Skocz do zawartości

Zdjęcie

Gdzie jest prawdziwe SHIMANO????

28 odpowiedzi w tym temacie

#1 szamanviking

szamanviking
  • Użytkownik
  • 1199 postów
  • SkądWadowice

Napisano 16 kwiecień 2012 - 14:52

Z całym szacunkiem dla marki,ale wieszam od jakiegoś czasu psy na podzespołach sygnowanych tym logo,powtarzają się seryjnie te same usterki w podzespołach różnych grup, nie wierze w aż takiego pecha i wciąż padające wkłady suportów,czy to MTB czy szosa,bez znaczenia,padają mi i tu i tu, oraz zrywane seryjnie łańcuchy,nieważne czy to Ultegra,czy Dura Ace(ostatnio zerwałem 2 miesięczna Ultegrę a kilka razy wcześniej Dura,chociaż nieco dłużej używany !!! :evil: :evil: :evil:

Jeżdżę na Shimano od 1987 roku i w poprzedniej erze te podzespoły były nie do zdarcia,nie były uszczelniane,a jednak dłuuugo w deszczowych warunkach na szosie można było zasuwać,teraz po kilku deszczowych treningach w niemal nowym Treku M5.2 wkład suportu piszczy jak stado ujaranych myszy,a kilka wcześniejszych wkładów w mtb i poprzednim szosowym po wielu reanimacjach,wymianach w końcu wyrzucałem do śmieci jak odpadki i przechodziłem na Accenta,który z racji kosztów byl montowany a bije na głowę SHIMANO w bezawaryjnosci,przynajmniej w moich rowerach. Pytam się gdzie jest SHIMANO??? chyba poszło do lasu.... :evil: :-(

#2 Deadi

Deadi
  • Użytkownik
  • 2567 postów
  • SkądOpolskie

Napisano 16 kwiecień 2012 - 15:41

Odpowiedzi szukaj u głównego księgowego SH ;)

#3 PsYhOl

PsYhOl
  • Użytkownik
  • 1064 postów
  • SkądBrzesko

Napisano 16 kwiecień 2012 - 18:02

szamanviking, wkłady suportu rzeczywiście są słabo uszczelnione, ale to normalne przy łożyskach zewnętrznych. Wkład press-fit też za szczelny nie jest - łożyska mi się nie zasyfiały, ale syf pchał się między ośkę i łożysko(dałem tam od wewnątrz gęstego czerwonego smaru i problem ustał). Sprzęt teraz nie ma mieć długiej żywotności, bo by musieli jeszcze wyżej z cenami skoczyć, ale kosztem żywotności zyskałeś sporo na sztywności.

Łańcucha mi się nie udało jeszcze zerwać - nawet po 4kkm, ale ja nie mam sprinterskiego kopyta ;> Poszedł w miejscu skucia czy w połowie płytki?

#4 Amon

Amon
  • Użytkownik
  • 280 postów
  • SkądŚwieradów-Zdrój

Napisano 16 kwiecień 2012 - 19:07

Przejdź na łańcuchy Campy ja sobie bardzo chwale. A wkłady sh, cóż sypia się jak liście jesienią ;-)

#5 nick

nick
  • Użytkownik
  • 2254 postów
  • Skądkrakow

Napisano 16 kwiecień 2012 - 20:13

Może ktoś powie, że to spiskowa teoria dziejów,ale.... poczytałem ostatnio o celowo zaprogramowanych na zaprzestanie działania różnych produktów. Elektroniki, AGD, samochodów itd. Niby dlaczego inaczej miałoby być z rowerami? Kapitał ma tylko jeden obowiązek- zarabiać :roll: pozdr

#6 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4694 postów
  • SkądKraków

Napisano 16 kwiecień 2012 - 20:41

taaa znowu pogoda nie do jazdy , wieć teorie spiskowe na topie , stare pakiety miały łożyska na dużych kulkach teraz miski mają łożyska z mini klueczkami i choćby skały srały to te małe będą sie sypać szybciej .
Proste i logiczne,a jeszcze jak ktoś skręca HII na siłe to od razu szlag to trafia

ja nie używam Accenta bo za drogi, wole Neco , zładaowałem ceramiczną wersje i jeździ a w rowerach do jazdy codziennej tyrania kwadrat .

A propo mam inną teorie, System H II jest za szeroki pedałuje na nim jak kaczka , czyżby system dla krzywonogich piłkarzy?? bo różnica jak sie przesiadam na kwadrat jest spora?

Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów  www.velotech.pl   

Serwis rowerowy - Kraków  tel: 666-316-604[email protected]

Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!!  w godz. - 12.oo - 19.oo

#7 szamanviking

szamanviking
  • Użytkownik
  • 1199 postów
  • SkądWadowice

Napisano 16 kwiecień 2012 - 22:03

szamanviking, wkłady suportu rzeczywiście są słabo uszczelnione, ale to normalne przy łożyskach zewnętrznych. Wkład press-fit też za szczelny nie jest - łożyska mi się nie zasyfiały, ale syf pchał się między ośkę i łożysko(dałem tam od wewnątrz gęstego czerwonego smaru i problem ustał). Sprzęt teraz nie ma mieć długiej żywotności, bo by musieli jeszcze wyżej z cenami skoczyć, ale kosztem żywotności zyskałeś sporo na sztywności.

Łańcucha mi się nie udało jeszcze zerwać - nawet po 4kkm, ale ja nie mam sprinterskiego kopyta ;> Poszedł w miejscu skucia czy w połowie płytki?

Zrywam na płytce,,różnie to bywa,w połowie,wokół trzpienia.ale nie na spince,skracam potem,ale ile można skracać? :-/ a wkład suportu zamontowany w serwisie TREK we Wrocławiu,czyli profeska,tak sądzę

#8 Bikemaster

Bikemaster
  • Użytkownik
  • 1048 postów
  • SkądWWL

Napisano 16 kwiecień 2012 - 22:18

Co to był za łańcuch?
Jeśli łańcuch jest poprawnie skuty i nie pracuje na zajechanym napędzie to nie ma prawa pęknąć.

#9 szamanviking

szamanviking
  • Użytkownik
  • 1199 postów
  • SkądWadowice

Napisano 16 kwiecień 2012 - 22:37

Co to był za łańcuch?
Jeśli łańcuch jest poprawnie skuty i nie pracuje na zajechanym napędzie to nie ma prawa pęknąć.

no to wytłumacz mi dlaczego pekł po przejechaniu około 2500 km? wszystko jest jednocześnie zamontowane. To była Ultegra, wcześniej zrywalem DURA ACE,ale tamten miał juz około 5-7 tys,nie pamietam w tej chwili. Jak nie ma prawa,skoro pęka????? Nieważne że ktos może miec kopyto sprinterskie, powinien wytrzymać i basta,a ja nie jestem jakimś klockiem z toru

#10 borasad

borasad
  • Użytkownik
  • 202 postów
  • SkądSiedlce

Napisano 17 kwiecień 2012 - 06:51

Jest jeszcze kwestia odpowiedniej zmiany biegów. Gdy przerzucasz przy bardzo dużym obciążeniu, na łańcuch działa znaczna siła boczna, która może prowadzić do rozpięcia lub pęknięcia łańcucha. Jakimś cudem nigdy nie zdarzyło mi się zerwać łańcucha, choć kilka wyścigów już wygrałem, niemało łańcuchów zajechałem, przejechałem ok. 35tys km. I nie używam łańcuchów droższych niż 30zł ;-) Gdy przerzucasz, zmniejsz nacisk na pedały, unikniesz nieprzyjemnych sytuacji 8-)

#11 Gosc_marvelo_*

Gosc_marvelo_*
  • Gość

Napisano 17 kwiecień 2012 - 06:57

Też nie wierzyłem, że łańcuch może pęknąć na płytce, ale zobaczcie tutaj:
http://cozybeehive.b...in-failure.html

Osobiście zerwałem łańcuch (Shimano IG 51) dwa razy w życiu (na sworzniu) i wiem, że było to z mojej winy (nieumiejętna zmiana biegów z przodu przy starcie na światłach).
Ale myślę, że niektóre obecne łańcuchy 10-biegowe Shimano mogą mieć problem jakościowy.

#12 szamanviking

szamanviking
  • Użytkownik
  • 1199 postów
  • SkądWadowice

Napisano 17 kwiecień 2012 - 07:59

Jest jeszcze kwestia odpowiedniej zmiany biegów. Gdy przerzucasz przy bardzo dużym obciążeniu, na łańcuch działa znaczna siła boczna, która może prowadzić do rozpięcia lub pęknięcia łańcucha. Jakimś cudem nigdy nie zdarzyło mi się zerwać łańcucha, choć kilka wyścigów już wygrałem, niemało łańcuchów zajechałem, przejechałem ok. 35tys km. I nie używam łańcuchów droższych niż 30zł ;-) Gdy przerzucasz, zmniejsz nacisk na pedały, unikniesz nieprzyjemnych sytuacji 8-)

szanowny kolego,ścigam się dłużej niż Ty masz lat,więc nie ucz ojca dzieci robić,takich rzeczy uczyłem się bedąc brzdącem w klubie. p.s. korbę tez kiedyś złamałem...

#13 Gosc_marvelo_*

Gosc_marvelo_*
  • Gość

Napisano 17 kwiecień 2012 - 13:48

Proszę, oto więcej zdjęć popękanych płytek:
http://cozybeehive.b...egra-chain.html
Tyle pęknięć w jednym łańcuchu nie mogło powstać z winy kolarza, to ewidentna wada produktu. Takie rzeczy w starych łańcuchach się nie zdarzały.

Ale obecnie psują się nawet Toyoty, rdzewieją Mercedesy, takie czasy...

#14 Gosc_intel action_*

Gosc_intel action_*
  • Gość

Napisano 17 kwiecień 2012 - 15:10

Widzę ,że nie tylko mi łańcuch pękł po 1tys parę kilometrów ;-) a sprzedawca mówił ,że nie możliwe

#15 nick

nick
  • Użytkownik
  • 2254 postów
  • Skądkrakow

Napisano 17 kwiecień 2012 - 17:20

No to musisz mieć Szaman nooogę :shock: Ale przy mojej biednej nodze też zerwałem łańcuch. Czyli nie jest jakaś rzadkość jak się okazuje.

#16 picca

picca
  • Użytkownik
  • 560 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 17 kwiecień 2012 - 17:56

Mój znajomy niedawno zerwał łańcuch Campagnolo Veloce na pierwszej przejażdżce po złożeniu roweru. I to nie w miejscu skuwania. To chyba nie jest kwestia shimano tylko czasów w jakich żyjemy.

#17 woody

woody
  • Użytkownik
  • 1415 postów
  • Skądłódź

Napisano 17 kwiecień 2012 - 21:57

Jak ktoś kosi łańcuch to nie problem zerwać

u2250y2014v3.gif

#18 Gosc_marvelo_*

Gosc_marvelo_*
  • Gość

Napisano 18 kwiecień 2012 - 01:29

Strzeżcie się asymetrycznych łańcuchów Ultegra 6700:
http://forums.compet....com/topic/4094

#19 slaweko

slaweko
  • Użytkownik
  • 599 postów
  • Skądz Polski

Napisano 18 kwiecień 2012 - 06:42

Miałem łańcuch Ultegra 6700, szybko zmieniłem na KMC 10X.L. Nie żałuję tej zmiany, polecam łańcuchy KMC :-)

#20 indahowse

indahowse
  • Użytkownik
  • 6 postów
  • Skądwhitestok

Napisano 25 kwiecień 2012 - 10:46

Miałem łańcuch Ultegra 6700, szybko zmieniłem na KMC 10X.L. Nie żałuję tej zmiany, polecam łańcuchy KMC :-)

Mam pytanko, można gdzieś dostać ten łańcuch w PL???

Dodaj odpowiedź