Skocz do zawartości

Zdjęcie

Zepsuta klamkomanetka?

21 odpowiedzi w tym temacie

#21 Gosc_marvelo_*

Gosc_marvelo_*
  • Gość

Napisano 17 czerwiec 2014 - 23:00

Ostatnio podczas jazdy pojawił się u mnie znów problem z przeskakiwaniem biegów o kilka na raz. Stało się to nagle, pod koniec treningu. 

Okazało się, że blaszka, której użyłem do regeneracji pazura przetarła się i w końcu pękła na samej krawędzi. Od czasu regeneracji minęło już z kilkanaście tysięcy kilometrów, więc i tak nie jest źle. Dorobiłem i założyłem następną. Posłużyła do tego blaszka trzymająca korek od szampana. Jest dosyć miękka, grubość ma w sam raz, łatwo się dopasowuje. Zobaczymy, ile wytrzyma. 

Przy okazji wyszedł jeszcze jeden problem. Od pewnego czasu miałem wrażenie, że guzik do zrzucania jakby słabiej odbija, czasem wręcz zostawał w pozycji wciśniętej. Okazało się, że pękła sprężynka wspomagająca jego odbijanie. Jest to takie malutkie, wąziutkie coś wsadzone od spodu guzika w taki otworek w korpusie. Wygląda tak:

DSCF1120J_eeaxhra.JPG

Jest tak mała i w takim miejscu, że zastąpienie jej czymkolwiek jest praktycznie niemożliwe. A chyba nikt nie sądzi, że Campagnolo ma ją w katalogu części zamiennych.

Wprawdzie pod samą zapadką jest jeszcze jedna sprężynka (praktycznie identyczna), i ona wspomaga odbijanie guzika, bo opiera się on o zapadkę, ale czuć, że jednak guzik słabiej wraca do pozycji wyjściowej.

Rozwiązałem ten problem tak:

DSCF1121J_eeaxher.JPG

Gumka recepturka wycięta ze starej dętki Flyweight. Tnąc na różną grubość można dobrać siłę. Można też dać dwie cieńsze albo parę razy okręcić wokół guzika. Nawet jak pęknie, to z tej starej dętki mogę ich wyciąć setki albo nawet tysiące ;-) .

Zobaczymy jak się sprawdzi, ale od razu czuć na przycisku przyjemny opór. 

I co, Campagnolo?

Można was załatwić zwykłą blaszką albo gumką recepturką.

Niestety, wasz plan spalił na panewce. Nie kupię nowych klamkomanetek z powodu głupiej sprężynki albo wytartego plastikowego elementu. Jeszcze nie teraz.

DSCF1123J_eeaxhqh.JPG 

#22 sznerchu

sznerchu
  • Użytkownik
  • 52 postów

Napisano 23 grudzień 2014 - 18:48

Miałem problemy z lewą klamkomanetką Ultegra 6700 (nie zmieniała biegów, nie ruszała linki). Wyglądało to tak;

Po zdjęciu klamkomanetki z baranka (wraz z linkami) nagle zaczęło działać. Wygląda teraz tak : 

Ciekawi mnie jedynie, czy wszystko wygląda w porządku. Dziwnie działa zmiana biegów z trybu środkowego na najmniejszy. Nie wystarczy lekko kliknąć (jak w przypadku zmiany z najwyższego na środkowy), tylko trzeba dalej przesunąć, pokonując opór (wtedy wydaje dziwny odgłos jakby przesuwania po plastiku). Póki co nie założyłem z powrotem linek przerzutki, więc wszystko było robione w "ręce". 

Dodaj odpowiedź