Skocz do zawartości

Zdjęcie

Chińskie koła karbonowe

965 odpowiedzi w tym temacie

#161 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4693 postów
  • SkądKraków

Napisano 26 grudzień 2012 - 18:09

nasze marne możliwości są takie, bo my nie zarabiamy na kręceniu nogami , i choćby każdy miał silniczek w ramie, to czołówki nie doścignie, wystarczy popatrzeć na nasze maratony i wyścigi, kto co wygrywa , a potem jak stoi w europie czy na świecie .

a propo, nad Bałtykiem tanio nie jest , ba ...nawet drogo bym powiedział .

Kola składają sie nie tylko z płatów karbonu , ale także i z piast, a te w Zipach kręcą sie bardzo ładnie , praktycznie jak Choseny gładko i długo , co nam daje lepsze toczenie sie kół i mniejsze pokonywanie oporów już od środka piasty , waga obręczy i profil , więc nie dziwota że koła jadą inaczej .
to nie czary tylko fizyka.
Jest duża różnica, jak mamy piasty byle jakie , a jak zrobione precyzyjnie i za to sie płaci.

Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów  www.velotech.pl   

Serwis rowerowy - Kraków  tel: 666-316-604[email protected]

Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!!  w godz. - 12.oo - 19.oo

#162 MrBike1

MrBike1
  • Użytkownik
  • 53 postów
  • SkądŁódź

Napisano 28 grudzień 2012 - 00:49

Zejdzmy na ziemie - Zipp Enve i inne Pro wynalazki dla zawodowców odłóżmy na bok.W takim razie jeśli boimy się/zależy nam na czasie i nie chcemy handlować z Chinolami to gdzie kupić karbonowe stożki?Powiedzmy takie X-Planet czy coś jakościowo podobnego w ludzkich pieniądzach?

#163 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4693 postów
  • SkądKraków

Napisano 28 grudzień 2012 - 09:46

no to tez przykład hahahaha a skad Planet-x ma ??? od krasnali ??

to wszystko robią chińczyki !!!! wbijta sobie .....

tak samo z każdym prduktem ważne jest - projekt, wykonanie i kontrola produkcji, bo jeśli na Planet -x firmuje sie na karbonach to wcześniej te obręcze zstały sprawdzone i przetestowane , czy ja kupie towar od dobrego producenta na Taiwanie czy tutaj od pośrednika zakładając tą samą klase wykonania to i ten i tamten będzie dobry.

Przykład - ależ prosze bardzo.

Wczoraj odwiedzil mnie kolega co zakupił piękne koła Vision tc-24 , ach ....cuda malina w katalogu, cena ...jak za 3 rowery i ........ http://www.visiontec...Max-Carbon-TC24 , szprychy sapim aero proste, piasty ... od jakiegoś producenta bo niestety nie pasująmi znane bębenki do tyłu,.
Wykonanie , na średnim poziomie, naklejki takie sobie, felga ...... nic specjalnego , nie wzbudzila zachwytu , po prostu normalne koła , ale nie za tą kase !!! powinny kosztować nowe nie wiecej jak 2-2.5 tysiąca !

Mialem tak samo w łapkach dla porownania to http://www.zipp.com/...ls/202-tubular/ i to budzilo moje i nie tylko moje zaufanie , .

te dwa produkty o o porównywalnej cenie sugerowanej detalicznej , a jakże "przepaść " wykonania .
Zipp aż sie prosi weż mnie załóż jestem mocny , sztywny ...
Vision to dla mnie totalne walenie klienta w kieszeń conajmniej 2-2.5 raza.

dla przykładu też pierwszy lepszy sklep-producent koł , za 500 dolców komplecik o wadze Zippa http://www.shop-yish...hk=1&Itemid=275

nie mówie że to jest to samo , bo nie , ale jest, co ciekawe , dalej http://www.shop-yish...spokes-ratio-10 za tysiaka + cło i podatek ...... dla lekkiego zawodnika koła na wyścigi eleganckie

P.S.
a na końcu w Visonach jak zobaczylem że są skrecone na stalowych nyplach ... to mi ręce opadły ...... choć miałem już chińczyki z za krókimi szprychami i za długimi nyplami to te stalowe mnie po prostu rozbawiły .....kola za prawie 7 klocków hahaha :mrgreen:

UWAGA WYPRZEDAŻE NA PLANECIE http://www.planet-x-....co.uk/c/q/rims

#164 Gosc_vmax_*

Gosc_vmax_*
  • Gość

Napisano 28 grudzień 2012 - 16:31

Ok , fajne te obręcze z planet . A jak z dostępnością piast pod 16otw i tył 24 ?

#165 garenge

garenge
  • Użytkownik
  • 862 postów
  • SkądPoznań/Inowrocław

Napisano 28 grudzień 2012 - 17:01

Zamiast dwóch obręczy chyba lepiej kupić gotowe koło na przód za 150 funtów i obręcz, a tylne sobie złożyć :)

Grube kolarstwo, BMI fighter :)

#166 krzy1976

krzy1976
  • Użytkownik
  • 2670 postów
  • SkądJary

Napisano 29 grudzień 2012 - 12:20

Bo gdyby to byly najistotniejsze kryteria naszych rowerowych wyborow, to wszyscy (pomijajac tych pro) powinnismy jezdzic na alu, ewentualnie jakis tanich karbonowych ramach, osprzecie max ultegra.
Podobnie jest z samochodami, mieszkaniami, wakacjami itd

no i jeździli byśmy polonezami i mieszkali w M3 45m/kw,a na wakacje jeździli albo w nad Bałtyk albo w polskie góry, ale bzdury opowiadasz.
To właśnie nam amatorom potrzebny jest sprzęt z najwyższych półek dlatego żeby w jak najmniejszym stopniu ograniczał nasze marne możliwości. Pros to pojedzie i na drzwiach od stodoły.
Kolega jak wymienił Mavick Ksyrium SL na Zipp 505 to od razu przestał odpadać na treningach i stwierdził, że zaczyna lubić ten sport.

Mówisz o Łukaszku ? Inna sprawa że on miał na wiosnę formę życia. Forma+dobry sprzęt=dobre wyniki
Pytanie do fachowców:
ważę 80kg i myślę o kołach karbonowych, jedne na wyścigi na szytki obręcz o wysokości 50mm, drugie na długie maratony na opony obręcz o wysokości 38mm, ile takie koła powinny mieć szprych żeby służyły mi długo ???

#167 KubaG

KubaG
  • Użytkownik
  • 278 postów
  • SkądKrk

Napisano 29 grudzień 2012 - 18:23

Aksiumy mają ponoć limit około 105 kg a są 20/24h. Karbony są 100 razy bardziej wytrzymałe i 50 i 38 powinny dać rade i to spokojnie na 20/24h. Dobry zaplot i ciśnienie w oponach i możesz jeździć i jeździć...

#168 qqx

qqx
  • Użytkownik
  • 850 postów
  • SkądPiaseczno/Sochaczew

Napisano 29 grudzień 2012 - 22:09

Mówisz o Łukaszku ?

Jak najbardziej o Łukaszku :mrgreen:

ile takie koła powinny mieć szprych żeby służyły mi długo ???

Moim zdaniem nie ma co oszczędzać na szprychach, masy nie dodają a sztywności i wytrzymałości jak najbardziej. Polecam Ci przód na 24 zaplot na słoneczko, a tył 28 szprych i zaplot na dwa krzyże z obu stron.
Co do kół karbonowych to nie ma sensu kupować na oponę, a chińskich to już w ogóle nie wyobrażam sobie innych niż na szytkę względy konstrukcyjne preferują w karbonie szytki.

#169 1415chris

1415chris
  • Użytkownik
  • 4485 postów
  • SkądSurrey

Napisano 29 grudzień 2012 - 22:17

Przod to jak Ci sie podoba, w sumie nie ma wielkiej roznicy. Przy 80kg, na karbonie 50mm i 38mm 20 powinno wystarczyc. Sloneczko lub 1-2x.
Tyl przy 50mm 24 na 2x, Jesli przy 38mm zdecydujesz sie na 28 szprych, to lepiej wyjdzie zaplot na 3x. Ale to tez bedzie zalezalo jakie piasty wybierzesz.

#170 MrBike1

MrBike1
  • Użytkownik
  • 53 postów
  • SkądŁódź

Napisano 29 grudzień 2012 - 22:31

no to tez przykład hahahaha a skad Planet-x ma ??? od krasnali ??

to wszystko robią chińczyki !!!! wbijta sobie .....

SPIKE wiemy już że to wszystko od chińczyków,ale chodzi mi o obręcze sygnowane przez jakiegoś przyzwoitego producenta - zawsze to wróży lepszy produkt niż jakiś no name made in China. Podałem przykład Planet -X - jeśli znacie coś jeszcze co można kupić w Europie i w dodatku na 28szprych to proszę o przykłady będę wdzięczny.
PS.swoją drogą zastanawiam się jak lepiej ułoży się 28 szprych - przy 50mm stożku czy przy 38mm?

#171 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8635 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 29 grudzień 2012 - 23:20

Moim zdaniem przedkładanie liczby szprych ponad profil obręczy to zły wybór. Zdecydowanie zastanowiłbym się w pierwszej kolejności, jaki profil koła jest Tobie potrzebny i dlaczego.

Odpowiadając konkretniej na Twoje pytanie: nie ma na to pytanie prostej odpowiedzi, bo ułożenie szprych zależy też od wysokości i rozstawu kołnierzy piast oraz od liczby krzyży w zaplocie.

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#172 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4693 postów
  • SkądKraków

Napisano 29 grudzień 2012 - 23:46

Kola sie robi standard, przód słonko 20 h tyl na 2x przy 24 h .

Jęsli sie obawiasz 38 mm profilu można zrobić 24 ( słonko) front, 28 tył 3x/2x lub 2 x , 3 x obie strony

będzie "klawo Egon jak cholera" jesli wykona sie kola dobrze.

pod oponke lepiej zrobić alu zestaw.

#173 GrzegorzP

GrzegorzP
  • Użytkownik
  • 1130 postów
  • SkądLeszno

Napisano 29 grudzień 2012 - 23:48

Panowie - lepszy wysoki czy niski stożek ? ;-) http://zapodaj.net/c...b16eb2.jpg.html

#174 1415chris

1415chris
  • Użytkownik
  • 4485 postów
  • SkądSurrey

Napisano 30 grudzień 2012 - 09:21

Wole troche nizszy:
http://www.flickr.co...01612/lightbox/

#175 garenge

garenge
  • Użytkownik
  • 862 postów
  • SkądPoznań/Inowrocław

Napisano 30 grudzień 2012 - 09:56

Jeździłbym

Grube kolarstwo, BMI fighter :)

#176 maciej1986

maciej1986
  • Użytkownik
  • 3267 postów
  • SkądPoznań

Napisano 30 grudzień 2012 - 11:04

ważę 80kg i myślę o kołach karbonowych, jedne na wyścigi na szytki obręcz o wysokości 50mm, drugie na długie maratony na opony obręcz o wysokości 38mm, ile takie koła powinny mieć szprych żeby służyły mi długo ???

A myślałeś może o gotowym zestawie?? FFWD ma w miarę przyzwoite ceny, a masz w tym wypadku gwarancję.

#177 wojtekmtb

wojtekmtb
  • Użytkownik
  • 367 postów
  • Skądmazury

Napisano 30 grudzień 2012 - 13:14

FFWD na piastach 240s i będzię Ci długo długo służyć, a pod oponkę to tak jak SPIKE radzi lepiej coś z alu.

#178 MrBike1

MrBike1
  • Użytkownik
  • 53 postów
  • SkądŁódź

Napisano 31 grudzień 2012 - 19:05

Kola sie robi standard, przód słonko 20 h tyl na 2x przy 24 h .

Jęsli sie obawiasz 38 mm profilu można zrobić 24 ( słonko) front, 28 tył 3x/2x lub 2 x , 3 x obie strony

będzie "klawo Egon jak cholera" jesli wykona sie kola dobrze.

pod oponke lepiej zrobić alu zestaw.

SPIKE ok dzieki ale co powiesz jak ja mam DT 240S na 28 szprych i chciałbym je zestawić z jakimiś karbonami 38mm.Doradz gdzie kupić przyzwoite stożki(tylko nie z Chin).
Z góry dzięki i wszystkiego dobrego w 2013 roku dla Wszystkich!!

#179 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4693 postów
  • SkądKraków

Napisano 31 grudzień 2012 - 19:33

dlaczego nie z Chin co Wy tacy jacyć ....jesteście , co jeden to gorszy .
Masz paru producentów tam dobrych i zamów , 90-95% obreczy pochodzi z chin czy z pobliża to czego chcesz szukać ?? FFWD ?? prosze bardzo masz w Polsce dystrybutora, Reynoldsa, Zippa czy podobne ?? placisz za felge koszmarne pieniadze , to dobre dla sponosorów.

Sporo tu chłopa jeździ na karbonach z Chin i nie narzeka , bo nie mówiac o super firmach ........ jakie ostatnio sie tu pojawiały na karbonach także stamtąd... z naklejkami ...

napisz do laski http://www.hongfu-bi...-frame-230.html czy Ci zrobią na 28 h 38 mm profil.
zamówić wykończenie jednolitej faktury , można nawet na błysk , z naklejkami od razu itd , mówisz i masz

moje rozumowanie jest takie - jak sie wyd..... i coś strzeli to przynajmniej mniej to będzie kosztowalo.

a propo looknijcie sobie http://velonews.comp...e-france_229316

i przeczytajcie co robią mechanicy aby dociażyć rower :mrgreen:

#180 biker1974

biker1974
  • Użytkownik
  • 456 postów
  • SkądMirków/Wroclaw

Napisano 04 styczeń 2013 - 18:01

Czy piasty Novateca A291SB i F482SB oraz obrecze karbonowe 50mm 24/28 dla ridera 90+ dadzą rade?Polnocne okolice Wroclawia czyli drogi dobrej jakosci.

Dodaj odpowiedź