Strzelanie w (??)
Started By
Bulkas
, 26 sie 2012 17:38
32 odpowiedzi w tym temacie
Gosc_solid_crank_*
Napisano 05 wrzesień 2012 - 19:52
No nie! Ten plastikowy element w lewej korbie, to jest "sprawdzian", czy korba siedzi tam, gdzie jest jej miejsce :!: Nie tam jakiś "antykurz" ;-) A wracając do rzeczy... Założę się, że te efekty dźwiękowe pochodzą od siodełka. Test prosty: jak podniesiesz, no powiedzmy spodenki
nad siodełko w czasie jazdy i masz cicho, to chyba wszystko jasne :mrgreen: Mam to w rowerku czasowym, ale mi to NE VADI. Te 20km wytrzymuję
Napisano 06 wrzesień 2012 - 10:32
fazi25, nie chodzi o czystość prętów siodła na zwenatrz, tylko o ewentualne ich zasywienie w miejscu mocowania do jarzemka sztycy. Musisz siodełko zdemontować i przeczyścić jego prety na całej długości oraz jarzemko sztycy w miejscu styku z prętami siodełka. Mozesz też ewentualnie smyrnąć to miejsce styku jakimś smarem/masłem ...
Napisano 06 wrzesień 2012 - 12:45
fazi25, moim zdaniem na 90% coś z sztycą/siodłem/zaciskiem sztycy. Gdzieś tam materiał pracuje i stąd strzelanie. Jakby to była korba to problem nie znikałby podczas jazdy na stojąco, a nawet powinien się nasilać. Popróbuj też kilka wariantów zaciśnięcia zacisku sztycy jak i jarzemka, trochę mocniej, trochę słabiej (oczywiście z wyczuciem aby gwintów nie pozrywać ;-))
Napisano 06 wrzesień 2012 - 17:41
Pamiętam wspaniałą historię, jak "coś mi strzelało".
Sprawdziłem wszystko: od rzeczy najbardziej oczywiste (pedały, tarcze mechanizmu korbowego), po nieco mniej typowe (stery, hak przerzutki). Nawet znajomy serwisant nie był w stanie pomóc.
Ostateczna diagnoza? Piasty Novatec mają nałożone na łożyska małe dekielki i jeden z nich nie był dokręcony jak należy :-D
Sprawdziłem wszystko: od rzeczy najbardziej oczywiste (pedały, tarcze mechanizmu korbowego), po nieco mniej typowe (stery, hak przerzutki). Nawet znajomy serwisant nie był w stanie pomóc.
Ostateczna diagnoza? Piasty Novatec mają nałożone na łożyska małe dekielki i jeden z nich nie był dokręcony jak należy :-D

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?
Napisano 06 wrzesień 2012 - 17:43
Mam nadzieję, że to nie była podkładka wsuwana we wcięcie w lewym ramieniu? Jej zadaniem jest blokowanie odkręcania się śruby, więc jeśli ją usunąłeś, to kusisz los...U mnie w ht2 przyczyną dziwnego strzelania było chyba plastikowe ustrojstwo w lewej korbie, bo po wywaleniu tego nastała cisza.