Skocz do zawartości

Zdjęcie

Strzelanie w (??)

32 odpowiedzi w tym temacie

#1 Bulkas

Bulkas
  • Użytkownik
  • 20 postów
  • SkądLeżajsk

Napisano 26 sierpień 2012 - 17:38

Witam.

Od wczoraj mam problem z podejrzanym strzelaniem gdzieś... No właśnie, gdzieś.
Jadąc sobie po normalnej drodze w normalną pogodę, coś nagle zaczęło mi czasem strzelać przy kręceniu. Z czasem strzelało coraz bardziej i teraz już słuchać to właściwie przy każdym obrocie korby. Poszperałem na forach w poszukiwaniu podobnego problemu i dowiedziałem się tylko, że przyczyn może być wiele. Wybrałem się wiec jeszcze raz na testową jazdę po osiedlu, i zaobserwowałem parę szczegółów:
- strzela tylko gdy siedzę na siodełku, jak stoję to jest ok
- strzela zawsze w tym samym miejscu obrotu korby
- gdy przechylę ciężar ciała na prawą stronę, strzela dużo bardziej

Wszystko by wskazywało na sztycę, wiec wyjąłem i przeczyściłem, ale efektu żadnego. Poza tym po dokręcałem śruby na korbach, siodełku i w kilku innych miejscach, ale to też nie pomogło.

Co może być przyczyną tego strzelania? Bo mnie trzęsie na samą myśl o tym dźwięku :D

#2 bikeservice

bikeservice
  • Użytkownik
  • 201 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 26 sierpień 2012 - 17:50

siodełko na łaczeniu pretów i stelaza?

#3 Bulkas

Bulkas
  • Użytkownik
  • 20 postów
  • SkądLeżajsk

Napisano 26 sierpień 2012 - 17:53

W sensie że mam to łączenie przeczyścić, nasmarować czy coś?
Poza tym, czemu strzela tylko przy kręceniu? Nawet jak się wiercę celowo na siodełku to nie strzela, więc dziwne to jest...

#4 carloss

carloss
  • Użytkownik
  • 461 postów
  • SkądKraków/Bronowice

Napisano 26 sierpień 2012 - 18:05

Stawiam na pręty siodła. Pedałując pracujesz na siodełku raz na lewo raz na prawo i strzela..

Ja się podepnę pod temat:
Przy kręceniu korbą coś mi cyka w okolicach korby. Nieregularne, niezbyt głosne cykanie. Przy zdjętym łańcuchu korba kręci się cacy i nic nie słychać zatem stawiam na łańcuch )ewentualnie pedał ale w to wątpię) Bardziej cyka gdy jadę na dużym blacie...
Problem w tym, że łańcuch ma nie więcej jak 1000km w stanie całkiem dobrym i porządnie nasmarowany pedros roadrage. Szukałem już wszędzie i probowałem chyba wszystkiego i zgłupiałem....

#5 jark

jark
  • Użytkownik
  • 276 postów

Napisano 26 sierpień 2012 - 18:06

... miałem podobne objawy
z tym że, rower stał 8 dni , nieruszany
siodełko

;-)

#6 nortsam

nortsam
  • Użytkownik
  • 125 postów
  • SkądŁódź

Napisano 26 sierpień 2012 - 18:10

Przy kręceniu korbą coś mi cyka w okolicach korby. Nieregularne, niezbyt głosne cykanie. Przy zdjętym łańcuchu korba kręci się cacy i nic nie słychać zatem stawiam na łańcuch )ewentualnie pedał ale w to wątpię) Bardziej cyka gdy jadę na dużym blacie...
Problem w tym, że łańcuch ma nie więcej jak 1000km w stanie całkiem dobrym i porządnie nasmarowany pedros roadrage. Szukałem już wszędzie i probowałem chyba wszystkiego i zgłupiałem....

Prawdopodobnie złapałeś luz na suporcie. W wyniku tego zacząłpracować na gwintach i tak właśnie to słychać. Przesmaruj podociągaj i powinno być OK ;-)

#7 Bulkas

Bulkas
  • Użytkownik
  • 20 postów
  • SkądLeżajsk

Napisano 26 sierpień 2012 - 18:11

No dobra, pręty, ale co mam z nimi zrobić?

#8 Gosc_kubapie_*

Gosc_kubapie_*
  • Gość

Napisano 26 sierpień 2012 - 18:11

Z takim cykaniem jest ciężka sprawa, bo niesie po całej ramie. Mi od nowości cykało i myślałem, że się dotrze. Po około 900 km zdjąłem lewe ramię korby i włożyłem na nowo. Przeszło, ale chyba miałem duże szczęście.

Carloss, sam łańcuch to raczej nie powinien cykać. Obciążona korba też przecież pracuje inaczej niż na luzie, więc to liche doświadczenie.

#9 Mike93_KMI

Mike93_KMI
  • Użytkownik
  • 143 postów
  • SkądWioska

Napisano 26 sierpień 2012 - 18:35

dokrec moze kominy na blacie ? może one sie poluzowały . U mnie byla podobna sprawa wyjałem korbe nasmarowałem i nic to nie pomoglo , zdjąłem siodełko ze sztycy poprzeczyszczałem i dalej nie pomagało , nawet stery rozkrecałem i smarowałem chociaż cykało cos ewidentnie w okolicach korby . Jak sie okazało piasek dostał sie miedzy rame a zacisk tylnego kola poluzowałem przeczyscilem kilka kropel oleju i cisza :D

#10 Huskacz

Huskacz
  • Użytkownik
  • 127 postów
  • Skądtaka śląska wiocha

Napisano 26 sierpień 2012 - 19:00

A w jakim systemie masz korbę?

Ja mam HT2 i miałam podobne strzelanie. Dopiero po dość długim czasie przypomniało mi się, że plastikowa "uszczelka", która jest wciskana na łożyska od zewnątrz w suporcie, jest złamana. I mimo, że korba jest założona idealnie, to jednak ten plastik się odchyla i słychać takie trzaski ;)

#11 juby600_82

juby600_82
  • Użytkownik
  • 10 postów
  • SkądDąbrowa Górnicza

Napisano 26 sierpień 2012 - 19:30

Ja bym sprawdził tylny hak przerzutki,u mnie też coś cykało przy mocniejszym naciśnięciu na pedały i okazało się ze to właśnie hak.Troszeczkę go posmarować jakimś smarem i dokręcić.

#12 maccacus

maccacus
  • Użytkownik
  • 494 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 26 sierpień 2012 - 20:31

Temat rzeka, ale obstawiałbym hak przerzutki albo za słabo dokręcone miski HTII w mufie. Trzeba je naprawdę mocno dokręcić aby gwinty nie strzelały. U mnie to właśnie pomogło a męczyłem się kilka tygodni z ustaleniem przyczyny.

#13 Bulkas

Bulkas
  • Użytkownik
  • 20 postów
  • SkądLeżajsk

Napisano 26 sierpień 2012 - 21:05

Czyli strzelanie tylko podczas siedzenia i przenoszenia ciężaru na jedną stronę siodełka nie skreśla możliwości strzelania przez inne części niż owe siodełko?

I jeszcze: czym mogę wyczyścić środek ramy w miejscu gdzie wchodzi sztyca? I czym nasmarować te elementy i jarzmo siodełka?

#14 Bulkas

Bulkas
  • Użytkownik
  • 20 postów
  • SkądLeżajsk

Napisano 27 sierpień 2012 - 20:17

Problem rozwiązany: niedokręcony dobrze suport.
Można zamknąć temat.

#15 carloss

carloss
  • Użytkownik
  • 461 postów
  • SkądKraków/Bronowice

Napisano 28 sierpień 2012 - 13:43

No nie można bo mnie nadal cyka:D
A na serio: ponieważ miałem ponad miesięczną, przymusową przerwę w jeździe to rozkręciłem, wyczyściłem i nasmarowałem prawie cały rower. Prawie, bo supportu nie ruszałem i obstawiałbym to. Zajmę się tym (jak się pogoda zepsuje) i mam nadzieję, że znajdę przyczynę:)
Dzięki wszystkim za pomoc.

#16 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4694 postów
  • SkądKraków

Napisano 28 sierpień 2012 - 20:29

Zwróćcie uwage na zapinki kół, mają byc przyzwoicie mocno dociśnięte, kola dobrze ustawione.
Tak sam jak często rozpinacie koła, trzeba zobaczyć zapinki od wewnętrznej strony czy nie są zbyt gładkie - czy nie wytarła sie "moletka " - ząbki .

Miałem tak w mtb ostatnio strzełało jak głupie , zapinka stara do kosza , nowa zaciśnięta i znikło, a wydawało sie ze pakiet .

Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów  www.velotech.pl   

Serwis rowerowy - Kraków  tel: 666-316-604[email protected]

Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!!  w godz. - 12.oo - 19.oo

#17 Gosc_fazi25_*

Gosc_fazi25_*
  • Gość

Napisano 05 wrzesień 2012 - 09:34

Ostatnio w polowie jazdy rozpoczelosie u mnie tajemnicze cykanie... pierwsze co rozebralem korbe (HTII) wyczyscilem i skrecilem ponownie ale nie ustalo. Potem zaciski kol z tylu - tez nic. Wyjalem sztyce wygladala czysciutko wlozylem i jakby sie zmniejszylo to cykanie/strzelanie chyba ale nadal wystepuje.
Wystepuje ono nieregularnie najczesciej przy ruszeniu/przestaniu pedalowania i jak jestem na siodle (gdy wstane to brak) i czasami przy pedalowaniu ale generalnie jak juz pedaluje to nie cyka raczej wtedy jak opisalem powyzej.

Co dalej sprawdzic / zrobic ?

#18 travisb

travisb
  • Użytkownik
  • 1761 postów
  • Skąd54.351 �N 18.645 �E

Napisano 05 wrzesień 2012 - 10:16

fazi25, czyli cyka Ci jak siedzisz w siodle i nie kręcisz pedałami? Może wozisz jakiegoś świerszcza pod siodełkiem? ;-)
A na poważnie - sprawdź pręty siodła.

#19 Gosc_fazi25_*

Gosc_fazi25_*
  • Gość

Napisano 05 wrzesień 2012 - 15:44

sprawdze tylko co z nimi konkretnie zrobic? Wyczscic i jeszce raz skrecic ?

#20 meaculpa

meaculpa
  • Użytkownik
  • 158 postów
  • SkądLublin

Napisano 05 wrzesień 2012 - 17:30

U mnie w ht2 przyczyną dziwnego strzelania było chyba plastikowe ustrojstwo w lewej korbie, bo po wywaleniu tego nastała cisza.

Dodaj odpowiedź