Jump to content

Photo

Muzyka...

1255 replies to this topic

#1161 Gosc_Bullet_*

Gosc_Bullet_*
  • Gość

Posted 26 October 2019 - 22:33

Staroć i pewnie już było, ale warto przypominać lata 90-te

I współczesne nawiązania do tego stylu

#1162 Dari

Dari
  • Użytkownik
  • 3,185 posts

Posted 27 October 2019 - 17:53

#1163 Gosc_marvelo_*

Gosc_marvelo_*
  • Gość

Posted 29 October 2019 - 15:55

#1164 Siara_iwj

Siara_iwj

Zło Konieczne

• Moderator
  • 2,263 posts
  • SkądSheffield

Posted 29 October 2019 - 16:21

https://youtu.be/ezZCdYCmYh8

Cytując tekst tego dzieła:

"Nie próbuj mi mówić o równości ras,
Biali i czarni (ludzie) nie są tacy sami"

Naziolki widzę mocno sfrustrowane. Bardzo dobrze, czym więcej sposobów, żeby popsuć im humor, tym lepiej :)

Lekkie. Tanie. Mocne. Wybierz dwa - C. Boardman

#1165 Gosc_Bullet_*

Gosc_Bullet_*
  • Gość

Posted 29 October 2019 - 16:41

Sam jesteś naziolem. Nie ma bardziej chorych z nienawiści do innych ludzi tekstów jak satanistyczne, które tu promujesz

#1166 piotrkol

piotrkol
  • Użytkownik
  • 2,018 posts
  • SkądBrzesko

Posted 29 October 2019 - 17:05

Strasznie dobrze mi się słucha Preludiów Chopina w wykonaniu tego uzdolnionego pianisty. Świetna interpretacja. W ostatnich tygodniach przesłuchałem je z 10 razy :)

53865785563_3dfc4288d2_o.png 50927423167_21cc9455fd_o.png 41936344895_5d8a499da7_o.png 51000815092_a2fafceb67_o.png 53650540372_5d02396ecc_o.png

#1167 Siara_iwj

Siara_iwj

Zło Konieczne

• Moderator
  • 2,263 posts
  • SkądSheffield

Posted 29 October 2019 - 18:33

O uderz w stół a bullet się odezwie. Masz jakieś dowody na to, że jestem nazistą, czy tak tylko plujesz pomówieniami..?

Ale spokojnie nie wytoczę ci sprawy o zniesławienie na forum publicznym. Donosicielstwa nie mam w naturze.

Ze specjalną dedykacją:

;*

#1168 Gosc_Bullet_*

Gosc_Bullet_*
  • Gość

Posted 29 October 2019 - 19:10

Oto tłumaczenie jednego z tekstów twojego ulubionego zespołu, który w tym wątku polecasz Inquisition - Ancient Monumental War Hymn

Jest tu mowa o rozpruwaniu ludzi. Nie od dziś uważam, że masz kolego niezłego hopla, mówiąc najłagodniej, skoro słuchasz takiej muzy i jeszcze ją polecasz innym. Grupa Ghost, której bełkot dedykujesz, stwierdza w tekście swego utworu m.in. że ,,od zarania świata los człowieka jest losem wszy'' (,,Since dawn of timeThe fate of man is that of lice'' ). No ciekawe masz poglądy i odczucia estetyczne. Uważasz się za wesz? Ja nie i pewnie większość userów tutaj też nie.

Czy jesteś naziolem - sam oceń. Nazizm odrzucał chrześcijaństwo, którym gardził, a jego przedstawicieli, w tym zwłaszcza księży, mordował.

Chcesz sprawy w sądzie - proszę bardzo - choć niechętnie, bo wobec ludzi o takich jak twoje poglądach odczuwam odrazę - mogę się z tobą spotkać w realu.

Oto cytat:

,,Przywołuje Szatana
Wzywam Lucyfera
Berith jedyny wojenny
Hymny bojowego krzyku

Mięso rozprutych chrześcijan
ściekająca lekko krew
kości spalone w popiół
Wszystko w imię Szatana

Królestwo chrystusa upadnie
Podziemie powstanie
Panowanie nad światłem
Starożytny rytuał wojny

Piekielna bestia przemawia
Bramy Piekieł szeroko otwarte
Śmierć świętych synów
święte groby odkryte''

,,Satan I invoke
Lucifer I call
Berith one of war
Hymns of battle roar!

Flesh of Christians rip
Blood of feeble drip
Bones are burnt to ash
All in name of Satan

Realm of Christ will fall
Underworld shall rise
Reign upon the light
Ancient rite of war...

Beast of fire speaks
Hell's gates open wide
Death of holy sons
Sacred graves open''

#1169 Siara_iwj

Siara_iwj

Zło Konieczne

• Moderator
  • 2,263 posts
  • SkądSheffield

Posted 29 October 2019 - 20:26

Dopsz...zacytujmy więc i my.

Oto tekst jednej z piosenek grupy instrumentalno - wokalnej AC/DC, którą nota bene bardzo lubisz. Piosenka pod tytułem "Piekielne Dzwony" ("Hell's Bells"):

I'm a rolling thunder, a pouring rain
I'm comin' on like a hurricane
My lightning's flashing across the sky
You're only young but you're gonna die
I won't take no prisoners, won't spare no lives
Nobody's putting up a fight
I got my bell, I'm gonna take you to hell
I'm gonna get you, Satan get you
Hell's bells
Yeah, hell's bells
You got me ringing hell's bells
My temperature's high, hell's bells
I'll give you black sensations up and down your spine
If you're into evil you're a friend of mine
See the white light flashing as I split the night
'Cause if good's on the left,
Then I'm stickin' to the right
I won't take no prisoners, won't spare no lives
Nobody's puttin' up a fight
I got my bell, I'm gonna take you to hell
I'm gonna get you, Satan get you
Hell's bells
Yeah, hell's bells
You got me ringing hell's bells
My temperature's high, hell's bells
Yeow
Hell's bells, Satan's comin' to you
Hell's bells, he's ringing them now
Hell's bells, the temperature's high
Hell's bells, across the sky
Hell's bells, they're takin' you down
Hell's bells, they're draggin' you around
Hell's bells, gonna split the night
Hell's bells, there's no way to fight, yeah
Ow, ow, ow, ow
Hell's bells

A po naszemu:

Jestem dudniącym grzmotem, ulewnym deszczem,
Nadchodzę niczym huragan,
Moje błyskawice rozświetlają niebo,
Jesteś jeszcze młody, ale i tak umrzesz!

Nie wezmę żadnych jeńców, nikogo nie oszczędzę,
Nikt nie podejmie walki,
Mam swój dzwon, zabiorę Cię do piekła,
Dorwę Cię, Szatan Cię dorwie!

REFREN:
Piekielne Dzwony
Yeah, Piekielne Dzwony
Sprawiasz, że dzwonię Piekielnymi Dzwonami
Moja temperatura jest wysoka, Piekielne Dzwony

Dam ci mroczne wrażenia, odczujesz je w kręgosłupie,
Jeśli lubisz zło, jesteś moim przyjacielem,
Spójrz na jasne błyskawice jak przecinam nimi noc,
Bo jeśli Bóg jest po lewej,
To ja trzymam sie prawej!

Nie wezmę żadnych jeńców, nikogo nie oszczędzę,
Nikt nie przetrwa walki,
Mam swój dzwon, zabiorę cię do piekła,
Dorwę Cię, Szatan Cię dorwie!

Chór:
Piekielne Dzwony
Yeah, Piekielne Dzwony
Sprawiasz, że dzwonię Piekielnymi Dzwonami
Moja temperatura jest wysoka, Piekielne Dzwony

Piekielne Dzwony, Szatan idzie po ciebie
Piekielne Dzwony, zaczyna nimi dzwonić
Piekielne Dzwony, temperatura jest wysoka
Piekielne Dzwony, przez niebo
Piekielne Dzwony, zabiorą cię na dno
Piekielne Dzwony, zawloką cię tam
Piekielne Dzwony, rozdzielą noc
Piekielne Dzwony, walka nie ma sensu, yeah

Ow, ow, ow, ow

Piekielne Dzwony

Idąc od góry:

1. Chęć mordu młodych ludzi. 
("Jesteś jeszcze młody, ale i tak umrzesz!")

2. Obietnica zabrania zamordowanego młodego człowieka do piekła, oraz obietnica bycia poświęconym szatanowi.
("[...]zabiorę Cię do piekła. Dorwę Cię, Szatan Cię dorwie! ")

3. Kuszenie młodego człowieka wizją paktu ze złem.
("Dam ci mroczne wrażenia, odczujesz je w kręgosłupie. Jeśli lubisz zło, jesteś moim przyjacielem")

4. Deklaracja stania w opozycji do Boga Ojca. 
("[...]jeśli Bóg jest po lewej. To ja trzymam sie prawej!")

5. Zapowiedź masowego mordu na skalę światową
("Nie wezmę żadnych jeńców, nikogo nie oszczędzę. Nikt nie przetrwa walki")

A może jak akurat leci ta piosenka to zatykasz uszy i mówisz "ne ne ne ne, nic nie słyszę"...?

#1170 Gosc_Bullet_*

Gosc_Bullet_*
  • Gość

Posted 29 October 2019 - 21:55

,,Zacytujmy więc i my'' - masz rozdwojenie jaźni, jest was dwóch, więcej? Źle to rokuje, ale w sumie jest to uleczalne.

O, AC/DC ma więcej podobnych utworów - choćby Highway to Hell, a z kolei teledysk do Let There Be Rock grupa gra w pomieszczeniu charakteryzowanym na jakiś kościół, a Bono Scott ma na sobie coś na kształt komży duchownego. Tylko, że po pierwsze, to nie jest satanizm, a raczej antyklerykalizm. Po drugie, teksty antyklerykalne były wyjątkiem w ich twórczości - czasami krytykowali społeczeństwo brytyjskie/australijskie lat 60/70 -tych w tym i religię. Twoja interpretacja Hells Bells jest totalnie subiektywna, doszukujesz się celowo rzeczy, których tam nie ma. To tłumaczenie zresztą nie jest dobre: np.You're only young but you're gonna die - to ,,jesteś jeszcze tak młody, ale przecież musisz umrzeć'', ,,a nie ale przecież umrzesz''.
 Nie widzę tu żadnej żądzy mordu, ona jest tylko w twojej wyobraźni. Polski Perfect ma utwór,,I żywy stąd nie wyjdzie nikt'' Czy oni też chcieli kogokolwiek mordować? Hells Bells można też interpretować jak rozmowę szatana z kimś kto w niego wierzy, czyni zło - szatan wprost mówi kim jest, jakie zło wyrządza na świece i co się stanie z kimś kto go chce naśladować- ja tak rozumiem ten utwór. W tym sensie jest on przestrogą i powinieneś go częściej słuchać.

Lubię AC/DC - wychowałem się na tej grupie, jak i w ogóle na muzyce rockowo-metalowej. Tyle, że jak większość kumpli, ja z tego wyrosłem, i dziś jedynie podziwiam mistrzostwo gitarowo - perkusyjne tych ludzi, a ty będąc po 40-tce podziwiasz ich durnowate teksty satanistyczne.

Hells Bells mam na MP3 - i jest to jeden z częstszych utworów przy których biegam i jeżdżę na rowerze. Inne to Fly on The Wall, Shoot toThrill, For Those about to Rock i najlepszy - Rock and roll ain't noise pollution. Sprawdź, bo być może to też teksty satanistyczne i koniecznie zinterpretuj ten ostatni.

#1171 Siara_iwj

Siara_iwj

Zło Konieczne

• Moderator
  • 2,263 posts
  • SkądSheffield

Posted 29 October 2019 - 22:44

Kilka szybkich faktów, bo idę spać:

You're only young, but you're gonna die tłumaczy się "Jesteś ledwie młody, ale umrzesz (tu w sensie obietnicy dokonania czynu kończącego się śmiercią).
Jeśli miałoby być jak ty chcesz (a nie jest) czyli" jesteś jeszcze tak młody, ale przecież musisz umrzeć " to po angielsku było by to" You are still so young, however (względnie "alas") you must die".

Jeśli potrzebujesz jeszcze jakichś lekcji angielskiego od człowieka po filologii od 13 lat mieszkającego w UK, wal jak w dym.

W jakim tonie jest wykonywany ten utwór? Trwożnym? Nauczającym? Przestrzegającym?

Nie, to skoczna celebracja diabła (o którym podmiot wypowiada się w trzeciej osobie) i gloryfikacja czynienia zła (głoszona przez podmiot w osobie pierwszej) do której robisz sobie poranny jogging i kręcisz kilometry.

I skąd informacja, że jestem po 40..? Nie jestem.

Dobrej nocki.

#1172 Gosc_Bullet_*

Gosc_Bullet_*
  • Gość

Posted 29 October 2019 - 23:51

Skończyłeś studia wyższe i pojechałeś robić fizycznie u Brytoli? Filologia powiadasz.....No gratulacje.

,,Hells Bells'' to utwór identyczny w swym przekazie co ,,Sympathy for the Devil'' Stonsów lub ,,Satan's Bad'' Pearl Jam. Czy to też są satanistyczne zespoły? Czy to są skoczne pochwały diabła? To że w jakimś dziele pojawia się szatan, nie znaczy, że to dzieło jest satanistyczne: diabeł pojawia się w biblii, w ludowych legendach, w ,,Pasji'' Mela Gibsona, jest na portykach i witrażach katedr, piłkarze Belgii i MU to ,,czerwone diabły'' i także w utworach rockowych. Ale to zupełnie co innego, niż to czego ty słuchasz i propagujesz.

#1173 Siara_iwj

Siara_iwj

Zło Konieczne

• Moderator
  • 2,263 posts
  • SkądSheffield

Posted 30 October 2019 - 04:25

Aha, czyli jak ja mam piosenkę w której jest słowo szatan i teksty o mordzie to ja jestem niedobry, ale jak bullet ma piosenkę w której jest słowo szatan i teksty o mordzie to spoko, przecież o szatanie jest dużo tekstów, a poza tym to tylko metafory, przenośnie i oni w ogóle nie śpiewają o szatanie i mordzie pomimo tekstów o szatanie i mordzie. Nie ma w ogóle o czym mówić.

...była kiedyś taka historyjka o Kalim i krowie...

Skończyłeś studia wyższe i pojechałeś robić fizycznie u Brytoli? Filologia powiadasz.....No gratulacje.

Tak, a o co chodzi..? Nie wpisuję się w polski sen o studiach i życiu na kredycie przez 30 lat..?

#1174 FOBOS

FOBOS
  • Użytkownik
  • 395 posts
  • SkądReykjavík

Posted 30 October 2019 - 07:17

pL

https://youtu.be/h5iOb-HGT5M?t=120

#1175 Gosc_tobo_*

Gosc_tobo_*
  • Gość

Posted 30 October 2019 - 11:24

,,Hells Bells'' to utwór identyczny w swym przekazie co ,,Sympathy for the Devil'' Stonsów lub ,,Satan's Bad'' Pearl Jam. Czy to też są satanistyczne zespoły? Czy to są skoczne pochwały diabła? To że w jakimś dziele pojawia się szatan, nie znaczy, że to dzieło jest satanistyczne: diabeł pojawia się w biblii, w ludowych legendach, w ,,Pasji'' Mela Gibsona, jest na portykach i witrażach katedr, piłkarze Belgii i MU to ,,czerwone diabły'' i także w utworach rockowych. Ale to zupełnie co innego, niż to czego ty słuchasz i propagujesz.

Ja również jestem po filologii. I? Znasz szczegóły mojego życia czy wyborów że wiesz dlaczego podjąłem takie decyzje?

Dobrze "kręcisz" muzycznym tłumaczeniem.
Satanizm, niesatanizm, antyklerykalizm itede...

#1176 Gosc_tobo_*

Gosc_tobo_*
  • Gość

Posted 30 October 2019 - 11:30

Stawiasz na jednej półce sprzęt kościelny, film Gibsona i swoje ulubione kawałki muzyczne? Oj bieda bieda.
To jak ze ściąganiem nielegalnie muzyki albo kupowaniem lewych płyt.
Dla wielu osób nie jest to nic złego. Mieści się w normach akceptacji. Ale inne czyny tego rodzaju (i oczywiście nie autorstwa nabywców lewych płyt) to ciężkie przestępstwo.

Przepraszam za złamanie zasad forum o niepisaniu osobnych postów. Moje przeoczenie, moja wina... :)

#1177 Gosc_Bullet_*

Gosc_Bullet_*
  • Gość

Posted 30 October 2019 - 12:09

tobo i siara - he,he dwóch forumowych pieniaczy i dwa żywe dowody na klęskę polskiego szkolnictwa wyższego.

#1178 Siara_iwj

Siara_iwj

Zło Konieczne

• Moderator
  • 2,263 posts
  • SkądSheffield

Posted 30 October 2019 - 12:12

Bullet - he, he żywy dowód na absolutną klęskę idei zorganizowanej religii.

He.

He.

#1179 Gosc_grzesiek32_*

Gosc_grzesiek32_*
  • Gość

Posted 30 October 2019 - 12:42

Warto wspomnieć że te masowe wyjazdy z Polski to dzieło tzw "transformacji " a zafundowali ją prekursorzy ateizmu , czyli lewoki 😉 tutaj odpowiedni utwór , choć przekaz i tak łagodnym tonem

#1180 Gosc_tobo_*

Gosc_tobo_*
  • Gość

Posted 30 October 2019 - 12:43

tobo i siara - he,he dwóch forumowych pieniaczy i dwa żywe dowody na klęskę polskiego szkolnictwa wyższego.

Na klęskę Polski.
Jeśli już mówić o klęskach to też synonimem sukcesu nie jesteś. W jakiej nie patrzeć kategorii.

Zafundowali lewoki i z determinacją pielęgnują prawoki. Od lat. Program motywowania rodaków do powrotu. Chyba że uznajemy niekończącą się odpowiedzialność lewoków. Teraz i zawsze.

Reply to this topic