Skocz do zawartości

Zdjęcie

klamki ultegra 6700nie kompatybilne z rd-6500?

34 odpowiedzi w tym temacie

#21 Skywalker

Skywalker
  • Użytkownik
  • 166 postów
  • Skądpodhale

Napisano 20 wrzesień 2012 - 17:04

korbe mam 34/50 - kompakt a kasete 11-28 w sumie maksymalna rozpiętość, którą powinno to obsłużyć (wyczytane w specyfikacji shimano)
Z łańcuchem kombinowałem już i nic to wielkiego nie dawało. W końcu ustawiłem "ksiązkowo" czyli blat-ośka - wózek prostopadle do podłoża.
Kwestia jest taka, że nie ważne na jakiej koronce jest aktualnie łańcuch to po zmianie z blatu na mniejszą tarcze łańcuch skacze jakby przerzutka była niewyregulowana. Jakby oś wózka przerzutki zmieniała sie w linii poziomej gdy, po zmianie tarcz, przerzutka zbliża się do kasety w pionie. oczywiście kółeczka nie dotykaja koronek)

#22 Gosc_marvelo_*

Gosc_marvelo_*
  • Gość

Napisano 20 wrzesień 2012 - 17:47

Dla tylnej przerzutki 6500 SS (czyli krótki wózek) podają maksymalną pojemność 29 zębów, więc jednak to zestawienie przekracza nieco jej możliwości ((28-11)+(50-34)=33z). W tej sytuacji łańcuch należy skrócić tak bardzo, jak to się da, czyli raczej metodą blat-największa koronka + 2 ogniwa. I wciąż nurtuje mnie ten hak przerzutki, nawet minimalne jego wygięcie będzie powodować, że górne kółko przerzutki będzie zmieniało swoje położenie wobec zębatki wraz z jego odchylaniem się do tyłu, a skutkiem będzie utrata poprawnej indeksacji.
http://techdocs.shim...69830611842.pdf

#23 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4694 postów
  • SkądKraków

Napisano 20 wrzesień 2012 - 20:08

zrób fotke w położeniach :
1. duży blat z przodu i tyl najmniejsza
2. mały blat z przodu i tył największa
3. mały blat z przodu i tył najmniejsza

i bedziesz miał obraz co zrobić

Śrrubka regulacyjna odchylajaca przerzutke do tyłu ma być wkręcona jedynie o 2-3 obroty.

tak coś świta że być może powinien być długoi wózek w przerzutce bo nie napina właściwie łańcucha, w położeniu przód mała tył największa wózek przerzutki powinien być - śrubki kółek w jednej lini prostopadle, tak samo w przypadki przód najwieksza tył najmniejsza , przy zlej kombinacji kaseta blaty nie da sie ustawicdługosci łańcucha

Oczywiscie pisze to teoretycznie bo... dawaj fotki ładne z boku ze szczegółami a nie pod słońce.

na tym trenażerze to nic nie widać !!!!!!!!!

Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów  www.velotech.pl   

Serwis rowerowy - Kraków  tel: 666-316-604velotech@vp.pl

Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!!  w godz. - 12.oo - 19.oo

#24 Skywalker

Skywalker
  • Użytkownik
  • 166 postów
  • Skądpodhale

Napisano 21 wrzesień 2012 - 11:34

marvelo: Hak musi być prosty. Z resztą wszystko grało przed zmianą na 10rzędów, a w miedzy czasie nie mogło się z nim nic stać.
Taki sam secik (tyle ze zmieniarki 6700) ma mój kumpel i wszystko u niego gra.
Może to jednak kwestia tylnej przerzutki? Ta co ja mam -6500 ma pojemność 29t, a 6700 33t.
Bo tak patrze na instrukcje 6700 i jest specjalnie zaznaczone, że w przypadku kaset 11-28 długość łańcucha ustawiać na zasadzie blat-duża koronka +2ogniwa, wiec może faktycznie musze zmienic tylną przerzutke...
Tyle, że miałoby to wpływ na przeskakiwanie łańcucha nawet na małych koronkach?

oto fotki jak to wygląda.
Dołączona grafika
Dołączona grafika Dołączona grafika

#25 erico329

erico329
  • Użytkownik
  • 419 postów
  • SkądWielkopolska

Napisano 21 wrzesień 2012 - 13:23

Jak dla mnie za krótki łancuch , jak masz duża tarcze z przodu i największą koronke z tyłu wózek powinien być w pozycji pionowej do podłoża, no chyba ze jak masz duża z przodu i najmniejsza z tyłu i łancuch jest za długi to ewentualnie musisz skrócic tak zeby nie odcierał o środkową częśc wózka.Ewidentnie za krótki lancuch .

"blat-duża koronka +2ogniwa" - sam napisałeś jak ustawiać więc widać od razu ze , źle jest i musisz mieć dłuższy łancuch.

#26 Skywalker

Skywalker
  • Użytkownik
  • 166 postów
  • Skądpodhale

Napisano 21 wrzesień 2012 - 13:32

Cytat

jak masz duża tarcze z przodu i największą koronke z tyłu wózek powinien być w pozycji pionowej do podłoża

chyba coś pomyliłeś. na pewno nie tak ma być :)
pionowo do podłoża ma być blat-ośka i tak tez jest.

#27 Gosc_marvelo_*

Gosc_marvelo_*
  • Gość

Napisano 21 wrzesień 2012 - 14:52

Na drugim zdjęciu widać, że łańcucha już bardziej skrócić się nie da. A na filmie było widać, że i tak wózek nie zapewnia wystarczającego napięcia łańcucha już na środkowych trybach kasety i małej tarczy. Przy dłuższym łańcuchu będzie jeszcze gorzej.
Na pewno w tej sytuacji lepsza byłaby przerzutka ze średnim wózkiem (GS), lub nowsza Ultegra, która ma pojemność 33z.
Ale czy to jest źródło problemu? Mimo wszystko na większych trybach kasety powinno jakoś działać.
Jeszcze kilka rzeczy warto sprawdzić:
- stopień zużycia górnego kółka przerzutki
- luzy na sworzniach przerzutki
- czy hak (znów ten hak) dobrze przymocowany do ramy, czy gwint pod przerzutkę nie jest uszkodzony, a może jakieś pęknięcie, którego jeszcze prawie nie widać, ale już powoduje zmniejszoną sztywność haka
- ja bym jeszcze śrubkę, o której pisał Spike, wkręcił do oporu (co oddali wózek od kasety) i wtedy spróbował wyregulować przerzutkę.

#28 nortsam

nortsam
  • Użytkownik
  • 125 postów
  • SkądŁódź

Napisano 21 wrzesień 2012 - 16:54

A łańcuch dobrze sprawdziłeś? Na 3 zdjęciu widać, że łańcuch nie do końca luźno chodzi na ogniwkach. Popatrz na 3 zdjęcie górny łańcuch trzecie ogniwko od kasety

#29 nick

nick
  • Użytkownik
  • 2254 postów
  • Skądkrakow

Napisano 21 wrzesień 2012 - 17:25

Na pewno łańcuch za krótki. Mówisz że hak prosty, pewnie w pionie, a jak w osi roweru? Jest równoległy do osi podłużnej roweru? W jakim stanie łańcuch i kółka przerzutki? Luzy na przerzutce, linki i pacerze. pozdr

#30 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8658 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 21 wrzesień 2012 - 19:06

Łańcuch ewidentnie do wydłużenia (a nie skrócenia, jak napisałem poprzednio! :) ) i to w trybie pilnym, bo możesz zrobić krzywdę przerzutce!

Tak jak napisał nick, sprawdziłbym też dla świętego spokoju hak.

Bierz też pod uwagę, że RD-6500 SS stworzono z myślą o korbach 53-39 (czyli 14 zębów różnicy), a Ty masz 16 zębów różnicy: http://techdocs.shim...69830611842.pdf . To też może być przyczyna.

W tej sytuacji obawiam się, że jeżeli po przedłużeniu łańcucha i sprawdzeniu haka względem koła dalej będzie przeskakiwała, to nic już nie poradzisz i trzeba będzie zmienić przerzutkę.

#31 Skywalker

Skywalker
  • Użytkownik
  • 166 postów
  • Skądpodhale

Napisano 21 wrzesień 2012 - 19:12

hehhh.
problem polowicznie rozwiązany.
Otóż wsadziłem podkłądke pod miske supportu od strony korby i nagle wszystko chodzi fajnie na kasecie.
Jednak w zastepstwie pokazał sie inny problem... Aby wrzucić na blat z przodu brak jakichś 2-3mm, a przerzutka już tyle sie nie wychyli :-/
Spróbuje jutro włożyć cieńszą podkładkę bo ta którą włożyłem dość gruba jest. Zobacze jak to wtedy będzie dziać.

ps. ej no, skrócić łańcucha juz się nie da, cóż to piszecie :!:

#32 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8658 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 21 wrzesień 2012 - 19:19

Pomyliłem się oczywiście. Chodziło o wydłużenie.

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#33 erico329

erico329
  • Użytkownik
  • 419 postów
  • SkądWielkopolska

Napisano 21 wrzesień 2012 - 20:37

Wydłuż łancuch , bo ta przerzutka jes za mocno napięta . ona ma być napięta , ale nie aż tak , toż to możesz ją uszkodzić. No i jak bedziesz jechał np duży blat i 2-3 koronka od góry to ci będzie głośno i twardo chodziło. Zdecydowanie za krótki łancuch.

#34 Gosc_KeNaJ_*

Gosc_KeNaJ_*
  • Gość

Napisano 26 wrzesień 2012 - 14:25

Skywalker, tak jak ktoś wcześniej pisał to jedno ogniwko nie śmiga tak jak powinno i pewnie zakleszcza się gdzieś na kółkach przerzutki, stąd szarpanie łańcuchem.

#35 Skywalker

Skywalker
  • Użytkownik
  • 166 postów
  • Skądpodhale

Napisano 26 wrzesień 2012 - 14:42

Już rozwiazałem problem.
Podkładka pod miske supportu od strony korby całkowicie wyeliminowała wszelkie problemy.

Dzięki wszystkim za pomoc!!!

Dodaj odpowiedź