Gdzie jest prawdziwe SHIMANO????
Posted 16 April 2012 - 14:52
Jeżdżę na Shimano od 1987 roku i w poprzedniej erze te podzespoły były nie do zdarcia,nie były uszczelniane,a jednak dłuuugo w deszczowych warunkach na szosie można było zasuwać,teraz po kilku deszczowych treningach w niemal nowym Treku M5.2 wkład suportu piszczy jak stado ujaranych myszy,a kilka wcześniejszych wkładów w mtb i poprzednim szosowym po wielu reanimacjach,wymianach w końcu wyrzucałem do śmieci jak odpadki i przechodziłem na Accenta,który z racji kosztów byl montowany a bije na głowę SHIMANO w bezawaryjnosci,przynajmniej w moich rowerach. Pytam się gdzie jest SHIMANO??? chyba poszło do lasu.... :evil: :-(
Posted 16 April 2012 - 18:02
Łańcucha mi się nie udało jeszcze zerwać - nawet po 4kkm, ale ja nie mam sprinterskiego kopyta ;> Poszedł w miejscu skucia czy w połowie płytki?
Posted 16 April 2012 - 20:13
Posted 16 April 2012 - 20:41
Proste i logiczne,a jeszcze jak ktoś skręca HII na siłe to od razu szlag to trafia
ja nie używam Accenta bo za drogi, wole Neco , zładaowałem ceramiczną wersje i jeździ a w rowerach do jazdy codziennej tyrania kwadrat .
A propo mam inną teorie, System H II jest za szeroki pedałuje na nim jak kaczka , czyżby system dla krzywonogich piłkarzy?? bo różnica jak sie przesiadam na kwadrat jest spora?
Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów www.velotech.pl
Serwis rowerowy - Kraków tel: 666-316-604, [email protected]
Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!! w godz. - 12.oo - 19.oo
Posted 16 April 2012 - 22:03
Zrywam na płytce,,różnie to bywa,w połowie,wokół trzpienia.ale nie na spince,skracam potem,ale ile można skracać? :-/ a wkład suportu zamontowany w serwisie TREK we Wrocławiu,czyli profeska,tak sądzęszamanviking, wkłady suportu rzeczywiście są słabo uszczelnione, ale to normalne przy łożyskach zewnętrznych. Wkład press-fit też za szczelny nie jest - łożyska mi się nie zasyfiały, ale syf pchał się między ośkę i łożysko(dałem tam od wewnątrz gęstego czerwonego smaru i problem ustał). Sprzęt teraz nie ma mieć długiej żywotności, bo by musieli jeszcze wyżej z cenami skoczyć, ale kosztem żywotności zyskałeś sporo na sztywności.
Łańcucha mi się nie udało jeszcze zerwać - nawet po 4kkm, ale ja nie mam sprinterskiego kopyta ;> Poszedł w miejscu skucia czy w połowie płytki?
Posted 16 April 2012 - 22:37
no to wytłumacz mi dlaczego pekł po przejechaniu około 2500 km? wszystko jest jednocześnie zamontowane. To była Ultegra, wcześniej zrywalem DURA ACE,ale tamten miał juz około 5-7 tys,nie pamietam w tej chwili. Jak nie ma prawa,skoro pęka????? Nieważne że ktos może miec kopyto sprinterskie, powinien wytrzymać i basta,a ja nie jestem jakimś klockiem z toruCo to był za łańcuch?
Jeśli łańcuch jest poprawnie skuty i nie pracuje na zajechanym napędzie to nie ma prawa pęknąć.
Posted 17 April 2012 - 06:51
Gosc_marvelo_*
Posted 17 April 2012 - 06:57
http://cozybeehive.b...in-failure.html
Osobiście zerwałem łańcuch (Shimano IG 51) dwa razy w życiu (na sworzniu) i wiem, że było to z mojej winy (nieumiejętna zmiana biegów z przodu przy starcie na światłach).
Ale myślę, że niektóre obecne łańcuchy 10-biegowe Shimano mogą mieć problem jakościowy.
Posted 17 April 2012 - 07:59
szanowny kolego,ścigam się dłużej niż Ty masz lat,więc nie ucz ojca dzieci robić,takich rzeczy uczyłem się bedąc brzdącem w klubie. p.s. korbę tez kiedyś złamałem...Jest jeszcze kwestia odpowiedniej zmiany biegów. Gdy przerzucasz przy bardzo dużym obciążeniu, na łańcuch działa znaczna siła boczna, która może prowadzić do rozpięcia lub pęknięcia łańcucha. Jakimś cudem nigdy nie zdarzyło mi się zerwać łańcucha, choć kilka wyścigów już wygrałem, niemało łańcuchów zajechałem, przejechałem ok. 35tys km. I nie używam łańcuchów droższych niż 30zł ;-) Gdy przerzucasz, zmniejsz nacisk na pedały, unikniesz nieprzyjemnych sytuacji 8-)
Gosc_marvelo_*
Posted 17 April 2012 - 13:48
http://cozybeehive.b...egra-chain.html
Tyle pęknięć w jednym łańcuchu nie mogło powstać z winy kolarza, to ewidentna wada produktu. Takie rzeczy w starych łańcuchach się nie zdarzały.
Ale obecnie psują się nawet Toyoty, rdzewieją Mercedesy, takie czasy...
Gosc_marvelo_*
Posted 18 April 2012 - 01:29