Skocz do zawartości

Zdjęcie

Chińskie koła karbonowe

965 odpowiedzi w tym temacie

#421 elcidx

elcidx
  • Użytkownik
  • 662 postów
  • Skądłódzkie, Rawski-Tomaszowski

Napisano 24 październik 2014 - 09:47

Co najwyżej cło, pomiędzy krajami EU nie płaci się vatu przy sprowadzaniu towaru.
Z ciekawostek na tym polegało robienie wielkich przekrętów na stali w zeszłym roku jak ktoś pamięta.

Mój rower własnej roboty Stealth Cx Homemade :)

#422 severall

severall
  • Użytkownik
  • 690 postów
  • SkądRzeszów

Napisano 24 październik 2014 - 09:59

To nie wiedziałem że Chiny są w UE.
Oczywiście że płaci się cło jak i VAT. (W praktyce często paczki puszczane są bez opłat).

biker1974: czemu nie brałeś zwykłej darmowej poczty ? Chyba że chciałeś mieć szybko obręcze.

edit: Żeby była jasność, na niektóre towary nie ma cła (np. telefony i inna elektronika). Na koła rowerowe zdaje się 5,6%, ale na same obręcze chyba jest 0%.

#423 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8635 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 24 październik 2014 - 10:13

Ostatnio kiedy sprawdzałem, Chiny nie należały do UE :P

W przypadku zakupów z Chin trzeba się liczyć z realnym ryzykiem naliczenia cła (48,5%) i VAT-u (+23% od kwoty po naliczeniu cła), co razem niemal podwaja cenę podaną w ofercie sprzedawcy! Z kolei przy dostawach w obrębie UE cła nie ma nigdy - to podstawowe założenie istnienia całej Unii.

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#424 severall

severall
  • Użytkownik
  • 690 postów
  • SkądRzeszów

Napisano 24 październik 2014 - 10:17

Właśnie, trzeba uważać na cło antydunpingowe o któym mówi mikroos. Dlatego właśnie lepiej zamawiać same obręcze (najlepiej w osobnych paczkach) i składać na miejscu.

#425 elcidx

elcidx
  • Użytkownik
  • 662 postów
  • Skądłódzkie, Rawski-Tomaszowski

Napisano 24 październik 2014 - 10:28

To może nie o te koła pytałeś, ktoś tutaj kupował koła z holandii i myślałem że  o nich mowa :)

Mój rower własnej roboty Stealth Cx Homemade :)

#426 biker1974

biker1974
  • Użytkownik
  • 456 postów
  • SkądMirków/Wroclaw

Napisano 24 październik 2014 - 10:40

Obylo sie bez jakichkolwiek oplat.Chodzilo mi oto,zeby jeszcze w tym roku,jak pogoda pozwoli,zrobic pare treningow na nowej maszynie.

#427 czarusblitz

czarusblitz
  • Użytkownik
  • 644 postów

Napisano 24 październik 2014 - 11:23

Ja pytalem sie kolegi wyzej o kola, nie wiem skad zamawial czy z Holandi czy Chin. Watek jest o chinskim towarze, wiec odnosilem sie do chinskich kol. Co do oplat celnych i innych oplat za czesci rowerowe z poza UE naliczane jest clo, vat i clo antydumpingowe + koszta urzedu celnego. Wszystko jest to naliczane od wartosci towaru i wysylki. Na czesci rowerowe zazwyczaj jest 4,7% cla, 23%Vat i do tego doliczane jest jeszcze 48% cla antydumpingowego. O tych wszystkich oplatach celnych i Vat dba rozporzadzenie Uni Eropejskiej dla towarow pochodzacych z poza UE, ktore podzielone sa na kategorie i przypisane sa pod konkretne kody. Jakies 3 mies temu ktos wysylal mi tu na forum te kody czesci rowerowych wraz z oplatami celnymi. Stalo sie tak, bo zamowilem kola karbonowe z Chin, za ktore zaplacilem niecale 1500zl a dodatkowe oplaty celne wyszly mnie 1260zl. Odwolywalem sie w Rybniku w Urzedzie Celnym, ale nic nie wskoralem.
Using Tapatalk

#428 czarusblitz

czarusblitz
  • Użytkownik
  • 644 postów

Napisano 24 październik 2014 - 11:45

Tu jest to rozporzadzenie dot. oplat celnych
http://eur-lex.europ...1997R0088&rid=1
Using Tapatalk

#429 czarusblitz

czarusblitz
  • Użytkownik
  • 644 postów

Napisano 24 październik 2014 - 11:47

Oj dzieci, dzieci! Ignorantia iuris nocet
1. Zasadniczo na podstawowe części rowerowe, jak i same rowery, OBOWIĄZUJE ANTYDUMPINGOWA STAWKA CELNA W WYSOKOŚCI 48,5 %, którą dolicza się do podstawowej stawki 4,7 % .
Cło antydumpingowe na podstawowe części rowerowe wprowadzono rozporządzeniem EC 71/97 http://eur-lex.europ...97R0071:EN:HTML
Części na które obowiązuje cło antydumpingowe
— painted or anodized or polished and/or lacquered
bicycle frames, currently classifiable within CN code
ex 8714 91 10,
— painted or anodized or polished and/or lacquered
bicycle front forks, currently classifiable within CN
code ex 8714 91 30,
— derailleur gears, currently classifiable within CN code
8714 99 50,
— crank-gear, currently classifiable within CN code
8714 96 30,
— free-wheel sprocket-wheels, currently classifiable
within CN code 8714 93 90, whether or not
presented in sets,
— other brakes, currently classifiable within CN code
8714 94 30,
— brake levers, currently classifiable within CN code
ex 8714 94 90, whether or not presented in sets,
— complete wheels with or without tubes, tyres and
sprockets, currently classifiable within CN code
ex 8714 99 90, and,
— handlebars, currently classifiable within CN code
8714 99 10, whether or not presented with a stem,
brake and/or gear levers attached,
— originating in the People’s Republic of China (the
product concerned). These CN codes are only given
for information.

Więc chyba na ramy i widelce bez wykończenia powierzchniowego cło antydumpingowe nie obowiązuje.

2. Zwolnienie z cła antydumpingowego przy imporcie części do 300 szt. miesięcznie, dotyczy tylko firm zajmujących się montażem rowerów, tudzież sprowadzających rowery dla takich firm, o ile dobrze zrozumiałem. Sprawę reguluje rozporządzenie EC nr 88/97 art. 14. To rozporządzeni dotyczy też innych rodzajów zwolnień - np. dla firm montujących rowery na dużą skalę w których części chińskie nie stanowią więcej jak 60 % wartości roweru. http://eur-lex.europ...97R0088:en:HTML
Tutaj objaśnienia po polsku do tego zwolnienia: http://www.google.co...1YYc_Dg&cad=rja

3. W systemie ISZTAR dla części rowerowych z Chin podane zazwyczaj jest pełno stawek 0 % ale obok jest nr aktu prawnego w którym podano jakie firmy są uprawnione do owego 0 %. Jedna ze stawek jest 48,5 % i ta dotyczy pozostałych. Bardziej czytelne jest to w unijnym systemie stawek celnych TARIC http://ec.europa.eu/...onDate=20110812, gdzie obok stawek 0 % od razu pojawia się nazwa firmy, której zwolnienie dotyczy, a przy stawce 48,5 % informacja, że dotyczy pozostałych.

Także czarusblitz daruj sobie odwołania itp. Celnicy to zazwyczaj wykształceni ludzie i znają się na swojej robocie. To, że wielu się udaje bez cła wynika z tego, że nie wszystkie przesyłki są sprawdzane przez celników.

To co podałem wyżej, było wg stanu prawnego z 2011 r. ale nie sądzę aby się dużo zmieniło od tego czasu.

Kilka stron wczesniej kolega w tym poscie takze wyjasnial sprawy zwiazane z oplatami celnymi.
Using Tapatalk

#430 Burdziuk

Burdziuk
  • Użytkownik
  • 11 postów
  • SkądRadłów

Napisano 24 październik 2014 - 12:42

Powiedzie mi. Chce zamówić obręcze te same co Ty biker1974 ze strony http://www.e-hongfu-bikes.com Mam założone konto, wrzucam do koszyka chce sfinalizować tranzakcje. Potwierdzam zakup i przechodzi mi do

#431 Burdziuk

Burdziuk
  • Użytkownik
  • 11 postów
  • SkądRadłów

Napisano 24 październik 2014 - 12:47

STEP 1 OF 3 - DELIVERY INFORMATION dane się zgadzają ale nie mogę wybrać rodzaju wysyłki. Pisze No shipping available to the selected country i nie mogę przejść dalej. biker1974 Ty kupowałeś przez tą stronę czy jakoś inaczej? sorki za post pod postem ale coś mi wcieło tekst

#432 biker1974

biker1974
  • Użytkownik
  • 456 postów
  • SkądMirków/Wroclaw

Napisano 24 październik 2014 - 13:02

Napiszcie do Jenny Liu ze strony hong fu,jest bodajze menadzerka w tej firmie.Da wam namiary do jednej z kobiet,ktora siedzi w firmie i zalatwia sprawy zwiazane z obsluga klienta.Napiszcie co was interesuje,ilosc,wykonczenie materialu i inne detale.Mozna sie z nimi dogadac w kazdej kwestii odnosnie zamowienia.Nie trzeba robic zamowienia na ich stronie,trzeba tylko miec konto na PayPalu,zeby zaplacic za towar.Ja tak robilem i nie mialem zadnych dodatkowych oplat.

#433 Burdziuk

Burdziuk
  • Użytkownik
  • 11 postów
  • SkądRadłów

Napisano 24 październik 2014 - 13:15

Ok Wielkie dzieki.

#434 biker1974

biker1974
  • Użytkownik
  • 456 postów
  • SkądMirków/Wroclaw

Napisano 24 październik 2014 - 13:36

Przeczytaj watek o chinskich ramach z karbonu.Jest tam napisane co zrobic abys dostal do zaplaty jak najnizszy vat i clo.

#435 czarusblitz

czarusblitz
  • Użytkownik
  • 644 postów

Napisano 24 październik 2014 - 13:53

Zeby ominac clo antydumpingowe mozna zrobic to placac np. przez PayPal w 2 ratach; do 150Euro i reszte, towary do 150 Euro sa zwolnione z tego cla. Gdy urzad przejmie paczke, wysylamy potwierdzenie przelewu do 150 Euro i w ten sposob naliczone zazwyczaj zostanie tylko 4,7% podstawowego cla i 23%Vat.
Using Tapatalk

#436 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8635 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 24 październik 2014 - 14:05

Niekoniecznie, nawet bardzo niekoniecznie. W razie ewidentnego zaniżenia urząd ma pełne prawo zakwestionować kwotę na fakturze i naliczyć cło wg wartości rynkowej.

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#437 biker1974

biker1974
  • Użytkownik
  • 456 postów
  • SkądMirków/Wroclaw

Napisano 24 październik 2014 - 14:08

Dokladnie.Tylko trzeba pamietac,aby faktura z HF zgadzala sie z ta druga mniejsza platnoscia na PayPalu.

#438 czarusblitz

czarusblitz
  • Użytkownik
  • 644 postów

Napisano 24 październik 2014 - 19:48

No niekoniecznie, teraz juz jestem madrzejszy po nauce na wlasnych bledach. Kilku moich znajomych tak wlasnie zrobilo i przeszlo bez cla antydumpingowego. Jesli wykarzesz urzedowi wykaz przelewu PayPal do kwoty 150£ to nie powinno byc problemu, tymbardziej, ze trudno stwierdzic jaka jest wartosc chinkich kol. Dlatego tez urzad celny zawsze przysyla pismo z zapytaniem o wartosc przesylki, na podstawie ktorej wylicza oplaty podatkowe. Wszystko ok, ale nie mozna zbyt zanizyc kwoty, natomiast dobrze byloby gdyby na fakturze takze widniala ta kwota do 150€. Zawsze mozna jakos dogadac sie z Chinczykiem i rozbic kwote na f-rze np. za towar i przesylke.
Using Tapatalk

#439 Burdziuk

Burdziuk
  • Użytkownik
  • 11 postów
  • SkądRadłów

Napisano 24 październik 2014 - 21:21

Z tego co Koroliow, dnia 08 Lip 2014 - 13:14, napisał  a czarusblitz dziś przytoczył, jeżeli dobrze doczytałem to na obręcze nie ma cła antydapingowego tylko na całe koła, więc przy zakupie samych obręczy tylko do zapłaty pozostaje cło 4,7% i VAT. Tak?

A i  tego można uniknąć zamawiając towar o wartości poniżej 150€. 

#440 czarusblitz

czarusblitz
  • Użytkownik
  • 644 postów

Napisano 25 październik 2014 - 09:05

Tak by na to wygladalo wg rozporzadzenia natomiast kwestia jeszcze jak podejcie do tego urzednik, bo tutaj na forum opisuja ludzie, ze jednym jest clo naliczane, a innym nie, przy tym samym towarze. Niby na ramy jest naliczane clo, a mam kolege, ktory 2-krotnie zamawial rame mtb i zostalo naliczone mu tylko clo podstawowe i vat. Natomiast ostatnio zamawial obrecze karbonowe, szprychy, piasty w 1 paczce i dowalili mu wszystko. Wiec przepisy przepisami, ale zalezne jest to takze od podejscia celnika.
Using Tapatalk

Dodaj odpowiedź