Skocz do zawartości

Zdjęcie

Tarcze w szosie ?

2153 odpowiedzi w tym temacie

#901 sirkozi

sirkozi
  • Użytkownik
  • 2297 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 07 październik 2016 - 16:06

Zresztą te wszystkie  triatlonowe konstrukcje nie dają przyjemności z jazdy. Kiedyś się tym zachwycałem, ale czas dorosnąć i zobaczyć że to tylko okazja do zabłyśnięcia dla małych firm.

wtf?

#902 Cyklo Ziutek

Cyklo Ziutek
  • Użytkownik
  • 1050 postów
  • SkądPuławy

Napisano 07 październik 2016 - 16:32

Zmieńmy kule kulomiotom, młot młociarzom itd. Kolarstwo to sport który polega na jeździe na określonym sprzęcie. Zresztą te wszystkie  triatlonowe konstrukcje nie dają przyjemności z jazdy. Kiedyś się tym zachwycałem, ale czas dorosnąć i zobaczyć że to tylko okazja do zabłyśnięcia dla małych firm.

I na przykład po co montować tarcze do dysku :D

Ale przecież lekkoatletom już zmieniano oszczepy. Gdyby nie przeniesienie środka ciężkości, to pewnie oszczepy dzisiaj lądowałyby w trybunach. Bo na bieżni już się pojawiały. O ile pamiętam, to nawet jakiś biegacz został ugodzony w bok.

Osobiście nie mam parcia na tarcze. Bez względu na to ile ważą i jaka jest skuteczność hamowania.

Z tego co widzę, to w przełajach Mistrzowie Polski jadą sobie spokojnie na cantilever i wygrywają :).

#903 spec

spec
  • Użytkownik
  • 287 postów
  • SkądKraków

Napisano 07 październik 2016 - 18:15

z tego co widzę do nawet shimano za bardzo w nie inwestuje w te pomysły z tarczami , klamki z 2013 i na tym koniec 1 model bez podziału na grupy oni sami w nie bardzo wiedzą czy to się przyjmie , jak wyjdą nowe to pewnie wymyślą nowe mocowanie i po zawodach trzeba będzie ramy wymienić :)

#904 sirkozi

sirkozi
  • Użytkownik
  • 2297 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 07 październik 2016 - 19:09

Nie wiem skąd masz te informacje. 3 klamkomanetki do wyboru i 3 hamulce. Mocowanie w szosach wydaje się ustandaryzowane na Flat Mount.

#905 spec

spec
  • Użytkownik
  • 287 postów
  • SkądKraków

Napisano 07 październik 2016 - 19:18

podeślij link z klamkomanetkami  do grupy DA lub Ultegra , w mtb masz podział na grupy ,pokaż mi model Topowy na nowym DA  2017 z tarczami  :)

Shimano R685 Hydraulic Disc , nie liczę pod di2  (Shimano 105 5800 tego nie liczyłem celowo )

dawaj te linki mistrzu

#906 sirkozi

sirkozi
  • Użytkownik
  • 2297 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 07 październik 2016 - 19:30

Tarcze Shimano są aktualnie pozagrupowe, to co mam niby pokazać? 785 odpowiada bodajże Ultegrze di2, a 685 mechanicznej. Sram wrzucił tarcze do sprzętu grupowego i mają je już w chyba każdej grupie, w tym eTap.

#907 spec

spec
  • Użytkownik
  • 287 postów
  • SkądKraków

Napisano 07 październik 2016 - 19:35

w którym roku shimano je wyprodukowała w 2013 i na tym zaprzestali brak zbytu ?

zmowa producentów rowerów ? czy zbyteczne rozwiązanie dla większości ?

sam sobie odpowiedz mistrzu , znasz odpowiedź na każdy temat więc nie będziesz miał z tym problemu :)

#908 sirkozi

sirkozi
  • Użytkownik
  • 2297 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 07 październik 2016 - 19:45

Heh, mam wrażenie, że żyjesz w innym świecie niż ja. Producenci pokazali masę rowerów na tarczach na przyszły sezon. Widać nie przeszkadza im lansować tego rozwiązania, nawet pomimo rzekomego oporu Shimano. Warto czasem poczytać strony z newsami, a nie tkwić w 2014 roku.

• Greek lubi to

#909 spec

spec
  • Użytkownik
  • 287 postów
  • SkądKraków

Napisano 07 październik 2016 - 19:49

dawaj linki z nowymi modelami na 2017 na tarczach , bo ja mam blokadę na przeglądarce i otwiera mi tylko strony z 2014 :)

się marnujesz na tym forum z taką wiedzą :)

#910 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8634 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 07 październik 2016 - 19:49

Przecież w nowym Dura-Ace jest cała seria pod tarczówki hydrauliczne, sygnowana logo grupy - i to zarówno w wersji pod Di2, jak i mechaniczne przerzutki.

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#911 sirkozi

sirkozi
  • Użytkownik
  • 2297 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 07 październik 2016 - 19:51

dawaj linki z nowymi modelami na 2017 na tarczach , bo ja mam blokadę na przeglądarce i otwiera mi tylko strony z 2014 :)

się marnujesz na tym forum z taką wiedzą :)

Trolling is a art. Szkoda strzępić ryja, bo widzę w innych tematach podobnie prowokujesz.

Podpowiedź: Interbike i Eurobike 2016

#912 spec

spec
  • Użytkownik
  • 287 postów
  • SkądKraków

Napisano 07 październik 2016 - 20:03

kultura kolego na b.wysokim poziomie !

zresztą już nie raz się wymądrzałeś na różne tematy  każdy Ciebie zna na tym forum

może kiedyś się spotkamy na wyścigu :)

#913 spec

spec
  • Użytkownik
  • 287 postów
  • SkądKraków

Napisano 07 październik 2016 - 20:05

Przecież w nowym Dura-Ace jest cała seria pod tarczówki hydrauliczne, sygnowana logo grupy - i to zarówno w wersji pod Di2, jak i mechaniczne przerzutki.

podeślij link luknę

spec tarmac , trek emonda ,cann SUPERSIX EVO HI-MOD  nic tam nie widziałem na tarczach shimano

piszę o wersjach topowych

na tym kończę wpisy w tym temacie , napisałem swoje zdanie koniec teraz będę czytał :) 

#914 Gosc_tobo_*

Gosc_tobo_*
  • Gość

Napisano 07 październik 2016 - 21:54

Twoje wynurzenia przypominają wpisy wrogów rowerów MTB na dużym kole. Też było to bezsensowne beee.
Obecnie 26 cali można znaleźć w jakościowych "dołach" ewentualnie na wyprzedażach albo na ebajcu albo polskim Allegro. Tak było z amortyzatorami czy hamulcami v-brake.
A ile się ci wrogowie 29erow napienili...
Z takimi jak ty jest ubaw bo po kilku latach od ich nabijania się pozostaje im kupowanie używek , zdegradowanie własnych potrzeb albo rezygnacja z jazdy jak chcą mieć coś z górnej półki :)
  • kaczor lubi to

#915 2xB

2xB
  • Użytkownik
  • 72 postów

Napisano 07 październik 2016 - 22:07

giant wiekszosc kolekcji na 2017 przerzucil z mechanicznych trp na hydrauliczne shimano na sztywnych osiach... wypuszczenie tiagry na hydraulikach raczej nie sugeruje zeby shimano miało sie wycofywac z tematu

#916 ROZMIAR

ROZMIAR
  • Użytkownik
  • 3220 postów
  • SkądPoznań

Napisano 07 październik 2016 - 22:40

giant wiekszosc kolekcji na 2017 przerzucil z mechanicznych trp na hydrauliczne shimano na sztywnych osiach... wypuszczenie tiagry na hydraulikach raczej nie sugeruje zeby shimano miało sie wycofywac z tematu

Właśnie te zmiany standardów to jeden z powodów dla których nie warto kupować na razie tarczy. Potem dochodzi uciążliwość transportu, teraz opieram koło o koło nie bacząc na to że pognę tarcze, kiedy trzeba będzie się na nie przestawić skończy się wygoda. Zresztą systemy hydrauliczne mają jeszcze ten minus, że nie można ich bezproblemowo rozłączać i łączyć z powrotem.

W tym super nowym Cervelo P5X nie zastosowano już haka poziomego bo jak tu montować koło z tarczą ;)

Ach ta nasza beztroska użytkowania hamulców szczękowych.

7602ede9d85aa0ebmed.png

Więcej satysfakcji daje dobra forma niż dobry sprzęt.

logo_phpBB.gif

#917 Cyklo Ziutek

Cyklo Ziutek
  • Użytkownik
  • 1050 postów
  • SkądPuławy

Napisano 08 październik 2016 - 07:12

Rozwoju technologicznego i cyclo-trendów nie zatrzymamy. A czy wyjdzie nam to na dobre, to inna sprawa. Biznes musi się kręcić, a rowerzysta niech za to płaci. Mam tylko nadzieję, że hamulce szczękowe tak szybko nie zginą jak MTB bez amorka :).

Teraz nie mamy wyboru i nowy MTB już tylko z tłumieniem. A mnie jest taki wynalazek niepotrzebny, bo chciałbym sobie zimą pojeździć na szutrach i mikro-wertepach. Oczywiście można zawsze go zablokować na sztywno, ale po co brudzić uszczelnienia.

#918 uzurpator

uzurpator
  • Użytkownik
  • 663 postów
  • SkądKatowice

Napisano 08 październik 2016 - 07:19

Mam tylko nadzieję, że hamulce szczękowe tak szybko nie zginą jak MTB bez amorka :).

A gdzie Ci zniknęły MTB bez amora? Wybór widelców skompensowanych wysokością do wysokości amortyzatora jest porażający. Pomijam trend na mtb SS, czy fat-biki które seryjnie amora najczęściej nie posiadają.

Jeżeli masz takie życzenie, to sobie nawet klasycznego, sztywnego MTB na v-brakeach złożysz - kompletnie z napędem 3x11 bo nowoczesność i pedałami klatkowymi oraz kierownicą 580mm bo klasyka.

#919 uzurpator

uzurpator
  • Użytkownik
  • 663 postów
  • SkądKatowice

Napisano 08 październik 2016 - 07:26

Właśnie te zmiany standardów to jeden z powodów dla których nie warto kupować na razie tarczy.

Zmiany standardów to akurat nieuchronna sprawa i rowery na szczękach będą na przelotowych ośkach za kilka lat. Ale fakt, to gruby problem aktualnej sytuacji.

Potem dochodzi uciążliwość transportu, teraz opieram koło o koło nie bacząc na to że pognę tarcze, kiedy trzeba będzie się na nie przestawić skończy się wygoda. Zresztą systemy hydrauliczne mają jeszcze ten minus, że nie można ich bezproblemowo rozłączać i łączyć z powrotem.

Problemy ludzi którzy nigdy nie mieli roweru z hydrauliką. Wadą to najwyżej jest przymocowanie do jednego producenta napędu/hamulców. Z tego powodu mój rower wciąż jeździ na mechanice. To oraz fakt, że mniej więcej raz na pół roku moje łapy kończą żywot w sposób nagły na jakimś płocie czy innej barierce i gdybym nie zabijał Sory, tylko hydro Duracza za średnią krajową, to bym się chyba pociął. Ale ja biedny jestem. Chociaż przynajmniej wkrótce będę potrafił złożyć manetkę STI z zawiązanymi oczami :P

W tym super nowym Cervelo P5X nie zastosowano już haka poziomego bo jak tu montować koło z tarczą ;)
Ach ta nasza beztroska użytkowania hamulców szczękowych.

Na czym polega 'zaleta' poziomych haków? Na permanentnym wstawianiu koła krzywo? Ale jak masz takie życzenie, to rowerów na tarcze z poziomymi hakami są tony.

#920 uzurpator

uzurpator
  • Użytkownik
  • 663 postów
  • SkądKatowice

Napisano 08 październik 2016 - 08:10

podeślij link z klamkomanetkami  do grupy DA lub Ultegra , w mtb masz podział na grupy ,pokaż mi model Topowy na nowym DA  2017 z tarczami  :)

Shimano R685 Hydraulic Disc , nie liczę pod di2  (Shimano 105 5800 tego nie liczyłem celowo )

dawaj te linki mistrzu

http://cycle.shimano...0/st-r9120.html

Próbujesz wyjść na głupka, czy to naturalny talent?

Dodaj odpowiedź