Skocz do zawartości

Zdjęcie

Maraton Pętla Beskidzka 07.07.2012

• Zamknięty Temat jest zamknięty
241 odpowiedzi w tym temacie

#81 bk

bk
  • Użytkownik
  • 137 postów
  • SkądZawiercie/Kraków

Napisano 29 czerwiec 2012 - 22:07

Hej

Jako że chętnych nie widać ruszam z Istebnej w sobotę o godz. 7 rano (przed upałami), z Piotrem spotykam się ok. 8.30 w Buczkowicach i dalej razem na Kocierz.

Kto chce dołączyć - zapraszam, tel 607 117 424.

Zdecydowanie za wcześnie :-/ Z resztą wg mnie jak już robić objazd to w warunkach podobnych do wyścigu, przecież jak będzie upał to chyba nikt nie przeniesie godziny startu na 7... no ale tudno... w niedzielę będą już strzałki?

#82 kris91

kris91
  • Użytkownik
  • 1314 postów
  • SkądKrotoszyn

Napisano 29 czerwiec 2012 - 22:27

Jak uważacie 39x25 powinno starczyć czy może być mało?

ja 2 lata temu przejechałem na 39 przód i 23 z tyłu i się wcale nie chwalę... :lol: ledwo przepchałem ale dałem radę i nie zszedłem na mega [tylko jechałem nieco dłużej] ale nie polecam nikomu bo mordęga niesamowita...

w sumie przełożenie zależy od tego jaką parę masz w nogach i ile KM przejechane w sezonie powiedzmy... ja mam 39x27 i myślę, że będzie ideał ;-) choć pewnie na podjazdach i tak kadencja gdzieś z 70-75 będzie często, a może i 60 się zdarzy.. :roll: bo to jednak góry są :->

#83 Gosc_KeNaJ_*

Gosc_KeNaJ_*
  • Gość

Napisano 29 czerwiec 2012 - 23:51

A jak ma się ten Beskidek Targanicki (chyba on jest najcięższy ze wszystkich) do np Kotelnicy (lub innego podjazdu z zeszłorocznej Rajczy)? Dużo trudniejszy?

#84 szamanviking

szamanviking
  • Użytkownik
  • 1199 postów
  • SkądWadowice

Napisano 30 czerwiec 2012 - 12:16

tyle ze ten beskidek odczuwalny w/g mnie jak 20%, polecam wszystko co najmiększe, na młyneczku scianki idą duuuużo łatwiej,a szkoda az tak cieniowac na wadze kasety kosztem pózniejszego przepychania wozu z sianem

Przemo obrasta w piórka??? ;-)

#85 przemonr1

przemonr1
  • Użytkownik
  • 419 postów
  • SkądKobiernice

Napisano 30 czerwiec 2012 - 13:26

Spoko szamanviking, znam swoje miejsce w szeregu :-P , tylko twierdzę, że taka dyskusja staje się nudna, a już na pewno bezcelowa...

#86 Gosc_KeNaJ_*

Gosc_KeNaJ_*
  • Gość

Napisano 30 czerwiec 2012 - 14:34

przemonr1, jak bym miał do wyboru to pewnie też bym nikogo tu nie męczył, ale właśnie stoję przed dylematem czy kupić kasetę czy jechać na tym co mam.
szamanviking, dzięki za pomoc, to chyba jednak skuszę się na to 28, będzie dodatkowa kaseta na górskie wycieczki.

#87 Piotr92

Piotr92
  • Użytkownik
  • 765 postów
  • SkądBielsko-Biała

Napisano 30 czerwiec 2012 - 17:12

Dzisiaj miałem okazję przejechać część trasy GIGA i podam kilka ważniejszych informacji.
Odcinek z Buczkowic do Łodygowic jest szybki, cały czas lekko w dół, na końcu na skrzyżowaniu jest STOP. Asfalt na tym odcinku jest dobry. W Łodygowicach skręcamy w prawo i po chwili w lewo, zachować ostrożność. Odcinek między Łodygowicami a Zarzeczem jest pagórkowaty z różnej jakości asfaltem. Skręt w lewo na Tresną. Kolejny odcinek wzdłuż jeziora Żywieckiego jest pagórkowaty z różnej jakości asfaltem, na końcu ok.200 metrów kostki brukowej i skręt w lewo. Kilka kilometrów zjazdu z paroma hopkami wzdłuż jeziora Międzybrodzkiego i skręt na zaporę w Porąbce. Cały czas lekko w dół, przed centrum odbicie w prawo i krótki podjazd. Potem skręt w prawo i podjazd przez Wielką Puszczę zakończony podjazdem na Beskidek (przełożenia miękkie). Po zaliczeniu Beskidka, stromy zjazd w kierunku Targanic do ronda i dalej prosto, już łagodniejszym zjazdem do głównej drogi Andrychów-Łękawica. Uwaga, jedna dziura na środku jezdni pod koniec zjazdu. Kolejnym podjazdem jest Kocierz, zmęczył strasznie, nawierzchnia dobra. Zjazd z Kocierza nierówny i na końcu dziurawy. Kolejną prezszkodą na trasie były roboty drogowe i ruch wahadłowy w Kocierzu. Dojazd do Łękawicy bezproblemowy i skrzyżowanie z drogą Żywiec-Sucha Beskidzka. Skręt w prawo i zaraz w lewo i zjazd do Łękawicy. Nawierzchnia dobra aż do Gilowic gdzie kolejne roboty drogowe. Kolejny podjazd to Przełęcz Ślemieńska, w takich warunkach jak dzisiaj męczy strasznie. Nawierzchnia średnia, na zjeździe momentami gorsza. Na końcu zjazdu jest skrzyżowanie z drogą Żywiec-Korbielów, skręcamy w prawo i jedziemy dobrej jakości droga do Świnnej. Przed centrum odbijamy pod dużym kątem w lewo i kręcimy boczną droga z dobrym asfaltem do skrzyżowania w Żywcu gdzie odbijamy w lewo na Trzebinię. Podjazd średni długi i łatwy z dobrym asfaltem. Zjazd krótki, stromy, pełno żwirku, nierówno. Na końcu zjazdu na skrzyżowaniu skręcamy w prawo i jedziemy aż do Wieprza. Musimy odbić w lewo, jest sakręt, mała widoczność. Po skręcie mamy przejazd przez tory a następnie kolejne skrzyżowanie w Cięcinie. Skręcamy w lewo i po zaliczeniu krótkiego podjazdu skręcamy w lewo w kierunku Węgierskiej Górki. Dalej nie jechałem. Trasę znam, może jutro coś napiszę na ten temat.

#88 szamanviking

szamanviking
  • Użytkownik
  • 1199 postów
  • SkądWadowice

Napisano 30 czerwiec 2012 - 17:26

nie pojechałeś całego? nieładnie ... ;-)
rozumiem że w pionie na giga jest 5800m ? no to już byłoby naprawdę baaardzo grubo

#89 jedroll1

jedroll1
  • Użytkownik
  • 357 postów
  • SkądSidzina

Napisano 30 czerwiec 2012 - 19:38

Piotruś 5800 w pionie szczerze w to wątpię, a nawet śmiem twierdzić, że to przy tej trasie nie możliwe

#90 Piotr92

Piotr92
  • Użytkownik
  • 765 postów
  • SkądBielsko-Biała

Napisano 30 czerwiec 2012 - 20:34

Może z 3500m wyjdzie na GIGA. Może 5800m wyszło z MEGA+GIGA na 250km. Najwięcej do tej pory było w Srebrnej Górze 3300m na 160km

#91 Wiesiek Legierski

Wiesiek Legierski
  • Użytkownik
  • 613 postów
  • SkądIstebna

Napisano 30 czerwiec 2012 - 21:06

Dane z dzisiejszej próby objazdu: Garmin GPS - 160 km, 2600 m w pionie
Trasa piękna, malownicza, wymagająca, ale też trudna, niebezpieczna i nie bez przeszkód (remonty, światła, kłopotliwe skrzyżowania)

W poniedziałek będzie ostateczna decyzja co do dystansu dla gigowców.

#92 szamanviking

szamanviking
  • Użytkownik
  • 1199 postów
  • SkądWadowice

Napisano 30 czerwiec 2012 - 21:44

szkoda,już myślalem że rekord świata padnie ;-)

#93 Wiesiek Legierski

Wiesiek Legierski
  • Użytkownik
  • 613 postów
  • SkądIstebna

Napisano 02 lipiec 2012 - 08:25

Po analizie wszystkich za i przeciw planowany dystans GIGA na przełęcz Targanicką i Kocierz pojawi się na 2 etapie Road Trophy.

Tutaj trak z sobotniej wycieczki http://www.gpsies.co...innpjbdpukljybi

Trasa piękna, malownicza, ale na chwile obecną trudna, niebezpieczna i z kilkoma niedogodnościami:
- aktualnie w kilku miejscach trwają roboty budowlane
- światła i ruch wahadłowy
- kilka kiepskich odcinków nawierzchni na zjazdach czeka na remont
- przekroczenie drogi głównej Bielsko-Żywiec fatalne

Z racji tegorocznego gospodarza Miasta Wisły - postanowiliśmy wspólnie, aby dystans GIGA był dodatkowa pętlą pokonywaną 2 razy słynnym "Zameczkiem" na Kubalonkę
http://www.gpsies.co...rzmigvaejdaglfs

To daje w sumie MEGA 97 km + 2 x 17,5 km = 132 km
W pionie dodatkowe 600 m.

Więcej na www.petlabeskidzka.pl

#94 saint

saint
  • Użytkownik
  • 160 postów
  • SkądKraków

Napisano 02 lipiec 2012 - 08:26

super!

#95 Virenque

Virenque
  • Moderator
  • 1536 postów
  • SkądPoznań

Napisano 02 lipiec 2012 - 08:47

Ale start osobny MEGA/GIGA pozostaje ? I nie ma przymusu jazdy na GIGA ?
pzdr

#96 gres

gres
  • Użytkownik
  • 640 postów
  • Skądkraków

Napisano 02 lipiec 2012 - 09:00

wbrew pozorom chyba jeszce trudniej bo przewyższenie zostaje podobne, a trasa o 30km krótsza

geolog - www.geologpoludnie.cba.pl

#97 Wiesiek Legierski

Wiesiek Legierski
  • Użytkownik
  • 613 postów
  • SkądIstebna

Napisano 02 lipiec 2012 - 09:40

MEGA w pionie ok 1900 m, 97 km
GIGA w pionie ok 2500 m, 132 km

Dystanse do wyboru, z tym że kobiety, H i E jadą tylko 97 km.

Kategorie A,B,C,D wybierają dystans przy odbiorze chipa/numeru.

Starty osobno - po uzgodnieniach z policja podam więcej szczegółów.

#98 Wiesiek Legierski

Wiesiek Legierski
  • Użytkownik
  • 613 postów
  • SkądIstebna

Napisano 02 lipiec 2012 - 09:48

Rozmieszczenie bufetów (słodycze, nutraxx, woda, owoce, bakalie itp)

MEGA
1. 50 km (Milówka Szare)
2. 75 km (Kubalonka)
3. 97 km (META, Salmopol)

GIGA:
1. 50 km (Milówka Szare)
2. 75 km (Kubalonka 1)
3. 92 km (Kubalonka 2)
4. 110 km (Kubalonka 3)
5. 132 km (META, Salmopol)

#99 Bucz

Bucz
  • Użytkownik
  • 219 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 02 lipiec 2012 - 11:25

Z racji tegorocznego gospodarza Miasta Wisły - postanowiliśmy wspólnie, aby dystans GIGA był dodatkowa pętlą pokonywaną 2 razy słynnym "Zameczkiem" na Kubalonkę
http://www.gpsies.co...rzmigvaejdaglfs

Słynnego Zameczka nie miałem jeszcze możliwości podjeżdżać. Z wykresów wyczytałem, że podjazd ma około 5,5 km (3,4 mi) i 300 metrów różnicy wzniesień (1000 ft) co daje około 5,5% średniego nachylenia. Czy ktoś mógłby podać jakąś charakterystykę tego podjazu? Jakie jest maksymalne nachylenie i jak długo trzyma?

#100 suchy

suchy
  • Użytkownik
  • 800 postów
  • SkądWrocław

Napisano 02 lipiec 2012 - 12:06

Tylko w celu potwierdzenia, czy zamieszczona w linku mapka to ostateczna wersja GIGA ?
(od Buczkowic mogłem coś min pokręcić)
pzdr