szytki
Napisano 10 wrzesień 2020 - 20:19
@Bzyk, Ołowiana taśma dostępna w sklepach wedkarskich, nie mam pojęcia do czego służy ale gdzieś znalazłem (chyba nawet tutaj na forum) że takowa istnieje
- Bzyk lubi to
Napisano 10 wrzesień 2020 - 20:31
Coś takiego znalazłem.
https://allegro.pl/o...kado-9552989785
Dobrze jakby była jeszcze samoprzylepna. Podjadę do wędkarskiego i do Castoramy podpytać.
Napisano 10 wrzesień 2020 - 20:34
- Bzyk lubi to
Napisano 10 wrzesień 2020 - 20:38
Napisano 11 wrzesień 2020 - 06:24
No i pięknie. W Deca 28 gr za 30 zł
Ja w swoich też to mam, zero czucia tego podczas jazdy bez względu na prędkość. Któryś youtuber kleił coś pod dętkę żeby to wyważyć, ale mi się chyba nie chce w to bawić.. =D
Ale jak już podajesz linka, to nie wiem czy się nie pobawię dla świętego spokoju XDDD
- Bzyk lubi to
Napisano 14 wrzesień 2020 - 12:02
Najtańsze szytki (m.in. Conti Giro oraz Tufo S33) nie mają wykręcalnego zaworu. Natomiast można w nich odkręcić wentylek i nakręcić na wierzch przedłużkę - co prawda nie masz wtedy możliwości zakręcenia wentyla, więc jest on nieco mniej szczelny, ale zmontować i pompować się to da.
A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?
Napisano 14 wrzesień 2020 - 16:17
No i pięknie. W Deca 28 gr za 30 zł
Ja muszę 21g na koło założyć żeby wyważyć 1:1 =D
To cała taśma mi pójdzie..nie wiem gdzie to wkleić mam żeby się zmieściła Chyba zwrócę ją i pomyślę nad innym sposobem.
Napisano 14 wrzesień 2020 - 19:50
Jak juz sie ma do czynienia z taka szytka, to zostawiajac otwarty zaworek, nalezy przekrecic otwierajaca zaworek nakretke na max (kombinerkami, szczypcami), tak aby ja zablokowac. Zobiega to samozakreceniu sie.Najtańsze szytki (m.in. Conti Giro oraz Tufo S33) nie mają wykręcalnego zaworu. Natomiast można w nich odkręcić wentylek i nakręcić na wierzch przedłużkę - co prawda nie masz wtedy możliwości zakręcenia wentyla, więc jest on nieco mniej szczelny, ale zmontować i pompować się to da.
Do tego warto pamietac, ze przy takiej szytce raczej odpadaja uszczelniacze.
Napisano 21 wrzesień 2020 - 06:11
Nie odkleja się jeśli nadmiar odetniesz tuż nad obręczą.
- lukaszzsch lubi to
marvelo
Focus Izalco Race - rower nieelektryczny : Di2, Favero Assioma Duo, Garmin Edge 530, Varia RTL515, ION 200 RT
Napisano 06 marzec 2021 - 16:14
czy jak szytka puscila mi gdzies przy wentylu - w srodku detki - jest sens to naprawiac latac wyciagac rozcinac ? Czy smietnik ? Troche szkoda bo nowa szytka a strzeliła gdzies w okolicy wentyla tam gdzie wentyl jest wgrzany w detke bo jak sądze duszą szytki vittoria pave z zielonym paskiem jest zwykla detka.
Ew czy serwisy to ogarniają?
Pozdr
Napisano 06 marzec 2021 - 19:46
Wątpię, czy w przeliczeniu na czas (i jego wartość finansową) opłaci się Tobie taka naprawa.
Masz pewność, że to wentyl albo guma wokół niego, czy to tylko Twoje przypuszczenie? Może spróbuj Tufo Extreme i zobacz, co się wydarzy?
Napisano 06 marzec 2021 - 20:36
Napisano 06 marzec 2021 - 20:44
W takim razie przed montażem kolejnej sprawdź, czy przypadkiem nie ma jakiegoś zadziora przy otworze na wentyl. Może w ten sposób doszło do uszkodzenia?
Napisano 06 marzec 2021 - 21:38
Chociaz zielone Pave to juz troche wiekowe szytki, mozna je caly czas dostac, np w UK.
Odnosnie naprawiac, czy nie, to wszystko jest do zrobienia. W najgorszym wypadku moze skonczyc sie na koniecznosci wymiany detki, a to oznacza zerwanie tasmy, jak zejdzie w calosci, to mozna ja ponownie uzyc, rozprucie szwu, zszycie i naklejenie tasmy.
Kiedys naprawialem szytki ale tylko gdy wiedzialem na 100% w ktorym miejscu jest awaria detki.
Wtedy otwiera sie szytke na dosc malym odcinku i cala procedura jest dosc ok do zaakceptowania.
Lokalizacja przebicia detki w szytce bez wyraznych sladow na zew gumy nie jest latwa. To ze babelki pojawiaja sie w jednym miejscu wcale nie oznacza, ze przebicie jest w tym samym miejscu.
Osobiscie otworzylbym szytke na wysokosci wentyla, zeby zobaczyc co sie tam dzieje. Moze jest to tylko punktowe uszkodzenie, ktore mozna najzwyczajnaiej zakleic.