Skocz do zawartości

Zdjęcie

Pytanie o naukę jazdy z blokami.

76 odpowiedzi w tym temacie

#61 jano_3

jano_3
  • Użytkownik
  • 1982 postów
  • SkądWwa

Napisano 03 wrzesień 2013 - 18:03

było tak strasznie?? :)

#62 friend

friend
  • Użytkownik
  • 56 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 03 wrzesień 2013 - 18:30

Strach ma wielkie oczy,nie było tak strasznie,jutro wyjdzie w praniu jak pojade na miasto. Ciekawy jestem czy odczuje na podjazdach oraz podacz jazdy wieksza moc w nogach.
Pozdrawiam,Jacek

#63 Siara_iwj

Siara_iwj

Zło Konieczne

• Moderator
  • 2263 postów
  • SkądSheffield

Napisano 03 wrzesień 2013 - 19:50

Jazdy w blokach trzeba się pouczyć i nie mówię tu tylko o wypinaniu. Przyzwyczajenie się do pracy nóg na całym okręgu, a nie tylko z góry na dół potrwa i na początku będzie ból. W blokach tym bardziej liczy się odpowiednie ustawienie roweru (linia kolano-oś pedała, siodełko), więc przed odczuciem wszystkich zalet bycia "zrośniętym" z rowerem trzeba będzie się trochę pomęczyć. Oczywiście jest jak najbardziej warto :)

• friend lubi to

Lekkie. Tanie. Mocne. Wybierz dwa - C. Boardman

#64 friend

friend
  • Użytkownik
  • 56 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 03 wrzesień 2013 - 19:53

Już to zauważyłem, że bolało...ale wiem, że później bedzie znacznie lepiej,

Dziękuje wszystkim za pomoc, dobre słowo i rady.

#65 friend

friend
  • Użytkownik
  • 56 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 03 wrzesień 2013 - 20:01

Oczywiscie bede opisywac moje przygody, postepy porazki, Mam nadzieje ze do niedzieli bede czul sie troche pewniej i lepiej by wystartowac w cyklogdynia... ?

#66 friend

friend
  • Użytkownik
  • 56 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 03 wrzesień 2013 - 20:16

Jazdy w blokach trzeba się pouczyć i nie mówię tu tylko o wypinaniu. Przyzwyczajenie się do pracy nóg na całym okręgu, a nie tylko z góry na dół potrwa i na początku będzie ból. W blokach tym bardziej liczy się odpowiednie ustawienie roweru (linia kolano-oś pedała, siodełko), więc przed odczuciem wszystkich zalet bycia "zrośniętym" z rowerem trzeba będzie się trochę pomęczyć. Oczywiście jest jak najbardziej warto :)

Może jakieś rady jeśli chodzi o te ustawienia ?

#67 Virenque

Virenque
  • Moderator
  • 1536 postów
  • SkądPoznań

Napisano 04 wrzesień 2013 - 07:26

Kolego Friend,
Wszystko o ustawieniach itd, itp. jest już na forum, wystarczy poszukać i poczytać. To po pierwsze.

Po drugie, forum to nie czat i mnożenie postów, w których nawet nie ma nawet sensownego zdania jest nie na miejscu.

Po trzecie nie pisze się postu pod postem co robisz nagminnie.

To jest forum, tu panuje porządek i stosuj się do ogólnych zasad.

pozdrawiam

#68 friend

friend
  • Użytkownik
  • 56 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 04 wrzesień 2013 - 07:34

Przeczytane ze zrozumienie i przyjęte do wiadomości.

Pozdrawiam

#69 friend

friend
  • Użytkownik
  • 56 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 07 wrzesień 2013 - 09:02

Jeżdzi się świetnie, czasami łapie się na tym że głównie ciągne zamiast pchać i bolą mnię bardziej nogi niż w platformach....wczoraj zaliczyłem pierwszą glębę (niesamowite uczucię jak się  leci na bok wolno i nic nie można zrobić) młodsza córka mnie zagadała....:)

#70 graybruno

graybruno
  • Użytkownik
  • 54 postów
  • SkądAndrychów

Napisano 09 wrzesień 2013 - 09:15

Na początek radzę zmniejszyć intensywność treningów, w porównaniu do tych, które wykonywałeś jeżdżąc w platformach.  Będąc nawet dobrze wytrenowanym, musisz pamiętać, że podczas jazdy z blokami praca nóg oraz ich obciążenie mocno się zmienia - początki tej przygody sprzyjają niestety kontuzjom. 
Poświęć ten okres na naukę techniki prawidłowego pedałowania po okręgu, optymalne ustawienie bloków oraz oswajania się z faktem, że z rowerem stanowisz teraz jedną całość. 

#71 friend

friend
  • Użytkownik
  • 56 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 09 wrzesień 2013 - 10:42

No to czeka mnie masa nauki.... :)

#72 friend

friend
  • Użytkownik
  • 56 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 09 wrzesień 2013 - 19:43

Dzisiaj w drodze powrotnej do domu z pracy zastosowałem metodę "dużego okręgu" i czułem wyraźnie, że efektywnie pedałuje ale po jakiść czasie czułem mięśnie....chwila przerwy i znowu....małymi kroczkami do celu.....

#73 friend

friend
  • Użytkownik
  • 56 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 17 wrzesień 2013 - 18:36

Jestem, zadowolony z jazdy z SPD ale cały czas jeszcze czuje się dość niepewnie...miałem tylko raz glebe przez mlodszą córkę ale...w platformach czułem się pewnije....mam nadzieje, że to się zmieni...jeśli chodzi o technikę jazdy to cały czas powoli uczę się jej metodą "wilkiego okręgu"....

#74 friend

friend
  • Użytkownik
  • 56 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 18 wrzesień 2013 - 19:57

Dzisiaj wracają z pracy miałem chwile grozy. Na podjeżdzie nagle spadł mi łabcuch podczas przekładania przełożeń i prędkość gwałtownie zmalała prawie do zera...a tu obok jadą samochody.....już się liczyłem że prze wróce sie jak już na prawą stronę ale udało mi się wypiąć lewy but....łańcuch na swoje miejsce i jazda dalej....

#75 kubens

kubens
  • Użytkownik
  • 543 postów
  • SkądPodhale

Napisano 18 wrzesień 2013 - 20:27

*monologu ciąg dalszy...

#76 Gosc_marvelo_*

Gosc_marvelo_*
  • Gość

Napisano 18 wrzesień 2013 - 20:57

Przeczytane ze zrozumienie i przyjęte do wiadomości.

Pozdrawiam

Chyba nie do końca.

A ja Ci radzę (zupełnie szczerze) - jeśli pewniej czujesz się w platformach, to je załóż z powrotem. Dzieci masz, więc masz dla kogo żyć.

#77 FOBOS

FOBOS
  • Użytkownik
  • 399 postów
  • SkądReykjavík

Napisano 19 wrzesień 2013 - 00:46

Podobnie jak w nartach:

https://www.youtube....h?v=ITt5-V5YziE

a tu już szoska:

https://www.youtube....h?v=oHKqXOruPUg

osobiście śmigam w noskach.

Dodaj odpowiedź