Skocz do zawartości

Zdjęcie

szytki

1635 odpowiedzi w tym temacie

#761 czarusblitz

czarusblitz
  • Użytkownik
  • 644 postów

Napisano 09 listopad 2014 - 11:50

Ja takze jestem zdania, ze drogi w Polsce sa coraz lepsze i roznice miedzy zachodnimi sa juz niewielkie. Jesli chodzi o te mniej uczeszczane to porownanie mam do Czech i Slowacji i obecnie nawet wydaje mi sie, ze w wielu przypadkach mamy lepsze. My jestesmy krajem tranzytowym, mamy kilkukrotnie wieksza ilosc zaludnienia, wiec drogi szybciej niszczymy, ale zas z drugiej strony otrzymujemy duze dofinansowania z UE. Na rowerze mam porownanie w takich rejonach jak Beskidy po stronie polskiej i slowacko-czeskiej, Slask oraz Bieszczady. Szczegolna uwage zwracam ku Bieszczadom, gdzie w 80% w tym regionie drogi zostaly wyremontowane ze srodkow UE, dodatkowo male natezenie ruchu (podobne jak na Slowacji) sprawia, ze jazda rowerem tam to jeszcze wieksza przyjemnosc.
  • mikroos lubi to
Using Tapatalk

#762 ROZMIAR

ROZMIAR
  • Użytkownik
  • 3220 postów
  • SkądPoznań

Napisano 10 listopad 2014 - 00:21

To teraz oprócz pieniędzy państwowych mamy jeszcze unijne :D. Wszysto za nie nasze pieniądze. :/
Drogi zależą od regionu. Ale nadal kupujemy drogi niskiej jakości, ale więcej.

7602ede9d85aa0ebmed.png

Więcej satysfakcji daje dobra forma niż dobry sprzęt.

logo_phpBB.gif

#763 mburs

mburs
  • Użytkownik
  • 347 postów
  • SkądPoznań

Napisano 13 listopad 2014 - 21:02

Miałem takie ulubione dziury pod Koninem, jadę w zeszłym miesiącu a tu po prostu lotnisko zrobili. Problem w tym, ze ja straszny sentyment do tych dziur miałem, to były moje referencyjne dziury do testowania nowych nabytków :-(

#764 gibber

gibber
  • Użytkownik
  • 1204 postów
  • SkądN. Tomyśl

Napisano 15 listopad 2014 - 21:48

Polecam w takim razie drogę Powidz-Przybrodzin. Z tym, że po tej zimie to raczej będzie się nadawała już tylko na MTB.

#765 mburs

mburs
  • Użytkownik
  • 347 postów
  • SkądPoznań

Napisano 16 listopad 2014 - 10:45

Znam! ;)

#766 pawelxc

pawelxc
  • Użytkownik
  • 9 postów
  • SkądZabrze

Napisano 27 listopad 2014 - 13:02

Witam szosowców. Mam pytanie techniczne odnośnie montażu szytek przełajowych na alu obręczach. Kupiłem szytki Challenge Grifo (jest już dystrybutor w PL!!) i mam dylemat czy kleić klejem czy na taśmie. "Czołówka CX w Polsce" tj. Mexller Team kleją je na taśmie (jeżdżą na Grifo i Limusach) i po kilku wyścigach mówią, że się nie odklejają. Tutaj i gdzie indziej wyczytałem, że trzeba szytki do CX kleić na klej. Ma ktoś doświadczenie z jednym bądź drugim?

#767 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8627 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 27 listopad 2014 - 13:15

Sprawa czysto ideologiczna.

Taśma trzyma równie mocno i jest znacznie prostsza w użyciu, choć teoretycznie generuje nieco większy opór (wg mnie całkowicie pomijalny w przypadku przełaju).

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#768 pawelxc

pawelxc
  • Użytkownik
  • 9 postów
  • SkądZabrze

Napisano 27 listopad 2014 - 13:47

Kleje więc na taśmie i jade w sobote na wyścig. Dam znać czy działa. Myślisz, że taśmaTufo będzie dobra? Mam namyśli, czy klej jest "kompatybilny" z materiałem w Challengach?

#769 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8627 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 27 listopad 2014 - 14:10

Będzie trzymać, spokojna głowa.

rowerplus-logo-2.png

#770 wiktor24

wiktor24
  • Użytkownik
  • 1727 postów
  • SkądDolnośląskie

Napisano 28 listopad 2014 - 11:28

Czy Vittoria Corsa Evo CX bardzo szybko się nacina? (używana tylko z przódu, drogi średnie)

#771 lgrzeg

lgrzeg
  • Użytkownik
  • 2 postów

Napisano 29 listopad 2014 - 19:25

Witam

Posiadam kolarzówkę z lat 80 Pogliaghi chciałbym zachować orginalne koła więc potrzebuje szytki 23x700. Jeździł będę rekreacyjnie więc nie zależy mi na osiągach lecz cenie i żywotności. Czy poniżej 100 zł(za sztukę) można kupić coś sensownego?

#772 czarusblitz

czarusblitz
  • Użytkownik
  • 644 postów

Napisano 29 listopad 2014 - 20:39

Vittoria lub tufo S33
Using Tapatalk

#773 KAEM

KAEM
  • Użytkownik
  • 489 postów
  • SkądJawor

Napisano 29 listopad 2014 - 21:01

schwalbe milano ---> bikestacja.pl

#774 B25CX

B25CX
  • Użytkownik
  • 282 postów
  • SkądWLKP

Napisano 30 listopad 2014 - 10:47

Witam szosowców. Mam pytanie techniczne odnośnie montażu szytek przełajowych na alu obręczach. Kupiłem szytki Challenge Grifo (jest już dystrybutor w PL!!) i mam dylemat czy kleić klejem czy na taśmie. "Czołówka CX w Polsce" tj. Mexller Team kleją je na taśmie (jeżdżą na Grifo i Limusach) i po kilku wyścigach mówią, że się nie odklejają. Tutaj i gdzie indziej wyczytałem, że trzeba szytki do CX kleić na klej. Ma ktoś doświadczenie z jednym bądź drugim?

To do szytek nie jest potrzeba "specjalna" obręcz ? Co Fulcrum 7 da radę wkleić szytkę przełajową ? ;)

#775 gibber

gibber
  • Użytkownik
  • 1204 postów
  • SkądN. Tomyśl

Napisano 30 listopad 2014 - 11:45

Oczywiście, że potrzebna jest inna obręcz. Do Fulcrum 7, 5, 3, Zero nie da się wkleić szytek.

#776 B25CX

B25CX
  • Użytkownik
  • 282 postów
  • SkądWLKP

Napisano 30 listopad 2014 - 14:13

Dzięki za wyjaśnienie.

#777 wiktor24

wiktor24
  • Użytkownik
  • 1727 postów
  • SkądDolnośląskie

Napisano 30 listopad 2014 - 18:06

oczywiście są też fulcrumy na szytkę :)

#778 pawelxc

pawelxc
  • Użytkownik
  • 9 postów
  • SkądZabrze

Napisano 30 listopad 2014 - 23:15

Będzie trzymać, spokojna głowa.

Potwierdzam. Przełajowe Challenge Grifo przyklejone na taśmie TUFO, przejechany trening i zawody CX przy moim 82 kg trzyma jak przyspawane :-P

• B25CX lubi to

#779 comet1

comet1
  • Użytkownik
  • 215 postów
  • SkądPolska

Napisano 10 styczeń 2015 - 12:12

Taśma trzyma równie mocno i jest znacznie prostsza w użyciu, choć teoretycznie generuje nieco (?) większy opór (?)

Czy możesz to wyjaśnić?

O! Widzę, że wykasowano moją sygnaturę. To znaczy, że jej treść dotarła. Bardzo mnie to cieszy.

#780 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8627 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 10 styczeń 2015 - 12:19

Nie ma co wyjaśniać ;) Testy na hamowni wskazują, że szytka przyklejona za pomocą taśmy generuje większe opory toczenia.

rowerplus-logo-2.png

Dodaj odpowiedź