Jump to content

Photo

Strzelanie w (??)

32 replies to this topic

#21 Huskacz

Huskacz
  • Użytkownik
  • 127 posts
  • Skądtaka śląska wiocha

Posted 05 September 2012 - 19:33

Tylko to plastikowe ustrojstwo jest jakby uszczelką przed kurzem itp ;)

#22 Gosc_solid_crank_*

Gosc_solid_crank_*
  • Gość

Posted 05 September 2012 - 19:52

No nie! Ten plastikowy element w lewej korbie, to jest "sprawdzian", czy korba siedzi tam, gdzie jest jej miejsce :!: Nie tam jakiś "antykurz" ;-) A wracając do rzeczy... Założę się, że te efekty dźwiękowe pochodzą od siodełka. Test prosty: jak podniesiesz, no powiedzmy spodenki :lol: nad siodełko w czasie jazdy i masz cicho, to chyba wszystko jasne :mrgreen: Mam to w rowerku czasowym, ale mi to NE VADI. Te 20km wytrzymuję :lol:

#23 Gosc_fazi25_*

Gosc_fazi25_*
  • Gość

Posted 06 September 2012 - 08:21

Niby jasne ale przeczyscilem sztyce i to samo... Siodlo prety wszystko wyglada na czyste... Przed nastepna jazda sprobuje spryskac wd40 prety siodla na laczeniu jak ustanie na chwile to bedzie oznaczalo , ze to cos z nimi.

#24 Bulkas

Bulkas
  • Użytkownik
  • 20 posts
  • SkądLeżajsk

Posted 06 September 2012 - 08:32

U mnie problem dawno rozwiązany, okazało się, że suport był bardzo słabo dokręcony.

#25 travisb

travisb
  • Użytkownik
  • 1,761 posts
  • Skąd54.351 �N 18.645 �E

Posted 06 September 2012 - 10:32

fazi25, nie chodzi o czystość prętów siodła na zwenatrz, tylko o ewentualne ich zasywienie w miejscu mocowania do jarzemka sztycy. Musisz siodełko zdemontować i przeczyścić jego prety na całej długości oraz jarzemko sztycy w miejscu styku z prętami siodełka. Mozesz też ewentualnie smyrnąć to miejsce styku jakimś smarem/masłem ...

#26 Deadi

Deadi
  • Użytkownik
  • 2,567 posts
  • SkądOpolskie

Posted 06 September 2012 - 11:41

Ja stawiam na zabezpieczenie lewej korby :>

#27 maccacus

maccacus
  • Użytkownik
  • 494 posts
  • SkądSzczecin

Posted 06 September 2012 - 12:45

fazi25, moim zdaniem na 90% coś z sztycą/siodłem/zaciskiem sztycy. Gdzieś tam materiał pracuje i stąd strzelanie. Jakby to była korba to problem nie znikałby podczas jazdy na stojąco, a nawet powinien się nasilać. Popróbuj też kilka wariantów zaciśnięcia zacisku sztycy jak i jarzemka, trochę mocniej, trochę słabiej (oczywiście z wyczuciem aby gwintów nie pozrywać ;-))

#28 Gosc_eko_*

Gosc_eko_*
  • Gość

Posted 06 September 2012 - 17:02

U mnie winny strzelania był zacisk sztycy,co 50km zaczynało strzelać, sztyce wyjmowałem smarowałem, rurę podsiodłową czyściłem a stuki i tak się pojawiały,dopiero zmiana zacisku przyniosła efekt.

#29 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8,664 posts
  • SkądSzczecin

Posted 06 September 2012 - 17:41

Pamiętam wspaniałą historię, jak "coś mi strzelało".

Sprawdziłem wszystko: od rzeczy najbardziej oczywiste (pedały, tarcze mechanizmu korbowego), po nieco mniej typowe (stery, hak przerzutki). Nawet znajomy serwisant nie był w stanie pomóc.

Ostateczna diagnoza? Piasty Novatec mają nałożone na łożyska małe dekielki i jeden z nich nie był dokręcony jak należy :-D

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#30 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8,664 posts
  • SkądSzczecin

Posted 06 September 2012 - 17:43

U mnie w ht2 przyczyną dziwnego strzelania było chyba plastikowe ustrojstwo w lewej korbie, bo po wywaleniu tego nastała cisza.

Mam nadzieję, że to nie była podkładka wsuwana we wcięcie w lewym ramieniu? Jej zadaniem jest blokowanie odkręcania się śruby, więc jeśli ją usunąłeś, to kusisz los...

#31 meaculpa

meaculpa
  • Użytkownik
  • 158 posts
  • SkądLublin

Posted 06 September 2012 - 18:12

Tak to była ta podkładka, w każdym bądź razie strzelało a teraz nie strzela. Śruby dokręcone solidnie więc nie pękam.

#32 Huskacz

Huskacz
  • Użytkownik
  • 127 posts
  • Skądtaka śląska wiocha

Posted 06 September 2012 - 19:35

Solid_crank - trochę się nie zrozumieliśmy - ja miałam na myśli ten plasticzek przy miskach suportu :)

#33 Gosc_fazi25_*

Gosc_fazi25_*
  • Gość

Posted 10 September 2012 - 08:00

Tak jak obstawialiscie - sruba mocujaca siodlo najprawdopodobniej. Przed jazda spryskalem wd40 jarzmo siodla, prety oraz okolice zacisku, cala droge cisza jakie to jest bezcenne :D

Jak wroci bede wiedzial gdzie czyscic/smarowac trzeba.

Reply to this topic