Skocz do zawartości

Zdjęcie

Pytanie o naukę jazdy z blokami.

76 odpowiedzi w tym temacie

#41 friend

friend
  • Użytkownik
  • 56 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 30 sierpień 2013 - 12:14

jano_3

Na początek najważniejsze jest wypinanie się odpowiednio wcześniej i w określonej pozycji korby, a nie jak popadnie.

Jak to jest prawidłowa pozycja korby ?

#42 pike

pike
  • Użytkownik
  • 62 postów
  • Skądwaw

Napisano 30 sierpień 2013 - 12:46

Tak jak Ci wygodnie.

A o co chodzi z wypinaniem się wcześniej? Widziałem takich co wypinają się już jak widzą, że zapala się czerwone światło 100m przed nimi, ale w jakim celu? ;] Tuż przed zatrzymaniem wystarczy. Poza tym polecam nauczyć się utrzymywania równowagi stojąc, znacząco poprawia jakość jazdy w mieście, ale to już po całkowitym oswojeniu się z zatrzaskami.

#43 piotrkol

piotrkol
  • Użytkownik
  • 2034 postów
  • SkądBrzesko

Napisano 30 sierpień 2013 - 13:57

^ ja na przykład zacząłem sobie treningi stawania w miejscu na trawce robić :P idzie mi coraz lepiej i w 'terenie' może się przydać czasem ;)

• friend lubi to

53865785563_3dfc4288d2_o.png 50927423167_21cc9455fd_o.png 41936344895_5d8a499da7_o.png 51000815092_a2fafceb67_o.png 53650540372_5d02396ecc_o.png

#44 friend

friend
  • Użytkownik
  • 56 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 30 sierpień 2013 - 15:42

Też tak planuje uczyć się jazdy....:)

#45 jano_3

jano_3
  • Użytkownik
  • 1982 postów
  • SkądWwa

Napisano 30 sierpień 2013 - 17:36

Żadnych takich! Parę razy przy ścianie wpięcie i wypięcie i na ulicę, oby nie ruchliwą!!! Najgorsze to samemu się negatywnie nakręcić i podchodzić do sprawy jakby to nie było możłiwe, albo nie wiadomo co. Trzeba sobie udowodnić jak najszybciej, że można, bo później powstają jakieś lęki i człowiek się boi czy górki, a to skrzyżowania. A nawet jak się wywrócisz to co, nic się nie stanie?? Dziś podjeżdżałem na góralu w Puszczy Kampinskiej sporą górkę, trochę zabrakło, a nie chciałem odpuścić, chociaż już ledwo mieliłem korbami na najlżejszych przełożeniach, poleciałem na bok, uśmiechnąłem się wypiąłem buty, wstałem otrzepałem się i dalej jazda. Głowa do góry trzeba brać się w garść i ruszać do przodu, żadnego oszczędzania!!!

• friend lubi to

#46 friend

friend
  • Użytkownik
  • 56 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 30 sierpień 2013 - 17:38

Żadnych takich! Parę razy przy ścianie wpięcie i wypięcie i na ulicę, oby nie ruchliwą!!! Najgorsze to samemu się negatywnie nakręcić.

Tak to prawda, nastawienie jest bardzo ważne....teraz muszę się wykurować.....

#47 jano_3

jano_3
  • Użytkownik
  • 1982 postów
  • SkądWwa

Napisano 30 sierpień 2013 - 17:46

Ja sobie tłumaczyłem tak, jak masz prawko to musisz ogarniać 3 pedały, drążek zmiany biegów i kierownicę, a jedziesz o wiele szybciej i robisz to odruchowo, wręcz naturalnie. A tutaj tylko trzeba się wpiąć i wypiąć to wszystko :) . Głowa do góry, więcej optymizmu. Nawet jak będziesz leżał od razu wstajesz i prujesz dalej - to moja podstawowa zasada i nie tylko jeśli chodzi o SPD, a o gleby w terenie, piachu, błocie, korzeniach zjazdach czy podjazdach.

#48 friend

friend
  • Użytkownik
  • 56 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 30 sierpień 2013 - 17:48

Ja sobie tłumaczyłem tak, jak masz prawko to musisz ogarniać 3 pedały, drążek zmiany biegów i kierownicę, a jedziesz o wiele szybciej. A tutaj tylko trzeba się wpiąć i wypiąć to wszystko :) . Głowa do góry, więcej optymizmu. Nawet jak będziesz leżał od razu wstajesz i prujesz dalej.

Dokładnie, ile razy zaliczałem gleby podczas nauki jazdy na rowerze...

#49 jano_3

jano_3
  • Użytkownik
  • 1982 postów
  • SkądWwa

Napisano 30 sierpień 2013 - 17:54

Ja pamiętam, że po paru pierwszych jazdach w SPD SL specjalnie, żeby się przemóc pojechałem szosą na miasto, (a mieszkam w Warszawie), w największy ruch - światła, pasy, auta, piesi. Pomyślałem, że jak tam się uda, bez problemów to znaczy, że jest dobrze i udało się, bariera psychiczna złamana :) .Więcej siedzi w naszej głowie niż możliwościach fizycznych. Kolejny etap to była jazda w zimę po lesie w SPD (lód, śnieg) też się okazało, że można, teraz nie mam żadnych zahamowań :) i nie wyobrażam sobie roweru bez SPD.

#50 friend

friend
  • Użytkownik
  • 56 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 30 sierpień 2013 - 18:01

Jezdze tylko po drogach i sciezkach rowerowych. Zima jak nie ma sniegu a temperatura max -10 i jest dobrze. Ale fakt ogranicza nas tylko nasza wyobraznia.

#51 przemonr1

przemonr1
  • Użytkownik
  • 419 postów
  • SkądKobiernice

Napisano 30 sierpień 2013 - 20:47

Kurcze, trzy strony postów, filmiki na youtube, może ktoś o tym książkę napisze :D ? Dobrze że kiedy kupiłem pierwsze SPD, to nie szukałem porad w necie - dzięki temu nie wiedziałem, że to takie skomplikowane :D

• pike lubi to

#52 friend

friend
  • Użytkownik
  • 56 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 30 sierpień 2013 - 20:53

No, w sumie masz racje ale z drugiej strony...wiesz jakich bledow unikac :)

#53 kubens

kubens
  • Użytkownik
  • 543 postów
  • SkądPodhale

Napisano 31 sierpień 2013 - 17:23

i przemor podsumowal caly temat :-D

• friend lubi to

#54 jano_3

jano_3
  • Użytkownik
  • 1982 postów
  • SkądWwa

Napisano 31 sierpień 2013 - 19:53

kubens pojeździsz to się wypowiesz.

#55 Gosc_smigol_*

Gosc_smigol_*
  • Gość

Napisano 03 wrzesień 2013 - 10:06

jazda w SPD jest genialna, jeżeli już sie nauczysz oczywiście, najlepiej na sucho się uczyć na jakiejś polanie :P bo można się zabić

#56 friend

friend
  • Użytkownik
  • 56 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 03 wrzesień 2013 - 10:32

jazda w SPD jest genialna, jeżeli już sie nauczysz oczywiście, najlepiej na sucho się uczyć na jakiejś polanie :P bo można się zabić

no można można... ;-)

#57 friend

friend
  • Użytkownik
  • 56 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 03 wrzesień 2013 - 11:25

Zastanawiam się czy wystartować w tych SPD na Cyklogdynia na 40 km ?

Jeszcze są w pudełku, a dniach będę testował na sucho....warto zaryzykowac ?

#58 jano_3

jano_3
  • Użytkownik
  • 1982 postów
  • SkądWwa

Napisano 03 wrzesień 2013 - 12:35

Potestuj i zobacz jak Ci pójdzie, a później będziesz myślał o Cyklogdynia.

#59 friend

friend
  • Użytkownik
  • 56 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 03 wrzesień 2013 - 13:54

Przygotowalem sobie kartonik w folii z wielkim napisem WYPNIJ SIE  :-P 

#60 friend

friend
  • Użytkownik
  • 56 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 03 wrzesień 2013 - 17:40

Witam, dzisiaj były jeżdżone...i całkiem dało się jeżdzić. Od jutra jazda jak co dzień do pracy....mam ustawione ma minimalną siłę sprężyny w lewym pedale  a w pracym ciut mocniej.

Dodaj odpowiedź