Skocz do zawartości

Zdjęcie

Warszawa-Kraków

49 odpowiedzi w tym temacie

#21 Gosc_danger_*

Gosc_danger_*
  • Gość

Napisano 27 czerwiec 2012 - 21:39

Jeżdżę tą trasą kilka razy w miesiącu autem i często rozglądałem się pod kątem jazdy na szosie. Moje odczucia - od wawy do Radomia da się spoko przejechać (sporo km wzdłuż trasy szybiego ruchu). Natomiast dalej nie polecam. Prace drogowe i brak pobocza! Nawet autem trzeba być czujnym. Będę jechał znów po weekendzie to szczególnie się przyjrzę, ale osobiście nie polecam jazdy na szosie...

Widzę Bucz, że znalazłeś skrót do Radoszyc przez Jacentów. Jakoś dawno tamtędy nie jechałem, ale z tego co pamiętam, to fajny kawałek. Musisz uważać, bo na tym odcinku drogi 74 jedzie się szybko i można przegapić zjazd - jest zaraz za mostem.

Nie zgub się w Radoszycach - tam jest wiele takich dziwnych rozjazdów - ja zawsze się tam gubię. Ale w dzisiejszych czasach, gdy jest GPS ...

Postaram się pojechać tą trasą w stronę Łopuszna, Małogoszczy, to powiem jakie drogi tam mają. Jakoś nie mam okazji jeździć w tamte strony nawet autem.

#22 Bucz

Bucz
  • Użytkownik
  • 219 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 28 czerwiec 2012 - 10:52

danger - piszesz o trasie 74 w rejonie Radoszyc czy o drodze krajowe nr 7 (DK7) na południe od Radomia?

#23 robo

robo

ble ble

• Użytkownik
  • 2600 postów
  • SkądKońskie

Napisano 28 czerwiec 2012 - 17:22

Ale przecież twoja trasa Bucz, nie wiedzie przez Radom i tylko przecina 7-kę w Grójcu.

danger, czy masz na myśli jakieś konkretne odcinki trasy Bucza ?

Na odcinku od Grójca do Drzewicy trafiają się odcinki o fatalnej nawierzchni (przynajmniej tak to pamiętam), ale nie odbiegają od "średniej krajowej" dla takich dróg. Być może te odcinki właśnie przechodzą remonty - to bardzo prawdopodobne.

W mojej okolicy ostatnio pojawiło się wahadełko (sterowane światłami) przed samym wjazdem do Końskich - w Kornicy.

"Wieczność jest bardzo nudna, szczególnie pod koniec" - Woody Allen

#24 krzy1976

krzy1976
  • Użytkownik
  • 2670 postów
  • SkądJary

Napisano 28 czerwiec 2012 - 18:40

Ja bym Bucz na twoim miejscu poleciał do Krakowa cały czas 79-tką, kiedyś tak jechałem i miło wspominam. Trochę na około no ale przez ładne tereny.

#25 Gosc_danger_*

Gosc_danger_*
  • Gość

Napisano 28 czerwiec 2012 - 20:48

Generalnie chodziło mi o odcinek do Końskich może nieco "na okrągło" ale szybko czyli trasą na Radom 7 i w okolicach Szydlowca odbicie na Końskie. W ten sposób jakieś 100 km po dobrym asfalcie a z tego spora część wzdłuż głównej po sensownej równoległej starej trasie albo po poboczu (z ciągłą linia) bez specjalnych dziur.

Ale przecież twoja trasa Bucz, nie wiedzie przez Radom i tylko przecina 7-kę w Grójcu.

danger, czy masz na myśli jakieś konkretne odcinki trasy Bucza ?

Na odcinku od Grójca do Drzewicy trafiają się odcinki o fatalnej nawierzchni (przynajmniej tak to pamiętam), ale nie odbiegają od "średniej krajowej" dla takich dróg. Być może te odcinki właśnie przechodzą remonty - to bardzo prawdopodobne.

W mojej okolicy ostatnio pojawiło się wahadełko (sterowane światłami) przed samym wjazdem do Końskich - w Kornicy.

#26 robo

robo

ble ble

• Użytkownik
  • 2600 postów
  • SkądKońskie

Napisano 28 czerwiec 2012 - 21:30

chodziło mi o odcinek do Końskich może nieco "na okrągło" ale szybko czyli trasą na Radom 7 i w okolicach Szydlowca odbicie na Końskie.

Zależy co komu pasuje.

Trasa z Grójca - na Nowe Miasto - Końskie - Kielce - Kraków ma kilometraż taki sam, jak z Grójca do Krakowa cały czas E7, ale natężenie ruchu jest nieporównywalnie większe na 7-ce. Z tego co widzę Bucz wybiera raczej podrzędne drogi, gdzie ruch jest niewielki, a w weekendy ciężko spotkać TIR-a.

Mówisz, że 7-ka jest trasą "szybszą", ale tylko jadąc autem :-D .

Tak jak pisze krzy1976, lepiej nie pchać się głównymi - mniej spalin, spokój, cisza, widoki ...

"Wieczność jest bardzo nudna, szczególnie pod koniec" - Woody Allen

#27 pike

pike
  • Użytkownik
  • 62 postów
  • Skądwaw

Napisano 28 czerwiec 2012 - 22:00

Przy planowaniu dłuższych tras, szczególnie krajówkami warto pamiętać o zakazach dla ciężarówek. Przez całe wakacje ruch ciężarowy ograniczony jest:

-piątek 18-22
-sobota 8-14
-niedziela 8-22 ;]

Co prawda są pewne wyjątki (np. chłodnie), ale ciężarówek jest bardzo mało.

#28 krzy1976

krzy1976
  • Użytkownik
  • 2670 postów
  • SkądJary

Napisano 28 czerwiec 2012 - 23:30

Bucz jeżeli byś chciał jechać przez Radom to proponuję do Radomia pojechać tak:
http://connect.garmi...ivity/183470600
super lokalne drogi, bardzo przyjemnie, mały ruch.
Do Warki pewnie znasz tą trasę.

#29 Bucz

Bucz
  • Użytkownik
  • 219 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 29 czerwiec 2012 - 13:55

tylko sie nie pogub. tam pare razy ci slad wyskoczyl ale jest tak:
wierzbica - jest stop i dalej jedzie sie prosto
kozlow - lewo i potem zaraz w prawo na przybyslawice
ulina mala - mozna zwyczajnie prosto
rzeplin - nie jechalem zawsze jade przez iwanowice wiec nie wiem jak asfaltem, ale chyba nie bedzie zle.

We Wierzbicy ślad poszedł bokiem dlatego, że w funkcji "lini magnetycznej" tak jest to po prostu wyprowadzone. mam nadzieję, że w takiej wersji nie trafię w jakiś wyryp. W Kozłowie poprawiłem. Ulina Mała - tutaj też mam kłopot, żeby edytować wyznaczony wcześniej ślad. Jeśli chodzo o Rzeplin, to można go w ogóle ominąć odbijajac w Nowej Wsi na Skałę. Zastanawiam się nad tym czy nie pojechać jednak od Jędrzejowa DK 7. Chodzi tu o to czy się nie pogubię bez GPS z prawdziwego zdarzenia na tych lokalnych drogach.

#30 Bucz

Bucz
  • Użytkownik
  • 219 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 29 czerwiec 2012 - 14:29

Ja bym Bucz na twoim miejscu poleciał do Krakowa cały czas 79-tką, kiedyś tak jechałem i miło wspominam. Trochę na około no ale przez ładne tereny.

Jest to świetna opcja jeśli ktoś nie ma GPS. Ba nawet bez mapy, żadnej rozpiski, z zerową orientacją w terenie można pokonać trasę z Warszawy do Krakowa. Wystarczy tylko patrzyć czy przy drodze stoi tabliczka z numerem 79. Wezmę to pod uwagę.

#31 Bucz

Bucz
  • Użytkownik
  • 219 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 17 wrzesień 2012 - 15:54

Melduję wykonanie planu! Tu relacja z trasy. Dzięki za rady i wsparcie.

#32 krzy1976

krzy1976
  • Użytkownik
  • 2670 postów
  • SkądJary

Napisano 17 wrzesień 2012 - 19:28

Melduję wykonanie planu! Tu relacja z trasy. Dzięki za rady i wsparcie.

Jak już połknąłeś bakcyla przygodowo-wycieczkowego to polecam bb1008 za dwa lata ;-)
Kiedyś jechałem tak z Krakowa do Wawy, głównymi drogami czyli DK7:
http://www.bikemap.net/route/1297188
i DK79:
http://www.bikemap.net/route/1297193
i mimo że to główne drogi to wspominam bardzo miło :-)
Gdybyś chciał porobić takie wycieczki w przyszłym roku to ja chętnie bo dawno tak nie jeździłem !

#33 Bucz

Bucz
  • Użytkownik
  • 219 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 18 wrzesień 2012 - 15:40

krzy bb1008 kto wie może się zdecyduję kiedyś, ale muszę przejechac coś pomiędzy, żeby się sprawdzić.

Może zrobimy z Ośką w jedną z wrześniowych albo październikowych sobót wycieczkę do Kazimierza i z powrotem albo coś innego powyżej 200km?

W blogu poprawiłem mapę przejazdu. Udostępniam ją także tu

#34 jaszi

jaszi
  • Użytkownik
  • 63 postów
  • SkądŚwiętokrzyskie

Napisano 18 wrzesień 2012 - 15:54

Kiedyś jechałem tak z Krakowa do Wawy, głównymi drogami czyli DK7:
http://www.bikemap.net/route/1297188
i DK79:
http://www.bikemap.net/route/1297193
i mimo że to główne drogi to wspominam bardzo miło :-)

Czyli jak rozumiem, można spokojnie 7 z Warszawy do Radomia dojechać, nie obawiając się o życie? Jest tam jakieś w miarę pobocze itp?

#35 kobial

kobial
  • Użytkownik
  • 15 postów
  • SkądWawa - ursus

Napisano 18 wrzesień 2012 - 16:05

Może zrobimy z Ośką w jedną z wrześniowych albo październikowych sobót wycieczkę do Kazimierza i z powrotem albo coś innego powyżej 200km?

na taka wycieczke to i ja bym sie chetnie wybral

#36 gibon12

gibon12
  • Użytkownik
  • 65 postów
  • Skądmars

Napisano 18 wrzesień 2012 - 20:29

Czyli jak rozumiem, można spokojnie 7 z Warszawy do Radomia dojechać, nie obawiając się o życie? Jest tam jakieś w miarę pobocze itp?

Od Grójca jest trasa szybkiego ruchu i tam strasznie szybko samochody i motory jeżdżą.Jest zakaz rowerów na głównej drodze ale wzdłuż są jeszcze po jednej i po drugiej stronie drogi też dobry asfalt , którymi raczej ciężko się jedzie (cały czas gdzieś skręcają), nie zmienia to faktu, że tą główną pomimo tego, że trąbią ci pseudokierowcy, którzy zawsze wszystko wiedzą najlepiej i na tych nogach co kilka KM wbijają się w trase może być niebiezpiecznie jest to do przejechania.Jest szerokie pobocze i zapory antydzwiękowe i bardzo szybko można jechać, także jest to do przejechania.Oczywiście pomijam tutaj partole policji i możliwość dostania mandatu.

#37 1415chris

1415chris
  • Użytkownik
  • 4485 postów
  • SkądSurrey

Napisano 18 wrzesień 2012 - 20:41

A co maja nie trabic, jak sam piszesz, jest zakaz :!: :?:
Trasy szybkiego ruchu... toz to zabija caly urok krecenia.

#38 gibon12

gibon12
  • Użytkownik
  • 65 postów
  • Skądmars

Napisano 18 wrzesień 2012 - 22:29

Ale oni mają swoje 2 pasy a pobocze jest wolne.Nikt tam na tym poboczu nie jeździ.Jak motory tam sobie jeżdżą po 300km a samochody po 200km to ja im nie zajeżdżam drogi, nie wyzywam drąc się, że jest zakaz.Co mnie to interesuje jakiś zakaz jak jest dobra droga, oni też mają limity prędkości, które mają głęboko gdzieś.Jak tak dalej pójdzie to będę jeździł z wiatrówką na plecach i będę strzelać bo ja nie mam zamiaru bawić się w policjantów i złodzieja z co 10 przejeżdzającym samochodem a na taką trasę wyjeżdzam się katować a nie wysłuchiwać żalów wieśniaków w golfach na lpg.

#39 krzy1976

krzy1976
  • Użytkownik
  • 2670 postów
  • SkądJary

Napisano 18 wrzesień 2012 - 22:48

Teraz już bym tak nie jechał siódemką :-) W roku 2005 jeszcze nie było tych tras szybkiego ruchu, wtedy tylko zakaz jazdy złamałem na obwodnicy Krakowa która ma status autostrady. W roku 2008 jak jechałem pierwszy raz imagis to jeszcze normalnie jechaliśmy od Grójca do Radomia siódemką ale wtedy dopiero budowali eskę i ruch puszczony był jedną jezdnią a druga była rozgrzebana. W tym roku i zeszłym na bb1008 jechaliśmy już drogami równoległymi (w 2010 też były jakieś dziwne objazdy), które Bucz dobrze znasz z treningów z Pruszkowem.

Jaszi jeżeli chodzi o dojazd z Warszawy do Radomia to proponuję taką trasę którą jechałem w tym roku: http://connect.garmi...ivity/183470600 , czasy gdy jeździłem głównymi drogami krajowymi dawno poszły w zapomnienie :-) Jakbyś koniecznie chciał jechać z Wawy do Radomia siódemką to do Grójca można dojechać bardzo wygodnie jadąc poboczem tylko parę kilometrów za Jankami pobocze jest w tragicznym stanie (aż do drogi nr 721) a później od Grójca jechać tak jak trasa bb1008: http://www.trafdo.pl/tour/

Chętnie bym się przejechał do Kazimierza jeszcze w tym roku. Można pojechać tak jak jechałem w maju: http://connect.garmi...ivity/176562633 do 117km (Gródek) tylko że później pojechać prosto przez Czarnolas aż do przeprawy promowej w Janowcu (nie znoszę odcinka Puławy-Kazimierz)

#40 jaszi

jaszi
  • Użytkownik
  • 63 postów
  • SkądŚwiętokrzyskie

Napisano 18 wrzesień 2012 - 23:22

Jaszi jeżeli chodzi o dojazd z Warszawy do Radomia to proponuję taką trasę którą jechałem w tym roku: http://connect.garmi...ivity/183470600

Ta wygląda ciekawie, nosiłem się w tym roku z taką właśnie przejażdżką z Warszawy przez Radom właściwie prawie do Szydłowca, bo tam niedaleko moje okolice rodzinne. Aktualnie siedzę w stolicy. Niestety ze względu na brak czasu już w tym roku chyba się nie wybiorę. Ale wcześniej długo dumałem jak by tu jakąś sprawdzoną trasą pojechać. Zatem dzięki bo na pewno się przyda. Jeździłem wielokrotnie 7, ale samochodem i nie myślałem jeszcze nad pokonaniem jej rowerem, bo nie sądziłem, że do roweru jeszcze wrócę. Pamiętam właśnie, że przez jakiś odcinek było tam pobocze, ale jednak faktycznie lepiej jakoś równolegle.

Dodaj odpowiedź