klamki ultegra 6700nie kompatybilne z rd-6500?
Napisano 20 wrzesień 2012 - 17:04
Z łańcuchem kombinowałem już i nic to wielkiego nie dawało. W końcu ustawiłem "ksiązkowo" czyli blat-ośka - wózek prostopadle do podłoża.
Kwestia jest taka, że nie ważne na jakiej koronce jest aktualnie łańcuch to po zmianie z blatu na mniejszą tarcze łańcuch skacze jakby przerzutka była niewyregulowana. Jakby oś wózka przerzutki zmieniała sie w linii poziomej gdy, po zmianie tarcz, przerzutka zbliża się do kasety w pionie. oczywiście kółeczka nie dotykaja koronek)
Gosc_marvelo_*
Napisano 20 wrzesień 2012 - 17:47
http://techdocs.shim...69830611842.pdf
Napisano 20 wrzesień 2012 - 20:08
1. duży blat z przodu i tyl najmniejsza
2. mały blat z przodu i tył największa
3. mały blat z przodu i tył najmniejsza
i bedziesz miał obraz co zrobić
Śrrubka regulacyjna odchylajaca przerzutke do tyłu ma być wkręcona jedynie o 2-3 obroty.
tak coś świta że być może powinien być długoi wózek w przerzutce bo nie napina właściwie łańcucha, w położeniu przód mała tył największa wózek przerzutki powinien być - śrubki kółek w jednej lini prostopadle, tak samo w przypadki przód najwieksza tył najmniejsza , przy zlej kombinacji kaseta blaty nie da sie ustawicdługosci łańcucha
Oczywiscie pisze to teoretycznie bo... dawaj fotki ładne z boku ze szczegółami a nie pod słońce.
na tym trenażerze to nic nie widać !!!!!!!!!
Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów www.velotech.pl
Serwis rowerowy - Kraków tel: 666-316-604, velotech@vp.pl
Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!! w godz. - 12.oo - 19.oo
Napisano 21 wrzesień 2012 - 11:34
Taki sam secik (tyle ze zmieniarki 6700) ma mój kumpel i wszystko u niego gra.
Może to jednak kwestia tylnej przerzutki? Ta co ja mam -6500 ma pojemność 29t, a 6700 33t.
Bo tak patrze na instrukcje 6700 i jest specjalnie zaznaczone, że w przypadku kaset 11-28 długość łańcucha ustawiać na zasadzie blat-duża koronka +2ogniwa, wiec może faktycznie musze zmienic tylną przerzutke...
Tyle, że miałoby to wpływ na przeskakiwanie łańcucha nawet na małych koronkach?
oto fotki jak to wygląda.

Napisano 21 wrzesień 2012 - 13:23
"blat-duża koronka +2ogniwa" - sam napisałeś jak ustawiać więc widać od razu ze , źle jest i musisz mieć dłuższy łancuch.
Gosc_marvelo_*
Napisano 21 wrzesień 2012 - 14:52
Na pewno w tej sytuacji lepsza byłaby przerzutka ze średnim wózkiem (GS), lub nowsza Ultegra, która ma pojemność 33z.
Ale czy to jest źródło problemu? Mimo wszystko na większych trybach kasety powinno jakoś działać.
Jeszcze kilka rzeczy warto sprawdzić:
- stopień zużycia górnego kółka przerzutki
- luzy na sworzniach przerzutki
- czy hak (znów ten hak) dobrze przymocowany do ramy, czy gwint pod przerzutkę nie jest uszkodzony, a może jakieś pęknięcie, którego jeszcze prawie nie widać, ale już powoduje zmniejszoną sztywność haka
- ja bym jeszcze śrubkę, o której pisał Spike, wkręcił do oporu (co oddali wózek od kasety) i wtedy spróbował wyregulować przerzutkę.
Napisano 21 wrzesień 2012 - 19:06

Tak jak napisał nick, sprawdziłbym też dla świętego spokoju hak.
Bierz też pod uwagę, że RD-6500 SS stworzono z myślą o korbach 53-39 (czyli 14 zębów różnicy), a Ty masz 16 zębów różnicy: http://techdocs.shim...69830611842.pdf . To też może być przyczyna.
W tej sytuacji obawiam się, że jeżeli po przedłużeniu łańcucha i sprawdzeniu haka względem koła dalej będzie przeskakiwała, to nic już nie poradzisz i trzeba będzie zmienić przerzutkę.
Napisano 21 wrzesień 2012 - 19:12
problem polowicznie rozwiązany.
Otóż wsadziłem podkłądke pod miske supportu od strony korby i nagle wszystko chodzi fajnie na kasecie.
Jednak w zastepstwie pokazał sie inny problem... Aby wrzucić na blat z przodu brak jakichś 2-3mm, a przerzutka już tyle sie nie wychyli :-/
Spróbuje jutro włożyć cieńszą podkładkę bo ta którą włożyłem dość gruba jest. Zobacze jak to wtedy będzie dziać.
ps. ej no, skrócić łańcucha juz się nie da, cóż to piszecie :!:
Napisano 21 wrzesień 2012 - 19:19
A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?
Napisano 21 wrzesień 2012 - 20:37
Dodaj odpowiedź