Skocz do zawartości

Zdjęcie

Wdzianko na zimę/jesień

• Zamknięty Temat jest zamknięty
462 odpowiedzi w tym temacie

#161 pingpongista2

pingpongista2
  • Użytkownik
  • 98 postów
  • SkądPołudnie

Napisano 10 luty 2009 - 17:57

Witam, przymierzam się do zakupu kurtki/bluzy wiosenno-jesiennej oraz nogawek. Co do kurtki to rozważam zakup czegoś takiego . Można odpiąć rękawki, więc to dodatkowy atut. Co myślicie o tej kurtałce?? Czy nada się do jeżdżenia w temp. 5-15st.?
I sprawa nogawek: czy jest istotna różnica między nogawkami za 20zł a tymi za 80 i więcej? Jeśli tak to jaka? Mam na myśli poniższe modele:
Biemme isolfil
Biemme superroubaix
Dodam,że temp. w jakiej jeżdże nigdy nie jest niższa niż 5st., jak polecacie jakieś produkty do jeżdżenia w takich warunkach(5-15st, z reguły ok 10) to też będę wdzięczny ;-)
pozdro :-)

#162 radek_3131

radek_3131
  • Użytkownik
  • 453 postów
  • SkądPabianice

Napisano 10 luty 2009 - 19:14

polecam tą kurtkę nalini
http://www.nalini.co...?c=1&id=45&sc=1
spodnie też mam nalini- kupowałem na temperaturę 5-15st. a w rzeczywistości można śmiało jeździć przy temperaturze 0st. (pod warunkiem, że ma się potówkę pod spodem) :-D

#163 Arthur

Arthur
  • Użytkownik
  • 61 postów
  • SkądDąbrowa Górnicza

Napisano 10 luty 2009 - 22:42

A jaką kurtkę polecalibyście na pogodę taką wczesno wiosenną (lub polsko zimową:-)) czyli w przedzile 0-10.

#164 yaro1986

yaro1986
  • Użytkownik
  • 384 postów
  • SkądJózefów

Napisano 10 luty 2009 - 23:01

Ja bym polecil cienka wiatrowke np:
rockride neuf ultra light
montane velo
tune Federkleid
Sa to cienkitkie kurteczki chroniace przed wiatrem lub leciutka mzawka, bardzo dobrze oddychajace. Jesli by bylo zimno to pod spod jakis cieniutki polarek/ bielizna z powerstrechu lub jakas inna ciepla i jest znakomity komfort.

#165 radek_3131

radek_3131
  • Użytkownik
  • 453 postów
  • SkądPabianice

Napisano 10 luty 2009 - 23:03

zgadzam się z przedmówcą

#166 Gosc_emka_*

Gosc_emka_*
  • Gość

Napisano 11 luty 2009 - 12:16

tez nie wiedzialem w co sie ubierac w zime bo to moj pierwszy 'przedsezon'

kupilem ta kurtke:
http://allegro.pl/it...ien_i_zima.html
przy -5 / 0 wkladam pod nia longsleeve i cienka bluze z przylegajacym kapturem (bo mi zawsze zimno w glowe) do tego cienka polarowa kominiarka i jest ok.
kurtka moze troche kosztuje ale jest super, membrana naprawde nei wieje, mzawke tez wytrzyma, no i jest cieeeeplo. naprawde mysli sie tylko o jezdzie a nie o tym zeby juz wrocic do domu ;)

do kompletu mam tez te spodnie:
http://www.twenga.pl...0667716421.html
mysle ze do -10 spokojnie da rade w nich jezdzic

do tego neoprenowe kapcie na buty, rekawiczki z windstopa i jest ok

zestaw nie najtanszy ale czytajac mieszane opinie o tanszych ciuchach mysle ze wart swojej ceny.

pozdrawiam

#167 sorton

sorton
  • Użytkownik
  • 31 postów
  • SkądWawa

Napisano 08 wrzesień 2009 - 20:17

mam pytanie czym rozni sie zwykla czapka zimowa od czapki zwanej kominem ?

czapka to czapka a komin to kominiarka, chyba wiesz jak to wygląda? ;)

czapka komin to nie kominiarka tylko gora czapki nie jest zaszyta tylko zwiazana i dlatego pytam czy to jest lepsze od normalnej czapki ?

#168 Mika

Mika
  • Użytkownik
  • 298 postów
  • SkądGliwice

Napisano 08 wrzesień 2009 - 20:26

czapka to czapka a komin to kominiarka, chyba wiesz jak to wygląda? ;)

#169 speedek

speedek
  • Użytkownik
  • 73 postów
  • SkądZielona Góra

Napisano 08 wrzesień 2009 - 20:31

Mika nie do końca ;-)

Komin to czapka zawiązywana na górze. Można z niej po rozwiązaniu owej góry zrobić coś w rodzaju nauszników.

#170 Gosc_Pegos_*

Gosc_Pegos_*
  • Gość

Napisano 08 wrzesień 2009 - 20:35

tak jak pisze speedek + ja czasem robie sobie z mojej szalik

#171 Mika

Mika
  • Użytkownik
  • 298 postów
  • SkądGliwice

Napisano 09 wrzesień 2009 - 11:48

dla mnie to dalej czapka, niezależnie od tego,że wiązana ;p
no żart, po prostu jakoś nie spotkałam się w środowisku z nazywaniem tego kominem choć wszyscy używamy ;D a co do opcji z używaniem jako szalik to faktycznie bardzo to wygodne - całą zimę tak przejeździłam i w razie potrzeby można wygodnie na twarz naciągnąć :)

#172 Deadi

Deadi
  • Użytkownik
  • 2567 postów
  • SkądOpolskie

Napisano 09 wrzesień 2009 - 12:11

a co sądzicie o kołnieżu ocieplanym na szyje?

#173 fau

fau
  • Użytkownik
  • 26 postów
  • Skądw-wa

Napisano 11 wrzesień 2009 - 13:44

A co byście proponowali na jesień/wiosnę - do pierwszych śniegów, czyli 0 stopni i więcej? Nie pytam o konkretne marki, tylko raczej jaki zestaw powinienem skompletować. Zwykłe spodenki + nogawki, czy raczej długie? potówka + bluza kolarska? Czapka i rękawiczki to raczej oczywiste, ale gdyby ktoś mi trochę teorii co do materiałów itp. wyłożył na pewno będzie mi łatwiej wybrać :) .

#174 yaro1986

yaro1986
  • Użytkownik
  • 384 postów
  • SkądJózefów

Napisano 11 wrzesień 2009 - 21:03

0 stopni to juz naprawde chlodno na szosie. Podstawa ciepla bielizna moze byc np craft pro extreme, devold active/expedition, brubeck thermo. Do tego bluza z dlugim rekawem najlepiej lekko docieplana i na to najlepiej wiatrowka bez membrany np rockrider neuf ultralight, montane velo, tune Federkleid. Jesli byloby nadal zimno to jakis cienki polarek zamiast bluzy. Na nogi jakies spodnie z ocieplanej lycry (ja nie lubie z membrana bo za bardzo sie poce ale niektorym pasuja), a jesli jest zimno to pod spod kalesony z serii co koszulki.

#175 pawelkepien

pawelkepien
  • Użytkownik
  • 719 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 11 wrzesień 2009 - 21:27

Od siebie mogę polecić windstopperową czapkę Biemme pod kask (link, zdjęcie). Przy niższych temperaturach jest moim zdaniem świetna - doskonale chroni przed wiatrem i zimnem, a jednocześnie bardzo dobrze oddycha. Jedynym minusem może być to, że przy szybszej jeździe wiatr trochę szumi w uszach (właściwie przy jeździe bez czapki też szumi, jednak w przypadku jazdy z ww. czapką bardziej hm... "świszczy" :-D). W "rowerowych" okularach jeszcze w niej nie jeździłem, bo kupiłem je jak było już ciepło, jednak myślę, że "cywilne" korekcyjne (a właściwie ich zauszniki) podobnie wpływały na układanie się czapki w okolicach uszu. Jeśli dobrze pamiętam, to szumiało, ale uszy nie marzły... Chyba, że były już tak zmarznięte, że nic nie czułem ;-) Można by ew. pokombinować z zakładaniem zauszników na czapkę, ale to może jak się jeszcze trochę ochłodzi ;-) Generalnie, taka czapeczka to super sprawa i dzięki niej w "mniej sprzyjających warunkach" śmiga się znacznie przyjemniej (i zapewne "zdrowiej" ;-)).

fs-userbar-blog-white.png

#176 tomeks

tomeks
  • Użytkownik
  • 78 postów
  • SkądCzłuchów

Napisano 12 wrzesień 2009 - 16:59

A jakie polecacie rakwiczki na temperatury ponizej 5st ?

I co sadzicie o butach shimano rw01? Warto je kupic?

#177 Karbon

Karbon
  • Użytkownik
  • 1876 postów
  • SkądŁódź

Napisano 12 wrzesień 2009 - 17:06

Mam rękawiczki Authora z windstoperem. Jeździłem w nich przy -8*C, ale nie dłużej niż 1 godzinę. Dają radę, chociaż do cywilnego zastosowania nie nadają się kompletnie - ręce marzną przy -2*C lub 0*C jeśli jest wiatr.
Kup rękawiczki Mavic'a, Adidas'a, Castelli'ego za ponad 200 zł to będziesz miał pewność, że Ci dłonie nie zmarzną :D

#178 tomeks

tomeks
  • Użytkownik
  • 78 postów
  • SkądCzłuchów

Napisano 12 wrzesień 2009 - 17:29

Myslalem raczej o czyms do 100zl najlepiej i zeby dalo sie 2-3h pojezdzic :)

#179 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4694 postów
  • SkądKraków

Napisano 12 wrzesień 2009 - 18:47

Tak by trzymać kierownice i nie za często biegi wrzucać to i ruskie rękawice ocieplane są dobre, i nie ma smichu, dporo sieludzi przekonało, no chyba że często machamy manetkami w góralu czy szosie to jakieś inne , ja mam 3M marzną po ok 2 g.

A rozglądnijcie sieza ciuchami firmy POLEDNIK u nas w Krakowei jest ta firma, ciuchy maja z roku na rok coraz lepszej jakosci, Polednik to jedna z propozycji, gostek co ma przedstawicielstwo ma takze inne ciuchy, teraz będzie kolekcja na zime , będę oglądał to może kiedyś cos skrobne jak nie zapomne.

Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów  www.velotech.pl   

Serwis rowerowy - Kraków  tel: 666-316-604[email protected]

Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!!  w godz. - 12.oo - 19.oo

#180 woody

woody
  • Użytkownik
  • 1415 postów
  • Skądłódź

Napisano 12 wrzesień 2009 - 20:15

Ja właśnie mam bluze polednika i spodnie i są super :) Pod bluze tylko koszulke z długim rękawem i można śmigać

u2250y2014v3.gif