Moim zdaniem nie ma co się uwsteczniać, trzeba kupić ramę carbon i tyle.
Tylko po co karbon do takiego jeżdzenia. Ja mam z wyboru ramkę stalową, jest w porządku i nie narzekam. Prawdę mówiac zmienić tez jej juz nie mam zamiaru poza jakims powaznym zniszczeniem jej. Miałem możliwość poczekania na jakąś alu, nawet na jedną marki Principia już się gotowałem, ale zrezygnowałem.
Na aluminiowym to jeździłem tylko mieszczuchem, a był to jakis Kettler, rury zdawały się dość cieżkie jak na taki typ ramy. Różnicy nie było znaczacej, ale ciężko dokładnie powiedzieć, bo sztyca była amortyzowana. Na postoju raz porównywałem ugięcie mojej stalówki z wysokim Trekiem (1.9) i Trek nawet tak samo czy nawet mocniej po puknięciu w oś suportu sie giął, a wydaje się to być dosć miarodajny test mając pod lupą dodatkowo wygięcie obręczy w kołach, by nie było oszustwa (koła ten drugi miał dość sztywne).
Ja powiem tyle - stal czy alu to mniej istotne. Jak stalowa szosówka zadbana, nie jakaś zardzewiała ani na zewnatrz czy w środku, to wziąć. Do szeroko pojętej turystyki (o ile ewentualnie bierzesz to pod uwagę) wybrać odpowiednio mocniejszy materiał ramy (np. Reynolds 531 Special Tourist zamiast 531 Competition czy 753). Alu to samo - ale zdaje mi sie, że ramy szosowe z tego materiału mogą być wyśrubowane pod taka jazde, bez żadnych bagażników i dodatkowych obciążeń na rurach. Z pewnością trudniej jest powiedzieć która aluminowa akurat ma wytrzymalsze i nieco grubsze ścianki rur bądź nieco inny stop.
Co do tych rowerków na szybko:
- ten Trek
http://allegro.pl/sh...item=2521768870 to trochę niepewna inwestycja, raz to widziałem na allegro i na węźle były jakieś dziwne popękania, te ramy są często klejone, więc... ja nie ufam staremu karbonowi mimo, że cenowo fajnie wychodzi (taki sam na starej dura Ace chodził po ok. 1000 zł, ten popękany).
-
http://allegro.pl/sh...item=2529301568 prosić o wiecej fotek stanu technicznego (kaseta, korba...). Ciekawa propozycja, choc nie wiem jak tam Sora.
Principia to dosć dobra marka, podobno ramy są wspaniałe, z tej może być dobra baza na później.