Skocz do zawartości

Zdjęcie

Chińskie koła karbonowe

965 odpowiedzi w tym temacie

#861 bonobo

bonobo
  • Użytkownik
  • 1981 postów
  • SkądWrocław

Napisano 28 listopad 2021 - 21:10

Jasne, rozumiem motywy. 

Ale co do ceny to raczej te polskie nie wychodzą drożej - teraz podczas BF dało radę kupić sporo taniej.

Myślę, że koła od polskich firm, Dandy, NoLimited, Falcon, Evanline, Vinci, to jednak też koła budowane na sprawdzonych obręczach - w świetle odpowiedzialności sprzedawcy za produkt, nikomu nie opłacałoby się sprowadzać obręczy, których jakość może być kwestionowana. No i większość tych polskich firm ma certyfikację UCI. To nie jest randomowy zakup z aliexpress. Nie ma złych opinii o tych obręczach.

A w dobie hamulców tarczowych powodów do obaw o obręcze jest jeszcze mniej. Kiedyś główne obawy dotyczyły podatności obręczy na nagrzewanie, efektywność hamowania, trwałość powierzchni hamującej. Teraz te zagadnienia odpadły. 

W każdym razie spoko zakup :)

• artho lubi to

#862 patrykw

patrykw
  • Użytkownik
  • 48 postów
  • Skądpodlubelska wieś na roztoczu

Napisano 29 listopad 2021 - 12:39

Zrobiłem zdjęcia ale widzę, że mogę tu załączyć tylko 1 mb plików i żadne zdjęcie się nie zmieści. Jak ktoś chce to mogę na maila wysłać.

#863 bonobo

bonobo
  • Użytkownik
  • 1981 postów
  • SkądWrocław

Napisano 29 listopad 2021 - 12:45

skorzystaj z jakiegoś imgbb.com czy czegokolwiek innego :) Fajnie byłoby je zobaczyć założone do roweru. 

#864 Marcin321

Marcin321
  • Użytkownik
  • 2241 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 29 listopad 2021 - 13:02

Jak patrzyłem ostatnio na chińczyki MTB (farsports, flyxii) to nie wychodziły taniej niż Falcony. Możliwe że za słabo szukałem albo za mocno poukrywali kupony :) Podobnie było jak kupowałem Vinci do szosy. Też na BF cena była lepsza niż przy kołach z Chin.

Do tego często oferta ze wschodu jest „przestarzała”, czyli wąskie profile, symetryczne obręcze, itp. Polskie firmy lepiej nadążają za trendami.

Czyli 2 razy poważnie rozważałem koła karbonowe z Chin i dwa razy skończyłem na … chińskich kołach ale składanych w Polsce. Natomiast nigdy nie brałem pod uwagę kół renomowanych zachodnich marek, może to błąd - ale po prostu nie zgadza mi się cena do tego co potencjalnie oferują.
  • cauchy i bonobo lubią to

#865 patrykw

patrykw
  • Użytkownik
  • 48 postów
  • Skądpodlubelska wieś na roztoczu

Napisano 29 listopad 2021 - 13:15

skorzystaj z jakiegoś imgbb.com czy czegokolwiek innego :) Fajnie byłoby je zobaczyć założone do roweru. 

Nie używam takich serwisów, nie mam czasu. A koła i tak nie są jeszcze założone.

#866 mataman

mataman
  • Użytkownik
  • 394 postów

Napisano 29 listopad 2021 - 16:07

Oferta Vinci na BF negowała sens zakupu jakichkolwiek kół od chińczyka.

Jak ktoś potrzebuje się dowiedzieć jakie tam są obręcze to chłopaki bez problemu udzielają takich informacji.

#867 bonobo

bonobo
  • Użytkownik
  • 1981 postów
  • SkądWrocław

Napisano 29 listopad 2021 - 16:54

oferta BF dotyczyła wszystkich serii i modeli kół Vinci? 

#868 tessio

tessio
  • Użytkownik
  • 302 postów

Napisano 29 listopad 2021 - 17:03

Nie, tylko 50 mm i tylko model Rapid.

#869 bonobo

bonobo
  • Użytkownik
  • 1981 postów
  • SkądWrocław

Napisano 29 listopad 2021 - 17:26

Czekam teraz na swoje koła. Też wziąłem w polskiej firmie i z pełną konfiguracją: koła, opony, tarcze, kaseta. Podzespoły wyszły w korzystnych cenach przy zakupie pełnego zestawu. Może będą w piątek. 

• artho lubi to

#870 tessio

tessio
  • Użytkownik
  • 302 postów

Napisano 29 listopad 2021 - 17:33

Ja miałem kupować kolejne CSC, teraz pod tarcze, ale wziąłem Vinci, bo przy cenie blekfrajdejowej zakup CSC nie był już dla mnie opłacalny.

#871 Dari

Dari
  • Użytkownik
  • 3185 postów

Napisano 29 listopad 2021 - 18:38

Jeśli ktoś chce mocno spersonalizowane koła to raczej ciężko konkurować z Farsports czy Lightbicycle: można wybrać ilość i rodzaj  szprych oraz nypli, mają bardzo  duży  wybór  piast ( w tym bardzo wysokiej klasy np. White Industry, Carbon Ti, Extralite, Chris King i inne) i to od ręki, olbrzymi asortyment bardzo lekkich obręczy do wyboru różne wysokości, szerokości, z haczykami lub bez, z otworami w łożu

lub bez i tak dalej. 

#872 Argi

Argi
  • Użytkownik
  • 494 postów

Napisano 29 listopad 2021 - 23:05

Jeśli ktoś chce mocno spersonalizowane koła to raczej ciężko konkurować z Farsports czy Lightbicycle: można wybrać ilość i rodzaj  szprych oraz nypli, mają bardzo  duży  wybór  piast ( w tym bardzo wysokiej klasy np. White Industry, Carbon Ti, Extralite, Chris King i inne) i to od ręki, olbrzymi asortyment bardzo lekkich obręczy do wyboru różne wysokości, szerokości, z haczykami lub bez, z otworami w łożu

lub bez i tak dalej. 

I naklejki na obręczach mam w kolorze napisów na ramie  :lol:

#873 cauchy

cauchy
  • Użytkownik
  • 2911 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 30 listopad 2021 - 13:34

Czemu cytujecie posta pod postem?

#874 dmxzor

dmxzor
  • Użytkownik
  • 1152 postów
  • SkądKonstancin-Jeziorna

Napisano 01 grudzień 2021 - 08:12

lub bez i tak dalej. 

Vinci też Ci pewnie to ogarnie jak dobrze pogadasz =)

#875 KMQ

KMQ
  • Użytkownik
  • 829 postów

Napisano 01 grudzień 2021 - 14:42

Czemu cytujecie posta pod postem?

Ja tez tak robie, bo bardzo czesto w trakcie pisania ktos juz odpowie lub nawet 2 osoby i robi sie balagan, bo moj post wychodzi ze jest troche z dupy :D

#876 Dari

Dari
  • Użytkownik
  • 3185 postów

Napisano 01 grudzień 2021 - 15:36

Nowe lekkie obręcze od Farsports: https://www.wheelsfa...ight-p0129.html

#877 alpacino13

alpacino13
  • Użytkownik
  • 31 postów

Napisano 19 kwiecień 2022 - 21:23

Cześć, zastanawiam się nad zakupem kół CSC. Mam dwie wątpliwości, ktòre może ktoś pomoże rozwiać. Jeżdżę tylko po płaskim, dlatego rozważam zakup stożka 60mm. Ma ktoś doświadczenie z takim stożkiem od CSC? Zastanawiam się jak bardzo będzie nosił na wietrze. Druga to dostawa. Koła 60 nie są dostępne z dostawą Hiszpanii, ale jest możliwość wysyłki z Chin przed DPD i z tego co piszą oni pokrywają opłaty celne/podatkowe. Korzystał ktoś może z takiej wysyłki? A i w sumie trzecia wątpliwość :) Warto kupić na łożyskach ceramicznych?

#878 bonobo

bonobo
  • Użytkownik
  • 1981 postów
  • SkądWrocław

Napisano 20 kwiecień 2022 - 06:31

Mam koła 60 mm, choć nie od CSC i jeździ się na nich bardzo dobrze, nawet przy mojej wadze (ok. 64 - 65 kg). Nadzwyczaj dobrze radzą sobie z bocznym wiatrem. Już kilka razy miałem okazję jeździć w dość mocnym wietrze i było naprawdę OK.

Poza tym mam drugi komplet 42 mm. Oczywiście na bardzo mocne wichury (norma pod Wrocławiem) z ostrożności i dla bezpieczeństwa założyłbym niższy stożek.

Teraz jak mam te koła, to wydaje mi się, że 60 mm, to żaden stożek i chętnie zamieniłbym je na 65 mm ;) szybko do nich przywykłem. 

Nie kupowałbym kół na łożyskach ceramicznych, bo nie wierzę w mit ceramiki w jakichkolwiek łożyskach, już dawno wyliczono, że to absolutnie nic nie daje, zero watów, za to wymagają częstszego serwisowania, odpowiedniego smarowania, czyszczenia. Zbędny kłopot bez żadnych zalet.

#879 tomaszzzz

tomaszzzz
  • Użytkownik
  • 80 postów

Napisano 20 kwiecień 2022 - 09:21

Ja na CSC 50 mm przejechałem 5000 km i jestem bardzo zadowolony z kół. Nie są może najlżejsze, ale po tym dystansie nie było nawet potrzeby ich centrowania. Ważę ok 87-90 kg, więc wiatr nie robi większego wrażenia, choć oczywiście jest różnica w porównaniu do kół o mniejszym stożku.

#880 BroStyle

BroStyle
  • Użytkownik
  • 24 postów

Napisano 20 kwiecień 2022 - 12:21

CSC, stożek 60mm, waga ~100kg, zrobione około 1600km w tym roku, jeździłem i po lekkich szutrach nawet. Zero jakichkolwiek zastrzeżeń. Przy bardzo mocnym wietrze z boku (+30km/h) jadę pochylony bokiem, a jak Tir z naprzeciwka zasunie to mocno zabuja ale bez tragedii.

Dodaj odpowiedź