Skocz do zawartości

Zdjęcie

Wdzianko na zimę/jesień

• Zamknięty Temat jest zamknięty
462 odpowiedzi w tym temacie

#141 Miguel

Miguel
  • Użytkownik
  • 840 postów
  • SkądGOP - Będzin

Napisano 02 styczeń 2009 - 19:05

A ja mam pytanie o części najbardziej narażone na chłód. Co zrobić, aby dłonie i stopy nie odpadały tak szybko? Po 1,5 h już mi jest trudno kontynuować jazdę. Na ręce zakładam dwie pary rękawiczek, a na stopy dwie pary skarpetek i ocieplacze na buty. Nic to nie daje, bo i tak kończyny szybko zaczynają boleć. Help.

#142 thorian

thorian
  • Użytkownik
  • 858 postów
  • SkądRoztocze

Napisano 02 styczeń 2009 - 19:28

Miguel ja proponuje rękawiczki z windstopper'a i wkładki izolacyjne do butów takie z folią aluminiową. To jest jakieś rozwiązanie, ale mimo wszystko ja coraz częściej myślę o zimowych butach SPD, bo mam podobne doświadczenia przez ostatni dni. Ostatnio przeglądałem też starsze tematy, w których pojawiały się tego typu pytania a rady to min owinięcie stopy gazetą, albo reklamówki foliowe, choć szczerze nie wiem czy to coś pomoże.

#143 GrzegorzP

GrzegorzP
  • Użytkownik
  • 1130 postów
  • SkądLeszno

Napisano 02 styczeń 2009 - 19:37

Kiedyś myślałem zrobic sobie coś w tym stylu http://www.velo.com....&k=9&p=%&id=899 akumulator z wiertarki,kable , jakiś czubek skarpety , trochę druta grzewczego wdziergac w te czubki skarpet...

#144 thorian

thorian
  • Użytkownik
  • 858 postów
  • SkądRoztocze

Napisano 02 styczeń 2009 - 19:55

Wkładki do butów na pilota eh... czego to ludzie nie wymyślą, żeby tylko móc w zimie pojeździć :mrgreen: ciekawe jak to się w praktyce sprawdza, choć nie sądzę by było wielu amatorów na ten wynalazek.

#145 Gosc_felipe_*

Gosc_felipe_*
  • Gość

Napisano 02 styczeń 2009 - 21:13

Skoro są bardzo drogie to aż dziwne, że nie zastosowano w nich powłoki anty mgłowej ...
Wg. mnie nie powinno się nic stać. W końcu to nie byle jaki płyn tylko o konkretnym zastosowaniu.
Gdzieś jeszcze wyczytałem, że płyn do mycia szyb też pomaga. Ale na to już na pewno nie pójdziesz ;)

Generalnie nie parują na co dzień, ale w momencie gdy nakładam na twarz maskę neopranową i z niej, przez jeden malutki otworek leci całe ciepłe powietrze, to zaczyna się problem.

#146 xubix

xubix
  • Użytkownik
  • 1552 postów
  • SkądKrotoszyn

Napisano 02 styczeń 2009 - 21:13

Może to nie wdzianko na zime ,ale nie wie gdzie by to umieścić..

Czy jest może jakaś pelerynka przeciwdeszczowa na rower tak do 50zł ??
Ew. jakie polecacie ??

#147 krzysztof1985

krzysztof1985
  • Użytkownik
  • 1682 postów
  • SkądWLKP

Napisano 02 styczeń 2009 - 21:24

xubix

Pelerynki zaczynaja sie juz od 20zl. A czy jest sens kupowania takiej pelerynki chyba ze bujasz w deszczu albo cie dopadnie na trasie :-?

SPT_20130518_SOT_053_27640268_I1.jpg

#148 Gosc_Arek_*

Gosc_Arek_*
  • Gość

Napisano 02 styczeń 2009 - 22:18

Miguel, mój sposób na ocieplenie najbardziej wysuniętych części ciała w trakcie treningów zimowych jest prosty. Zakładam na stopy zwykłe letnie buty, a na to dwie pary pokrowców (najpierw z windstopperem, a na to neoprenowe). Na dłonie zakładam również dwie pary rękawiczek: najpierw jesienne z długimi palcami, a potem grube rękawice narciarskie. Moim zdaniem patent jest bardzo dobry, bo nawet w trakcie ostatniego 3-godzinnego treningu w temperaturze -5 stopni nie odczuwałem zimna.

#149 Gosc_roshe_*

Gosc_roshe_*
  • Gość

Napisano 04 styczeń 2009 - 09:29

Ja kompletowanie ubrania na zimę zacząłem od zakupu bielizny termoaktywnej i nie żałuję ! Polecam !
Dla zainteresowanych podaję linki :
HELIX. Bielizna termoaktywna Spodenki do jazdy na rowerze, 2 pary

HELIX Bielizna termoaktywna Podkoszulek z długim rękawem

#150 Gosc_felipe_*

Gosc_felipe_*
  • Gość

Napisano 04 styczeń 2009 - 21:41

Ja kompletowanie ubrania na zimę zacząłem od zakupu bielizny termoaktywnej i nie żałuję ! Polecam !
Dla zainteresowanych podaję linki :
HELIX. Bielizna termoaktywna Spodenki do jazdy na rowerze, 2 pary

HELIX Bielizna termoaktywna Podkoszulek z długim rękawem

REKLAMA? :roll:

#151 Von Munchhausen

Von Munchhausen
  • Użytkownik
  • 273 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 06 styczeń 2009 - 15:32

Złe to czasy, gdy ciężko odróżnić człowieka od bota...

xubix, mam pelerynkę Nalini. Zabieram ją czasem (oczywiście o nieco innej porze roku, niż obecna :D ) na wypadek, gdyby miała mnie złapać ciężka ulewa - gwałtowne a krótkotrwałe oberwanie chmury, jeśli mam wybór, wolę gdzieś przeczekać a do tego taka kurtka nadaje się całkiem dobrze.
Bo do jazdy jako takiej z uwagi na kiepskie oddychanie to jej nie polecam. Przy mżawce masz wybór: albo zrobisz się mokry od deszczu, albo od własnego potu.

#152 Miguel

Miguel
  • Użytkownik
  • 840 postów
  • SkądGOP - Będzin

Napisano 06 styczeń 2009 - 15:36

Złe to czasy, gdy ciężko odróżnić człowieka od bota...

xubix, mam pelerynkę Nalini. Zabieram ją czasem (oczywiście o nieco innej porze roku, niż obecna :D ) na wypadek, gdyby miała mnie złapać ciężka ulewa - gwałtowne a krótkotrwałe oberwanie chmury, jeśli mam wybór, wolę gdzieś przeczekać a do tego taka kurtka nadaje się całkiem dobrze.
Bo do jazdy jako takiej z uwagi na kiepskie oddychanie to jej nie polecam. Przy mżawce masz wybór: albo zrobisz się mokry od deszczu, albo od własnego potu.

Ja mam biemme i powiem, że moja opinia jest podobna. Pelerynka jest dobra na długi, daleki trening, gdy widać, że pogoda jest niepewna. Zawsze można ją założyć i góra pozostaje sucha. Największym zmartwieniem jest kiepska przepuszczalność powietrza, a w zasadzie jej brak. Kiedyś przejechałem cały trening w pelerynce, bo cały czas kropiło i zanosiło się na ulewę. Na koniec czułem się tak okropnie, jakbym miał zemdleć. Moim zdaniem produkt dobry na wyścigi, dla zawodowców. Oni mają gdzie to schować (to też problem), mogą wyrzucić i już. A my mamy przeważnie tylko jedną.
A w wakacje jazda podczas wieczornej ulewy jest super, więc żadna pelerynka nie jest potrzebna. :-)

#153 Pajda

Pajda
  • Użytkownik
  • 9 postów
  • SkądOlkusz

Napisano 19 styczeń 2009 - 19:58

Jeździ któs może w którejś z tych kórtek:
:arrow: http://www.allegro.p...a_membrana.html
:arrow: http://www.allegro.p...o_czerwona.html

Czy jest w nich ciepło? Którą się bardziej opłaca kupić? I jak jest z rozmiarówką, bo gdzieś wyczytałem że ponoć jest trochę zaniżona.

#154 thorian

thorian
  • Użytkownik
  • 858 postów
  • SkądRoztocze

Napisano 21 styczeń 2009 - 22:46

Pajda akurat modeli podanych przez Ciebie nie mam, ale obecnie użytkuję inną kurtkę rogelli z takiej samej membrany. Co do jednego mogę Cię zapewnić - ciepłe to one są. Przy temp -15* pod spód wystarczy termoaktywny lekki podkoszulek. Co do rozmiarów to raczej standardowe.

#155 Pajda

Pajda
  • Użytkownik
  • 9 postów
  • SkądOlkusz

Napisano 22 styczeń 2009 - 09:31

Thorian wielkie dzięki:-) teraz już na pewno na którąś się zdecyduję :-)

#156 Karbon

Karbon
  • Użytkownik
  • 1876 postów
  • SkądŁódź

Napisano 23 styczeń 2009 - 23:06

thorian, ciepło to jedna strona medalu, ale jak z oddychalnością tych kurtek? Zdecydowanie bardziej interesuje mnie to drugie.

#157 thorian

thorian
  • Użytkownik
  • 858 postów
  • SkądRoztocze

Napisano 23 styczeń 2009 - 23:21

Karbon powiem tak, są idealne od temp 0* i mniej, jak pisałem pod spód wystarczy tylko cienki termoaktywny podkoszulek. W takich warunkach z odprowadzaniem wilgoci nie ma problemu. Powyżej zera zaczyna robić się w nich gorąco i z oddychalnością jest gorzej, choć nie tak tragicznie. Max temperatura to wg mnie ok 5* z lekkim wiatrem.
Co do samej membrany to zdarzało mi się jeździć w tej kurtce ok 2h w deszczu i nie przemakała. Dobrze też chroni od wiatru. Wg mnie jak za te pieniądze jest naprawdę niezła.

#158 Gosc_łukasz_*

Gosc_łukasz_*
  • Gość

Napisano 25 styczeń 2009 - 12:33

Witam szukając przeciwdeszczowej pelerynki znalazem coś takiego
http://aukcja.onet.p...?item=529215754
czy ktoś z was jeżdzi w takiej , co moża o niej powiedzieć dobrego lub złego.
Z opisu wynika ze wszystko ładnie pięknie chroni przed deszczem wiatrem i mozna po złozeniu schowwac ja do tylniej kieszonki na czym mi własnie zalezy no ale nie kazdy opis na stronie sprawdza sie w zyciu .

#159 olek123

olek123
  • Użytkownik
  • 284 postów
  • SkądTarnów

Napisano 10 luty 2009 - 16:35

Mial ktos stycznisc z taka bluza http://allegro.pl/it...iebieska_m.html ?
Jest w niej cieplo, jak z "oddychaniem" materialu?
Ewentualnie co polecacie w tym przedziale cenowym?

#160 Gosc_Karaszon15_*

Gosc_Karaszon15_*
  • Gość

Napisano 10 luty 2009 - 16:42

Łukasz ostatnio ogladalem film o Lance'ie i zwrocilem uwage wlasnie ze miał taką samą kurtke..
Sam sie nad nią zastanawiam . Na + działa jej rozmiar po złożeniu , oddychającą siateczke po bokach no i rzep z przodu...ułatwia sprawe zakładania i zdejmowania w czasie jazdy ..