Skocz do zawartości

Zdjęcie

Wdzianko na zimę/jesień

• Zamknięty Temat jest zamknięty
462 odpowiedzi w tym temacie

#181 Piotrek_wawa

Piotrek_wawa
  • Użytkownik
  • 47 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 16 wrzesień 2009 - 18:06

Mam pytanie dotyczące kominiarki. Czy podczas jazdy w niej czujecie dyskomfort? Bo mówiąc w prost wole załozyc kominiarke niz bawić sie w czapki szaliki i inne tego typu rzeczy.

#182 Gosc_Pegos_*

Gosc_Pegos_*
  • Gość

Napisano 16 wrzesień 2009 - 18:36

Zależy jaka temperatura, a jak się ma dwa kominy to jest świetnie bo można w razie czego jedno zdjąć i generalnie łatwiej dostosować się do temperatury niż zakładając kominiarke.

#183 holden

holden
  • Użytkownik
  • 28 postów
  • SkądLublin/Waw

Napisano 16 wrzesień 2009 - 18:40

Ja jeździłem w kominiarce Nalini i nie narzekałem, jest dość rozciągliwa więc gdy było ciepło to odkrywałem usta i brodę. Jak chłodniej to zakrywałem usta.

#184 Bizon77

Bizon77
  • Użytkownik
  • 75 postów
  • SkądŻory

Napisano 16 wrzesień 2009 - 18:45

Dyskomfortu nie czuje ,ale zdecydowanie jest za cienka.W przyłbice zaczyna bardzo szybko być zimno.Dlatego na kominiarkę zakładam czapkę.Kominiarka Biemme z windstopera.

#185 fau

fau
  • Użytkownik
  • 26 postów
  • Skądw-wa

Napisano 20 wrzesień 2009 - 13:29

To trochę zawężę poprzednie pytanie - co mi będzie potrzebne, żeby jakoś płynnie przejść z okresu letniego w jesienny? Nie mogę sobie pozwolić na zestaw na każdą okazję, przynajmniej nie w tym roku. Chciałbym więc kupić takie ubrania, w których będę mógł skończyć sezon jak najpóźniej i bez przerw (a mam teraz zestaw "letni", czyli spodenki, koszulkę, rękawiczki bez palców). I jeszcze jedno pytanie, do czego właściwie służą spodnie bez wkładki? albo inaczej, po co nosić spodenki pod długimi spodniami, żeby docieplić uda?

#186 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8638 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 20 wrzesień 2009 - 19:57

I jeszcze jedno pytanie, do czego właściwie służą spodnie bez wkładki? albo inaczej, po co nosić spodenki pod długimi spodniami, żeby docieplić uda?

Po co są długie spodnie bez wkładki? Proste, zakładasz pod nie spodenki (ja mam bokserki z wkładką coolmaxową) i masz komplet. Ewentualnie możesz założyć zwykłe krótkie spodenki kolarskie z wkładką. I tu masz odpowiedź na drugie pytanie - spodenki pod spodniami bez wkładki są po to, żeby wygodnie Ci się siedziało i pot spływający na tyłek (nawet w niskich temperaturach wkładkę mam wilgotną) wsiąkał we wkładkę.

A co do wcześniejszego pytania - płynne przejście z okresu letniego do jesiennego następuje.... płynnie ;-). Znaczy się w miarę obniżania się temperatury dokładasz do stroju rękawki i nogawki, ewentualnie zmieniasz koszulkę z krótkim rękawem na tą z długim, dokładasz kamizelkę z przednią warstwą nieprzepuszczającą wiatru (tył z materiału pozwalającego odprowadzić pot i nadmiar ciepła ciała). Ja osobiście dokładam jeszcze ocieplacz kolan (polar + windstoper) już przy temperaturach nieco poniżej 18*C, wiadomo wiek czyni swoje, a nadmierne schładzanie stawów może odbić się na ich kondycji w późniejszym czasie.
Przy temperaturach w granicach 15*C lub trochę niższej (choć to orientacyjnie) kamizelkę wymieniam na kurteczkę rowerową (z możliwością odpięcia rękawów i dobrą wymianą cieplną z tyłu). Poniżej 10 (lub nieco niższej - zobaczymy w tym roku) zakładam specjalną "zimową" kurtkę rowerową (przód windstoper, tył membrana) i zakładam rękawiczki z długimi palcami. Oczywiście pod spód potówka, ewentualnie coś jeszcze "na cebulkę". Neopropylenowe ochraniacze butów naciągam jak mi jest chłodnawo w stopy. Zasada jest prosta - lepiej, żeby na początku było nam lekko chłodnawo, niż żeby się przegrzać w trakcie jazdy. Dlatego "cebulka" jest o tyle dobra, że zawsze można zrzucić jedną warstwę odzieży.
Co prawda, większość w/w doświadczeń wynika z jazd terenowych XC, gdzie z racji niższych prędkości i osłonięcia przed wiatrem lasem, schładzanie wiatrem jest niższe. Dlatego w/w sam traktuję jako swego rodzaju wskazówki, które zweryfikuję podczas nadchodzącej jesieni i zimy.

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#187 maciej1986

maciej1986
  • Użytkownik
  • 3267 postów
  • SkądPoznań

Napisano 20 wrzesień 2009 - 20:09

No ja w tym roku także zweryfikuje swój ubiór rowerowy, tylko że mam mniejszy wybór w ciuchach...dopiero je kompletuje...do tego budżet kiepski. Więc co zaproponujecie ze spodni zimowych na temperatury w okolicach 0 do 5-8 stopni do około 10 to jeszcze aktualne ciuchy powinny wyrabiać na krótsze trasy. Wymagania żeby były na szelkach, wkładka nie musi być super wygodna bo za długo zimą nie zamierzam jeździć. Kolejnym aspektem jest cena maks 300zł.

#188 woody

woody
  • Użytkownik
  • 1415 postów
  • Skądłódź

Napisano 20 wrzesień 2009 - 20:20

Proponuje spodnie polednika całkiem dobrze się sprawują no i cena o ile pamiętam poniżej 200. Spodenki są ocieplane z membraną i wkładka.

u2250y2014v3.gif

#189 maciej1986

maciej1986
  • Użytkownik
  • 3267 postów
  • SkądPoznań

Napisano 20 wrzesień 2009 - 20:23

W jakich konkretnie temperaturach jeździłeś w nich jakie długie trasy, jak z komfortem cieplnym przy dużej intensywności i przy wypadzie po bułki. Masz jakieś porównanie z innymi ciuchami??

#190 woody

woody
  • Użytkownik
  • 1415 postów
  • Skądłódź

Napisano 20 wrzesień 2009 - 20:27

Porównania nie mam jezdziłęmw nich przy -2 trasy od 15km do 100km .Tempo raczej spokojne na pewno na tlenie. Ogólnie mam cały strój polednika i jedyne co marzło to stopy i ręce. Pod bluzą miałem zawsze koszulke z długim rękawem.

u2250y2014v3.gif

#191 yaro1986

yaro1986
  • Użytkownik
  • 384 postów
  • SkądJózefów

Napisano 20 wrzesień 2009 - 20:43

prozor zakladasz kurtke przod windstoper tyl membrana?. Jak nie masz o czyms pojecia to nie pisz wogole, a nie przczytales ulotke zobaczyles strone i udajesz ze znasz sie na materialach. Gore windstoper (wiele osob kazda kurtke rowerowa z membrana nazywa windstoperem) to membrana chyba ze masz jakas inna definicje to chetnie wysluicham. Gore windstoper jest bardzo dobrze oddychajaca membrana (jak na cerate), ale to jednak membrana i to dzialajaca na takiej samej zasadzie jak wiele innych membran. Jaki by mialo sens robienie kurtki z przodem z windstopera a tyl z membrany??

#192 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8638 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 21 wrzesień 2009 - 09:55

yaro1986 czego się tu obrażasz jak panienka jakaś gdy jej kiepski makijaż wyśmiano? Żeby wbić szpilę? Pokazać swoją przemądrzałość? Nie prościej i uprzejmiej byłoby stwierdzić, że windstopper (a nie windstoper) to wiatroszczelny i oddychający materiał wynaleziony i produkowany przez W.L.Gore & Associates GMBH. Czyli potocznie mówiąc: również jeden z wielu materiałów zwanych membraną.

Mam zimową kurtkę rowerową, specjalną do treningów szosowych, która z przodu ma materiał nieprzepuszczający wiatru (nie jest to cerata, na pewno jest to włókno sztuczne, nazwy handlowej nie pamiętam - mało ważne czy jest to windstopper, czy windblock czy też inna nazwa handlowa - na jedno wychodzi: oznacza zatrzymanie wiatru i zgoda, to również jest membrana) plus podszewka wełniana, z tyłu wełna (barki) z materiałem sztucznym, niżej materiał sztuczny dobrze odprowadzający wilgoć z najbardziej pocącej się części pleców, jednocześnie niedopuszczający do schłodzenia. Absorbuje wilgoć i na zasadzie dyfuzji transportuje ją ze środka ubioru na zewnątrz. Mechanizm ten gwarantuje „oddychalność” odzieży nawet w niekorzystnych warunkach. Żeby było jasne, jeśli dla ciebie jedynie Gore to membrana to się grubo mylisz. Oprócz Gore tex jest cała masa innych membran o różnych właściwościach produkowanych przez różnych producentów np. (alfabetycznie): Aquatex, ATX, Bipolar, Entrant, Gore tex, Supra-Tex, Winprotec Plus, Vibram... Definicje sobie poczytaj tutaj: MEMBRANY

Odpowiadając na twoje pytanie

Jaki by mialo sens robienie kurtki z przodem z windstopera a tyl z membrany??

napiszę, że sens robienia kurtek z dwóch typów membran (przód/tył) o różnej oddychalności i przepuszczalności powietrza jest duży. I to nie tylko kurtek, ale i kamizelek (choć w tym przypadku często tył jest zrobiony z materiału w strukturze siatki, w celu uzyskania maksymalnego efektu odprowadzenia wilgoci i nadmiaru ciepła z pleców). Przód zrobiony z membrany mającej na celu niedopuszczenie do ciała strumienia powietrza, tył o dużym stopniu oddychalności mający na celu skuteczne odprowadzenie wilgoci, przy niewielkich stratach cieplnych.
No ale pewnie jaro jest mgr inż. technologii włókienniczych i wie wszystko najlepiej. Choć sądząc po stylu składania zdań, szczerze w to wątpię...

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#193 yaro1986

yaro1986
  • Użytkownik
  • 384 postów
  • SkądJózefów

Napisano 21 wrzesień 2009 - 12:35

Prozor masz chyba klopoty z czytaniem. Napisalem ze jest to membrana i dziala tak samo jak wiele innych i nie wszytskie tylko wiele innych bo sa tez inaczej dzialajace. Czy gdziekolwiek napisalem ze to jedyna membrana?? Poczytaj tez moze troche innnych moich postow o ubraniach to zobaczysz ze jednak znam cos wiecej niz gore ktore zreszta czesto i nie tyko na tym forum krytykuje. Sens robienia kurtke z dwoch roznych membran jest duzy w np gorskich barki robi sie czasem jesli mowa o gore np z performance shell lub proshell a reszte np z paclite, ale zazwyczaj tam gdzie sa strefy gdzie jest wiecej potu stosuje sie membrane o lepszej oddychalnosci, a nie na klatke lepsza a na plecy gorsza, choc w kurtce rowerowej nie ma wiekszego sensu dawanie kilku membran (poza oszczednoscia) bo mozna cala kurtke zrobic z delikatniejszej membrany ktora lepiej oddycha, nie jest ona narazona na gniecenie przez ciezki plecka i sie latwo nie przetrze wiec mozna zastosowac cos delikatniejszego. I widac ze naczytales sie teori ze membrany gwarantuja oddychalnosc w niekorzystnych warunkach normalnie slogan z broszuki gorka. Otoz widac ze znasz to chyba z teorii, bo membrany jak jest cieplo bardzo slabo oddychaja, a jezeli do tego jest wilgotno albo co gorsza pada deszcz to robi sie z nich niemal sztormiak ktory praktycznie juz nie przepuszcza pary wodnej. Membrana dziala przyzwoicie gdy jest zimno i sucho, ale jak sie jezdzi w deszczu to oddychalnosc jest niemal zerowa. Juz nawet czesc prodcentow po okresie zachwytow nad membranami to przyznaje, i w niektorych sklepach nawet to przyznaja choc nadal w wielu jest ze panie to nie przmoknie nigdy (gowno prawda) i jeszcze oddycha ze bedziesz pan suchy.
Vibram to membrana?- nie kompromituj sie to jest marka podeszw ktorej nazwa wywodzi sie od imienia i nazwiska tworcy bodajze vicenzo braminiego ale nie wazne. Znalzles jakies sobie hasla i myslisz ze pokazesz teraz ze jestes znawca. Jak chcesz komus doradzac to sie na tym znaj a nie piszesz to co zaslyszales albo gdzies przeczytales lub co ci sie tam wydaje.
Na membrany czesto sie mowi potocznie cerata, bo przypomina wlsanie cerate. Taka folio-guma bardzo cienka.

#194 fau

fau
  • Użytkownik
  • 26 postów
  • Skądw-wa

Napisano 21 wrzesień 2009 - 14:09

Dzięki za odpowiedzi, natomiast jeśli chodzi o spodnie bez wkładki, to raczej powinienem był tak zapytać: dla czego kupować bez wkładki, skoro można od razu z? Teraz jeszcze przyszła mi do głowy taka odpowiedź, że tak można założyć kalesony na coś (spodenki, bokserki) z wkładką i dopiero na końcu spodnie.

#195 Karbon

Karbon
  • Użytkownik
  • 1876 postów
  • SkądŁódź

Napisano 21 wrzesień 2009 - 14:18

Spodnie długie przeważnie są trochę sztywniejsze, bo grubsze -szczególnie te tańsze. Jeśli do tego przyjdzie wkładka, też nie najwyższych lotów to źle się ona układa i jest niewygodnie. Wtedy zastosowanie spodenek letnich z wkładką pod spód ma sens - wygodniej no i pranie spodenek letnich jest łatwiejsze i szybsze. Jednak spodenki pod spodem mogą się niszczyć poprzez tarcie przez szwy tych na wierzchu, a nawet zaciągać włókna.
Proponuję kupić dobre spodnie zimowe z wkładką. Są cienkie, bardzo elastyczne i wkładka tak samo wygodna jak w modelach letnich. Niemniej w tym przypadku mówimy o koszcie zakupu ~300 zł.

#196 yaro1986

yaro1986
  • Użytkownik
  • 384 postów
  • SkądJózefów

Napisano 21 wrzesień 2009 - 15:41

Pomylka. Vibram nie jest od Vicenzo bramaniego tylko vitale bramaniego.

#197 Mateunio

Mateunio
  • Użytkownik
  • 944 postów
  • SkądKT

Napisano 21 wrzesień 2009 - 15:53

Wie ktoś gdzie kupię taką czapkę?
http://allegro.pl/it..._rozmiar_s.html

Sticker-e1508358125669.jpgcrankalicious.pl - profesjonalne kosmetyki do pielęgnacji roweru

#198 Gosc_Pegos_*

Gosc_Pegos_*
  • Gość

Napisano 21 wrzesień 2009 - 16:12

chodzi o komin czy oto że polska? Pewnie prezes Wałek by Ci sprzedał, ale jak lata tor<>prokuratura to niema czasu pewnie na chandlowanie;)... poważnie to może poszukaj na stronie questa lub nowatexu, robią koszulki to może i resztą u nich kupisz.

#199 Mateunio

Mateunio
  • Użytkownik
  • 944 postów
  • SkądKT

Napisano 21 wrzesień 2009 - 16:17

Chodzi o to, że komin i przy okazji, że POLSKA :) Na stronie BCM czapki niema, ale może mają coś w magazynie. Zapytam.

Sticker-e1508358125669.jpgcrankalicious.pl - profesjonalne kosmetyki do pielęgnacji roweru

#200 Gosc_Pegos_*

Gosc_Pegos_*
  • Gość

Napisano 21 wrzesień 2009 - 18:00

ja mam komin "bitwina" z decathlonu za 29.99, windstoper na 1/3 obwodu