SPRZECIW OD WYROKU NAKAZOWEGO
Niniejszym wnoszę sprzeciw od wyroku nakazowego Sądu Rejonowego w Rybniku z dnia ........., sygnatura akt III W xxx/xx i wnoszę o rozpoznanie sprawy na zasadach ogólnych.
UZASADNIENIE
Zostałem obwiniony o to, że w dniu 16 lipca 2012r. o godzinie 14:50 w Rybniku na ulicy Kotucza kierując rowerem poruszałem się środkiem pasa ruchu powodując tym zachowaniem tamowanie i utrudnianie ruchu dla innych użytkowników ruchu drogowego, tj. o wykroczenie z art. 90 kw w zw. z art. 16 ust. 4 ustawy Prawo o ruchu drogowym - „4. Kierujący pojazdem jest obowiązany jechać możliwie blisko prawej krawędzi jezdni. Jeżeli pasy ruchu na jezdni są wyznaczone, nie może zajmować więcej niż jednego pasa”.
Na skrzyżowaniu ulicy Kotucza/Rudzka jechałem środkiem skrzyżowania, ponieważ z mój pas ruchu umożliwiał opuszczenie skrzyżowania w dwóch kierunkach. Po przejechaniu skrzyżowania, poruszałem się jak najbliżej prawej krawędzi jezdni. Z uwagi na fakt, że droga jest bardzo uszkodzona - jechałem około 0,7m od prawej krawędzi jezdni. Jazda jak najbliżej krawędzi jezdni - po dziurach, mogłaby skończyć się upadkiem. Załączam zdjęcia ulicy Kotucza zrobione w dniu następnym po kolizji.
Jazdę środkiem pasa na skrzyżowaniu reguluje Ustawa z dnia 1 kwietnia 2011 r. o zmianie ustawy Prawo o ruchu drogowym oraz ustawy o kierujących pojazdami:
Art. 1.
2) w art. 16:

dodaje się ust. 7 w brzmieniu:
„7. Na skrzyżowaniu i bezpośrednio przed nim kierujący rowerem, motorowerem lub motocyklem może poruszać się środkiem pasa ruchu, jeśli pas ten umożliwia opuszczenie
skrzyżowania w więcej niż jednym kierunku, z zastrzeżeniem art. 33 ust. 1.
Przepisu prawa nie wskazują konkretnie co oznacza pojęcie „jak najbliżej prawej krawędzi jezdni”. Jazda jak najbliżej prawej krawędzi jezdni rowerem często jest bardzo niebezpieczna. Samochody zaczynają wtedy wyprzedzać bez zachowania minimalnego odstępu 1m co wiąże się również z upadkiem, urazem bądź śmiercią rowerzysty. Odstęp od wyprzedzanego rowerzysty reguluje Kodeks Drogowy, Rozdział 5 Ruch pojazdów, Oddział 6 Wyprzedzanie, Art. 24:
2. Kierujący pojazdem jest obowiązany przy wyprzedzaniu zachować szczególną ostrożność, a zwłaszcza bezpieczny odstęp od wyprzedzanego pojazdu lub uczestnika ruchu. W razie wyprzedzania roweru, wózka rowerowego, motoroweru, motocykla lub kolumny pieszych odstęp ten nie może być mniejszy niż 1m.
W miejscu gdzie poruszałem się 0,7m od krawędzi jezdni, pojazdy nie miały możliwości bezpiecznego wyprzedzania mnie z zachowaniem odległości minimalnej 1m. Po przejechaniu około 70m, kontynuowałem jazdę możliwie blisko prawej krawędzi jezdni. Na jezdni nie było już dziur, droga była szersza - pojazdy wyprzedzały mnie normalnie.
Chciałbym jeszcze dodać, że w miejscu skrzyżowania ulicy Kotucza/Rudzka jest podjazd. Swoją jazdę kontynuowałem w kierunku Ronda Gliwickiego - pod górkę. Rowerzysta nie startuje z prędkością taką samą jak samochody, porusza się o wiele wolniej. Rozpędziłem się do prędkości około 20km/h i niestety nie mogłem poruszać się tak samo jak samochody. Jest to fizycznie nie możliwe. Poza tym mój rower uległ uszkodzeniu podczas wcześniejszej kolizji. Na Rondzie Wileńskim samochód Ford Fiesta SR XXXX wjechał na skrzyżowanie o ruchu okrężnym wymuszając tym samym pierwszeństwo przejazdu - spychając mnie na krawężnik. Koło zostało skrzywione, powietrza było coraz mniej jednakże musiałem dojechać do domu. Dlatego też jadąc ulicą Kotucza nie mogłem poruszać się szybciej.
Coś dodać?