Jump to content

Photo

Nabiał - dobro, czy zło ?

136 replies to this topic

#101 nick

nick
  • Użytkownik
  • 2,254 posts
  • Skądkrakow

Posted 06 December 2012 - 10:20

Tak, Spike, czytałem, że w Chelwetii po 22 giej klocka musisz walić do kibelka przenośnego, eko, bo po tej godzinie sąsiadom przeszkadza. Nie wiem , czy prawda, czy kit, ale jestem skłonny uwierzyć. :shock: pozdr

#102 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4,694 posts
  • SkądKraków

Posted 06 December 2012 - 10:37

znjadź produkt - dobierze sie do niego ideaologie, to proste ,

Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów  www.velotech.pl   

Serwis rowerowy - Kraków  tel: 666-316-604[email protected]

Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!!  w godz. - 12.oo - 19.oo

#103 waxmund

waxmund
  • Użytkownik
  • 79 posts
  • SkądKraków/Starachowice

Posted 06 December 2012 - 10:39

Dobrze piszesz Spike.

trzeba byc albo slepcem albo pieniacym sie malolatem

póki co, to Ty się tu najbardziej pienisz, i chcesz zmieniać świat ;-) wzrok mam dobry, za małolata już dawno mnie nikt nie wziął. schlebiasz mi ;-)

Spike dobrze napisał. Warzywa i owoce też są modyfikowane, i wystarczy że gdziekolwiek są zmodyfikowane, to modyfikacja może przejść do innych krajów itd... nie da się w tym momencie już niestety jeść super zdrowo, tak jak to było możliwe jeszcze 30 lat temu czy ile tam.

A nie sorry. Zapomniałem, że Ty Marco wiesz lepiej, i zaraz podrzucisz jakiś link to potwierdzający ;-)

#104 Marco_

Marco_
  • Użytkownik
  • 990 posts
  • Skądze znowu

Posted 06 December 2012 - 10:43

chyba zartujesz SPIKE,modyfikowana zywnosc jest tutaj zabroniona ,caly czas mam na mysli inne pasntwa , podziekowac mozecie tylko sobie , sami zescie sie pchali do UNI.

he he he :mrgreen:

#105 picca

picca
  • Użytkownik
  • 560 posts
  • SkądWarszawa

Posted 06 December 2012 - 13:55

Jeśli chodzi o dioksyny, dibenzofurany i polichlorowane bifenole (wszystko są to supertoksyczne, mutagenne, pronowotworowe itd. substancje powstające głównie w wyniku spalania materii organicznej) to najlepszym ich źródłem jest mięso drapieżników, drapieżne ryby i wszystko co jest wędzone. Akurat jaja i nabiał raczej zawierają ich bardzo niewiele ponieważ krowy są trawożerne, a kury wprawdzie jedzą robactwo, ale podstawą ich diety sa raczej nasiona. Poza tym kury hodowane przemysłowo w życiu nie widziały robaka na oczy. Substancje te kumulują się w tłuszczu, a więc roślinożercy siłą rzeczy muszą ich gromadzić mniej.

To tak gwoli wyjaśnienia.

#106 Marco_

Marco_
  • Użytkownik
  • 990 posts
  • Skądze znowu

Posted 06 December 2012 - 14:07

jak bys przeczytal artykul to bys wiedzial ze dioksyny zawarte byly wlasnie w paszy :] ..a krowy w niektorych panstwach to juz dawno zapomnialy jak smakuje trawa, wszystko jest karmione sztucznie i pozniej ludzie tez przyjmuja pokarm wraz z toxynami. Dopuszczalna dawka dioksyn zawarta w paszy dla kur, byla o wiele wieksza , ale nie wszyscy chca o tym wiedziec , slyszec ...BSE, EHEC i inne choroby pewnie tez ja sobie wymyslilem, bo skoro mieliscie na tyle szczescia ze was nie dotknely , to musza to byc czyste bzdury podawane w mediach ... pogratulowac toku myslenia , brawo . Karmienie zwierzat sztucznymi paszami pewnie tez sobie wyssalem z palca, na jakim swiecie wy zyjecie ludzie ?

Gwoli scislosci, zeby nie bylo watpliwosci, bo widze ze nawet na to niektorych nie stac by w linka kliknac....

zrodlo - http://niepoprawni.p...izna-w-zywnosci

" Skażona zwierzęca karma zawierala 77 krotnie więcej toksycznych związków chemicznych niż dopuszczalny wskaźnik.

Test przeprowadzony na jednej z fabryk w północnych Niemczech wykazał zawartość DIOXYNY 77 krotnie większą niż dopuszczalny limit donosi BBC(http://www.bbc.co.uk...europe-12139407). Zakład ten produkuje tłuszcze używane do produkcji papieropodobnych wyrobów ale też używane do wzbogacenia pasz dla zwierząt. Szkodliwość dioxyn nie podlega żadnym wątpliwościom.

Poczatkowo skandal dotyczył tylko Niemiec, ale wkrótce przeniósł sie do Holandii gdzie trafiły zatrute jajka a stamtąd do Anglii gdzie przetworzony nabiał mial zastosowanie między innymi do produkcji majonezu i ciastek.

Wstrzymano dostawy z ok 4700 farm po tym jak przeprowadzono testy nafarmie Harles und Jentzsch w rejonie Schleswig-Holstein.

Władze przypuszczaja że ok. 150000 tonn skażonej paszy zużyto juz do karmienia świń i drobiu w całym kraju. ..."

#107 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4,694 posts
  • SkądKraków

Posted 06 December 2012 - 20:29

Gwoli ścisłości , to nie my sie pchali do uni tylko rząd i jego kumple z interesami wschód-zachów, my z tego mamy tylko gówno i brak majątku narodowego , brak fabryk, hut , stoczni, brak pracy na rynku ......itd....

Poza tym nasiona modyfikowane to i tak spro lat wcześniej sprowadzano , spoko oni zadbali o to , można teraz wszamać kilo pomidorów , tyle że wartości w nich nie ma .

Marco nie denerwuj sie, My o tym wszystkim wiemy, tylko ...niestety jeść trzeba .

A propo , wiem gdzie pasasie krowy w czystym powietrzu, czystą trawą, wodą , ale nie powiem bo zaraz znajdzie sie cwaniak co to wszytsko spier......li w i mię racjonalizacji.

Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów  www.velotech.pl   

Serwis rowerowy - Kraków  tel: 666-316-604[email protected]

Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!!  w godz. - 12.oo - 19.oo

#108 Marco_

Marco_
  • Użytkownik
  • 990 posts
  • Skądze znowu

Posted 06 December 2012 - 21:15

Trzeba jesc, ale prawda jest taka ze dzisiejsza zywnosc na swiecie nadaje sie przewaznie tylko do smietnika i powiem Ci ze na tym filmie jest powiedziana swieta prawda ...

#109 Gosc_marekg58_*

Gosc_marekg58_*
  • Gość

Posted 12 December 2012 - 12:25

Zoltko z jajek nie jest zdrowe ze wzgledu na duza ilsoc cholesterolu i niech mi nikt nie pisze bajek o witaminach w nim zawartych, bo mam ich pod dostatkiem w owocach , warzywach ...

Kiedyś było powiedzenie "100 lat za afroamerykanami". Z tego cholesterolu w jajach dawno się już wycofali "światli dietetycy".
Znam taką teorię i każdy może to znależć sobie w necie, że produkty naturalne zawierają /jeśli już/ tylko cholesterol "dobry". Ten zły jest wytwarzany przez nasz organizm.
Sadząc po sobie, mogę się do niej tylko przychylić.
A z tzw. witaminami czeka nas niedługo zapewne wielkie zdziwienie; jest to cały stek kitu którym od wielu lat leminguje się ludzi.

#110 Gosc_marekg58_*

Gosc_marekg58_*
  • Gość

Posted 12 December 2012 - 12:50

Pozostanie nam chyba własna hodowla drobiu, mały ogródek szklarniowy z filtrem powietrza i oczywiście źródlana woda sprowadzana samemu z górskich potoków :)

Nie jest tak źle :-)
Najlepszym znanym mi filtrem jest właśnie biologiczny; dajemy jakieś badziewie krowie a ona z tego robi całkiem fajne mleko. Roślinka rosnąca na najgorszym syfie da się zjeść ze smakiem i nikt nie mówi, że była chodowana na gównie.
Ale dopóki jest to "nasza" krowa i "nasze" gówna.
Problem zaczyna się w/g mnie po zrobieniu sztucznych modyfikacji..

#111 quibo

quibo
  • Użytkownik
  • 83 posts
  • SkądFrancja

Posted 12 December 2012 - 20:25

Coś do poczytania o cholesterolu (po angielsku). Artykuł ciekawy i pokazujący aktualne podejście medycyny do tej sprawy.

Mity na temat cholesterolu

#112 Marco_

Marco_
  • Użytkownik
  • 990 posts
  • Skądze znowu

Posted 13 December 2012 - 08:01

5.43min , paker mowi o mleku i ogolnie o nabiale .

Ps; quibo "fajna" ta reklama - Quenzym 10.

#113 quibo

quibo
  • Użytkownik
  • 83 posts
  • SkądFrancja

Posted 13 December 2012 - 10:54

Ps; quibo "fajna" ta reklama - Quenzym 10.

Szkoda, ze tylko tyle z tego wyciagnales :)

#114 Marco_

Marco_
  • Użytkownik
  • 990 posts
  • Skądze znowu

Posted 13 December 2012 - 13:41

nom, albo az wystarczajaco duzo zeby zauwazyc co trzeba ;)

#115 quibo

quibo
  • Użytkownik
  • 83 posts
  • SkądFrancja

Posted 13 December 2012 - 15:38

Z drugiej strony podajesz jednak jakiegos nawiedzonego kolesia co gada o mleku lub kulturyste, ktory mowi, ze duzo czyta artykulow :)
Tymczasem zadnej konkretnej bibligrafii, pozycji do artykulu gdzie prowadzono jakies badania.

Ale kazdy ma prawo do wlasnego zdania :) Artukul ten co dalem traktuj po prostu jako pogladowy :) peace and love :)

ps. swoja droga nie mowi on tylko o Koenzymie Q10, ba nawet nie ma linku, zeby go kupic :) Wspomina natomiast troche o kampaniach farmaceutycznych :) end of topic :)

#116 Marco_

Marco_
  • Użytkownik
  • 990 posts
  • Skądze znowu

Posted 15 December 2012 - 12:03

#117 Gosc_marvelo_*

Gosc_marvelo_*
  • Gość

Posted 15 December 2012 - 22:24

Jak już ktoś kupuje mleko i jego przetwory, to z mleczarni, w której prezesem jest ojciec znanego celebryty, który ostatnio ożenił się z pewną znaną celebrytką :-) . Więcej nic nie powiem.

#118 Marco_

Marco_
  • Użytkownik
  • 990 posts
  • Skądze znowu

Posted 16 December 2012 - 08:08

wiecej nie trzeba nic mowic, wystarczy otworzyc oczy ...

#119 Gosc_Spalacz_*

Gosc_Spalacz_*
  • Gość

Posted 16 December 2012 - 08:11

damn Marco ale ty jesteś głupi XD

Proszę bez personalnych wycieczek.

#120 Marco_

Marco_
  • Użytkownik
  • 990 posts
  • Skądze znowu

Posted 16 December 2012 - 08:31