Dzięki za info, chyba się skuszę w końcu
szytki
Posted 15 January 2020 - 13:47
Witam
nie mam dużego doświadczenia wiec zapytam ( coś tam było w wątku ale pytam najlepiej tych co używali bo czytać również czytałem
1- moje szytki powoli sie kończą - nie tyle bieżnik co guma widać pod światło parcieje - spękała - wiec jak domniemuje czas pomyśleć o wymianie czy jeździć aż druty wyjdą? bo powietrze trzymają bdb.
2 - jeździłem na Tufo S3 Elite 23mm takie jakieś z najwyższych Tufo co ważą 225 gram
na 2 kołach mam jakieś challenge z przodu 22mm z tyłu 24 mm nawet nie pamiętam jaka ( wieczorem podam dokłądnie dane )
szczerze - to różnicy nie czuje jakiejś wielkiej , głównie w ciśnieniu jak mam mniejsze wieksze ..... ale cała reszta hmm....
(fakt że to 2 różne komplety kół trochę cięższe z lekkimi tufo i lepsze lżejsze koła z gorszymi ciezkimi treningowymi)
w gre wchodzą :
- Conti sprinter 25mm , koszt około 160
- Challenge elite 25mm, koszt 100 - ewidentnie tanio jak na szytki ....
- oraz gdzieś znalazłem Pave Evo 24mm ( jakieś pewnie leżaki w cenie sprinterów )
czy może jakieś lepsze propozycje ?
czy poczuje różnice oprócz ceny ? czy warto dołożyć czy te tanie spełnią zadanie czy będe żałować - .... ?
95% treningów i 2-3 wyscigi w roku w około bloku , asfalt 80% dobry 20% spękany lub zły, lub taki posypany żwirem na gorąco - tarka, czasem ze 200m szutru. ( mazowsze = płasko, waga 77 ) .
życzenia: - chciałbym żeby wytrzymały ze 2 sezony ( jakieś 4 tys rocznie a przynajmniej ta przednia ) i żeby na wyścigach okazjonalnych dawały rade, lubie szybkość i lekkość ale nie chce zmieniać co sezon, 10 sek na 30km nie jest moim priorytetem.
Pozdr
Posted 15 January 2020 - 15:19
Zjeździłem 3 komplety Sprinterów i uważam je za bardzo sensowne szytki. Nie są "superowe odlotowe" ale spokojnie dają radą i na duży plus zasługuje ich długa żywotność. Na treningi i okazjonalne wyścigi są według mnie spoko. W swojej klasie cenowej raczej bezkonkurencyjne. Średnio komplet był w stanie objeździć 7-8kkm
Niestety tych tańszych osobiście nie sprawdzałem ale opinie są dość jednoznaczne - nie warto. Tym bardziej, że różnica cenowa do sprinterów nie jest jakaś olbrzymia.
- Jedi23, kaloo and MaciekTu like this
Posted 17 February 2020 - 11:38
Szytki mam teraz pytanie o klejenie
waham sie cały czas czy robić to samemu ( na taśmy ) czy oddać do serwisu
obręcze szerokość zewnętrzna 21-21.5mm o ile sie nie mylę - jaką szerokość ma mieć taśma do klejenia - 19mm ?? 20 czy 21mm nie widziałem... tufo ma 19 i 22 w ofercie.
Pozdrawiam
Posted 17 February 2020 - 12:11
19 będzie ok. Poćwicz zakładanie na sucho i dawaj na klej. To nic bardzo skomplikowanego a zawsze to 50g mniej na kołach
marvelo
Focus Izalco Race - rower nieelektryczny : Di2, Favero Assioma Duo, Garmin Edge 530, Varia RTL515, ION 200 RT
Posted 17 February 2020 - 15:37
Wcale nie zajmuje to tak wiele czasu. Posmarować obręcz, posmarować szytkę i później jeszcze raz obręcz już przed samym zakładaniem. Naciągnąć szytkę prosto, pougniatać chwilę i po robocie. Poradniki internetowe z milionem warstw i czekaniem nie wiadomo ile to jakiś fetysz jest. Serwis wcale nie zrobi tego lepiej niż ty za pierwszym razem i na pewno nie będzie przestrzegać tego voodoo rytuału.
No chyba, że kupiłeś Continentale. To dziadostwo tak ciężko się zakłada że nie wiem w sumie po co je kleić^^
Posted 21 February 2020 - 19:55
Wcale nie zajmuje to tak wiele czasu. Posmarować obręcz, posmarować szytkę i później jeszcze raz obręcz już przed samym zakładaniem. Naciągnąć szytkę prosto, pougniatać chwilę i po robocie. Poradniki internetowe z milionem warstw i czekaniem nie wiadomo ile to jakiś fetysz jest. Serwis wcale nie zrobi tego lepiej niż ty za pierwszym razem i na pewno nie będzie przestrzegać tego voodoo rytuału.
No chyba, że kupiłeś Continentale. To dziadostwo tak ciężko się zakłada że nie wiem w sumie po co je kleić^^
Ja się tu naczytałem że sztyka tak przyklejona to ryzyko dla zdrowia i życia
Praktycznie jeśli używasz sensownego kleju to nawet jedna warstwa na oba elementy wystarcza.
Co do zatrucia atmosfery w domu- jeśli jest aż tak źle to nanosisz warstwy przy otwartym oknie, po naciągnięciu gumy ma obręcz zapach staje się prawie niewyczuwalny.
Posted 07 March 2020 - 15:56
Szytki mam teraz pytanie o klejenie
waham sie cały czas czy robić to samemu ( na taśmy ) czy oddać do serwisu
obręcze szerokość zewnętrzna 21-21.5mm o ile sie nie mylę - jaką szerokość ma mieć taśma do klejenia - 19mm ?? 20 czy 21mm nie widziałem... tufo ma 19 i 22 w ofercie.
Pozdrawiam
Oczywiście, że na taśmy. Szybko, czysto i wygodnie. Używam od 11 lat i gwarantuję siłę trzymania.
- MaciekTu likes this
O! Widzę, że wykasowano moją sygnaturę. To znaczy, że jej treść dotarła. Bardzo mnie to cieszy.