Skocz do zawartości

Zdjęcie

Warszawa-Kraków

49 odpowiedzi w tym temacie

#1 Bucz

Bucz
  • Użytkownik
  • 219 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 22 kwiecień 2012 - 00:46

Od ubiegłego roku chodzi mi po głowie pomysł, aby przejechać z Warszawy do Krakowa. Pretekstem jest wizyta u brata. Znam nieco trasy w okolicy Warszawy oraz w okolicy Krakowa, ale środkowy odcinek stanowi dla mnie sporą zagadkę. Mam nadzieję, że mogę liczyć na wasze wskazówki i informacje którędy jechać.

Wstępnie opracowałem taki przebieg trasy w następujących wariantach:

1. 318 km: Warszawa-Grójec-Nowe Miasto nad Pilicą-Końskie-Radoszyce-Małogoszcz-Jędrzejów-Skalbmierz-Proszowice-Kraków: http://www.bikemap.n...type=ts_terrain

2. 324 km: Warszawa-Grójec-Nowe Miasto nad Pilicą-Końskie-Radoszyce-Małogoszcz-Jędrzejów-Wolbrom-Skała-Kraków: http://www.bikemap.n...type=ts_terrain

Czy trasę z bikemap da się wyeksportować do jakiejś aplikacji Android (Google Play) a następnie użyć jej w telefonie?

#2 Piotr92

Piotr92
  • Użytkownik
  • 765 postów
  • SkądBielsko-Biała

Napisano 22 kwiecień 2012 - 05:57

Najlepiej wejdź na blog Wilka na bikestats. Tam masz szczegółowe opisy tras, ponieważ Wilk tą trasę jeździ parę razy w roku, powinny też tam być zdjęcia. Ja osobiście tych terenów nie znam.

#3 Bucz

Bucz
  • Użytkownik
  • 219 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 22 kwiecień 2012 - 10:11

Piotr92 dzięki za info. Zaglądnę na bloga Wilka, albo napiszę do niego.

#4 Gosc_Jelitek_*

Gosc_Jelitek_*
  • Gość

Napisano 22 kwiecień 2012 - 10:34

Kiedy planujesz pokonać tę trasę?? Mnie też od jakiegoś czasu chodzi pomysł żeby pojechać do Wawy na rowerze.

#5 Kuba82

Kuba82
  • Użytkownik
  • 50 postów
  • SkądPiaseczno

Napisano 22 kwiecień 2012 - 12:30

Szaleńcy:)

Jelitek jakbyś jednak wybrał się z Krakowa do Wawy i szukał noclegu to daj znać:) Gdzieś Cię przechowam;)

pzdr

Kuba

#6 Gosc_Jelitek_*

Gosc_Jelitek_*
  • Gość

Napisano 22 kwiecień 2012 - 14:18

Baardzo Ci dziękuję :-)
Akurat mam rodzinę w Konstancinie (z resztą mieszkałem tam całe dzieciństwo zanim się przeowadziłem do Krakowa) także na pewno mnie przechowają :-)

#7 Bucz

Bucz
  • Użytkownik
  • 219 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 22 kwiecień 2012 - 17:09

Kiedy planujesz pokonać tę trasę?? Mnie też od jakiegoś czasu chodzi pomysł żeby pojechać do Wawy na rowerze.

Wstępnie planuję po długim majowym weekendzie, ale przed czerwcowym, czyli gdzieś pomiędzy 7 maja a 6 czerwca. Najpewniej jakiś dzień w okolicy weekendu na przełomie maja i czerwca np.: piątek 1 czerwca.

#8 krzy1976

krzy1976
  • Użytkownik
  • 2670 postów
  • SkądJary

Napisano 22 kwiecień 2012 - 21:27

Fajny pomysł, też bym się chętnie przejechał ale w tym roku nie wychylam się ponad 200km dziennie.

#9 Gosc_Jelitek_*

Gosc_Jelitek_*
  • Gość

Napisano 22 kwiecień 2012 - 21:41

A mnie przydałaby się jakaś dłuższa jazda niż 100 km.

#10 robo

robo

ble ble

• Użytkownik
  • 2600 postów
  • SkądKońskie

Napisano 22 kwiecień 2012 - 22:07

Bucz, widzę, że obie trasy przebiegają przez moją miejscowość.

Chciałem poinformować, że niestety są utrudnienia - budują nam obwodnicę:

1. na odcinku Końskie-Sielpia, ruch na odcinkach odbywa się wahadłowo, a na wylocie z Końskich stoi zakaz ruchu (nie dotyczy dojazdu do posesji), czyli do Sielpi da się teoretycznie dojechać, choć droga nie wiem w jakim jest stanie.

2. Na odcinku Sielpia-tzw. krzyżówki Radoszyckie ( jakieś 3-4 km) - droga nie istnieje. Po prostu zdarli asfalt, wykopali co było pod nim i robią drogę od nowa - czyli krajobraz księżycowy wiodący przez piękny las.

Możesz jechać przez Końskie - zapraszam, ale będziesz musiał skorzystać z objazdu .
Z Końskich wylot na Radomsko (droga nr 42), przez Kazanów, Dębę, do drogi 74 - skręcasz na Kielce, czyli w lewo, na Krzyżówkach Radoszyckich skręcasz z drogi nr 74 w prawo, na drogę 728 i kontynuujesz trasę, jak planowałeś.

"Wieczność jest bardzo nudna, szczególnie pod koniec" - Woody Allen

#11 Bucz

Bucz
  • Użytkownik
  • 219 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 23 kwiecień 2012 - 06:58

krzy1976 po prostu nie jeździ takich pośrednich dystansów pomiędzy 200 a 865 km. Albo więcej, albo mniej ;-)

robo dzięki za info, będę to wszystko ogarniał powoli.

#12 Bucz

Bucz
  • Użytkownik
  • 219 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 20 czerwiec 2012 - 09:13

Wracam do tematu. Wykreśliłem nową trasę, która uwzględnia uwagi wilka, który sugerował, żeby od Jędrzejowa jechać krajową 7 oraz robo, który rekomenduje, aby unikać drogi w rejonie Końskich, czyli od miejscowości Sielpia do Radoszyc. Oto nowa wersja trasy: http://www.bikemap.n...type=ts_terrain

robo - będe wdzięczny za uwagi w temacie i aktualizacje informacji na temat robót drogowych w Twoim rejonie.

Czy trasę z bikemap da się wyeksportować do jakiejś aplikacji dostępnej w Google Play (Android Market)? Nie mam rowerowego GPS'a i szukam alternatywy wykorzystując smartfona.

#13 aparvis

aparvis
  • Użytkownik
  • 84 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 20 czerwiec 2012 - 18:18

Z bikemap możesz wyeksportować trasę w formacie GPX a potem załadować do wybranej aplikacji. To popularny format i większość programów go odczytuje. Ja korzystam z darmowego OsmAnd tylko trzeba sobie załadować do niego jakąś darmową mapę Polski np. UMP-PL. Więcej na ten temat na wiki UMP. Inne dwie darmowe aplikacje to OruxMaps i Locus Free. Do nich też można załadować mapy UMP-PL (patrz wiki UMP).

#14 spros

spros
  • Użytkownik
  • 663 postów
  • Skądpolska

Napisano 20 czerwiec 2012 - 19:16

jesli jedziesz z gpsem i masz chwilke czasu to omin 7 od jedrzejowa kierujac sie na skroniow krzciecice sedziszow kozłow przybyslawice miechów i dalej przez rzezusnie golcze wysocice iwanowice (moze byc przez minoge) krasieniec do zielonek i krakowa - lub przez skale ojcow do pradnika.
asfalty nie sa najgorsze, moge powiedziec ze jest nawet calkiem spoko. na trasie od skroniowa do krzciecic i sedziszowa beda wyscigi teraz mistrzostwa polski elity, wiec miej na uwadze ze jak trafisz z terminem to mozesz miec niezly doping, albo zamkniety przejazd bo jacys kolarze kurde se jada :-)

mozesz tez prosto wypasc na sedziszow jadac nie na jedrzejow tylko z lopuszna na wloszczowe i okse i naglowice i przez roznice bo nie jestem pewien czy skonczyli budowac droge przez deszno. to tez dobre drogi. zreszta porownujac do trasy 'oski' na pewno bedziesz zadowolny :-)

#15 outoftimeman

outoftimeman
  • Użytkownik
  • 873 postów
  • SkądPruszków

Napisano 20 czerwiec 2012 - 21:23

Czy trasę z bikemap da się wyeksportować do jakiejś aplikacji dostępnej w Google Play (Android Market)? Nie mam rowerowego GPS'a i szukam alternatywy wykorzystując smartfona.

Polecam ten serwis http://www.gpsies.com
Miałem problem z trasami do Garmina i dopiero eksport tras w formacie GPX Route z tego serwisu sprawił,że nawigacja działa prawidłowo

Na kiedy planujesz wycieczkę?

#16 Bucz

Bucz
  • Użytkownik
  • 219 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 20 czerwiec 2012 - 22:31

Chłopaki dzięki za info w sprawie GPS'a. Jak na razie wszystko o czym piszecie w sprawie nawigacji jest dla mnie fantastyką popularnonaukową, ale postaram się to zaimplementować. W praktyce że tak powiem może będzie łatwiej to ogarnąć niż w teorii. Termin jak widzicie był już przekładany i oprócz GPS'a jest największym problemem. Generalnie będzie to jakiś weekend, ale jeszcze nie wiem który. Myślę, że najwcześniej za 4 tygodnie, bo najbliższe 3 weekendy mam obstawione różnymi eventami.

#17 Bucz

Bucz
  • Użytkownik
  • 219 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 22 czerwiec 2012 - 13:24

http://www.bikemap.n...type=ts_terrain to nowa wersja trasy uwzględniająca uwagi spros'a, czyli od Jędrzejowa poprowadzona lokalnymi drogami.

#18 spros

spros
  • Użytkownik
  • 663 postów
  • Skądpolska

Napisano 22 czerwiec 2012 - 14:24

tylko sie nie pogub. tam pare razy ci slad wyskoczyl ale jest tak:
wierzbica - jest stop i dalej jedzie sie prosto
kozlow - lewo i potem zaraz w prawo na przybyslawice
ulina mala - mozna zwyczajnie prosto
rzeplin - nie jechalem zawsze jade przez iwanowice wiec nie wiem jak asfaltem, ale chyba nie bedzie zle.

#19 krzy1976

krzy1976
  • Użytkownik
  • 2670 postów
  • SkądJary

Napisano 22 czerwiec 2012 - 15:27

http://www.bikemap.net/route/1526157?134036731536224#lat=50.651541559857&lng=21.351648869631&zoom=7&maptype=ts_terrain to nowa wersja trasy uwzględniająca uwagi spros'a, czyli od Jędrzejowa poprowadzona lokalnymi drogami.

Naprawdę będziesz jechał takim slalomem ? Dziwnie to wygląda.
Jechałem kiedyś tą drogą do Końskich, (jedna różnica to że jechałem przez Jazgarzew do Łosia od razu) bardzo fajna trasa pod względem ukształtowania terenu, człowiek się nie nudzi bo nie jest bardzo płasko.

#20 robo

robo

ble ble

• Użytkownik
  • 2600 postów
  • SkądKońskie

Napisano 25 czerwiec 2012 - 21:59

Widzę Bucz, że znalazłeś skrót do Radoszyc przez Jacentów. Jakoś dawno tamtędy nie jechałem, ale z tego co pamiętam, to fajny kawałek. Musisz uważać, bo na tym odcinku drogi 74 jedzie się szybko i można przegapić zjazd - jest zaraz za mostem.

Nie zgub się w Radoszycach - tam jest wiele takich dziwnych rozjazdów - ja zawsze się tam gubię. Ale w dzisiejszych czasach, gdy jest GPS ...

Postaram się pojechać tą trasą w stronę Łopuszna, Małogoszczy, to powiem jakie drogi tam mają. Jakoś nie mam okazji jeździć w tamte strony nawet autem.

"Wieczność jest bardzo nudna, szczególnie pod koniec" - Woody Allen

Dodaj odpowiedź