Skocz do zawartości

Zdjęcie

Chińskie koła karbonowe

965 odpowiedzi w tym temacie

#821 cauchy

cauchy
  • Użytkownik
  • 2925 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 09 marzec 2021 - 18:18

to oni policzyli to kompletnie inaczej, wg nieznanego mi wzoru :)

#822 Dari

Dari
  • Użytkownik
  • 3195 postów

Napisano 09 marzec 2021 - 18:35

widzę, że jednak trzeba będzie sobie podarować przesyłki spoza EU, poszukam jakiegoś magazynu tutaj

To jest sztuczny problem, wystarczy wybrać właściwą opcję przesyłki. Na stronie Farsports jest napisane

(z WYKRZYKNIKIEM): DHL - Duty unpaid!

#823 cauchy

cauchy
  • Użytkownik
  • 2925 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 09 marzec 2021 - 19:28

Nie sztuczny tylko realny. Zapłaciłem DHLem i to najdroższą opcję. 

Momencik, bo Duty Unpaid nie oznacza zwolnienia z opłat celnych. 

https://pl.wikipedia.org/wiki/DDU

EDIT: przesyłka jest w Kolonii w Niemczech, nie było Czech po drodze. Na razie DHL się nie odezwał, więc pewnie zaczekam do jutra na rozwój wydarzeń.

#824 Dari

Dari
  • Użytkownik
  • 3195 postów

Napisano 09 marzec 2021 - 21:09

No właśnie "nie oznacza" i dlatego nie wybiera się DHL-u.

Wybiera sie przesyłkę "duty prepaid".

Te wszystkie informacje są na stronie Farsports.

Może to się komuś przyda.

#825 KonradS

KonradS
  • Użytkownik
  • 17 postów

Napisano 20 marzec 2021 - 16:49

Cześć,

Zastanawiam się nad zakupem kół elitewheels, jednak zacząłem się obawiać tego antydumpingu, rozumiem, że zakup z europy jest bezpieczny ? Z europy doliczają sobie sporo opłat + mały wybór, więc chciałem zamówić z Chin.

https://pl.aliexpres...earchweb201603_

Dodatkowo, czy ktoś je posiada i jeździ dłużej na nich (6 mies +), może napisać czy warto ? 

#826 pan_piotr

pan_piotr
  • Użytkownik
  • 600 postów
  • SkądGōrny Ślōnsk

Napisano 20 marzec 2021 - 18:42

jak nie chcesz się martwić o dodatkowe opłaty to wybierz przesyłkę jako : 

Seller's Shipping Method - inaczej xdb czyli bez narażania się na wszystkie podatki , które mogą być naliczone przy wysyłce darmowej/najtańszej.

a co do kół to jezdziłem na nich przez pewien mały okres , jakieś 300km jako drugi komplet kół do gravela na asfalt i byłem bardzo zadowolony z wykonania i odczucia samej jazdy

DSC-0332.jpg

DSC-0399.jpg

#827 KonradS

KonradS
  • Użytkownik
  • 17 postów

Napisano 20 marzec 2021 - 20:09

hmm, tylko dodatkowe 500 pln za przesyłkę sprawia, że coraz mniej atrakcyjna ta oferta. Zaryzykowałbym gdybym wiedział, że dostanę normalne cło + vat w najgorszym wypadku.

@cauchy, a jak skończyła się Twoja przygoda z wysokim cłem naliczonym przez DHLa, zapłaciłeś, zwróciłeś koła czy jak ?

#828 Invincible.

Invincible.
  • Użytkownik
  • 378 postów

Napisano 20 marzec 2021 - 21:13

A myślisz, że cło i vat to ile wyniosą?

#829 Invincible.

Invincible.
  • Użytkownik
  • 378 postów

Napisano 20 marzec 2021 - 21:14

A myślisz, że cło i vat to ile wyniosą?

#830 KonradS

KonradS
  • Użytkownik
  • 17 postów

Napisano 20 marzec 2021 - 21:57

Wiem, ze podobnie ale jest szansa, ze nie dostanę :) przed kupnem powstrzymuje mnie tylko strach przed tym cłem 48,5 % + żona bo nie rozumie, ze karbonowy rower potrzebuje stożków :)

#831 pan_piotr

pan_piotr
  • Użytkownik
  • 600 postów
  • SkądGōrny Ślōnsk

Napisano 21 marzec 2021 - 10:43

to poczekaj na dostawę koł w hiszpańskim magazynie , jeszcze kilka dni temu było dostępne 50% opcji , teraz widze ze jest tylko jedna

#832 Invincible.

Invincible.
  • Użytkownik
  • 378 postów

Napisano 23 marzec 2021 - 09:29

Nie ma szans, że nie dostaniesz. Przy zamawianiu drobnicy się udaje ale przy paczce, która będzie miała 80x80x30? Zapomnij
  • mikroos lubi to

#833 Invincible.

Invincible.
  • Użytkownik
  • 378 postów

Napisano 23 marzec 2021 - 09:29

Nie ma szans, że nie dostaniesz. Przy zamawianiu drobnicy się udaje ale przy paczce, która będzie miała 80x80x30? Zapomnij

#834 berski

berski
  • Użytkownik
  • 585 postów
  • SkądMałopolska

Napisano 03 lipiec 2021 - 15:53

Jakie Wasze opinie o kołach federsports, pytanie do tych, którzy zamawiali?

#835 cauchy

cauchy
  • Użytkownik
  • 2925 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 04 lipiec 2021 - 19:20

póki co wszystko git :) i odpukać oby zostało

teraz zastanawiam się czy nie powinienem był zamówić hookless (trochę łatwiej by było z oponami zakładanie/zdejmowanie). 

natomiast w jakości jazdy czułem zdecydowaną poprawę w stosunku do Hunt Aero Light jakie miałem przez 4.5 roku

• artho lubi to

#836 tomaszzzz

tomaszzzz
  • Użytkownik
  • 80 postów

Napisano 22 lipiec 2021 - 12:37

cześć, od ok 2000 tys. km jeżdżę na kołach CSC, 50 mm, pod oponę, szerokość 25 mm. Są na piastach novateca 

AS511SB, FS522SB (szprych straight pull). Jestem bardzo zadowolony, ważę ok 90 kg, więc koła są konkretnie obciążane, ale radzą sobie bardzo dobrze. Zastanawia mnie jedynie okazjonalny metaliczny huk, który potrafi pojawić się jak mocniej depnę w korby, po chwilowym ich popuszczeni, np. po wyjściu z zakrętu.

Podejrzewam, że wychodzi on z tylnej piasty, ktoś się spotkał z czymś takim? Generalnie w niczym nie przeszkadza, ale zastanawiam się, czy nie jet to oznaka czegoś poważniejszego, choć pojawia się to od nowości.

Zastanawiam się też, czy jest możliwość zastąpienia tylnej piasty novateca na Dt Swiss 240, też staright pull. Jeżeli liczba otworów się zgadza można to zamienić bez komplikacji? 

Pozdrawiam,

Tomek

#837 TomekSw

TomekSw
  • Użytkownik
  • 119 postów

Napisano 22 lipiec 2021 - 19:10

Cóż mam te koła na innej piaście, u mnie były problemy z trzaskami. Pierwotnie myślałem, że to problem z suportem (nawet temat na forum się pojawił). Co prawda suport też lekko się zużył, niemniej trzaski prawdopodobnie wynikały z zmaknięcia koła przez szybkozamykacz. Po dość mocnym dociągnięciu jest względnie cisza, raz na jakiś czas przy stanięciu w korbach trzeszczy. Jak masz inne szybkozamykacze, to może spróbuj podmienić, ewentualnie te dociągnij mocno. Może coś pomoże.

• tomaszzzz lubi to

#838 tadzikpl

tadzikpl
  • Użytkownik
  • 861 postów

Napisano 22 lipiec 2021 - 20:44

Mam te koła, ja bym to raczej zrzucił na nie zawsze udane w punkt zazębianie piasty. W innych kołach też mi się to trafia, aczkolwiek mniej efektownie.
  • tomaszzzz lubi to

#839 lukaszzsch

lukaszzsch
  • Użytkownik
  • 748 postów

Napisano 23 lipiec 2021 - 07:01

Mam inne koła na Piastach novatec i też słyszę strzały. Myślałem, że to kwestia korby, ale właśnie po przeczytaniu tego tematu uważam, że to dźwięk bębenka, bo trzask pojawia się przy depniecie w korby po przerwie w kręceniu. Rzadko, mało przeszkadza, ale jest

#840 dmxzor

dmxzor
  • Użytkownik
  • 1152 postów
  • SkądKonstancin-Jeziorna

Napisano 23 lipiec 2021 - 07:49

Teraz przy VAT na ali już całkiem się nie opłaca kół tam brać +.+

Co śmieszniejsze jak zamawia się z magazynu Hiszpańskiego to też doliczają ponad 80 USD podatku, którego de facto nie powinno być bo UE =D

Dodaj odpowiedź