie do pogardzenia.
Napisano 24 luty 2012 - 21:46
Pare lat temu bylo tego znacznie mniej. Stad takie fajne ceny :-)
Co do w/w oporu to plakietka byla nakrecana na sucho, bez kola.
Czesto bywa tak, ze zaciski sa dokrecane ze zbyt duza sila, tzn niepotrzebnie duza.
Gosc_solid_crank_*
Napisano 24 luty 2012 - 22:37
Cytat
Ostatnimi czasy namnozylo sie sporo wyrobow w granicy 45g.
Pare lat temu bylo tego znacznie mniej. Stad takie fajne ceny :-)
Co do w/w oporu to plakietka byla nakrecana na sucho, bez kola.
Czesto bywa tak, ze zaciski sa dokrecane ze zbyt duza sila, tzn niepotrzebnie duza.
Święta racja 1415chris! Już trzem, którzy uważali, że za słabo zamykam zaciski odstrzeliły
główki. A mnie się jeszcze nigdy przednie koło nie wyczepiło, a tylne nie przesunęło w widelcu. Zasada "złotego środka" obowiązuje

Napisano 24 luty 2012 - 23:15
Czy o tych zaciskach mówisz ?
Też muszę jakieś sensowne zaciski kupić.
"Wieczność jest bardzo nudna, szczególnie pod koniec" - Woody Allen
Gosc_marvelo_*
Napisano 25 luty 2012 - 18:32
Nie wiem, dlaczego Cyklotur opisuje te zaciski jako mtb.
Napisano 28 listopad 2012 - 16:15
Spike będzie miał dostawę, kolorowych błyskotek, napisz do niego tez, będę podejmował komplet zapinek :-)
Napisano 29 listopad 2012 - 17:04
http://allegro.pl/su...2777603946.html
Najlepszy stosunek jakość/waga/cena. Co tu więcej mówić. Łatwo dostępne, ładne i tanie.
Napisano 29 listopad 2012 - 17:13
Cytat
Jeden kolega z Żolibera używał lekkich tytanowych zacisków (oczywiście nie takich jak te w linku) i do tej pory leczy połamany nadgarstek. Nie wiem czy warto cieniować akurat ten element.Zaciski do szosy:
http://allegro.pl/su...2777603946.html
Najlepszy stosunek jakość/waga/cena. Co tu więcej mówić. Łatwo dostępne, ładne i tanie.
Napisano 29 listopad 2012 - 20:48
Do haków otwartych z tyłu nie stosuje sie szpielk - przynajmniej nie powinno, tam zazwyczaj są śruby oczkowe, sila przy hamowaniu czy napędowa przy szpilce mogła by przesunąć koło.
Tytanowe zaciski są fajne, lekkie , ale powinny być stosowane raczej w nowszych ramach z hakami pionowymi - tutaj siła zacisku jest sporo mniejsza niż np. stalowych szpilek.
Nie wszystkie szpilki te ultralekkie sie nadają do kól, zacisk szpilki musi mieć krzywke porządną tak aby po zaciśnięciu nie było możliwości odemknięcia w łatwy sposób.
Spotkalem szpilki że po zamknięciu lekko sie otwierały !
Ze znanych mi najbezpieczniejszych szpilek to shimano, fakt nie są najlżejsze ale nalepiej działające.
Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów www.velotech.pl
Serwis rowerowy - Kraków tel: 666-316-604, velotech@vp.pl
Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!! w godz. - 12.oo - 19.oo
Dodaj odpowiedź